In Spatele Ultimei Cortine de Fier. Episodul 11 – consideratii de final

Serialul cu Coreea de Nord a ajuns la final. As vrea sa mai scriu cateva randuri de final.



In primul rand nu stiu daca am transmis prea bine emotiile si trairile de acolo. Am vazut 75 de tari, dar Coreea alaturi de alte cateva intamplari este una dintre cele mai interesante experiente care le-am avut, Repet cuvantul experiente – in general, oamenii te intreaba cand vi de undeva daca e frumos sau nu. Nu pot sa zic daca e frumos sau nu in Coreea de Nord. Este o experienta.

In primul rand, este societatea perfecta, este societatea redata de Orwell. Pyongyang este cel mai curat oras din lume, nu am vazut nici macar un muc de tigara sau ac de gamalie pe strada. Societatea mi se pare complet automatizata – circula dupa un program instalat de softwareistii regimului. Mai am multe povesti – unele nu le pot scrie, altele le scriu acum cand imi vin in minte – in doua randuri, am vazut cum se construia – odata un pod, altadata cum se asfalta o sosea. In ambele cazuri, tot santierul era impanzit cu steaguri rosii (ceea ce nu ar fi iesit din comun), dar in schimb intelectualii ii “ajutau” pe muncitori, cantand ! Intr-un caz era o formative muzicala “de estrada” militara (formatia era imbracata militar, inclusiv solista), iar in al doilea caz, inca si mai aberant, erau niste tenori de la Opera presupun care cantau muzica clasica imbracati in frac si papion. Da, pe santier !

Nord-coreenii sunt educati de mici sa fie niste luptatori. Daca iranienii sunt educati sa devina martiri, nord-coreenii trebuie sa fie eroi ca si cei care au murit in Razboiul Coreeii (la un nivel mult mai redus este probabil Cuba unde pionierii striga “Vom fi ca si Che” dar parca cu mai putin entuziasm). In Coreea, exista asa numita legenda lui Chollima – este un cal inaripat care zboara la viteze de mii de kilometri la ora – aparent echipa nationala a Coreeii de Nord care a invins Italia la Campionatul Mondial din 1966 a fost numita “echipa Chollima” – se pare ca insusi Kim Ir Sen le-a cerut sa joace “fotbal Chollima”… Ca veni vorba de echipa legendara din 1966… au existat numeroase legende cum ca jucatorii din 1966 au fost condamnati sa lucreze in mina pentru ca au pierdut sferturile de finala contra Portugaliei dupa ce condusesera cu 3 – 0 (numeroase supozitii au loc chiar acum cu ce se va intampla cu echipa Coreeii de Nord dupa infrangerea cu 7 – 0 contra aceleasi Portugalii). Aparent, nu s-a intamplat nimic iesit din comun, iar Bonner, patronul agentiei Koryo Tours a facut un documentar impreuna cu BBC in 2002 cu jucatorii din 1966 (care inca mai traiesc). Acestia au primit permisia chiar sa viziteze Marea Britanie, orasul Middlesbrough unde au jucat: https://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/features/the_game_of_their_lives.shtml

Exista numeroase stiri despre Coreea de Nord. Problema este ca tara fiind asa de inchisa, nu poti sa stii ce e adevarat si ce nu e – multe stiri “negative” sunt lansate de fapt de Coreea de Sud – de exemplu filmuletul care a circulat zilele trecute in care aparea o stire de la televiziunea nord-coreeana in care se anunta ca nationala lor de fotbal a invins Brazilia (scorul real a fost 2 – 1 pentru Brazilia)… Este fie o gluma, fie un fals.

Un sentiment acut care l-am avut este ca am calatorit in timp. Aveam aproape 18 ani la Revolutie, am fost pionier si UTC-ist, deci imi aduc destul de bine cum a fost inainte. Toate simturile mele au fost transportate in timp:

Vazul: marile demonstratii de pe stadion, faptul ca strainii erau favorizati in fata localnicilor, shop-urile pe valuta (euro), telejurnalul care incepe cu Dear Leader, se termina cu Dear Leader

Gustul: am baut Quick Cola si am mancat inghetata vafe. Sunt exact la fel

Auzul: postul de radio nord-coreean transmite muzica luata direct de la Albumul Duminical sau Slagare, slagare de pe vremuri (mai ales variantele fara voce)

Pipaitul: cam greu 🙂

Mirosul: Este ciudat, dar mirosul unui bulevard imens si complet gol s-a combinat cu un déjà vu al perioadelor in care circulatia masinilor era interzisa in Romania…Mi-adus aminte de anii 80 cand seara ma plimbam cu bicicleta pe bulevardul Unirii uitandu-ma la giganticele blocuri in constructie…

Cum am ajuns acolo ? V-am spus, cu Koryo Tours. Site-ul lor este https://www.koryogroup.com/ Este mai mult decat o agentie de turism, au fost implicati in multe proiecte cultural (cum ar fi Pyongyang International Film Festival, productia documentarului “The match of their lives”, publicarea albumelor foto “One night in Pyongyang” si “Welcome to Pyongyang”. Simon, Nicholas, Hannah si restul nu stiu ce legaturi au in Coreea de Nord, dar pot ajuta pe oricine sa ajunga in Coreea de Nord (ziaristii si cetatenii americani au un statut special si va recomand sa le spuneti din capul locului ca intrati in aceste categorii pentru a va ajuta). Tururile nu sunt ieftine – un tur standard costa in jur de 1500 euro pentru 5 – 6 zile, versiunea cea mai ieftina fiind 800 euro pentru 3 zile (cu tot cu avion din Beijing, cazare si all-inclusive :).

Cand sa vizitezi – in mod clar cand e sezonul de Arirang. Spectacolul nu trebuie ratat pentru nimic in lume, asa ca daca vreti sa mergeti anul acesta, sezonul de Arirang este intre 2 august si 10 octombrie – este vara, este cald si cu ceva bafta veti avea si soare (vara este sezonul ploios, eu am avut noroc cu carul, in toate zilele a fost soare si frumos).

Veti afla secretele Coreeii de Nord ? Nu, nu le veti afla… Nu veti descoperi daca si cati oameni au murit de foame, daca si cati prizonieri sunt in Gulag-uri, daca au sau nu bombe nucleare… Veti vedea insa o societate fascinanta, ceva unic… Eu cred ca o sa mai merg odata. Dar nu acum, ci in 2012 cand in Coreea de Nord va fi anul 100 dupa calendarul Juche… si cand probabil va fi cel mai tare Arirang 🙂 Cineva interesat sa mearga cu mine ?

Cu aceste consideratii, inchid serialul despre Coreea de Nord. A fost lung, a avut 11 episoade si s-a intins cam 2 saptamani. M-ati ajuta daca mi-ati spune daca preferati seriale dintr-o zona (cum a fost acesta cu Coreea de Nord, sau cel precedent scris de Elle Belle despre Thailanda) sau post-uri variate despre diverse destinatii. Ce ar putea sa apara sunt jurnal de Iran, jurnal de Egipt, jurnal de Peru, cu Inter Rail-ul prin Europa… sau continuarea lui “Inceputul maratonului meu”. Va multumesc !

Welcome to DPRK !

Arirang

Arirang

Pyongyang – orasul minune

Palatul de Studiu al Poporului

Sub privirile celor 2 Kim

La librarie

USS Pueblo – vasul spion

La picioarele turnului ideii Ciuce

Monumentul fondarii Partidului

Cu o trupa de la Mass Gymnastics

Kim by night

Panmunjon – granita fiebinte

Copiii Coreeii de Nord – atat de talentati

Domnisoara semafor, panotaj cu Great Leader si  o intersectie din Pyongyang

La templul budist

Muntii Coreii

Comentarii

  • Adi spune:

    Pfuu, asta chiar a fost cel mai interesant serial. L-am recomandat si prietenilor sa intre pe blog si sa-l citeasca.
    Eu as vota pentru "InterRail prin Europa". Motivul (dupa cum a mai scris cineva intr-un comentariu anterior): avem nevoie sa stim ca ai calatorit in locuri mai apropiate Romaniei, unde am ajung si noi, sa ne regasim…:)
    Nu as opta deloc pentru seriale ale altor persoane postate pe blogul tau, pentru ca 90% din farmec dispare.

  • Razvan Pascu spune:

    Super articolul de azi. Mai simplu, mai putin plictisitor 🙂

    Eu o sa merg cu tine in Coreea de Nord la anul. 🙂

    Cat despre ce prefer, prefer articole variate.

  • Miruna spune:

    Eu astept jurnalul de Iran 😀 Si aceeasi parere o am si eu, au mai mult farmec episoadele personale decat cele ale altor persoane 🙂

  • FlorinM spune:

    Foarte interesant.Cele mai interesant de pe blog mi se par inceputurile din Olanda(ff interesant si bine povestit).La cat mai multe jurnale si mai ales sfaturi de calatorie(promotii bilete de avion pe toate destinatiile).Felicitari.

  • Jen spune:

    eu am inceput sa citesc blogul de la serial… si mi-a placut, asa ca ar fi misto sa scrii si altele. votez foarte, foarte calduros cu inter-railul. ma bate de cativa ani buni ideea sa fac si eu asta…

  • Razvan spune:

    Excelent serial! Felicitari! Am citit cele 11 episoade pe nerasuflate. Mi-ar placea si alte astfel de seriale. Mai ales despre locurile in care nu ajunge toata lumea (Iran suna bine 🙂 ).

  • Adrian spune:

    InterRail prin Europa votez si eu 🙂

  • Cornel spune:

    Inter Rail-ul prin Europa 🙂

  • alexxxxx spune:

    Absolut bestiala povestea, pusa bine in evidenta de harul tau de povestitor.
    Ca o mica parere, nu mai publica povesti de genul celei "elle belle" pe blogul tau, deoarece au un stil total diferit de al tau, si se pare ca oamenii care intra pe aici prefera originalul. Nu conteaza numai locurile, ci si povestea!

  • Marius W. spune:

    Prefer articolele scrise de tine, vorba lui Adi, au mai mult farmec :-).
    Ca seriale, ar fi interesant cel cu InterRailu' sau "Inceputurile", urmand bineinteles si celelalte 🙂
    Oricum, serialul Coreii de Nord a fost exceptional de interesant!

  • alicee spune:

    Cum am spus si ieri mie mi-a placut acest serial si votez pt seriale in continuare ( serialele sunt mai personale,eu il citesc pe Imperator care a calatorit in 75 de tari nu neaparat despre tarile in sine ) si InterRail cred ca tot eu am propus candva pe vremuri :))). Si chiar mi-ar placea sa citesc despre asta, sigur pe multi tineri i-ar inspira.

  • MAnu spune:

    Salut, am urmarit cu placere toate cele 11 episoade. Mie mi-ar placea sa se continue cu jurnalul din Iran, tocmai pentru ca nu multi ajung acolo si ar fi foarte interesant sa cunoastem mai multe despre locurile acelea… Si cred ca e ok sa se regaseasca pe acest blog si articole ale altor persoane… Mi-ar placea sa vin in Coreea de Nord cu tine, ai fi un ghid super 😛

  • Imperator spune:

    Multumesc mult de feedback… Saptamana viitoare o sa pun povesti de prin diverse destinatii, dar de saptamana de dupa o sa povestesc despre Inter Rail – imi trebuie ceva timp sa scanez poze, pozele din perioada in care ma inter-rail-am sunt pe hartie (am fost de 8 ori intre 1992 si 1999)… Dupa aceea Iran… in caz ca mai aveti feedback-uri, le astept cu mare interes 🙂

  • Mystique spune:

    1. Sunt de parere ca cel mai bine ar fi sa ramana un blog personal si nu unul colectiv mai ales ca tu ai un anume farmec si savoare in a-ti relata calatoriile…

    2. Cu siguranta as prefera seriale mai ales daca sunt din tari mai indepartate si mai inaccesibile muritorilor de rand.

    3 Inca o data felicitari pentru serialul din DPR Korea!

  • sommersett spune:

    Cred ca ai cel mai interesant blog romanesc, felicitari ! astept cu nerabdare urmatoarele postari, am recomandat blog-ul tau tuturor cunoscutilor, deoarece este o oaza de relaxare, si talentul tau de povestit este inegalabil.

    • Sebastian spune:

      Perfecta dreptate 🙂 E weekend si ma relaxez cu aceste episoade din Coreea de Nord. De cand am descoperit si eu site-ul tau ( prin Google parca , inceracm sa aflu informatii despre Iran ) , sunt absorbit de fiecare experienta pe care ai avut-o de-a lungul calatoriilor tale.
      Pentru mine o calatorie inseamna amintiri …iar amintirile nu se demodeaza, nu isi pierd valoarea si cel mai frumos raman vesnic in memorie. ..sunt cea mai buna investitie 🙂 ..my opinion 🙂

      Sebastian

  • VertAnge spune:

    Pacat ca s-a ajuns la final…mi-a placut foarte mult serialul si as vrea sa citesc in continuare despre Iran.

  • Traveling Hawk spune:

    E greu de spus: seriale sau povestiri separate. Personal, am o parere mai asemanatoare cu cea a lui Mystique. Farmecul povestirilor tale este mai usor captat si pus in evidenta in seriale. Povestirile separate, prin chiar natura lor, nu pot cuprinde atatea nuante.

    La fel, nu ca nu as fi apreciat contributia prietenilor tai pe blog, dar e mai bine sa il pastrezi personal. Eu vin aici pentru ceea ce povestesti tu si poti sa imi oferi tu in materie de informatie, unghi de abordare si umor. Pe ceilalti ar trebui sa ii pot gasi in alt spatiu, al lor.

    Felicitari inca o data pentru acest serial "blogo-verite". E antrenant si amuzant. Eu nu am curiozitatea celor tineri pentru acea epoca pentru ca am trait-o din plin si n-am nici o nostalgie…Si totusi, am trait din plin experienta ta si mi-am regasit propriile amintiri, intre cele postate de tine.

    Si, la urma urmei, orice ai scrie si sub orice forma, astept cu nerabdare. Ave, Imperator!

    P.S. Si totusi, ramane high pe lista mea Coreea de Sud! Ramane doar de vazut ce se mai intampla in urmatorii ani, "prin cenusa buzunarului meu" de Boc-bugetar.

  • Adi Pirau spune:

    Am gasit ieri blogul dintr-un post de-al tau pe evz. Am citit pe nerasuflate despre Iran si am ramas impresionat de numarul de tari vizitate! Felicitari ca faci cu viata ta ceea ce iti doresti ! In Coreea de nord vreau si eu de mult sa ajung insa cum banuiesti nu gasesc "tovarasi" pt ca e scump si pare periculos… dar vreau si eu ciocolata nord coreeana si sa ma intorc putin in timp… Daca ai vorbit serios cand ai intrebat daca vrea cineva sa mearga in Coreea de Nord te rog sa ma iei in considerare: adi_pirau@yahoo.com. Deasemenea vreau de mult un Safari… din ce scri tu pare ca cea mai buna varianta este in Tanzania… nici Iran sau Iordania nu suna rau deloc. Am la activ 18 tari si eram multumit dar sunt inca mult sub "potential". Anul asta tocmai m-am hotarat (dupa ce am vazut 75 la tine) sa termin in 20.

  • Imperator spune:

    @ Adi – ma gandesc sa merg in Coreea de Nord din nou in 2012, cand se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Great Leader… Multa bafta la "cucerirea" de tari si daca vrei niste idei, poti gasi si pe aici sau poti sa ma intrebi…

  • badge® spune:

    Un articol memorabil, cu multe detalii, picantat cu glume si goange din plin, exact cum imi place. Mai revizuieste-l un pic si corecteaza micile greseli pe care le-ai scapat (am impresia ca scrii la foc automat), pentru a fi un produs final bine prezentat. Am mai citit anul trecut un articol similar al unor americani (parca), aproximativ pe acelasi traseu (cred ca sunt stas).
    Nu stiu daca voi ajunge acolo, desi imi doresc in mod sincer. Nu banii ar fi problema ci retinerea sotiei (are oroare de kestii comuniste) asa ca ma multumesc sa citesc despre subiectul Coreea de Nord. Eventual voi avea vreodata sansa de a prinde DMZ din partea sudista.
    In rest, toate bune, spor la scris 🙂

  • Imperator spune:

    Multumesc… intr-adevar uneori nu am timp sa-i bag si o recitire atenta… o sa le mai corectez 🙂

  • rocanonz spune:

    Cum ai reuit sa intri in coreea?
    As vrea si eu sa vizitez tara.

  • Imperator spune:

    Cu ajutorul agentiei Koryo Tours – vezi aici: http://www.koryogroup.com/

  • Anonymous spune:

    Bestiala experienta. Felicitari. Am urmarit doar serialul despre Corea de Nord datorita articolelor din Adevarul. Voi urmari si restul.
    Mi-ar placea sa retraiesc senzatiile de acum 21 de ani…Quick Cola, linistea de pe bulevarde, guma de mestecat care se facea faina…si solidaritatea oamenilor.
    Sanatate, si calatorii placute in noul an!
    Paul

    • cornel spune:

      buna daca ar fi ca acum 21ani cind era liniste nu se stia de stres cind nu purtai grija zilei de miine cind tot era bine as emigra acolo da nustiu daca nord coreeni ar primi romani daca nu ne considera tradatori si fatarnici nu stii nimic de asta

  • Anonymous spune:

    Interesant serialul. Ati intalnit sau ati aflat ceva si despre James Dresnok, cel care a fost eroul documentarului "Crossing the Line" realizat de Daniel Gordon si Nicolas Bonner,cu sprijinul agentiei KyodoTours, Dresnok a fost sotul singurei romance rapite de spionii nord-coreeni, romanca a murit in Coreea de Nord, dar copiii ei, James Gabriel Dresnok si Ricardo Dresnok inca se afla in Coreea de Nord , la Phenian?

  • Imperator spune:

    Nu, nu l-am vazut, dar ma interesez.

  • Cristian spune:

    Buna Imperator, am citit cu mare interes acest serial, de mai demult am un gand de a vedea Arirang-ul, as vrea sa vin in 2012 atunci daca tot spui ca sunt 100 de ani de Juche. 🙂

    Si…inca ceva… pe cand in Australia? Eu locuiesc in Sydney, fac pe ghidul daca vrei, haha

    Cristi

    • Imperator spune:

      Si eu ma gandesc sa mai dau o raita prin Coreea de Nord in 2012 🙂 Dar nu stiu inca. Prin Australia ? E pe lista, o sa ajung candva… sper curand. Multumesc de oferta, o s-o „fructific” in mod cert 🙂 Mai ales in Sydney 🙂

  • alex spune:

    ceva experiente similare cu ceva detalii in plus:
    http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/08/16/a_tourist_in_pyongyang?page=0,0
    http://www.vbs.tv/ro-ro/watch/the-vice-guide-to-travel/vice-guide-to-north-korea-1-of-3
    Imi dau seama ca este mult mai mult de spus despre aceasta experienta. Mai ales dupa ce veti vedea si putea compara esperiente similare.

  • Iuliaa spune:

    In primul rand vreau sa-ti multumesc mult pt acest serial, este primul pe care-l citesc pe blogul tau, de fapt cu el am descoperit acest blog…Ce sa zic ?! Ai talent la povestit, la redat cele traite, cu umor si pe intelesul tuturor, nu te poti plictisi citind, de fapt eu am citit toate cele 11 episoade pe nerasuflate si as mai fi citit daca ar mai fi fost si alte episoade…O sa recomand blogul tau tuturor prietenilor mei de pe Facebook, merita cu prisosinta sa citim toate jurnalele de calatorie…eu una o sa le citesc pe toate in cel mai scurt timp. Despre Coreea de Nord, ce sa spun ?! Nu am avut marea onoare sa traiesc atatia ani ca tine in RSR, epoca de aur, pentru ca aveam doar 8 ani la Revolutie, dar imi amintesc multe lucruri, am fost si eu soim al patriei, si pionier, am stat la cozi, am mancat banane care se coceau in ziar cate 2- 3 saptamani sus pe dulap, inghetata Polar (cea mai buna din lume, mai buna decat cea de la gelaterie din Italia), stiu cat apreciam orice jucarie sau portocala primita de Paste sau Craciun, cum imparteam orice cu fratele meu, cum mergeam cu colindul (am copilarit in Bucuresti si intr-o comuna f aproape de oras), cat de frig era in casa si cum incalzeam apa sa ne spalam, cum ne uitam la „Racheta alba” duminica dimineata, la Telenciclopedia si la desenele cu Lolek si Bolek, Mihaela, dar imi amitesc si multe altele…care ilustreaza viata grea de atunci. Acum sunt nostalgica la amintirea acelor vremuri, cand nu se gasea nimic si parintii lucrau si sambata, cand circulam in functie de numarul masinii, cum stateam cu tata la coada la benzina multe, multe ore, dar macar stiam sa apreciem tot ce primeam si ce faceau parintii pt noi, fata de copiii acestor zile, care cred ca totul li se cuvine. Acest jurnal de calatorie- serial postat de tine m-a intors in Romania acelor ani, cand nu aveam voie nici in casa la noi sa spunem ceva rau despre „mult iubitul conducator”, pt ca zicea bunica-mea, „ne prind astia si ne omoara”. Felicitari pt blog, pt felul cum scrii si cum abordezi problemele, marturisesc ca daca as avea bani parca-parca as vizita si Coreea de Nord, asa, in memoria „epocii de aur a RSR”. Sunt foarte utile informatiile scrise de catre tine in cazul in care dorim sa vizitam o anumita tara, eu am vazut Grecia de mai multe ori pana acum si Italia, tare mi-as dori in viitor sa vizitez si Asia, mai ales Japonia, dar nu-mi pierd speranta, poate candva…Oricum fiecare tara are farmecul ei, nu cred ca exista tara urata, cum nu sunt nici oameni urati…In rest, multa sanatate, inspiratie la alegerea destinatiilor si la impartasirea experientelor, bucurii si sa auzim numai de bine. Multumesc mult pt ca am onoarea sa fiu partasa la cele traite de tine in cele 78 de tari vizitate !!!!! Imi cer scuze daca te-am stresat prea tare cu comment-ul meu…:)) Cu stima, Iulia Damian

    • Imperator spune:

      Iulia multumesc foarte mult pentru comentariu si pentru aminitirile tale care coincid si cu ale mele si ale multora care aveau mai mult de probabil 5 – 6 – 7 ani la Revolutie. Nu sunt nostalgic dupa comunism, in nici un caz, dar evident ca am o nostalgie a copilariei ca oricine dintre noi si astea au legatura cu pionierii, cu inghetata Polar, cu statul la cozi sau frigul din case, calatoritul pe scara autobuzelor si cate si mai cate 🙂 Ma bucur ca ti-a placut serialul, sper sa le citesti si pe celelalte si iti multumesc inca odata pentru aprecieri 🙂 Si intr-adevar, nu exista nici o tara urata… trebuie doar sa le descoperi si sa le intelegi

  • SORIN spune:

    SI EU VREAU SA VIN CU TINE IN COREA DE NORD IN 2012 SA II VAD PE TOVARASI!!!

  • Flaviu spune:

    Imperatoare, imi pare rau ca n-am gasit site-ul tau decat ieri dintr-o intamplare fericita. Vreau sa spun ca de atunci am citit pe nerasuflate atat cat mi-a permis timpul. Fara nici o intentie de a te peria, iti spun cu toata sinceritatea „jos palaria” pentru ceea ce ai facut, faci si sper sa o mai tii asa cel putin 30 de ani 🙂
    Si daca tot iti scriu primele randuri, imi permit o remarca: ceea ce mi se pare cel mai important e faptul ca prin articolele tale avem sansa de a scapa de foarte multe idei preconcepute legate de anumite locuri. Din locurile sa spun mai exotice am fost doar in Maroc (am copilarit 3 ani acolo – AlHoceima – o statiune turistica foarte frumoasa in Nord) si in Liban (a propos pe cand un articol despre Liban? si inca ceva, daca ajungi acolo sa nu scapi „Jeitta Grotto” – e ceva de vis) si vrea sa spun ca perceptia mea a fost total diferita de ceea ce ar crede majoritatea inainte de a vedea lucurile respective.
    Te admir pentru spiritul de aventura de care dai dovada, chiar ma intreb serios cand mi-a disparut.

    Mi-ai dat in acelasi timp cateva teme de meditatie, cateva idei!
    Multa bafta in continuare!

    • Imperator spune:

      Flaviu, multumesc mult pentru mesaj si ma bucur ca ai gasit o sursa de inspiratie in site-ul meu (de altfel, de aceea l-am si facut pentru a inspira, informa si sa dau ponturi de calatorie). Despre Liban o sa scriu cand ma intorc de acolo, adica peste doua saptamani 🙂 Pana acum nu am fost niciodata, de aceea nu gasesti articole inca despre Liban… Si multumesc mult si de urari, sper sa ajungi si tu prin zone considerate in Romania ca fiind ciudate si periculoase, dar de fapt sunt niste locuri exceptionale unde nu poti decat sa afli multe si sa te simti bine… Apropos, cum ai dat blogul meu ? 🙂

      • Flaviu spune:

        Navigam pe softpedia in cautare de sfaturi pentru vacanta si am gasit un link pe care l-ai pus despre Zanzibar. Am intrat pe site si dupa 5 minute l-am adaugat la lista de favorite:) Stiu ca suna iarasi a lauda, dar chiar ai reusit sa faci un site foarte bine structurat, foarte usor de gasit ceea ce te intereseaza. Iar relatarile sunt savuroase.

        Enjoy Lebannon, o tara minunata – mie mi s-a parut o tara la fel de sigura ca Germania desi am fost cam la 2-3 luni dupa atentatul asupra lui Hariri si daca ai timp nu uita de ce ti-am recomandat:
        http://www.jeitagrotto.com/
        Este ceva extraordinar de frumos.

  • Traian spune:

    Superb site-ul! De 2 ore tot stau si citesc la el. Bravo si multumesc pentru ponturi 🙂

  • stefan spune:

    Salut! Am citit cu rasuflarea taiata ce-ai scris despre aceasta tara parca aflata pe alta planeta. Avand in vedere ca am o varsta apropiata de a ta, am avut si eu deja vu-uri parcurgand postarile.
    Am mai vazut fotografii facute in Coreea de Nord, dar nu tin minte sa fi vazut animale de companie.
    Astia au animale de companie? (Sau le este interzis?) Sau caini vagabonzi?

    • Imperator spune:

      Caini vagabonzi, no way ! Animale de companie, de asemenea nu mi-aduc aminte sa fi vazut. Probabil e un lux ïnutil”… de altfel, in capitala nu vezi batrani sau handicapati, toata populatia trebuie sa fie perfecta si sa lucreze. Probabil, s-a implicat vechea idee al lui Ceausescu sa trimita batranii la tara

  • vlad spune:

    Am studiat putin oferta celor de la Koryo Tours si o sa fac tot posibilul sa merg si eu anu asta sau cel tarziu anul viitor..a devenit destinatia mea nr1 ca si prioritate :))

  • marius spune:

    superb,am urmarit cu deosebit interes acest serial,este pur si simplu ca o intoarcere in timp!felicitari,cred ca voi vizita si eu coreea de nord.

  • Li spune:

    Stimate domn care faci propaganda Coreei de Nord, de incepi sa devii putin suspect….Eu am fost ca turist acolo , in 1988,dar atunci nu puteai merge in alta parte .Poate nu stii dar acolo au fost si oameni rapiti , de care nu se mai stie nimic.asa ca termina cu propaganda in favoarea unei tari comuniste.Cu banii astia faci turul Japoniei, ce rost are turismul de acest gen.De ce indemni oamenii sa isi puna viata in pericol, imi spui si mie???

    • Imperator spune:

      Nu am auzit de nici un turist rapit in Coreea de Nord… cei care au fost rapiti de-a lungul timpului au fost rapiti in afara teritoriului nord-coreean si nu ca turisti veniti prin KITS. In plus, principalele obiective au fost actrite de telenovele si regizori sud-coreeni 🙂 Nu sunt nici una, nici alta.
      Despre sa ma duc in Japonia in loc de Coreea de Nord. Sunt doua lumi extrem de diferite, aflate pe alte planete. E ca si cum ai zice – nu te mai duce in Maldive la plaja, mai bine te-ai urca pe Everest. E o diferenta enorma de experiente. Merita si Japonia, nu zic nu, am fost si acolo, dar cred ca daca cineva ma intreaba care a fost cea mai interesanta experienta care am avut-o e totusi Coreea de Nord. Urmata de India.

    • Gabriel Bumbea spune:

      Am inteles ca ati fost in anul 1988 in Coreea de Nord. Ati aflat din intamplare despre romanca Doina Bumbea? Ati cunoscut personalul roman diplomatic, din acea vreme, de la Phenian? Aveti informatii despre oamenii rapiti de catre nord coreeni? Daca aveti informatii va rog sa ne spuneti, este important pentru noi , orice informatie cunoasteti pentru noi este importanta. Va suntem recunoscatori daca ne puteti ajuta. Gabriel bumbea, Eu sunt fratele romancei rapite de catre nord coreeni.

      • Li spune:

        Buna ziua, sa stiti ca am citit despre cazul ei tot ce s-a scris.Daca as fi stiut ceva despre ea, povesteam pina acum.Singurii romani cu care am schimbat citeva cuvinte au fost doi ingineri care lucrau acolo, aratau groaznic si se vaitau ca s-a scumpit whisky ,de nu te poti atinge.La ambasada lucra un secretar de ambasada, Popescu, mai lucrase si in Vietnam, era trecut de 50 ani.Era acolo inca un secretar de ambasada, mai tinar, iar ambasadorul, om in virsta, poate a trecut la cele sfinte.Nu stiu ca cineva din grup sa fi vorbit cu vreo romanca, desi am avut ceva timp liber sa umblam prin Phenian, eu ma indoiesc sa fi fost cineva contactat.Ar fi spus.Ghida, Rodica Popescu lucra cu organele, era asa de evident ca mi-era greata tot timpul.
        Noi, care am fost in excursie atunci nu eram la 20 de ani, asa ca ar fi greu sa contactati pe cineva din grup.Un director din Brasov a facut o lista cu turistii si cu ghizii, dati-mi timp citeva zile, am sa o caut.De un inginer din Oradea, care le-a dus tuica celor de la ambasada stiu ca se numea Pantea Zaharia din Oradea, sta pe strada Magheru.Poate are telefon in paginialbe.ro

      • Li spune:

        Interesant, am postat un raspuns pentru domnul B. dar cum de a disparut….

        • Imperator spune:

          Banuiesc ca te referi la cel mai de jos… Nu a disparut, dar pentru ca ai indicat o alta adresa de mail nu s-a publicat automat, ci a intrat la mine la „de aprobat”. Site-ul functioneaza ca daca am aprobat deja vreun comentariu al cuiva (dand insa acelasi nume si adresa de email, se publica automat. In caz ca schimbi adresa de mail (cum a fost cazul comentariului mai amplu), intra la mine la aprobat si eu nu sunt chiar tot timpul on-line 🙂

      • Li spune:

        Am gasit lista cu cei care au participat in excursia aceea, daca va intereseaza o scanez si v-o trimit prin email.Nu am vazut-o din pacate pe sora dv.

        • Gabriel Bumbea spune:

          Da ne intereseaza chiar foarte mult. Va rog daca este posibil sa ne-o trimiteti. V-am contactat pe blog.

          • Li spune:

            Am gasit lista, am scanat-o si am pus-o pe blogul meu; va dati seama ca dupa atitia ani multe adrese, numere de telefon s-au schimbat.Dar daca vreti sa contactati oamenii care au fost ,puteti incerca.

  • Li spune:

    Eu am cumparat cind am fost in Coreea de Nord niste carti, un album Pyongyang si alte doua carti despre tara.In limba engleza.Le voi scoate la vinzare zilele urmatoare pe site okazii.ro, nu are rost sa le tin in raft sa se prafuiasca.Dar nu vor fi ieftine, ca nu le gasesti la orice colt de strada.

  • Li spune:

    Din partea mea poti sa mergi lunar in Coreea de Nord, sa iti lasi banii in buzunarele unui dictator, ei pe asta conteaza.Stiu ca in fiecare minut se naste cite un prost.Dar cu ce drept ii indemni si pe altii sa incerce aceasta experienta?Un om care munceste greu pentru banii cheltuiti in excursie va regreta intr-o zi ca nu i-a folosit mai inteligent.

    • Varu spune:

      Dar Vietnam si Laos ce fel de tari sunt? Ca vad ca tineti un blog despre tarile astea. Nu sunt tot tari comuniste? De ce v-ati dus acolo?

    • julini spune:

      Parerea mea este ca omul doar relateaza pe blogul lui propriile experiente in calatoriile pe care le-a avut.Daca acestea sunt folositoare unor persoane care intentioneaza sa viziteze locurile respective cu atat mai bine.Cred ca pana la urma e alegerea fiecaruia daca merge sau nu intr-o tara sau ce face cu banii lui.Acum ce sa facem daca va fi dictatura in Coreea de Nord 50 de ani de acum incolo?Nu o mai vizitam ?Eu unul chiar o sa ma duc anul urmator si in cazul in care nu mai ma vedeti pe aici inseamna ca m-au rapit :).

  • Li spune:

    Am fost in Vietnam, dar nu am devenit o fana a vietnamezilor si nu mai merg inca odata, capitolul acesta e incheiat.E o tara foarte, foarte ieftina unde poti sta cheltuind pe casa 20 $ pe zi?O recomand tuturor oamenilor cu buget limitat.Sunt de vazut locuri minunate, preferatul meu fiind Halong Bay de departe.Se calatoreste foarte usor, zeci de optiuni, tururi, hoteluri peste tot.Laosul e o tara socialista, categoric, desi nimeni nu da doi bani pe socialism, laotienii sunt mult mai simpatici ca vietnamezii, chinezii.Tara e mare, densitate a populatiei mica.Luang Prabang e un loc de vis, nu regret ca am fost.E groaznic de greu de calatorit, au autobuze, avioane, dar soselele sunt iad.In plus e mai scump decit tarile vecine, daca vrei un hotel decent, sub 30 dolari nu gasesti.
    Si in Vietnam sau Laos poti umbla singur, eu asa am fost.Din 2005 am fost in fiecare an in Asia, Nu am ajuns peste tot, dar nu te spioneaza nimeni, internetul foarte accesibil.Nu exista hotel, restaurant, coafor chiar fara wi-fi.Oamenii sunt mai ocupati sa-si faca cont pe facebook decit sa studieze doctrinele comuniste.
    In Coreea de Nord am fost in 1988, doua saptamini, daca sunteti mai plinuti, vor ride copiii de voi,ei nu stiu ce e acela un obez,li se pare un elefant.O tara foarte trista, e ca o vizita intr-o inchisoare uriasa.

  • Li spune:

    Nu am atita vointa si nici timp sa scriu zi de zi la un blog, dar experienta de turist in Coreea de Nord am povestit-o acum citiva ani intr-un articol in Evenimentul „Mici cumparaturi la Phenian”,articolul l-am cautat si postat pe blog.Nu as indemna pe cineva care dramuieste banii sa plece acolo, cu banii acestia se poate calatori in alta parte.In 1988 nu se putea merge nicaieri, nici pina la Budapesta.

    • ro spune:

      mi se pare ca esti cam obosita dupa atatea „calatorii in asia” si incepi sa debitezi tampenii pe blogul acesta.
      dupa ceea ce scrii in posturile tale imi pari o persoana foarte aroganta, crezi ca ai standarde? te inseli undeva-candva ti se va infunda…
      daca dispui de ceva $$$ si ai inceput sa vizitezi lumea nu ai nici un drept sa ataci pe cel care a scris articolul doar pentru ca tu ai alte pareri, e dreptul lui sa isi spuna impresiile si sa ofere sfaturi in legatura cu aceasta tara.

      dupa parerea mea Corea de Nord este o tara ce merita vazuta, nu neaparat pentru monumente, peisaje sau Arirang ci pentru a patrunde intr-un alt mediu de civilizatie… mi-ar placea sa o vizitez candva.

      • Li spune:

        Dv.puteti sa mergeti, cu banii dv. faceti ce vreti.Dar despre care civilizatie vorbiti?Ca de civilizatia nord coreeana nu a auzit nimeni.

  • ro spune:

    Ai un talent sa povestesti calatoriile… faci o treaba foarte buna cu acest blog, as avea mai multe cuvinte de lauda dar ma limitez aici.

    Ai scris ca doresti sa mergi in 2012 din nou in Corea de Nord, ar fi super daca ai anunta din timp in cazul in care doresti sa organizezi o calatorie cu mai multe persoane (gen viitoarea ta expeditie din Bhutan)… daca se poate intra in Corea intr-un grup mai numeros… oricum te voi intreba la inceputul lui 2012.

    sa ai bafta in tot ceea ce faci!

    • Imperator spune:

      Multumesc de aprecieri si ca imi citesti blogul…
      In caz ca ma voi duce in 2012 – sper sa da, trebuie sa mai vad :), evident ca voi anunta din timp 🙂

  • macrameu spune:

    Tovarase ro, Coreea de Nord este in top 3 destinatii pentru mine. Nu stiu daca ajung in 2012, dar mi-ar placea sa o vizitez cu un roman sau mai multi pasionati de tara asta. Chip in taci. Pana atunci ia de aici un cantec de ascultat in noptile lungi de iarna.

    http://www.youtube.com/watch?v=HHcpIJxAsFE&feature=related

  • mihai ciuca spune:

    multumesc pentru seriale si tips-uri,ff utile,sint f incintat de site-ul tau dat fiind faptul ca sint pasionat de geografie ,calatorii si diverse tipuri de culturi ,sint departe de tine, nu am decit vreo 25 de tari la activ dar imi permit o sugestie – nu stiu daca ai apucat sa o vizitezi inca, insa venezuela este o tara incredibila,ti se potriveste ca o manusa din ce am apucat sa-mi dau seama…desi periculoasa ,sint atitea locuri de vizitat…si nu ai nevoie de viza

  • virgil spune:

    Abia asteptam eu si nevasta sa ne anunti pe blog plecarea spre Coreea de Nord,inca crezi ca e realizabila pt anul viitor?am colindat pina in Australia inclusiv toate mapamondurile,dar asta e cireasa de pe tort.
    Stima

  • Adi spune:

    Deja oamenii sunt pregatiti cu oferta… :))

    http://www.koryogroup.com/travel_Itinerary_2012_Ldst.php

  • Marius spune:

    Pe cand Israel?…dar mai ales cel din afara circuitelor turistice…o multime de locuri necunoscute de agentiile de turism…

  • bogdan spune:

    Extrem de interesantă relatarea ta despre Coreea de Nord, ea reprezintă o mărturie excelentă despre Coreea de Nord văzută din perspective turistului european.

    Din păcate înţeleg că nu se pot confirma sau infirma informaţiile negative legate de această ţară, de exemplu cea legată de foametea care a ucis 1 milion de cetăţeni nord-coreeni în ultimii câţiva ani, din relatarea excursiei tale înţeleg că pe unde ai fost nu ai văzut niciun magazin alimentar pentru cetăţeanul de rând.

    • Imperator spune:

      Nu pot nici sa confirm, nici sa infirm. ghidul mi-a spus ca a fost o criza alimentara la sfarsitul anilor 90, dar fara amanunte. Pe unde am trecut, campurile pareau bine lucrate. Pot sa confirm ca in cea mai mare parte a capitalei, nu am vazut alimentare, ceea ce ma face sa banuiesc ca se mananca mult la cantinele de serviciu

  • bogdan spune:

    Felicitări pentru jurnalele tale de călătorie! O întrebare, ca să mă inspir şi eu, scrii în fiecare seară, pe laptop sau pe hârtie, un rezumat al zilei respective?

    • Imperator spune:

      Nu, le scriu din memorie 🙂 Uneori si la ani distanta. Dar ma ajuta pozele sa imi aduc aminte 🙂

      • bogdan spune:

        Cred şi eu în varianta cu cantinele de serviciu. E cea mai plauzibilă.

        Sărbători Fericite în continuare!

        • Li spune:

          Bogdan, hrana e strict rationalizata, asta ne-a spus-o consulul intre patru ochi, sa ne uitam in gara sa vedem oameni cu o boceluta, daca pleci intr-o deplasare iti iei ratia de orez cu tine, altfel nu maninci.Nu e de mirare ca sunt foarte putini oameni in virsta, asistenta sanitara e la pamint, inanitia cronica, penuriile nu prelungesc viata.La fel e in Laos, Myanmar, Vietnam, Cambodgia.Poti sa numeri batrinii.

  • Radu spune:

    Prietene, e bine ca ai terminat serialul. N-am apucat sa citesc decat episodul asta si trebuie sa recunosc ca sunt descumpanit: ai vizitat vreo 75 de tari? Probabil ca de aia n-ai avut timp sa dai si pe la scoala. Ar fi o buna ocazie sa faci o pauza cu „haimanareala” pe planeta si sa te apuci de un curs – chiar si sumar – de limba romana. Gramatica, dar si macar cateva notiuni de tehnica a povestirii. Daca ar fi sa-ti citez toate dezacordurile, inadvertentele, constructiile confuze si ideile pierdute la jumatatea frazei, ar trebui sa-ti rescriu intregul articol. E inadmisibil. Se zice ca a vedea lumea, a intra in contact cu alte culturi, reprezinta cea mai buna cale de a-ti eleva nivelul de cultura, de a-ti antrena capacitatea de a intelege, de a-ti ascuti inteligenta. In cazul tau, efectul pare sa fie exact invers: se pare ca esti incapabil sa intelegi ce vezi – nu ma refer la aspectele subtile sau profunde ale unei societati sau culturi (ar fi deja prea mult) ci la cele cateva caracteristici care „sar in ochi”, care caracterizeaza sumar si esential o cultura sau alta. Poate asa ai depasi faza cu „pipaitul – cam greu” (gluma – ca sa priceapa si bizonul), Gustul – Quick Cola si inghetatea wafe – la fel”…

    • eyal spune:

      tu ramai cu gramatica si imperator cu calatoriile, se vedem care e mai castigat…

    • Gabriela spune:

      Dar de „caracteristici..care caracterizeaza” ce zici domnule doctor honoris causa? Citeste-ti postul din nou. Si daca esti asa intelijent cu „putere de patrundere” si alte „minunatii” pe care le-ai mai criticat, de ce ai facut mataluta un post asa de lung, fara paragraf, fara alineat?

      Vezi? Tratam aiurea in tramvai niste greseli minore… N-o fi imperator cel mai stralucit povestitor dar nici n-a avut vreodata pretentia unui stralucit artist literar. El transmite informatii. Daca vrei sa beneficiezi de ele bine, daca nu, te invitam „la revedere” sa-ti petreci timpul citind doar opere de intalta cultura literara.

      Vorbesti mult si prost, te dai pedant si critici pentru ca stuguri-s acrii. Sincer mi-e mila de tine. Nu vezi padurea … de boscheti….

  • andrei spune:

    tovarase radu….. mars pe alte situri .. gen xxx ……unde gramatica si geniul tau de doctor honoris causa …isi regaste inteligenta pierduta citind de la cap ca coada un astfel de blog ….

    ia priveste fratia ta pe ce ai scris…alooo acordurile sunt varza…( cun de fapt comentariul ta e al fel .. )

    calatorule imperator…. vezi lumea … admira.. priveste.. cunoste….laso draq de gramatica…. pentru unul gen radu .. e obligatoriu ca academia romana sa si dea acordul pentru a scrie o impresie… AI GRIJA LA AEROPORT… acu citeva minute erai in drum spre aeroport…….SOARE DEASUPRA NORILOR…..:)

    • Li spune:

      Comentariul domnului Radu a fost cel mai elegant citit pe acest forum.Domnia sa greseste intr-un punct, atunci cind crede ca numarul calatoriilor te face mai destept, mai evoluat.De ce nu a evoluat Ceausescu, doar a calatorit pe toate continentele?
      Cit despre replica lui Andrei…nu am cuvinte..cred ca e unul din cei care nu au luat bacalaureatul.

      • andrei spune:

        tovarasa sau tovarase LI…. stai bland.. in general oameni cred in Dumnezeu in nic un caz in bacalaureat….

        si dupa cum spuneai ..,,nu ai cuvinte,, …. deci nu mai comenta.. VORBESTE CIND TI SE CERE SAU SOLICITA PAREA

      • RazvanG spune:

        Sincer sa fiu eu nu vad nimic elegant in comentariul acela. E doar un atac la persoana, stupid in contextul blogului. Ceva de genul truismului cu strugurii sau altfel, „toate femeile care nu-mi dau atentie sunt tarfe”.
        Cat despre dvs, nimic nou. Pura samanta de scandal

        • andrei spune:

          se poate.. sa fi facut si eu un elefant dintr un purice…

          personal nu l cunosc pe imperator.. insa mai vb cu el pe mess…si apreciez ca face aceasta fapta impartasindu ne si noua unele experienta alea lui de prin lume

          mi au fost de ajutor cind am fost in urma lui prin lume… ( nu am vazut atit de multe tari si continente ca el insa tot am si eu citeva zeci ).. dar comentarii de genul ,,Li,, sunt aiurea….

          Domle nu ti palce ce scrie.. ce mai citesti? citesti ca sa te informezi si daka ti se cere parerea ti o spui daka nu … ramii cu cititul …

          daca esti mai bun decit cineva – imperator- atunci fa bine si dovedeste o .. fa ce face el insa pe acelasi culuar de joc, si dovedeste ca ,,l ai depasit,, si esti mai bun … altfel …stai pe locul doi sau cit o fi el ….pina l depasesti …

          nu crezi ca i corect…

          PINA LA URMA 5% FAC CE TREBUIE SI 95 % FAC PARTE DIN …. GURUP…. e o opinie nu stiu daka i corecta…..

          da dai pace….

          SPER SA LANSEZ IMPREUNA CU IMPERATOR UN ,,SERIAL,, DEPSRE

          transsiberian.. unde anul acesta voi pleca…. poate mai sunt citiva interesati de asa ceva…..

  • andrei m. spune:

    Nu inteleg de ce trebuie sa comentati pe langa subiectul articolului.
    Daca simtiti nevoia sa ai atrageti atentia lui Cezar trimiteti-i un email… adresa o are afisata in dreapta paginii. Nu cred ca este necesar sa aratati la toti cat de inteligenti si buni observatori sunteti.
    Eu unul consider acest blog de nota 10.

    @Radu
    „Se zice ca a vedea lumea, a intra in contact cu alte culturi” ne face persoane mai tolerabile cu cei din jur. La adapostul anonimatului putem fi critici redutabili…

    • Marian spune:

      Si as adauga ca Li este de departe persoana cea mai prost crescuta de pe tot siteul. Nu prea inteleg ce cauta aici, poate sa-si mute inteligenta in alta parte.

  • lica spune:

    Imperatore esti super tare,cit despre idioti ca Radu invidiosul pe care al preocupa doar gramatica ..chipurile…sau tovarasa Li fustrata si neimplinita,ce sa zic…degeaba faceti spume la gura ca sunteti si veti ramine un NIMENI !!!!

  • […] n-am zburat cu acest operator şi nici nu cred că-mi doresc, nu acum! Însă Cezar spune că anumite lucruri sunt exagerate. Acum nu pot să mă pronunţ, dar tind să-i cred pe cei […]

  • Andrei spune:

    Bine mai e să fii comunist,să ai bani mulți să n-ai ce face cu ei..eu unul nu am bani să merg nici măcar la bulgari,darămite în țări de cacao precum Coreea de Nord..Dar acolo,între comuniști,probabil vă simțiți ca acasă.
    Oricum dacă aș avea prea mulți bani mi-aș lua casă,mașină…nu aș călători.La ce îmi folosește?

  • Dany spune:

    Felicitari,reportajele au fost incredibile….

  • Raphael Narcis spune:

    O adevarata mini epopee prin cenusa unei oranduiri demult apuse si care din păcate încă mai face victime;personal îmi amintește de adolescenta ,,utecistica” si sunt oarecum nostalgic după frumusetea vremurilor insa realitatea e ca as da cu ochii închisi ,,maretele realizări” de atunci pe ,,regimul corupt” de acum. In rest felicitări pentru reportaj si …. la mai multe ( Cambodgia, Iran , Sudan) precum si ceva democrați africani.

  • cornel spune:

    eu as fi de acord sa organizam ceva pt cine ar dori sa emigreze in coreea sa ne informam cum sar putea

    • Imperator spune:

      Din cate stiu, Coreea de Nord primeste emigranti din tarile capitaliste cu scop de propaganda. Exista o ambasada a Coreeii de Nord la Bucuresti, pe undeva pe langa Herastrau langa Ambasada Chinei.
      Sfatul meu este sa-ti negociezi conditiile la sange. Sa ceri sa ai ratie speciala de carne (adica sa iti dea cel putin o data pe luna oase de pui), dar si apartament unde iarna sa ai dreptul la 12 grade in casa (climatul in Coreea de Nord e similar cu Romania, singura diferenta fiind ca vara este sezon ploios si mai vine cate un taifun din cand in cand). In rest, nu e deloc stressant, nu exista masini, deci nu te enerveaza traficul, iar mijloacele de transport in comun nu te deranjeaza prea des (autobuzul cred ca vine cam o data la 1 ora). Sa incerci sa iti gasesti un apartament unde curent electric se intrerupe de la 10 seara si nu de la 8 seara ca in majoritatea cartierelor (sunt vreo 2 cartiere pe langa rau unde am mai vazut lumini pana la 10 seara).

  • song spune:

    As dorii sa merg in cele 2 koree cu cineva care a mai fost si la un pret mult mai mic decit il spune Cezar.Nu ma intereseaza China.Daca se ajunge mai ieftin si altfel este bine.Vreau sa-l iau si pe fiul meu sa vada ce a „pierdut”(este nascut dupa ’90).Daca dau f multi bani pe transport as dorii sa stau ce putin 8 zile in fiecare tara.Anul acesta este cineva amator?Cezar…ce zici?!!!…cred ce ti-am vazut reportajele dar tu esti sponzorizat de canalele tv si-ti este f. usor financiar mai ales daca cred ca esti si platit.Da-mi o solutie sa vad cele 2 tari.spiritual sunt pregatita sa le inteleg.de aceea vreau sa le vizitez cit mai am timp.Va pup pe toti si va doresc multa sanatate,pace sufleteasca, fericire…

    • Imperator spune:

      In Coreea de Nord, am fost pe banii mei, din salariu 🙂 Nici nu aveam blog atunci. Ca sa ajungi in Coreea de Nord, este cam obligatoriu sa mergi in China pentru ca de acolo poti trece cu trenul sau avionul in Coreea de Nord. De asemenea, este imposibil sa treci din Nord in Sud direct, din nou, trebuie sa revi in China.
      Pentru a intra in Coreea de Nord, este obligatoriu sa mergi cu o agentie de turism, nu poti sa te duci de capul tau. Uite-te la ofertele Koryo Tours http://www.koryogroup.com/ si Young Pioneers http://www.youngpioneertours.com/ Amandoua sunt agentii conduse de britanici, dar cu sediul in China (Beijing, respectiv Xi’an). Cea mai ieftina posibilitate este sa te imprietenesti cu cei de la Ambasada Coreeii de Nord din Bucuresti si sa te invite ei in calitate de prieten al poporului nord-coreean

      Pentru Coreea de Sud, e mai usor – nu ai nevoie de viza, poti gasi cazare ieftina (gen hosteluri) 🙂

  • Li spune:

    Inteleg ca Song e o doamna, cum o sa se imprieteneasca cu cei de la ambasada RPDK?Chiar au resurse sa o invite cu fiul ei cu tot?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
🙂
🙂
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
article image
1. Statuia Lui Kim Ir Sen Din Phenian
Castelul de la Hunedoara
25. Kaunas
05. Poarta Brandenburg Berlin
22. Panmunjon Coreea
article image
1. Statuia Lui Kim Ir Sen Din Phenian
Castelul de la Hunedoara
25. Kaunas
🙂
🙂
😀
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
😛
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra