Dar Malaezia nu inseamna doar Kuala Lumpur… nu foarte departe se afla Putrajaya, capitala model construita pentru uz guvernamental sau Malacca, vechi oras colonial, ambele aflate la sud de KL.
Putrajaya.
Eu mizez pe Malaezia ca o sa aiba in curand ceva care sa atinga standardele din Singapore de civilizatie si curatenie. Poate nu imediat, poate o sa mai dureze cativa ani, dar rezultatul va fi magnific. Putrajaya in momentul asta e o zona rezidentiala linistita, unde se gasesc centrele administrative si politice ale Malaeziei: cladirea guvernului, palatul regelui, o moschee splendida pe malul lacului. Dar mai presus de toate e o zona foarte ingrijita, multa verdeata, multa curatenie.
Constructia la acest oras a inceput acum 5-6 ani de zile si va mai dura inca 10-15. Pentru ca e o zona linistita, Putrajaya e un loc ideal pe care sa il strabati la o plimbare de duminica dupa-amiaza, pe jos sau cu masina. Noi am ales sa luam barca. Si plimbarea pe lac a fost o ora minunata.
De ce imi bat gura cu Putrajaya: pentru ca peste 15-20 de ani, copiii nostri vor invata la scoala ca Malaezia nu mai are capitala la Kuala Lumpur, ci la Putrajaya.
Palatul regelui:
Cladirea guvernului (Palatul Victoria in varianta Malaezia):
Malacca – orasul istoric al Malaeziei
In aceeasi zi, dupa Putrajaya, am ajuns pentru a doua oara in Malacca. Oraselul-port care inseamna enorm pentru istoria Malaeziei. Un fel de „leaganul civilizatiei malaeziene”. Imi place mult de tot Malacca. Pentru ca inspira la fiecare pas liniste, calm, curgere lina a vietii, dar si multa istorie, cultura, civilizatie. O comparatie poate nepotrivita care imi vine acum in minte, dar pastrand proportiile si specificul locurilor, e Sighisoara. Ca atmosfera, senzatia e pe undeva echivalenta. Sighisoara in care am fost eu acum multi ani, pentru ca in ultimul timp am auzit ca a devenit un loc populat de tot felul de junkies: strazi inguste, atmosfera medievala, mixtura de culturi, personaje foarte pitoresti, muzee si orasul in sine ca un muzeu in aer liber.
Sa revenim la Malacca. Despre Malacca as putea sa scriu foarte mult. Din ce am vazut cu ochii, din tot ce se poate face research pe net, din povestile pe care le-am aflat de la localnici, din muzeele vizitate, din senzatiile inspirate prin toti porii. Dar nu vreau sa transform niste ganduri personale insirate haotic si fara nicio finalitate intr-un compendiu gen wikipedia. Raman in sufletul si in creierul meu: stradutele inguste in care gasesti moschee, biserice catolice si temple buddhiste unele langa altele, plimbarea cu risca printre ele, Flora del Mar, ruinele catedralei Sf. Paul, toate anticariatele cu chinezarii de bun gust, showul chinezesc de percutie si dans in aer liber, Stadthuys si imprejurimile de nu mai stiam daca sunt in Malaezia sau in Amsterdam, palatul sultanului care te readuce intr-un paradis tropical, Geographer’s Cafe – unul din cele mai misto baruri in care am intrat vreodata, restaurantele restaurantele Baba si Nonya, Memorialul Declararii Independetei – o vila coloniala pe post de Muzeu de Istorie ce explica totul despre independenta de acum 50 de ani si cum a inceput Malaezia, Christ Church Melaka etc. Pe scurt spus: spiritul unor vremuri coloniale demult apuse.
E mult. E enorm pentru un loc atat de mic. Si nicio vizita in Malaezia nu trebuie sa rateze o zi macar in Malacca. Senzatia e deosebita.
Palatul sultanului – interior si gradini
Memorialul proclamarii independentei Malaeziei (Muzeul Independentei)
Geographer’s Cafe
Un localnic ne-a prezentat locul ca fiind un Trafalgar Square a Malaeziei (ha ha ha ha !)
Spre ruinele catedralei
In ciclo-ricsa
Flora del Mar – de la colonialisti 🙂
Cel mai vechi templu budist din oras
China Town
In Malacca, am intalnit si oameni pitoresti… care ne spun ca vine sfarsitul lumii
Harmony Street in Malacca. E una din cele mai celebre strazi din Malaezia. Pentru ca vezi unul langa altul temple hinduse, temple buddhiste si moschee, toate vechi. Am intrat intr-un astfel de templu hindus. Inauntru un personaj de film. Un fel de guru indian, dezbracat pana la brau, vopsit corespunzator religiei. In jur mult fum, multe miresme, cred ca ma intelegeti. Indianul ne livreaza urmatorul discurs:
„Bine ati venit pe Harmony Street. Aici in Malacca noi indiferent de religie traim in armonie. Suntem hindusi, suntem catolici, suntem musulmani, suntem budisti. Dar traim in armonie, fara conflicte. Voi de unde sunteti ? … Noi ne rugam astazi. Ne rugam pentru ca o mare tragedie e pe cale sa se intample. Deja au loc cutremure si la fel ca acum 4-5 ani: in cateva zile Marea Andaman o sa vina din nord si Sumatra o sa preseze din sud si Malaezia toata o sa intre sub pamant. Nu scrie in ziare, nimeni nu vrea sa inspaimante populatia, dar eu am fost la un mare invatat care traieste in pesteri, mediteaza de 60 de ani si ne-a avertizat pe toti: copiii mei, pamantul asta nu e bun. Dupa care a meditat in continuare. Mergeti in pace si sa traim in continuare in armonie.”
Un alt invatat care a prezis cutremurul de acum trei ani a zis ca pe 22 decembrie iar e tsunami in Sumatra, mult mai mare, o sa afecteze si Borneo in Malaezia.
Ma duc sa ma culc. In caz ca maine-poimaine-pana-la-sfarsitul-lunii Malaezia e rasa de pe fata pamantului, ai aflat primul de la mine. In caz contrar … In jur mult fum, multe miresme, cred ca ma intelegeti.
Aaaaagh, nu pot sa tin pasul cu postarile! :)) Mie imi place sa diger ce am citit, mai ales daca e vorba de travel si locuri din Asia (previzibil, I know :D).
In orice caz, cand eram in Japonia aveam cativa prieteni din Malaysia si erau oameni foarte simpatici si veseli 🙂 Imi pare rau acum ca nu am stat mai mult de vorba cu ei intre cursuri…
1.Imperator cum ajungi din Singapore in Kuala Lumpur mai sigur ?
2.Varu' unde iesi mai ieftin la cumparaturi in Singapore sau KL?
@ Anonim – daca ai timp, cu autobuzul (vreo 5 – 6 ore), daca vrei repede, cu avionul (Air Asia are destul de multe zboruri pe zi la preturi chiar bune)
@Anonim: Si cu autobuzul si cu avionul e la fel de sigur. Adica foarte sigur. Distanta nu e foarte mare, nu prea merita avionul in cazul asta. Eu recomand autobuzul.
Aproape orice lucru cumparat in KL costa dublu in Singapore. La fel si la mancare.
Mie nu-mi mai place Sighisoara. Prea a devenit balci. La tot pasul e o taraba cu bijuterii handmade de nu mai poti face si tu o poza cu o cladire. In plus prea multi tigani. Din ce am vazut in poze in Malacca totul pare mult mai civilizat