Kiev – atat de departe, asa de aproape ! Episod 2

Pentru multi, Kievul este al doilea Constantinopole. Aici s-a creat primul stat rusesc si tot aici, rusii au fost convertiti la ortodoxism – printesa Olga este prima conducatoare a statului kievean care s-a convertit la crestinismul ortodox in 945 sau 957, iar nepotul sau, Vladimir cel Mare s-a convertit oficial, atat pe el, cat si pe supusii lui in anul 988 din motive politice (sa-si intareasca tronul prin casatoria cu o printesa bizantina, sora imparatului Vasile II) dupa ce ani de zile construise temple dedicate zeului-fulger, Perun.

Kievul este un oras catarat pe niste dealuri. Dealul din spatele cladirilor din Maidan Nezalejnosti este insa locul cu cele mai mari frumuseti ale Kievului. Aici se afla 3 catedrale superbe cu varfurile aurite stralucind in soare – Cele doua mari complexe monastice sunt practice fata in fata, e drept la vreo 500 de metri una de alta, dar este o imagine incredibila, de neuitat… Am luat la pas aceste comori arhitectonice… In primul rand, Catedrala Sf. Sofia este prima biserica din Kiev – construita de fiul lui Vladimir, Iaroslav cel Intelept, Sf. Sofia (numita dupa Catedrala Ortodoxa din Constantinopole) este o bijuterie… Admirati-o de afara, si daca puteti sa va desprindeti ochii de cupolele aurite, intrati inauntru – cei mai buni mesteri bizantini au participat la constructia catedralei, iar mozaicele sunt tri-dimensionale – indiferent de locul in care te afli in biserica, ochii sfintilor sunt atintiti pe tine. Probabil, mai multi ati fost la Istanbul si ati intrat si in Catedrala Sf. Sofia. La etaj exista cateva mozaicuri antice bizantine, redescoperite sub vopseaua data de musulmani.. ei bine, catedrala din Kiev are fix aceleasi mozaicuri, dar nu intr-un colt al cladirii ca la Constantinopole, ci peste tot !!!

Nu plecati prea repede de la Sf. Sofia. In piata din fata catedralei se afla statuia lui Bogdan Hmelnitchi. Este poate cel mai important erou din istoria Ucrainei. Nobil minor din slehta poloneza, dar rutean de religie ortodoxa a devenit lider al cazacilor in momentul in care atat el cat si populatia locala nu a mai suportat discriminarea exercitata in regatul polono-lituanian. Bogdan, deposedat printr-o nedreptate de mosie de catre un nobil polonez i-a organizat pe cazaci si cu sprijinul nestatornic totusi al tatarilor ii va invinge pe polonezi, va cuceri Kievul si isi va organiza statul propriu. Fire sturlubateca, ca orice cazac, el va continua luptele impotriva tuturor, dar isi va inchina statul nou-creat Rusiei moscovite, singurul posibil aliat din zona (tatarii il tradasera, cu turcii nu prea ii convenea o vasalitate, desi primise aceleasi conditii ca si Tarile Romane)… Hmelnitchi are puternice legaturi si cu Moldova – tatal sau a fost ucis intr-o batalie la Tutora in Moldova impotriva turcilor si moldovenilor, iar fiul sau, Timus Hmelnitchi va deveni ginerele lui Vasile Lupu, luand-o in casatorie pe frumoasa domnita Ruxandra desi ginerica “avea hirea… de tiran … şi de om sălbatecă şi fără (de) nice o frică de Dumnezău” cum zicea Miron Costin… Timus va muri insa la Suceava in 1653, aparandu-si eroic socrul in fata atacului lui Matei Basarab si al aliatului sau transilvanean (poate si de aceea, Bogdan si-a inchinat tara Rusiei ramanand fara urmas).

Ceva mai departe, la celalalt capat al bulevardului, se afla Catedrala Sf. Mihai, cu vopsita bleu, dar cu cupolele aurite in bunul stil rusesc… Sf. Mihai are o istorie indelungata – a fost construita in 1108, dar a fost demolata complet de sovietici in 1937 pentru a construi gigantica cladire de langa care astazi adaposteste Ministerul de Externe al Ucrainei (si care are un gigantic steag al UE pe tot zidul !). Sf. Mihai a fost reconstruita in 2001 pe locul manastirii demolate cu 70 de ani in urma si merita cu prisosinta vizitata.

Ultima din cele 3 institutii ecleziastice de pe deal este biserica Sf. Andrei – nu este un complex monastic cum sunt celelalte doua, dar in schimb are o cupola de o culoare verde care iti va ramane mult timp pe retina !!! Construita de un architect italian care a lucrat si la St. Petersburg, Sf. Andrei aduce barocul in aceasta urbe ortodoxa… Zona din jurul bisericii Sf. Andrei este un loc minunat de luat la pas – de jur imprejur sunt mici chioscuri cu suveniruri (vrei fulare cu Ucraina, Dinamo Kiev si Sahtar Donetk ? Aici gasiti…Rubaska ucraineana (camasi traditionale) ? Tot aici…. Tricouri cu URSS, statui cu Lenin, casca de cosmonaut, caciuli de blana cu steaua rosie ? … Aici este locul…! In plus, cladiri vechi adapostesc galerii de arta, restaurante sau chiar si hoteluri. Coboara pe Andriivski uzviz (“Coborarea andreeana”) pana in Pudil, vechiul cartier comercial “strans” intre dealul cu catedrale si fluviul Nipru… Aici gasesti numeroase restaurante, unele chiar de lux, magazine si altele…

Nu am ajuns inca in 2 locuri la care tin sa ajung. Unul este Lavra, celebrul complex monastic, un adevarat Vatican al Ucrainei, aflat tot pe dealul care domina Niprul, dar si muzeul Cernobal… Vreau sa ajung si la Cernobal, dar nu acum, poate mai la vara. Cand voi descoperi cotloane noi din Kiev, va voi mai povesti…

Cum ajungi acolo
Cum ziceam, Kievul nu e foarte departe… cam 800 km pe sosea. Cu avionul, incepand de la sfarsitul lui aprilie, exista 4 zboruri saptamanale directe operate de compania aeriana Aerosvit. Luate din timp, biletele pot costa circa 200 euro. O alta alternative este cu trenul – trenul Sofia – Moscova trece prin Bucuresti, dar si Kiev. Un bilet dus-intors de la Bucuresti la Kiev cu clasa II este de circa 75 euro (fara vagon de dormit).

Vize
Cetatenii romani nu au nevoie de vize pentru a intra in Ucraina, dar au nevoie de pasaport valabil timp de 6 luni. La intrarea in tara, veti primi un formular cu niste intrebari banale (gen nume, cum intri, unde te duci in Ucraina) care trebuie completat. O parte din formular ramane la granicer, cealalta la tine pe care trebuie s-o dai la iesirea din tara).

Siguranta
Kievul este in general o destinatie sigura, dar ca peste tot, trebuie sa fi atent la hotii de buzunare. Ca si in cazul Bucurestiului, atentie la cainii vagabonzi.

Unde stai
Exista un numar de hosteluri, dar hotelurile costa foarte mult. Extrem de populare sunt apartamentele inchiriate in regim hotelier. O garsoniera cu pat dublu poate costa 45 dolari intr-un loc central, o camera cu 2 camere in jur de 60 dolari

Unde schimbi banii
Ca in Romania anilor 90, la fiecare colt de strada vei gasi un “Obmen Valiuti”. In general, se schimba dolari, euro si ruble rusesti, iar rata e putin diferita de la un loc la altul. Exista destule banci cu ATM-uri, asa ca cel mai lesne este sa-ti folosesti cardul de debit sau credit din Romania.

Alfabet chirilic
Este obligatoriu sa-l inveti… Exista multe semne si firme scrise cu litere latine, dar nu peste tot. De exemplu, in metro, daca nu stii sa citesti in litere chirilice, te-a mancat lupu’. Noroc ca nu au o retea la fel de complexa ca la Moscova !

Ce mancati
Exista destul de multe restaurante. Cele mai ieftine nu au meniuri in engleza, ci doar in rusa, asa ca e bine sa invatati niste cuvinte. Desi bucataria ucraineana este gustoasa, va recomand sa incercati si bucataria tarilor din ex-URSS, e plin de restaurante entice – georgiana, armeana, uzbeca sau tatarasca… Langa McDonald’s-ul din Maidan Nezalejnosti este un restaurant tatarasc (ii zice Krymski Restorant, adica “Crimean”) cu preparate ieftine si bune ! In rest, peste tot – sushi, sushi, sushi ! Si cafenele cu wifi.

Cupolele Sf. Sofia

Sf. Sofia

Din turnul Sf. Sofia

Turnul Sf. Sofia

In fata catedralei Sf. Sofia, cu spatele la Sf. Mihai si langa Bogdan Hmelnitchi

Scapati de la corporatie…

Piata Sf. Sofia

Statuia lui Bogdan Hmelnitchi

Sf. Mihai

Uniforme pentru domni

Vulpi pentru doamne

Sf. Andrei

Sf. Andrei… vazut din Podil

Comentarii

  • Matash spune:

    Daca nu cunosti alfabetul chirilic te papa lupu in toata Ucraina. Ce buna a fost rusa facuta in scoala…

  • Lori spune:

    Interesanta prezentarea – si minunata selectia pozelor!

  • metalactual spune:

    Omu' ce figura solemna ai in poza cu tol festiv…se vede ca te-ai dus cu treaba…misto Kievul. Chiar nu te poti descurca fara rusa, eu sunt bata…am inteles ca fumeile lor sunt rupte din soare, asa e ?

  • Imperator spune:

    @ metalactual – da, iti trebuie sa stii ceva rusa, baremi sa poti sa citesti literele lor. Da, si au femei frumoase

  • Mihai Joimir spune:

    ai idee daca Sofia – Moscova trece prin Cluj? daca nu, cum as putea ajunge fara masina?

  • Imperator spune:

    Nu, trece prin Giurgiu – Bucuresti – Buzau – Focsani – Bacau – Suceava – Vadu Siret. Cel mai bine este sa gasesti vreun tren sau autobuz spre Suceava si de acolo trenul pleaca la ora 13:24. O alta optine e :
    Cluj Napoca Mo, 10.05.10 dep 15:12 IC 362 Intercity
    Subject to compulsory reservation
    Püspökladany Mo, 10.05.10 arr 18:50

    Püspökladany Mo, 10.05.10 dep 21:03 D 16SH Schnellzug
    2nd class only
    Kiev Pass Tu, 11.05.10 arr 20:01

  • Anonymous spune:

    salut, vreau sa te intreb mai multe de Kiev vreau sa merg cu masina, sint din Suceava, si ma gindesc ca e mult mai convenabil. pt mine decit cu trenul. am un avant si pot dormi in el, si calatori la cheremul meu fara grija.
    lasa mi un nr de telefon la cristihutan@yahoo.com

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
26. Catedrala Lujan
article image
09. Credit Lyonnaise
21. Piata Independentei Taskent
6. Harta Romaniei Neturistice
6. Mama Patrie
26. Catedrala Lujan
article image
09. Credit Lyonnaise
21. Piata Independentei Taskent
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni