Brunei – nu va asteptati la un mini-Dubai !!!


Ce va trece prin minte cand pronunt cuvantul Brunei ? Presupun ca imediat ziceti – sultanul din Brunei, cel mai bogat om din lume care sta ca o pleasca pe o mare de petrol. Dar presupun ca doar atat puteti spune. Nu va blamez, nici eu nu puteam spune mai mult… pana am ajuns in Brunei

Bruneiul este un mic regat musulman aflat in insula Borneo, insula care mai este impartita de Malaezia si Indonezia. Are iesire la mare, dar este inconjurat din toate partile de Malaezia. Acum cateva secole, era un regat mare si important care ingloba aproape intreaga insula Borneo, dar si insule din sudul Filipinelor. Dar aparitia europenilor au bagat Bruneiul la apa pana a devenit mic, mic, mic… De altfel, provincia malaeziana invecinata, Sarawak a fost condusa timp de un secol de o dinastie britanica – asa-numitii “raja albi” care au inghitit incet, incet marele Brunei. In 1929, cand era sa fie inghitit cu totul, tocmai s-a descoperit petrolul, iar Marea Britanie a transformat tara in protectorat (Raja albi erau de fapt niste intreprinzatori particulari care pusesera mana pe putere in Sarawak, nu erau supusi ai Coroanei Britanice).

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, numeroasele sultanate din Malaezia si coasta vestica a Borneo au hotarat sa se uneasca in Federatia Malaeziana. Pana si Singapore a dorit sa faca parte din Malaezia si chiar a facut parte cativa ani. Singurul care s-a opus si a ramas separat a fost sultanul din Brunei pentru ca Shell l-a convins sa ramana deoparte pentru ca marea multinationala anglo-olandeza sa pastreze controlul asupra imenselor rezerve din Brunei… In restul Malaeziei, companiile straine au fost nationalizate in favoarea companiei nationale de stat Petronas (da, aia cu turnul din Kuala Lumpur !), doar in Brunei, stapanul a ramas Shell. Ma rog, Shell si sultanul sau sultanul si Shell, nu e foarte clar cine e primul… Asa a aparut Regatul Shell sau cunoscut in mod oficial ca Brunei.

Bruneiul are foarte multe in comun cu Dubaiul, desi sunt asa de diferite. Amandoua sunt monarhii absolute. Amandoua sunt state musulmane. Amandoua au foarte multi bani (unii din petrol, ceilalti din comertul cu petrol si altele). Amandoua au o familie conducatoare putred de bogata. Dar in schimb, ca tari sunt extrem de diferite – daca Dubaiul se intrece in extravagante (e drept cam falimentare), Bruneiul continua sa fie un loc linistit, calm, fara excese si in frica lui Allah – cea mai inalta cladire din capitala este moscheea principala, iar restul cladirilor au doar cateva etaje… Asta nu inseamna ca locul nu este ingrijit si stilat… Dar Bruneiul nu are nici una din fitele de Dubai – nu are mall-uri gigantice, nu vezi Rolls-uri pe strada, iar barurile si restaurante sunt low – key affair.

Am ajuns in Brunei cu avionul din Kuala Lumpur. Bruneiul e in zona ecuatoriala, asa ca era o ploaie ecuatoriala de te udai instantaneu daca faceai un pas in aer liber. Asa ca am sarit in taxi si am mers la hotel. Capitala are un nume imposibil de lung – Bandar Seri Begawan si e un oras ok, dar care nu te va lovi in mod special…

Am stat in unul din putinele locuri budget din oras – un hostel – hotel plin cu filipinezi veseli si care ii lovea cantatul in baie si cu niste camere lungi care imi sugerau mai repede un spital dezafectat… Dar aveam ditamai camera ! Si o receptionista care imi sugera ca in tinerete fusese receptioner .

A doua zi dimineata am luat BSB-ul la picior. Suntem intr-un oras cu frical lui Allah, asa ca cea mai importanta cladire nu poate fi decat moscheea. Mai ales ca poarta numele tatalui actualului suveran. Din pacate nu am avut voie sa fac poze in interior, asa ati fi vazut si voi cum arata o moschee cu scari rulante in interior :). Nu pot sa zic ca este o moschee gigantica, sunt altele mult mai mari, dar intr-adevar e impodobita.

Un alt loc interesant din BSB este Royal Regalia Museum… Nici aici nu prea am avut voie sa fac poze, dar ici si colo puteam. Este un soi de expozitie personala a sultanului cum am mai vazut si la Bucuresti pe vremuri sau la Phenian mai recent cu tot soiul de aurarii, diamante si multe alte chestii primite cadou de la diversi, dar si imagini de la fastuoasa incoronare. Foarte interesante erau si armele traditionale, aflate din belsug la fata locului.

Sa nu credeti ca BSB este doar un oras modern. Poate cea mai interesanta parte a Bruneiului se afla pe apa – este un sat traditional construit pe picioroange infipte in apa… Un adevarat sat cu moschee, scoli, magazine si locuinte numit Kampung Ayer. In zilele noastre este locuit de mai mult de 30.000 oameni care primesc subsidii sanatoase din partea statului pentru a ramane acolo si a prezerva cultura originala a Bruneiului. Am inchiriat o barca de pe malul apei care m-a plimbat prin Kampung Ayer (el era unul dintre locuitori), dar si pe canalele unei adevarate delte. Am putut sa vad de departe si acoperisurile aurite ale palatului sultanului. Din pacate, palatul sultanului nu se poate vizita decat cateva zile pe an, la finalul Ramadanului pentru a vedea totusi ce inseamna excesele a la Brunei – conform lui Lonely Planet, palatul este mai mare decat Vaticanul, are 1788 camere si 200 de bai, dar intr-un ghid am citit ca din punct de vedere arhitectural este o combinatie dintre un stadion de fotbal si un terminal de aeroport, incarcat cu foarte mult aur !

In schimb plimbarea pe canale a fost realmente draguta… soarele stralucea, era liniste, din cand in cand mai vedeam sate traditionale si am vazut chiar si o maimuta cu nasul lung, o specie cica specifica Bruneiului.

Intors inapoi in oras, am hotarat sa vizitez un alt “elefant alb” al Bruneiului – imensul hotel Empire aflat in afara orasului. Acest imens complex a costat 1.1 miliarde dolari (in timp ce turnurile Petronas din Kuala Lumpur au costat 1,9 miliarde) si a dus la cel mai mare scandal din istoria regatului – hotelul a fost rodul mintii printului Jefri, fratele actualului sultan care a fost numit prin anii 90 ministru de finante. Pus sa gestioneze o imensa avere, Luminatia Sa s-a hotarat sa faca in Brunei un hotel fara egal in lume si a bagat bani fara nici o contabilitate. In plus, a investit 14 miliarde in hobby-urile lui (are 2000 masini de lux, dar si Beverly Hills Hotel in Los Angeles) si alte 14 miliarde in alte investitii dubioase. Criza asiatica care a lovit si Bruneiul in 1997 l-a facut pe sultan sa apese pe frana si sa-l stopeze pe prea cheltuitorul frate… Audit-ul a relevat niste furturi de fonduri fara egal pe intreg mapamondul, asa ca obligat-fortat, sultanul a trebuit sa-l dea afara pe frate-sau nu numai din pozitia de ministru de finante, ci si din Regat. Printul Jefry a plecat in Marea Britanie cu cele 5 neveste (de una a divortat) si 17 copii si cu o buna parte din haremul de 40 de fete recrutate dintre modele si actrite din intreaga lume… In Marea Britanie, a avut parte de o viata cam stramtorata, primind doar jumatate de milion dolari pe an din partea statului, restul din investitiile de pe vremea cand era ministru…

Am ajuns si la faimosul Empire. Da, e mare, da, e imens, da, e classy… Dar in nici un caz nu poate costa 1 MILIARD de dolari… Ce e distractiv, este ca desi am venit pe jos, am intrat in hotel fara nici o problema, fara ca nimeni sa nu ma intrebe ceva… E drept, am trecut prin control gen aeroport, dar m-am putut plimba, fotografia si filma, avand parte doar de zambetele personalului. Iar in Empire avea loc nici mai mult, nici mai putin decat un Targ International de Armament. Toti samsarii de armament din lume erau in Empire Hotel sa vanda ba vreun elicopter, ba niste mitraliere !!! Iar in timpul liber sa se relaxeze cu un mojito la marginea unei piscine imense… lucru care l-am facut si eu de altfel.

Ultimul obiectiv “only in Brunei” vizitat a fost parcul de distractii Jerudong. Acesta a fost construit de sultan si oferit ca un cadou cu ocazia zilei lui de nastere poporului din Brunei sa aibe unde sa se distreze. Sa nu credeti ca era un EuroDisneyLand, dar intr-o tara cu putine oportunitati de distractie, a fost un wow… Nu a mai fost un wow dupa 2000 cand sultanul lovit de datorii si proiecte gen Empire Hotel. A meritat vazut… este pustiu si ai senzatia ca te afli intr-unul din acele filme hollywoodiene apocaliptice in urma careia lumea dispare, iar in urma raman cladiri care se degradeaza (filme gen “The day after” sau “Planeta Maimutelor”). Banuiesc ca asa arata si Pripyat, orasul abandonat de langa Cernobal… Am fost in timpul saptamanii, am inteles ca in weekend e mai multa lume, dar cred ca a fost o experienta mai memorabila…. un parc de distractii gol, paraginit, o dovada a investitilor facute fara cap…

Am plecat a doua zi din Brunei… Am luat autobuzul pana in portul international de la Muara. De aici mi-am continuat calatoria in Sabah, spre Parcul National Kinabalu unde se afla cel mai inalt varf din Asia insulara…

Cum ajungi
Cel mai ieftin este sa iei o cursa Air Asia de la Kuala Lumpur. Brunei are o companie aeriana proprie, Royal Air Brunei care opereaza in Europa la Londra si care uneori are cele mai bune oferte pe relatia Londra – Australia (via Brunei). Pot aparea oferte bune si pentru Brunei

Viza
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in Brunei si pot sta 90 zile cu un pasaport valabil

Unde te cazezi
Normal, la hotel Empire: https://www.theempirehotel.com/ Sa nu credeti ca preturile sunt astronomice – camerele standard costa 400 dolari Brunei (220 euro). E drept Empress Suite costa 9200 euro pe noapte, dar nu prea reusesti sa pui mana pe ea, fiind tot timpul plina. Daca nu ai chef sa dai 200 euro pe noapte (vai, ce rusine), eu am stat la KH Soon Resthouse la 39 dolari Brunei dubla (21 euro): https://khsoon-resthouse.tripod.com/ Locul e mai putin spectaculos decat in pozele de pe site, dar e curat si ok. Iar receptionera-receptioner este chiar de ajutor.

Valuta
Moneda locala este dolarul Brunei care este legat de dolarul singaporez. Dolarul singaporez poate fi folosit in orice tranzactie, dar orice alta valuta nu prea

Unde mananci
Nu e o problema. Ai pub-uri englezesti (cu bere !), ai fast food-uri filipineze (celebrul Jolibee), ai pana si McDonald’s. Dar pentru ceva autentic, du-te la night market, la Pasar Gadong

Business center in BSB

Moscheea

Sultanul este peste tot

Intrarea la guesthouse-ul meu

Pe canale

Acoperisul palatului sultanului

Maimuta cu nasul lung

Satul pe apa – benzinaria Shell

locuinte,

scoala si

un school boat

Muzeul Regal

Hotel Empire – un hotel de 1,1 miliarde dolari !

Intrarea in parcul parasit

bietul urs…

Clubbing a la Brunei 🙂

Moscheea la apus

… si noaptea !

Comentarii

  • Lori spune:

    O insemnare cuprinzatoare extrem de interesanta! O vizita la Brunei suna ca o vizita ce merita si trebuie privita fara prejudecati si asteptari!

    Imi plac nespus articolele de aici, de aceea blogul e si in blogrollul meu :).

  • Imperator spune:

    @ Lori – multumesc mult… si tu esti in blogroll, dar nefiind blogspot sau wordpress, e trecut automat la sfarsit fara updating 🙂 Despre Brunei, pararea mea este ca daca esti prin zona, merita o raita, dar sa te duci special, nu prea…

  • VertAnge spune:

    Imi place cum se vede moscheea noaptea, desi as fi zis mai degraba ca e un mall decat un loc de rugaciune 🙂
    Ai idee de ce era parasit parcul?

  • vali spune:

    Suna foarte bine Brunei. M-am saturat de toate destinatiile turistice comerciale. Vreau ceva nou. Si Bruneiul pare promitator 🙂

  • yooo spune:

    Tot ce misca in regat este controlat de familia regala si interpusi , restul populatiei adica prostimea traiesc de pe o zi pe alta. Populatia cu educatie precara si manipulata nu pot practic face nimik , faraonii fiind stapani absoluti asupra regatului de sclavi….mai moderni. In genul cum era in Egiptul antic. :))

  • yooo spune:

    Cam asta inteleg io ce e cu Bruneiul.

  • Imperator spune:

    @ VertAnge – parcul a fost deschis ca un cadou oferit de sultan poporului sau. Initial, au fost investitii majore (inclusiv un concert gratuit al lui Michael Jackson in 1996), dar ulterior, pur si simplu a fost lasat in ruina pentru ca nu s-au mai facut investitii de nici un fel. Daca la inceput, intrarea era gratuita, s-a introdus o taxa de vizitare si asta combinat cu lipsa de interes a guvernului a dus la situatia de azi (sau ma rog de asta-vara cand am fost acolo, nu cred ca s-au schimbat prea multe). Am mai citit prin ziare tot soiul de planuri de revitalizare, dar nu cred.
    @ yooo – nu am vazut saracie in Brunei, nici macar la periferia oraselor. Da, sultanul si familia sunt stapanii unici, dar mai lasa bani de la ei… evident nu toata lumea are vile, dar nu am vazut saracie ca in multe alte locuri din Asia. Despre educatie, nu stiu, cert este ca poza sultanului este peste tot. Probabil este o dictatura luminata ca sa citez un clasic in viata 🙂

  • Gloria spune:

    Absolut superbe pozele, locatiile alese
    Inca sunt curioasa de ce impresie mi-ar lasa un astfel de loc "exotic", care nu e Vestul… si care difera atat de mult cu ce suntem obisnuit.
    Iar la cat de bine ai documentat articolul, parca m-as duce cu mai multa incredere.
    Partiile acelea de pe glob sunt inca o tentatie, sper candva tangibile:)

  • delia spune:

    da, articolul pozele ne duc cu gandul la concediu, multumim.

  • Hapi spune:

    Absolut de vis sa-ti citesc articolele si sa calatoresc cu tine! Pacat ca n-ai vizitat palatul, oricum, ma indoiesc c-acolo ai fi putut face poze.
    Vad ca la anul ai iarasi Marocul pe lista, sper sa ajungem si noi, din nou si sa fie liniste. Nu prea merg acum romanii in tari musulmane. Sau preponderent musulmane.
    Anyhow, curand plec si eu spre Valencia, in cateva zile, citesc cu interes de acolo!

  • Adrian Gabriel spune:

    Brunei – Cel mai plictisitor loc de pe pamant !

    Ca o corectie, nu exista pub-uri englezesti in Brunei pt. ca nu exista alcool. Alcoolul si produsele din tutun sunt interzise in Brunei. Ca turist poti sa aduci o cantitate limitata de alcool pt. consumul propriu, la fel si pt. tigari dar pt. care trebuie sa platesti taxa care nu e de loc mica.
    Cat despre satul de pe apa Kampong Ayer ( Kampong=sat, ayer=rau ) localnicii nu primesc subsidii de la guvern sa stea acolo, poate singurul lucru subsidiat este ridicarea gunoiului pentru care nu platesc, masura introdusa de guvern pentru a stopa aruncatul gunoaielor in rau, desi odata cu fluxul poti vedea numeroase pet-uri si alte magarii in apa tot timpul…
    Palatul Sultanului nu se poate vizita. Da odata pe an se deschide de Raia dar doar cateva camere unde oamenii sa duc sa manace si camera de rugaciune si cam atat.
    De facut si de vizitat in Brunei nu prea este ce. Cam tot ce ai enumarat tu acolo sus cam asta e.m Ar mai fi o moschee in Gadong, poate muzeul petrolifer din Kuala Belait, muzeul Bruneiului din Kota Batu (foarte aproape de Bandar Seri Begawan), dar nimic spectaculos sau iesit din comun aici. As mai adauga ca toate astea nu au pret de intrare si pot fi vizitate moca. Tot in Kota Batu exista si un mic hotel, de fapt niste casute pe rau unde te poti caza la un pret destul de mic zic eu, undeva intre 60-120 dolari bruneeni.
    Kampong Ayer se poate vizita usor cu o barca din Bandar Seri Begawan (urmariti localnicii) costul 50centi maxim un dolar nu va lasati pacaliti. Daca vreti un tour cu barca negociati cu ei, de obicei taxeaza turistii cu 20, 30 dolari bruneeni dar variaza cum am zis nu exista pret fix asa ca negociati. Tot in Kampong Ayer exista si un mic muzeul al satului cu poze si ceva artefacte de prin zona.
    Altceva ar mai districtul Temburong, unde poti campa pe noapte in jungla si au si trasee pe care le poti parcurge acolo singur sau cu tour. As putea spune ca daca te pasioneaza natura, jungla si toate astea Temburong ar fi un loc de vizitat. De ajuns in Temburong se face rapid cu speed-boat din Bandar Seri Begawan sau cu masina/autobuzul dar trecand prin Malaezia pt.ca Temburong e despartit de tara mama.
    Ar mai fi de adaugat si plajele din Brunei-Muara, Tutong si Kuala Belait. Nu sunt ele prea amenajate dar au nisip curat, unele au si dusuri si toalete, si exista si vanzatori ambulanti de unde poti cumpara bauturi racoritoare, aripi de pui la gratar si poate peste dar mai rar. Plajele sunt mai tot timpul pustii, mai mult in weekend ce vezi localnici la un gratar si muncitori filipinezi in singura lor zi libera din saptamana (Duminica).
    De curand s-a deschis o parte din parcul Jerudong, dar nu ca ar fi ceva spectaculos, asa ca un mic balci sau ceva…
    Cam asta ar fi tot de vazut si facut in Brunei.

  • Hapi spune:

    Adrian, întreb și eu, cum poate să fie plictisitor un loc atat de încărcat de farmec si povești, loc în care altii doar pot visa c-ar ajunge? Stii că nu toti turiștii cauta highlights, cluburi, temple vechi, muzee sau… alcool. In fond, eu sunt sigură că m-aș fi descurcat imediat cu ultimul capitol, dacă asta-mi doream, nu-i mare suferință 🙄

  • Danut Munteanu spune:

    Pt Adrian Gabriel : te inseli, GROSIER ! Brunei are un teren de golf superb design Jack Nicklaus care surclaseaza chiar si colectia de masini a sultanului.

  • Adrian Gabriel spune:

    @Hapi
    Prietene eu locuiesc in aceasta tara de mai bine de 3 ani si calatoresc adesea in Asia, asa ca pot compara Bruneiul foarte bine cu tarile din imprejurimi. Poate pentru tine si pentru altii Bruneiul are un farmec aparte. Pe mine unul nu m-a fermecat, nu m-a fermecat prima oara cand am ajuns aici si nu m-a fermecat nici dupa ce am batut tara in sus si in jos. Din punct de vedere turistic personal nu ma vad platind o excursie exclusiv Brunei cand cu aceeasi bani pot vizita locuri mult mai fermecatoare decat Brunei din Malaezia, indonesia, Filipine, Tailanda, Vietnam poate Laos, la preturi mult mai bune si nu de putine dati cu servicii de mai buna calitate decat Bruneiul are sa ofere. A da, ajuns pe insula Borneo poate as fi dat o raita din curiozitate dar cu siguranta nu mi-as fi planificat o vacanta exclusiv Brunei.
    Ca turist cu siguranta este minunat sa vizitezi tari si locatii de pe tot globul, indiferent, dar asta daca iti permite timpul si bugetul. Dar daca as avea de ales sa zic, un concediu in Brunei sau o tara ori care alta din Asia de SE, eu stiu Oceania sau chiar si Asia continentala, eu zic ca as fi foarte dezamagit daca alegerea mea ar fi Brunei. Personal eu nu cred ca ai nevoie de mail mult de 3 zile pentru a explora aceasta tara. Apoi totul devine monoton si plictisitor.
    Asta este parerea MEA despre Brunei, a ta ar putea diferi. Am simtit nevoia de a-mi exprima parerea personala despre Brunei, dat faptul ca locuiesc aici. Nu cred ca e nimic in neregula cu asta…

    @Danut Munteanu
    Despre terenul de golf de aici nu pot sa-ti spun multe pentru ca nu ma pasioneaza, DELOC golful, si nu l-am vazut decat de afara. Personal golful mi se pare un sport anost, plictisitor si nu dau doi bani pe nici un teren de golf de pe intreg Pamantul. Brunei are nevoie de mai multe locuri de agrement pentru tineri si copii. Nu de terenuri de golf pt.ca nu sunt multi bruneeni care practica acest sport si nu sunt multi cei care si-ar permite sa-l practice oricum. Nu degeaba foarte multi dintre ei se apuca de droguri. Pt. ca inafara de moschei, nu prea au multe locuri unde sa-si petreaca timpul liber. Si crede-ma stiu foarte bine despre ce vorbesc…

  • Hapi spune:

    Ok, mulțumesc pentru clarificări, am înțeles acum 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest