In Spatele Ultimei Cortine de Fier. Episodul 8 – mormantul lui Kim Ir Sen si al nevestei

Ei, tovarasi, a venit ziua cea mare ! Este ziua in care ma voi vedea cu Great Leader, alias Piti. Mai précis cu mumia lui. Apoi programul e dens … ne mai ducem la un cimitir al eroilor, apoi la Muzeul Razboiului Coreeii, la bojdeuca lui Kim Ir Sen si in fine un spectacol la Palatul Pionierilor. De acolo, o tulim pe undeva prin Nord, prin munti pentru a mai vizita niste locuri frumoase si evident, revolutionare. Asa ca sa ne grabim.

Acum ca am pantaloni lungi, imi pun o camasa frumoasa si cravata de rigoare. Ma duc in cel mai sfant templu al Coreeii de Nord, ce naiba ! Dar pana sa ajungem la locul mausoleum, cateva cuvinte despre Kim Ir Sen. In primul rand pe Kim Ir Sen nu il cheama Kim Ir Sen, ci Kim Il-sung. Ir Sen este numele rusificat al Marelui Leader, iar noi l-am cunoscut pe filiera sovietica, deci ii cunoastem numele rusificat (de altfel, in romaneste, capitala se numeste Phenian, nume rusesc, adevaratul nume fiind Pyongyang). Din anii 30, a luptat in gherilele chinezo-coreene impotriva japonezilor. In 1937, a cucerit un orasel coreean din mainile japonezilor, e drept doar pentru cateva ore, dar asta a fost o victorie istorica pentru coreeni. Pana la urma, gherilele au fost invinse, iar Kim a fugit in Uniunea Sovietica unde a comandat un batalion chinezo-coreean integrat in Armata Rosie. In 1945, Armata Rosie a ajuns fara nici o rezistenta pana la Pyongyang si la recomandarea lui Beria, Stalin l-a numit pe tanarul Kim in fruntea noului stat. Kim care desi nascut in Coreea, traise prin China si URSS nu era un bun vorbitor de coreeana, dar in trei zile a fost capabil sa tina o cuvantare istorica care probabil acum e studiata prin toate scolile. Din 1945 a condus Coreea de Nord pana in 1994 cand a murit. Evident, multi poate va aduceti aminte de milioanele de coreeni care plangeau in hohote pe stadioane. Ei bine, fi-su a venit cu ideea ca toti coreenii sa poarte o insigna cu poza lui Great Leader pentru a-l avea permanent daca nu in inima, atunci macar pe undeva pe acolo. Desi e mort, Great Leader continua sa fie Presedintele in exercitiu al Republicii Populare Democratice Coreene si va fi pentru totdeauna… Sau asa se spune acuma… cuvantul “forever” e un cuvant atat de relativ…

Ajungem la marele mausoleum… Evident in orasul unde toate cladirile sunt gigantice, ma asteptat ca mausoleul lui Kim Ir Sen sa fie tatal tuturor cladirilor. Este mare, dar nu este gigantica. Si cum orice in Coreea de Nord este un palat, mausoleul poarta numele de Kamsusan Memorial Palace si este fostul palat presidential transformat in mausoleum… acolo a trait, acolo sta si ca mort.

Ajungem in fata cladirii. Aici nu ai voie sa faci poze, si nici sa filmezi, asa ca ne lasam sculele la receptia pentru straini. Cozi imense de mase disciplinate… barbati in costume, femei in costume populare, perfect aliniati, la rand asteapta linistiti sa le vina momentul pentru a-l vedea pe Great Leader… Presupun ca stau ore in sir… Ei bine, noi nu stam ore in sir, suntem doar strainii care aduc valuta in tara (suna cunoscut, nu ?)… asa ca, ghidati cu eleganta de ghizii nostrii, o taiem prin fata maselor care se opresc cuminte si cu ochii in jos cand trecem noi (noi 2, adica)… Mi se pare aberant, dar ce mai conteaza. O parte din Mausoleu arata ca un terminal de aeroport – scari rulante orizontale te trag spre camera in care se afla moastele. Si mergi, si mergi, si mergi. Desi sunt mii de oameni pe scari, nu se aude musca… in Mausoleu nu ai voie sa vorbesti, fumezi, fotografiezi, filmezi… ai voie doar sa mergi, dar incet pentru a nu face zgomot…

Continuam sa driblam grupuri de coreeni. Zici ca sunt la parada militara, pe 2 sau 3 randuri, pasesc uniform… In fine, ajungem in fata Marii Sali… Ghizii cam stressati ne roaga sa fim cuminti si sa ne inchinam de 3 ori in fata Marelui Piti… Stau cu sabia deasupra capului… in caz ca facem o prostie, ei vor fi executati… noi vom fi doar expulzati… Intram linistiti in marea sala. Corpul perfect imbalsamat al lui Kim Ir Sen este intr-o racla transparenta. L-am vazut si pe Lenin la Moscova… Dar Lenin ni nu il vedeai bine, e foarte departe. Kim Ir Sen e la doar 2 pasi de tine… te apropii de el dinspre picioare. Sala destul de mare, dar nu gigantica este intunecata… Fascicole de lumina sunt insa atintite pe racla, care straluceste… parca e o sala dintr-un film SF – ma uit dupa Skywalker sau Worf. Nu sunt de fata. Faci o plecaciune… o iei pe stanga. La mijloc, mai faci o plecaciune… A treia, cand treci in dreptul capului… Unii coreeni lacrimeaza – sa fie teatru, sa fie pe bune ? Deodata, ma bufneste rasul, dar ma abtin… au aparut doi straini blonzi in pantaloni scurti… nu i-am mai vazut… cum i-au acceptat ?

Iesim din sala…. Femeile izbucnesc in plans, barbatii mai barbati, lacrimeaza… O luam spre iesire… Ma opresc sa las un pluton de coreeni sa treaca. Dintr-odata apar doi insi care opresc cei circa 100 – 150 oameni si imi fac semn sa trec eu inainte… Nasol.

Odata revenit afara, facem poze in fata mausoleului… Tot aici dam si peste grupul de eleve coreence japoneze venite din Japonia cu avionul nostru… Sunt imbracate fix la fel… Traiasca uniformitatea !
De aici, plecam la Cimitirul Eroilor Revolutionari… Aici e ingropata prima nevasta al lui Great Leader si mama lui Dear Leader. E si ea o eroina, peste tot se spune ca a luptat umar la umar cu barbatu-su ca insarcinata in 7 luni inca era parte din komando-uri… De altfel, exista o controversa cu privire la varsta lui Dear Leader. De ce ? Pai simplu, daca e nascut in 1942 asa cum se sustine in mod oficial, atunci e nascut in Coreea, mai précis pe muntele sfant Baekdu (la nasterea sa au aparut curcubee si alte semne astrale, din pacate nu si secera si ciocanul). Daca e nascut in 1941 (cum sustin altii), atunci e nascut la Habarovsk in URSS, ceea ce nu pare prea eroic. Si cum ghidul tot povesteste de rudele lui Great si lui Dear, intreb de copii lui Dear… Sunt luat prin surprindere de raspunsul ghidului – “nu cunoastem nimic despre copii lui Dear Leader” – stupefiant, cum isi pregateste omul asta succesorul ? Nici eu nu mi-am facut temele – nu am citit nimic despre fii lui Dear Leader din Wiki… Baguiesc si zic ca unul dintre ei a fost arestat cu un pasaport fals in Japonia si ca altul e la studii prin Elvetia si ca e fan Eric Clapton… De fapt, la inceputul lui 2008, se anuntase ca Eric Clapton ar fi primit o invitatie sa cante in Pyongyang si ca concertul urma sa aibe loc in toamna lui 2009 (de atunci nu s-a mai auzit nimic… probabil si pentru ca fiul-fan nu mai e in gratii sau I s-a promis tronul si trebuie sa fie un tip serios). Ghidul nu zice nimic.

Intram in cimitir… Pasiunea de ordine si disciplina este prezenta si printre eroii revolutionari (care probabil nu au fost chiar atat de disciplinati…). Statuie lor (de la bust in sus) sunt asezate pe randuri, la distante egale unii de altii si toti privesc spre cea mai fericita tara din lume, din varful dealului… De departe, se vede Mausoleul lui Kim Ir Sen, dar si Stadionul 1 Mai… Vizita la cimitir face parte din turul standard la pachet cu Mausoleul, asa ca cimitirul este plin de nord-coreeni veniti direct de la Mausoleu.

Ghidul ne povesteste despre cativa dintre eroi… povesti evident eroice… Unii au fost ucisi in fata mamelor lor care i-au incurajat sa devina martiri decat sa divulge secrete, altii au cazut in lupta, altii torturati de japonezi… In varful dealului, se afla statuia lui Kim Jong-suk, nevasta lui Great. Fix in spatele ei se afla un mare steag de marmura… Este “Eroina Revolutiei Anti-Japoneze”, luptatoare de gherila neinfricata (un soi de Bond girl), fondatoarea organizatiei de femei a partidului si a celei de pionieri. A murit in 1949 la varsta de 31 ani, cand dadea nastere unei fetite (nici fetita nu a supravietuit)… Aparent Kim Jong-Il a fost cu mama lui in timp ce murea (avea vreo 7 – 8 ani in acel moment) si se pare ca aceasta experienta l-a marcat pe viata.
Pozam peste tot si ne indreptam spre iesire… Evident, nu inainte de a mai cumpara niste flori si le depune la statuia – mormant al Femeii Coreeii de Nord… Dar despre restul zilei, in povestea de maine…

La mormantul lui Great Leader

Mausoleul vazut de sus

Eroii revolutionari ai Coreeii de Nord

Cu ochii atintiti spre Pyongyang

Kim Jong-suk, nevasta lui Great, mama lui Dear

Comentarii

  • Adrian spune:

    Saracii de ei, ce si-au luat-o de la Portugalia 🙂

  • Imperator spune:

    Mda… sa vezi ce li se intampla la intoarcere daca nu bat Cote d'Ivoire

  • claudiu spune:

    Regimul comunist l-a trimis pe antrenorul Coreei de Nord la munca silnica! sursa http://www.sport.ro/campionate-externe/regimul-comunist-l-a-trimis-pe-antrenorul-coreei-de-nord-la-munca-silnica.html

  • Habarovsk spune:

    Asa ii trebuie antrenorului daca a intinat idealurile revolutionare

    ale maretului popor repedekureanez !

  • Vio76 spune:

    Am citit cu mare placere!!!imi place cum scrii ,am sa urmaresc blogul tau.sunt dezamagita ca nu gasesc episoadele 6 si 7…

    acum ca a murit „lepra” (scuza-mi expresia) crezi ca o sa se schimbe ceva acolo? eu nu cred..si daca da..foarte greu…asta mic (kim jong un) mosteneste lipitorile care il vor „socializa” cu tot ce inseamna „marele,eternul…lumina coreenilor”
    cum spuneam si in alta parte ,vecina mea (englezoaica) a fost marcata de acele cateva zile petrecute in Coreea de north…bine ..ea s-a nascut „libera” a trait in libertate si a fost mai greu sa inteleaga unele chestii….isi dorea sa ia o bicicleta sa se plimbe capitala Coreei :))
    desi a fost avertizata nu a inteles multe chestii..
    MULTUMESC PENTRU TOT CE AI SCRIS!!

    • Imperator spune:

      Ma bucur ca ti-a placut serialul… e drept si destinatia e mai mult decat interesanta. In link-ul acesta gasesti toate episoadele.
      Despre Coreea de Nord, nu cred ca un om oricat de genial e poate tine aceasta masinarie… in spate este un sistem, este armata si partidul dintre care multora le convine cum e. Problema nord-coreenilor este ca daca fac o schimbare ca in Europa de Est, in secunda 2, apar sud-coreenii care cumpara tot pe 2 – 3 dolari si ii folosesc de servitori. Si am perceput foarte multa ura intre nordisti si sudisti in ciuda propagandei de ambele parti ca ne iubim ca fratii. Despre schimbarea de sef, nu cred ca se va schimba ceva in mod deosebit in urmatorii cativa ani. Kim Jong-Un ii va trebui timp sa isi intareasca pozitia si chiar sa preia conducerea. Are handicapul varstei intr-o cultura unde batranii sunt respectati si a faptului ca nu a fost adus in fata decat de un an si ceva – in 2008, era necunoscut si ca nume, cel putin asa sustineau ghizii mei.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest