Iran – Universuri Paralele in Vechea Persie. Episod 1 – Teheran

Stiu ca v-am promis acum vreo 2 saptamani sa incep un nou serial si marea majoritate dintre cei care s-au exprimat mi-au cerut sa scriu despre excursiile mele Inter Rail. Din pacate, am niste probleme tehnice cu scanerul (pozele din perioada epopeilor mele cu trenul prin Europa sunt pe suport de hartie), asa ca pana cand imi rezolv problemele, o sa ma apuc sa va povestesc despre Iran. Sper sa va placa.


Ce va trece prin minte cand cineva va povesteste despre Iran ? Probabil barbosi cu mitraliere (desi imaginea asta e mult mai tipica pentru Afghanistanul invecinat), femei cu val, ayatolahi barbosi, multimi care se auto-biciuie… Mda, cam asta se vede la TV. Ma rog si se mai povesteste despre bomba nucleara iraniana, dar asta fara imagini. In schimb, odata ajuns in Iran vei descoperi insa o tara moderna (poate una dintre cele mai moderne tari din Orientul Apropiat cu exceptia Golfului Petrolier), un popor extrem de prietenos si primitor (poate unul dintre cele mai ospitaliere din lume cum rar am mai gasit), cu o pasiune inegalata in lume pentru cultura clasica (spuneti-mi, va rog tara unde poetii de acum 700 ani sunt venerati ca niste super-staruri si oricine de pe strada poate sa-ti recite pagini din intregi din operele lor), o tara extrem de curata (nu se compara cu vecinii arabi de la vest), in fine vei avea o mare surpriza. Eu am avut-o…

Si ca vorbeam de surprize, prima oara cand am ramas ca la dentist a fost la primii pasi pe teritoriu Iranian dupa ce am trecut de control pasapoarte… Nu pentru ca aeroportul este modern – da, este modern, poate fi oriunde in Europa, dar nu asta e surpriza… ci faptul ca la intrarea in Iran, am fost intampinat de o mare reclama la bere !! Cum era cam 4 dimineata, mi-am zis ca probabil visez si am confundat aeroportul – cum sa fie o reclama la bere pe Imam Khomeini International Airport ? Ei bine, da… era o reclama la berea Bavaria (bere olandeza)… In zilele urmatoare, voi bea destula bere, dar bere islamica – bere fara alcool si cu gust de fructe… lamaie, mere, rodii si multe alte variante !

Eram o gasca destul de mare – am fost 7… 4 am zburat via Roma, ceilalti 3 via Istanbul, dar avioanele au sosit cam la aceeasi ora. Dupa ce am cochetat cu ideea de a lua un autobuz, am negociat preturile la taxi si am purces spre oras. Primele confuzii – in Iran, moneda nationala este rialul. Din nefericire, in viata de zi cu zi, preturile sunt exprimate de multe ori verbal in tomani, o moneda veche iraniana, scoasa din circulatie acum vreo 80 ani… dar iranienii continua sa calculeze multe preturi in tomani. Si cum 1 toman = 10 riali, poate exista o confuzie. Asa ca daca ajungeti in Iran, de fiecare data, intrebati daca pretul este in riali sau tomani !

Drumul prin oras a fost un spectacol… Teheranul are mai multe autostrazi decat va avea intreaga Romanie prin 2030, multe suspendate, iar drumul de la aeroport spre oras are si cinci – sase benzi pe sens. Problema este ca stilul iranienilor de a-si conduce autovehicului este complet haotic – alaturi de Cairo si India, in Teheran mi s-a parut sa fie culmea haosului rutier. De altfel, traficul pare o competitie auto permanenta, de parca toti, de la biciclisti la soferii de TIR-uri vor sa ajunga primii la un imaginar FINISH. Am citit ca in Teheran exista si o pista speciala pentru curse de masini, un soi de circuit de Formula 1 iraniana… Sincer, nu m-as duce la astfel de curse… Economisesti bani, stand in orice intersectie majora din Teheran si ai parte de curse mult mai palpitante decat la Silverstone sau Maranello, iar trei sferturi din populatia masculina a Teheranului pare sa fie ruda apropiata cu Michael Schumacher, impartind foarte multe gene.

Intr-un final, cursa noastra ajunge la final. La hotel Shiraz, gazda noastra din Teheran. Intrarea este frumoasa cu picturi ale vechilor soldati persi ai lui Darius si Xerxes. Procedura de check-in are loc extrem de repede, asa ca ne prabusim pe cele 4 paturi cat are camera noastra dubla ! Mai indrug un “Hristos a inviat” (am ajuns in duminica Pastelui) si somnic dupa jumatate de noapte pe avion !

Pe la pranz, fac ochi si cobor la receptie. E timpul sa ne ducem sa cucerim orasul ! Dar mai intai sa mergem la biroul Iran Air – avem de cumparat bilete de avion pentru zborul intern Esfahan – Shiraz. Datorita embargoului, cartile de credit din strainatate nu se pot folosi in Iran, asa ca nu am putut sa cumparam bilete de avion interne in Iran.

Drumul trece insa pe langa fosta Ambasada SUA, cunoscuta acuma sub numele de US Den of Espionage (Barlogul Spionajului American). Aici se afla ambasada SUA inainte de preluarea puterii de catre Ayatollah. Statele Unite au sprijinit fatis regimul despotic al Sahului si tot aici, Kermit Roosevelt, nepotul fostului presedinte FDR a organizat si urmarit lovitura de stat din 1953 cand regimul democratic al lui Mossadegh a fost rasturnat de catre CIA, urmand aproape 25 de ani de dictatura a sahului. Dupa Revolutia Islamica, studentii islamisti au luat cu asalt ambasada si au urmat 444 zile in care personalul diplomatic american a fost sechestrat de aceste militii studentesti (printre acesti studenti se pare ca a fost si actualul presedinte, controversatul Ahmedinajad). Jimmy Carter a incercat sa-I salveze pe ostatici printr-o actiune militara care prost planificata si dezastruos condusa a dus la o umilinta totala – elicopterele americane s-au ciocnit intre ele deasupra desertului Iranian. In secret, contra-candidatul lui Carter, Ronald Reagan a negociat cu iranienii eliberarea ostaticilor, dar numai dupa alegerile din SUA. Militiile islamice s-au tinut de cuvant, Reagan a castigat (esecul umilitor din Iran a fost una din principalele cauze ale infrangerii lui Carter), iar prizonierii au fost eliberati in ziua in care Reagan a preluat oficial mandatul (20 ianuarie 1981).

Astazi, Barlogul Spionilor este barlogul militiilor Sepah, asa-zisii gardieni ai revolutiei, o militie para-militara care se ocupa de “protectia” Revolutiei. Inauntru, cica exista un muzeu care pastreaza dovezile incriminatoare ale CIA, dar nu poate fi vizitata decat circa 10 zile pe an. Ce sunt interesante sunt insa picturile murale anti-americane de pe ziduri – Statuia Libertatii are un craniu in loc de cap, sunt citate din Imamul Khomeini (gen “Astazi, guvernul Statelor Unite este vazut ca unul dintre cele mai urate guverne din lume” sau “Statele Unite sunt prea slabe pentru a face ceva”), iar imaginile arata fie avioane de lupta americane, fie simboluri ale SUA batjocorite… cum de altfel este si urma din zidul de la intrare a stemei SUA.

Trecem mai departe… In diagonala de Barlog, se afla o biserica ortodoxa greaca… Din pacate inchisa, taman azi, de duminica Pastelui. Mai incolo, voi intra si prin cartierul armenesc cu Catedrala Armeana, dar Pastele Armenesc nu este in acelasi zi cu cel ortodox.

Maine imi voi continua plimbarea prin Teheran… cafenele, restaurante, cofetarii, nu voi rata nimic :). Nici macar muralele anti-americane de pe ziduri 🙂

Bine ati Venit la hotel Shiraz !

Strajerii de la intrare

Camera dubla cu 4 paturi 🙂

Biserica ortodoxa din Teheran

Trotuarul de langa Barlogul Spionilor

Fosta intrare … cu urmele stemei

Si cu noua stema

Picturi murale

Israelul – un stat al SUA ?

Si acum citate…

Americani predandu-se… ce fericire pe ayatollahi !

Etichete:
·

Comentarii

  • Pompiliu Barbu spune:

    Ceea ce am citit aici despre IRAN vine sa intareasca parerea mea personala pe care de-a lungul timpului am impartasit-o cunostintelor si prietenilor. Dupa ce le povesteam ramineau descumpaniti, ca nu se poate sa-mi placa…asa o tara…cu teroristi si pericole la tot pasul. Pot spune ca m-am simtit mult mai in siguranta decit oriunde in lume si nu voi uita niciodata ospitalitatea oamenilor de acolo. Sper sa mai pot revedea acele locuri minunate.

  • Anonymous spune:

    sunt impresionata! felicitari, calatoriile sunt fascinante pt. cine isi permite.cate zile ai fost in iran si cat te-a costat?

  • Imperator spune:

    @ Anonim – am fost 10 zile si nu mai retin exact cat m-a costat, probabil in jur de 1000 euro, poate mai putin

  • Diana Coman spune:

    Interesant ca ai batut atatea drumuri ca turist. Ai si stat pe undeva mai mult (nu turistic)?

  • lucian spune:

    salut. se poate calatori independent in iran? te intelegi cu oamenii in engleza? exista si cazare la buget (guesthouse, etc)? merci!

  • Imperator spune:

    Da, am fost student timp de 1 an in Olanda 🙂

  • Imperator spune:

    @ lucian – sigur ca exista sibudget accomodation.
    Cel mai ieftin hotel cu site este acesta (27 euro – dubla)
    http://www.firouzehhotel.com/language_english/facilities.shtml
    Dar exista si hoteluri la 10 euro, poate si mai putin.
    Multa lume stie engleza, te poti descurca fara probleme

  • lucian spune:

    pe blogul softpedia am citit ca ar trebui invitatie pt viza, ce-i drept era un mesaj din 2008. mai e valabila treaba asta? merci

  • Imperator spune:

    @ lucian – eu am fost in primavara lui 2009 si nu am avut nevoie de nici o invitatie, mai mult, a aparut si visa-on-arrival pe aeroport. Cel mai safe este sa iei viza de la Bucuresti, dar poate dura cateva saptamani

  • dudian spune:

    Datorita minunatelor tale articole (dar si a dorintei mele dintotdeauna de a ajunge in iran), chiar m-am hotarat sa fac treaba asta, incurajat si de cei doar 95 de euro cat costa calatoria cu trenul pana la teheran. am sunat la ambasada si mi-au spus ca am nevoie de confirmarea de la un hotel din iran. pe mine nu prea ma atrage ideea de a sta la vreun hotel mai scump (am bugetul limitat). voiam sa te intreb: 1. daca tu ai putut lua viza fara confirmare de la hotel.
    2. unde as putea gasi hoteluri sau hosteluri (preferabil) ieftine in teheran (maxim 15 euro)
    3. cat de greu se obtine viza (doamna cu care am vb la telefon de la ambasada mi-a spus ca voi da un interviu cu consulul, si m-a avertizat ca viza turistica se obtine destul de rar)?

    mersi frumos si drum bun pe oriunde te vei mai duce. alex.

  • Imperator spune:

    Ma bucur ca te-am inspirat 🙂
    Viza iraniana nu are niste reguli foarte clare si stricte… merge la mica intelegere.
    Eu am fost in aprilie 2009, inainte de alegeri, intre timp s-a mai strans surubul.
    In principiu, nu am avut nici o invitatie si am luat-o in 2 saptamani. Interviul cu consulul e ceva de genul unde te duci si de ce. In septembrie, a fost prietena mea sa se urce pe Damavand si a talalait-o vreo luna si jumatate (ma rog, era si tipa, si singura) pana cand i-a trimis un fax agentia cu care a urcat pe Damavand.
    Daca ti-a cerut doar rezervare de hotel, pai cere-le lor. Personal, am stat la Firouzeh Hotel:
    http://www.firouzehhotel.com/language_english/facilities.shtml
    Tipul care o sa-l vezi in poza pe link este Mr. Mousavi (nu cred ca e ruda cu liderul opozitiei) care este un tip exceptional. Sunt convins ca iti poate trimite un fax. E drept, pretul e mai mult decat zici tu (te referi la 15 euro dubla sau pe persoana ?). Daca e pe persoana, te si incadrezi 🙂
    Am mai avut o gasca de prieteni care tocmai s-au intors (au luat viza la inceput de septembrie) si stiu ca nu au depus nici o invitatie si ca au asteptat vreo 2 sapt…
    Cum am zis, la ambasada Iranului este de negociat, nu sunt reguli clare… depinde de cat de simpatic esti

  • Imperator spune:

    Nu stiu ce are bloggerul asta de nu ia adresa completa. Incerc din nou:
    http://www.firouzehhotel.com/

  • dudian spune:

    Mersi frumos pentru informatii si mai ales pentru promptitudine:). ce mi se pare nasol e ca in formularul de la hotel firouzeh trebuie sa trimit neaparat data la care voi ajunge, dar exista posibilitatea ca pana atunci sa nu primesc viza… sper sa ma descurc. aaa, mai voiam sa te intreb daca pot lua biletul de tren direct din bucuresti (adica si istanbul – teheran)? si daca nu, sper ca se poate lua din istanbul fara vreo rezervare prealabila. mersi inca o data. alex

  • Imperator spune:

    Spune-i la comentarii ca pending on visa issuance.
    Am dubii ca se poate cumpara biletul de la Bucuresti, dar poti sa intrebi. Vezi ca turcii vand bilete tren on-line (nu stiu cat de bine functioneaza, n-am incercat niciodata)
    http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/index.htm

  • dudian spune:

    sper că nu te stresez că tot iţi pun întrebari pe aici, dar prefer să aflu anumite aspecte şi din alte surse decât lonely planet şi wikitravel. s-ar putea să merg şi cu o tipă şi voiam să ştiu exact cum stă treaba cu "segregarea sexelor". am citit că în transportul în comun femeile stau la coada autobuzului, în metrou la fel, sunt câteva vagoane speciale. la fel, voiam să ştiu dacă femeile "albe" (nu că iranienii ar fi prea negri) sunt privite cu suspiciune, sau dacă am putea intra în vreun bucluc bând un ceai ambii la aceeaşi masă în vreo "cârciumă". şi ultima nelămurire, am putea avea probleme purtând blugi sau tricouri cu tentă occidentală? mersi frumos pentru răbdare:) alex.

  • Imperator spune:

    Segregarea femeilor este voluntara… in metro sau in alte parti, femeile pot sa stea in ce vagon vor, doar barbatii nu pot sta decat in cele mixte… este alegerea femeii.
    O sa vezi peste tot femei stand la un ceai cu barbatii, poate doar in zonele ceva mai sordide de prin sudul Teheranului, sunt niste locuri male-only… am intrat si cu tipe in locatii care pareau male-only, dar peste tot nu au fost probleme, unele au chiar "family rooms"
    Pot sa poarte blugi, sunt destule iranience purtand blugi, aia cu tricoul e mai tricky, pentru ca in principiu trebuie sa-si acopere bratele (vezi pozele prietenei mele)… Se poate arata fata, laba piciorului (daca esti in papuci), palmele, dar nu picioarele si mainile..

  • mitinita spune:

    Eu am umblat si in slapi si nu am avut niciodata probleme. M-am simtit in siguranta, chiar simteam ca majoritatea ma priveau ca pe o sora. Nu am avut parte de incidente, nimic mai mult de o incercare nevinovata, m-a invitat cineva la un ceai pe cand nu era nimeni in jur,a dar din umeri cand am zis nu. In Istanbul nu am rezistat mai mult de o zi,desi planuiam sa stau mai mult…erau ca si scaietii!
    Biserica ortodoxa greaca…si eu am crezut tot timpul ca acolo era ambasada! Si ma miram ca era inchisa tot timpul.

  • Sebastian spune:

    Hey people, cine vrea sa faca o excursie in Iran anul asta prin octombrie? Nu tenteaza pe nimeni ? Astept raspuns de la voi 🙂

  • Florin spune:

    @Sebastian : ai reusit sa ajungi in Iran?
    @Toti: a ajuns cineva in Iran in 2012? Chiar 2013:) ?

    • Sebastian spune:

      Salut Florin, eu am fost in 2011 …dar parca ma arde in palma sa pun mana pe telefon sa fac rost de inca o invitatie si sa merg. As vrea sa vad insula Kish din sudul Iranului .

  • coco$u spune:

    Eu plec in Iran saptamana viitoare si voi sta 8 zile. Pentru ca timpul nu e foarte mult, m-am limitat la traseul „clasic” Teheran-Shiraz-Yazd-Esfahan. Pentru o parte din rezervari am colaborat cu o agentie locala, altele le-am facut direct de pe net. Sper sa nu am probleme cu visa on arrival. In afara de orasele mentionate, voi face si excursii la Persepolis, Pasargadae si Abyaneh.
    Cand ma intorc as fi bucuros sa pot raspunde la intrebari despre Iran

    • Adi spune:

      Salut,

      Am depus aplicatia prin iranianvisa.com si am primit pre-aprobare dar trebuie sa merg cu toate documentele la ambasada din Bucuresti. Problema e ca cie cu iranian visa au fost neseriosi rau si s-au lungit asa ca iau in calcul si varianta cu visa on arrival… Plec pe 22 martie. Ce documente ai nevoie pentru visa on arrival?

      • Imperator spune:

        Nu stiu ca nu am luat on-arrival, dar cred ca pre-aprobarea (numarul care l-ai primit) ajuta. Plus, probabil bilet de avion dus-intors, vreo confirmare de cazare pe mail (ca voucher nu poti datorita embargo-ului). Dar hai sa-ti zic povestea cuiva care a mers cu mine (am fost vreo 10 in Iran). El s-a trezit cu cateva zile inainte de a pleca gasca si s-a dus la ambasada sa-i dea viza. Aia au zis ca dureaza 2 saptamani, ca pre-aprobare, chestii, asa ca amicul meu le-a zis „Bine, baieti, nici o problema, ca mi-o iau pe aeroport si va salut din mers”. I-au dat viza imediat 🙂 Asta era in primavara lui 2009. Vezi ca acum vor sa bage restrictii inainte si imediat dupa alegerile prezidentiale (ca data trecuta, a aparut un numar cam mare de turisti britanici si a iesit Revolutia Verde)… Verifica de 2 ori… si intreaba-i si pe cei de la http://en.key2persia.com/home ca i-am vazut laudati peste tot (eu am fost cu ei intr-o excursie de o zi la Persepolis din Shiraz, ei au sediul la Shiraz si au fost super ok, deci nu ma pronunt cat de dibaci sunt cu viza, dar poate iti dau vreun sfat.)

    • Florin spune:

      Salutare. Cum a fost? Probleme cu visa-on-arrival?

      • Adi spune:

        Salut,

        Nu a fost nicio problema… Mi-a cerut rezervarea de hotel (pentru o noapte aveam in Teheran) si numarul de telefon al prietenului cu care ma intalneam. Vreo 60 de euro de plata si am primit viza…

        • coco$u spune:

          Nici eu nu am avut vreo problema cu visa on arrival. A verificat pasapoartele, am platit la ghiseul bancar alaturat 60 euro taxa de viza si in 5 minute aveam viza de Iran in pasaport.
          Asta se intampla pe la ora 5 dimineata si eu eram cel care il trezise din somn pe functionarul consular… 🙂
          Jos palaria pentru amablitate.

  • Sebastian spune:

    Nu am mers . …. 🙁

  • Adi spune:

    Multumesc Imperatore…. A durat mult cu site-ul iranianvisa si asa cum ziceai numarul primit de la ei e doar in loc de invitatie, iar eu credeam ca daca il am practic merg doar sa ridic viza (oamenii de pe site sunt zgarciti la vorba)…. Am vbit cu ambasada vineri si mi-au zis ca se depun actele doar vineri si problema este ca imi cer cazier judiciar ori cum nu am mutatia facuta pe Bucuresti (baimarean fiind…) sa imi scot cazierul din Bucuresti este complicat…. (de fapt nici nu stiu sigur daca se poate cum vreau eu o sa vad maine). Culmea este ca am demarat din timp (inceput de ianuarie cu viza) dar m-au tinut rau in loc iranianvisa (la un moment dat eram sigur ca sunt tepari). In oricaz iau foarte serios in calcul sa iau visa on arrival dar de la ambasada mi-au spus ca nu stiu cum se da (bullshit) si aveam nevoie de o sursa credibila de info pt visa on arrival… O sa verific cu key2persia.. Merci

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest