Bali este o insula muntoasa dominate de vulcani. Unii sunt stinsi, altii sunt inca activi, dar evident nu exista nici un risc, ei fiind atent monitorizati… cand se poate intampla vreo eruptie, se va cunoaste cu cateva saptamani in avans… Dar, muntii Ubudului sunt incredibil de frumosi, iar panoramele absolute exceptionale… Merita sa inchiriezi o masina si sa vizitezi cat mai multe locuri din insula, inainte de a te bucura de un apus de soare la Tanah Lot.
Nu e greu sa gasesti masina… din 10 in 10 metri, cineva iti va oferi transportation. Evident trebuie sa negociezi la greu, sa mai intrebi pe ici, pe colo pentru a ajunge la un prêt cat mai jos. Nu mai retin cat am platit, dar cred ca am dat in jur de 200 – 250.000 rupii pe zi (adica vreo 18 – 22 euro) pentru un mini-van. Nu prea gasesti automobile de inchiriat, ci mini-van-uri… Normal, cu sofer inclus, nu cred ca vrei sa pierzi acest peisaj unic fiind atent la motociclisti sinucigasi sau caini plictisiti… de altfel, am vazut putini straini conducand masinile, mai degraba motociclete.
Drumurile spre munte sunt in general paralele de la sud la nord, de aceea este bine sa alegi traseele pe principalele cai rutiere ale insulei…
In prima zi, am pornit inspre Bedugul… drumul este fabulos – orezarii, dealuri, panorame superbe asupra vailor, dar si sate pitoresti… aproape la fiecare serpentina vei simti nevoia sa-I ceri soferului sa opreasca pentru o poza sau doar sa admiri peisajul… Pana la urma, noi am ajuns in varf, la lacul Bedugul dupa mai bine de 2 ore de sofat, dar cu multe opriri. Chiar si in mijlocul sezonului secetos, muntii pot fi invaluiti in nori, asa ca am avut destula bafta si in 2004, dar si in 2009 sa gasim Bedugul-ul scaldat de razele soarelui… si ai ce sa vezi.
Pe lac, se afla unul din principalele temple din Bali, Pura Ulun Danu Bratan, templu dedicat zeitei apei, o zeita foarte importanta ca ea asigura apa atat de necesara campurilor agricole din vale… si e normal ca templul sa fie pe apa, pe lac… daca ati vazut vreo poza prezentand Bali, este foarte probabil sa fi fost de la Bedugul, este una din imaginile definitorii ale insulei – un templu inalt cu acoperis tip pagoda in mijlocul unui lac, inconjurat de munti. In 2004, am prins si o ceremonie tipica extrem de interesanta, in 2009, era mai liniste, mai putin pelerini, dar la fel de frumos.
Nu foarte departe, se afla Gradina Botanica… nu trebuie sa va spun prea multe … banuiti si voi ce e acolo… o gradina botanica intr-o insula paradis floral nu poate decat sa fie de nedescris… ocupa 154 hectare pe o coama de munte, deci nu poate decat sa fie un loc de basm.
Pe drumul spre intoarcere, ne-am oprit la un restaurant. Pasionatii de all-inclusive pot fi fericiti – in Bali exista numeroase restaurante unde platesti o suma fixa (negociabila) si sa mananci cat poftesti din zeci de feluri de mancare… Si cand acest loc domina hectare intregi de orezarii terasate pe coasta muntelui, nu poti decat sa-ti creasca inca si mai mult apetitul…
Am continuat drumul la vale, iar pe drumul spre mare ne-am oprit in oraselui Mengwi, fosta capitala a regatului cu acelasi nume. Desi pana atunci vazusem destule temple balineze, templul de stat Pura Taman Ayun este cu adevarat special… datorita numeroaselor pagode, foarte apropiate una de alta, un loc deosebit). Aici, te poti urca intr-un turn si sa vezi complexul de sus (cred ca e singurul loc din Bali !), dar si sa te invarti in jurul incintei sfinte unde turistii nu au acces, dar poti sa vezi orice… Ca de obicei, cand au loc ceremonii, locul este extrem de interesant si colorat, dar nici de data asta nu am prins vreo ceremonie, desi niste balinezi bateau niste tobe prin complex…
Si cum se apropia seara (Bali fiind aproape de Ecuator, ziua este egala cu noaptea cam tot timpul anului – prin urmare, pe la 6 dimineata rasare soarele, iar pe la 6 apune tot timpul anului), am hotarat sa acceleram sa o pornim spre Tanah Lot, celebrul templu de pe malul marii (cealalta imagine tipica in brosurile turistice despre Bali).
Din pacate, drumul spre Tanah Lot trece prin suburbiile capitalei Denpasar, iar ora de varf in Denpasar eclipseaza orice ora de varf din Bucuresti… milioane de motociclete pe sosele intr-un perfect haos si sute de masini indreptandu-se spre Tanah Lot sa prinda apusul de soare. Am avut noroc, in ciuda vitezei medii de 10 kilometrii la ora, am reusit sa ajungem aproape de apus… Din pacate, masina trebuie lasata undeva departe, sa treci printr-un bazar destul de intins cu de toate si apoi sa-ti cauti un loc pe terasele panoramice… Evident, graba a meritat cu prisosinta… am prins unul din acele apusuri care au facut Tanah Lot-ul legendar, avand bafta sa nu existe nici un fir de nor la orizont care sa strice acest moment magic. Si este cu adevarat magic, nu pot sa exprim de simti acolo, incercati doar sa va imaginati uitandu-va la poze si eventual ajungand intr-o seara de august la Tanah Lot ! Din nou, nu neg ca locul a devenit un soi de “tourist trap”, extrem de comercializat, dar daca poti sa ignori toate astea (si Slava Domnului, vanzatorii nu sunt deloc agresivi ca in alte locuri), nu poti decat sa ai parte de una din cele mai memorabile apusuri de soare pe care le-ai vazut… Despre templu, nu pot spune multe lucruri… este reconstruit cu bani japonezi si este de asemenea unul din cele mai importante temple pentru ca este dedicat zeitei marii… Si cand te gandesti cat peste mananca balinezii, oferiti de zeita marii, atunci iti dai seama ca zeita trebuie sa fie cu adevarat respectata.
Dupa caderea noptii, am baut un suc de fructe prin zona, am mai aruncat un ochi prin bazar si am plecat inapoi la Ubud… unde ne astepta o masa excelenta la unul din restaurantele de acolo… Dar si o noua zi de explorari a doua zi… dar despre asta, in episodul de maine.
Temple dintr-un sat balinez
Pe drumul spre Bedugul
La lacul Bedugul
Gradina botanica de la Bedugul
all you can eat buffet
si orezariile de langa restaurant
La Mengwi
Per drum, satul de olari
Orezarii in drumul spre Tanah Lot
Templul Tanah Lot
Apus de soare la Tanah Lot
Si soarele a apus…
Superbe peisaje. Imi place vegetatia, e drept cand zici ca esti in paradis!
Salutari din Bali..ieri am facut si noi acelasi traseu (multumim pentru recomandare)..insa din pacate nu am prins apusul ala…a fos cam inorat si nu s-a vazut mare lucru, dar am coborat pe plaja si ne-am bagat picioarele in nisipul vulcanic
[…] mai bun decat o mancare delicioasa, niste prajituri divine si un dans traditional ? Mai ales ca in zilele urmatoare, am mers prin insula, descoperind alte locuri frumoase din […]