Romania de langa noi – Capitala Asanestilor, Veliko Trnovo

Voi incepe o noua serie de posturi intitulate “Romania de langa noi”. Ele sunt dedicate unor localitati care reprezinta ceva pentru istoria noastra nationala, chiar daca unele nu au facut niciodata parte din Romania (sau dintr-un stat romanesc), dar care au de-a face cu Romania si cu romanii… Unele locuri sunt mai aproape, altele mai departe, unele surprinzatoare, altele nu. Voi incerca sa va prezint cat mai obiectiv posibil (incercand sa surprind si alte puncte de vedere), dar si sa subliniez impactul romanesc din zona respectiva. Nu va fi insa un serial, ci mai degraba o serie de posturi publicate din cand in cand.


Primul oras pe care vi-l prezint este Veliko Trnovo (sau Tarnova in romaneste). Este un oras foarte frumos. De cand romanii l-au descoperit au inceput sa-l denumeasca “Sighisoara Bulgariei” si au mare dreptate. Situat pe niste dealuri abrupte, Veliko Trnovo iti sugereaza Sighisoara desi nu pot spune ca din punct de vedere arhitectural sunt prea apropiate, aici primand arhitectura de tip balcanic, cu influente turcesti, in timp ce Sighisoara e un burg german medieval.

Nu este greu sa ajungi in Veliko Trnovo. De fapt, mi se pare o destinatie de weekend de vara excelenta. De la Bucuresti, ajungi in maxim 3 ore cu tot cu trecerea Podului Prieteniei de la Giurgiu – Ruse, deci poti sa ajungi linistit vineri dupa-amiaza. Eu am fost intr-o iarna, de 1 Decembrie incercand sa “fentez” miile de masini care se inghesuiau pe DN1 spre Valea Prahovei si pot spune ca am reusit… La intoarcere, conducand pe o sosea Giurgiu – Bucuresti pustie, ma felicitam ascultand stirile la radio care povesteau de cele 8 ore care se fac intre Predeal si Bucuresti.

Am facut prima oara cunostinta cu Veliko Trnovo in 1998 trecand cu masina in drum spre sudul Bulgariei. Daca treceti si astazi pe drumul national care se indreapta spre pasul Shipka, veti trece printr-un tunel pe sub oras. Dup ace treceti pe sub oras si va uitati in spate, veti ramane uimiti de spectaculozitatea vechiului oras catarat pe un deal destul de abrupt. M-am oprit, am facut o poza si mi-am promis ca voi reveni sa vizitez acest oras care parea o adevarata bijuterie… Si am facut-o, dar 10 ani mai tarziu. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

Orasul se catara pe trei dealuri – Tsarevets, Trapezitsa si Sveta Gora, dealuri abrupte care domina rapida vale a Iantrei. Principalul monument din oras este fortareata tarilor asanesti construita pe dealul Tsarevets. Desi multe din faimoasele ziduri de aparare au fost distruse, mai exista inca numeroase ramasite ale acestui oras cu aproape 20.000 locuitori care a stralucit in anii 1200 – 1300. Veti putea vizita casele negustorilor, urmele palatelor, dar si o biserica restaurata cu niste picturi murale interesante si cam moderniste sugerand istoria celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Palatul imperial acopera o suprafata de 4500 metri patrati si contin inclusiv coloane romane imprumutate din fostele orase romane de pe Dunare. Interesanta este si piatra de executie – cei gasiti vinovati de tradare erau aruncati de pe aceasta piatra in apele repezi ale raului Iantra (inclusiv un patriarh a fost executat in acest fel). La unul din capetele cetatii, se afla turnul lui Baldwin – Baldwin de Flandra a fost primul imparat latin al Constantinopolelui capturat de Ionita cel Frumos, inchis in acest turn si apoi executat.

Cetatea de la Tsarevets a fost construita si folosita de mii de ani – de traci, de romani, de bizantini. Dar momentul de glorie este consemnat in 1185. In acel an, imparatul bizantin Isaac II Anghelos hotareste sa creasca taxele si impozitele asupra septelului pentru a-si finanta o nunta spectaculoasa cu fiica regelui Ungariei. Noile taxe nu sunt privite cu ochi buni de cei care vor continua sa fie ciobanii Balcanilor timp de milenii – de proto-romani care au evoluat ulterior in romani si aromani. Capii romanilor, Petru si Asan conduc o revolta anti-bizantina in semn de protest. Cum am spus, etnia asanestilor este discutata. Istoricii romani sustin ca sunt romani sau mai précis proto-romani (absolut toate izvoarele bizantine contemporane spun despre ei ca sunt “vlahi”, titlul imperial asumat ulterior de cei doi si mai ales de fratele cel mic, Ionita cel Frumos este de “imparat al vlahilor si bulgarilor”, Ionita insusi intr-o scrisoare adresata Papei cand cocheta cu ideea de a trece la catolicism spunea ca este “roman, urmas al legiunilor romane”. Istoricii bulgari sustin ca de fapt bulgarii erau in perioada respective denumiti “vlahi” de catre bizantini, iar altii sustin originea cumana a Asanestilor bazat pe numele lor de origine cumana (cum este si cel al lui Basarab Intemeietorul).

Revolta initiala a Asanestilor este zdrobita insa de trupele imperiale, iar Asanestii si multi partizani ail or fug la nord de Dunare unde se intorc cu trupe romane si cumane. Trupele romano-cumane (toti cronicarii bizantini sunt unanimi in a informa ca trupele erau “valahe de la nord si sud de Dunare” si “scite” (cumane) reusesc sa-I invinga pana la urma pe bizantini, slabiti si de detronarea violenta a imparatului Iasaac Anghelos de catre Alexios III care si-a chemat trupele acasa pentru a-si intari domnia.

Intemeietorii Imperiului Vlaho-Bulgar (cunoscut sub numele de al 2-lea imperiu bulgar in istoriografia bulgara) sunt asasinati de catre boieri in 1196 si 1197, puterea fiind preluata de praslea, cel mai tanar frate – Ionita zis si Caloianu (“cel Frumos” in greceste). Mult mai agresiv decat fratii lui mai mari, Ionita incepe sa cucereasca teritorii din Balcani (la sfarsitul domniei lui, Imperiul Vlaho-Bulgar se intindea de la Carpati la Rodopi si de la Marea Neagra pana la actuala granita macedoneano-albaneza. In timpul domniei sale, Constantinopolele va fi ocupat de catre cavalerii celei de-a IV-a Cruciade, iar milenarul Imperiu Bizantin de rit ortodox va fi distrus (parti din el va mai supravietui la Nicea si Trapezunt de unde se vor ridica viitorii imparati bizantini ce vor restaura Imperiul Bizantin pana la ocuparea definitive de catre otomani). In aceasta perioada tulbure, Ionita ia initiativa si ataca noile autoritati de la Constantinopole, incercand sa satisfaca ambitia tuturor conducatori balcanici – sa ocupe marele oras si sa se incoroneze imparat la Sfanta Sofia. Nu va reusi insa desi va zdrobi trupele cruciate si il va captura pe primul imparat latin al Constantinopolelui…

Dupa asasinarea lui Ionita cel Frumos in fata Salonicului de catre un nobil cuman, influenta valaha in cadrul imperiului scade, Ioan Asan II, fiul lui Asan purtand numai denumirea de tar al bulgarilor. El va reveni la religia ortodoxa (Ionita cel Frumos trecuse la catolicism) si va institui patriarhul de la Tarnova. Ultimul Asanesc va domni pana in 1280 cand va fi inlocuit de un tar de origine cumana care se revendica ca fiind urmasul primei dinastii imperiale bulgare, stat decapitat de bizantini cu 100 de ani inaintea asanestilor.

In urma domniei lui Ioan Alexandru (1331 – 1371), Bulgaria se va scinda. O parte din stat va forma taratul de la Tarnovo, condus de Ivan Sisman, fiul lui Ioan Alexandru si a unei evreici convertite, cealalta parte formand taratul de la Vidin, condus de Ivan Stratimir, fiul lui Ioana Alexandru si a fiicei lui Basarab I al Tarii Romanesti. Faramitarea imperiului va facilita cucerirea otomana realizata de Baiazid Fulgerul, iar Tarnovo va cadea sub ocupatia turcilor in 1395… Va fi sfarsitul orasului – capitala a unui stat care se dorea Imperiul si care voia sa rivalizeze cu Constantinopolele.

Sa revenim la Veliko Trnovo… dupa ce vizitati cetatea Asanestilor (in timpul verii, nu ratati spectacolul de sunet si lumina), puteti sa luati orasul la pas… peste tot veti da de case vechi, de pe la 1800 de negustori bogati, case care apartin asa-numitei arhitecturi de renastere bulgara, foarte puternic inspirata din arhitectura balcanica de esenta otomana. Unele case sunt restaurate, altele nu, dar merita cu prisosinta sa va plimbati pe ulitele intortocheate ale vechiului oras… Merita sa treceti si pe partea opusa, in orasul nou pentru a admira panorama orasului vechi.

Cum va asteptati, Veliko Trnovo este un oras turistic, asa ca nu veti avea probleme sa gasiti restaurante, cofetarii sau baruri. Unii vanzatori si ospatari stiu limba romana, nu neaparat ca au invatat-o de la Asan si din necesitatea faptului ca din ce in ce mai multi turisti romani vin in Veliko Trnovo (exista si meniuri in limba romana) la preturi rezonabile – un pranz poate costa in jur de 25 – 30 lei cu bucate bulgaresti.

Daca ati vazut destul din Veliko Trnovo, dati o fuga si prin imprejurimi – nu foarte departe este satul Arbanassi (fondat de colonisti albanezi, de unde si numele) un loc linistit cu case traditionale din piatra… unele avand forma de mini-cetati. Situat pe un deal la 4 km de Veliko Trnovo, puteti avea parte de o panorama superba… eu am avut una cu multa ceata, dar memorabilia si enigmatica…

Daca nu stiti ce sa faceti intr-un weekend, in mod cert merita sa mergeti la Veliko Trnovo !

Cum ajungeti acolo
Sunt doar 170 km de la Bucuresti la Veliko Trnovo (adica cat e de la Bucuresti la Brasov) – 60 km pe teritoriu romanesc, 110 km pe teritoriu bulgar. Daca mergi cu masina, dupa ce intri in Bulgaria, o iei pe drumul spre Sofia, dar atentie la un moment dat, drumul de Veliko Trnovo se desparte de cel spre capitala bulgara, condu cu atentie. Cu trenul, e complicat, trebuie sa iei un tren din Ruse (sau Bucuresti) la Gorna Oriahovita si de acolo 8 km cu autobuzul sau taxiul. Taxa de pod este 25 lei, iar vignieta de condus in Bulgaria costa 5 euro (pentru o saptamana).

Unde te cazezi
Exista un numar destul de mare de hoteluri si un numar in crestere de pensiuni in Veliko Trnovo. Un hotel dragut este Hotel Bela Neda cu preturi intre 20 si 35 euro pe camera: https://www.belaneda.com/intl/en/.

Personal, am stat la hotel Boliari, dar este ceva mai scump: https://www.boliarihotel.com/english.html

Pentru bugete mai reduse, hostel Loft are loc in camera de 8 la doar 8 euro, iar o dubla costa 22 euro: https://www.thelofthostel.com/index.html

Dintre toate ofertele, as zice ca Bela Neda e o solutie chiar buna.

Unde mananci
Peste tot, prin orasul vechi, vei gasi restaurante bulgaresti, dar si cu meniu international sau italian. Preturile sunt sub Romania, iar mancarea extrem de gustoasa. Atentie, locurile populare pot fi arhipline seara.

Panoramele in Veliko Trnovo sunt superbe

Citadela Asanestilor – Tsarevets

Turnul Baudoin

Intrarea in cetate

Raul Yantra

Interiorul bisericii din Tsarevets

Centrul lui Veliko Trnovo

Ulitele din Veliko Trnovo

Casele traditionale din Veliko Trnovo

Monumentul Asanestilor

Panorama de la Arbanassi

Pentru iubitorii de escalada… un loc special langa Veliko Trnovo

Comentarii

  • jurnaldecalator spune:

    Interesanta lectia de Istorie.
    Planuiesc ca in vara aceasta sa ajung si eu la aici dar vreau sa folosesc drept mijloc de transport bicicleta sau combinatia tren+bicicleta.

  • Dianora Ungureanu-Maier spune:

    Bună Cezar! Văd că oraşelul ăsta chiar devine din ce în ce mai iubit de români. Are parte de ceva reclamă. Doar că nu se scrie "Trnovo" ci "Târnovo".

    – Jurnal de călător – Da, e o idee foarte bună! Am şi eu nişte amici din Ruse care au făcut aşa. E doar rău că din Bucureşti trenul face cam mult până acolo. Am înţeles că încă se mai pierde cam multă vreme în vamă.

  • Anonymous spune:

    alta destinatie nu ai gasit imperator? Tot balcani , tigani , manele , lanturi de aur, masini furate din fata hotelurilor, suprataxe , coruptie , mizerie, estern europe povara europei civilizate.Ceva mai exotic si optimist, ca de ghena din balcani sunt satul.

  • varu spune:

    Coincidenta! Si eu tot la hotel Boliari am stat in Veliko Tarnovo! 🙂

  • Imperator spune:

    @ Anonim – am primit feedback sa mai scriu si despre locuri mai apropiate, asa ca m-am conformat… Trnovo oricum mi s-a parut fain… Revin cu locuri mai exotice zilele urmatoare 🙂

  • Traveling Hawk spune:

    Felicitari pentru alegere si pentru ciclul pe care ti-l propui. Chiar e nevoie ca oamenii sa realizeze ca nu trebuie intotdeauna sa calatoresti departe sau sa cheltuiesti mult, pentru a vedea ceva interesant.

    Pozele m-au convins, daca mai era nevoie. In Bulgaria, Trnovo si Rila sunt pe lista mea. Pacat doar ca ajung mai rar prin Bucuresti, iar de la Timisoara, Bulgaria e cu 600 km mai departe…

  • VertAnge spune:

    Abia astept si restul articolelor "Romania de langa noi"!

  • ela-ela spune:

    merci pentru pont!:) in wk mi-am luat prietenii si am dat o fuga acolo. In Bucuresti ploua, acolo cald si frumos..mancarea exeptionala, comandata in romana:))

  • totoeskhoo spune:

    Si multe pisici homeless 🙂 Oricum, o destinatie romantica, daca n-ai cu cine merge mai bine mai astepti putin, asa s-ar zice.
    'Parcagii' de langa citadela primesc multumiti atat leva cat si euro sau lei, dar au tendinta de a umfla rata de schimb valutar, asa ca tineti-va tare pe pozitie :).

  • nickro spune:

    Daca tot am citit postul cu Veliko Tarnovo (care, dupa cum scrie si maestrul Imperator, merită cu prisosinţă vizitat) recomand şi eu o mică abatere de la traseul lui E85. La circa 10 km de Ruse se află si manastirea in piatra de la Basarabov, unde a slujit Sfantul Dimitrie, ocrotitorul oraşului Bucureşti iar un pic mai departe mănăstirea Ivanov (in Patrimoniul Unesco din 1979).
    Amanunte si pe aici:
    http://p8g.tw/?fqn
    http://p8g.tw/?HaD

  • Andrei spune:

    Nu mai minţiţi lumea.De ce credeţi că se înghesuie mii de maşini pe valea Prahovei?Pentru că e mult mai frumos ca la bulgari..Bulgaria e o ţară urîtă,naşpa..am fost şi eu la Veliko Tîrnovo şi nu e nici pe departe atît de frumos precum susţineţi voi,entuziasmaţi..Sighişoara e într-adevăr,frumos..Veliko e un oraş plin de ţigani,cu case urîte,în paragină

  • […] in Romania. Ma rog, romanii stiu doar litoralul in Bulgaria si cam atat. Poate au mai auzit de Veliko Trnovo, unii chiar au ajuns, poate si statiunile de schi sunt cunoscute, dar alte obiective culturale si […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
PeniscolaCastellon Spania
Tiraspol Transnistria
Asos Kefalonia
Tryavna Bridge
Torun Polonia
Malbork Marienburg Polonia
PeniscolaCastellon Spania
Tiraspol Transnistria
Asos Kefalonia
Tryavna Bridge
🙂
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday