Pana anul trecut, putini romani avusesera curiozitatea sa afle daca Tarile Baltice sunt interesant de vizitat sau nu… Probabil, lumea a auzit de Lituania, Letonia si Estonia, dar putini ajunsesera pe acolo, iar interesul era scazut. Pana asta-primavara, cand, surprinzator, Tarom a anuntat inaugurarea de zboruri spre Riga, si nu unul-doua, ci 4 pe saptamana. Ulterior, zborurile au devenit joint-flight-uri cu compania letona Air Baltic si prin intermediul Rigai, am putut avea niste preturi mult mai prietenoase pentru Nordul Europei.
Am ajuns si eu la Riga in primavara aceasta. Nu m-am dus special, desi merita sa merg, cel putin pentru un weekend. Am fost in tranzit venind de la St. Petersburg, dar un tranzit prelungit, de vreo 8 ore, asa ca am avut destul timp sa parcurg la pas orasul vechi.
Prima senzatie inca din aeroport – mi-a adus aminte de atmosfera si aerul relaxat al Finlandei… Si cum peste tot se vorbea in rusa (minoritatea rusa este extrem de importanta in Letonia, cu precadere in marile orase, inclusiv in Riga), am avut o senzatie ciudata – o Letonia este o Rusia Scandinava !
De la aeroportul care nu este foarte departe de oras, am luat autobuzul care dupa niste 15 minute m-a lasat in fata orasului vechi. Riga nu este un oras mare, are vreo 700.000 locuitori, dar este metropola Balticelor – cel mai mare oras din cele trei tari baltice. Si are un aer de metropola, nu ma pot plange… parca mai mult decat Helsinki.
Daca in Talinn, capitala Estoniei, orasul nou este un oras pur socialist, in capitala letona, orasul nou este o minunatie de Art Nouveau. Dar sa nu anticipam…
Primii pasi pe care ii faci in orasul vechi, te vei lovi de Muzeul Ocupatiei in Letonia, evident dedicat dezvaluirii crimelor sovietice, dar si a celor naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din pacate, eu fiind luni prin urbe cand toate muzeele sunt inchise, nu am putut intra, dar data viitoare nu il voi rata… Langa cladirea destul de urata care la un moment dat parea sa nu aibe prea multe zile se afla statuia puscasilor letoni – sa nu credeti ca sunt cine stie ce patrioti – a fost trupa cea mai fidela lui Lenin in zilele Marii Revolutii din Octombrie, alaturi de crucisatorul Aurora fiind autorii preluarii puterii de catre bolsevici pe 7 noiembrie 1917.
Dupa ce treci de muzeu care chiar si pe dinafara iti da fiori, ajungi intr-un cu totul alt univers – ajungi intr-un oras germanic de secol XVII, dragut, colorat, care pare ca scos din cutie. Sa nu credeti ca sunt prea multi turisti – nu am vazut mai mult de vreo douazeci de straini intr-un oras care merita mai mult trafic…
Nu pot spune ca Riga veche are niste cladiri care sa te lase praf… Nu, este acel tip de oras care te cucereste prin armonie, prin liniste si prin arhitectura unitara, nu prin niste “star”-uri… Evident, exista mai multe catedrale ale caror turnuri domina orizontul si ies atat de bine in pozele de pe pod, mai exista si o casa numita “trei frati”, cele mai vechi cladiri din orasul vechi, construit cam pe vremea lui Vlad Tepes. Pietele centrale sunt largi, cu terase care se rasfata in soare… fiind un popor nordic cu putine momente de soare, orice moment insorit este savurat de letoni !
Si totusi cum orice oras cat de cat important trebuie sa aibe o casa simbol, as zice ca principalul simbol arhitectonic al Rigai este asa numita “Casa Pisicii” – sa nu credeti ca e vreo casa deosebita, pur si simplu ceea ce este haios sunt statuile de pisici cu coada in sus, cocotate pe acoperis ! Se spune ca la inceputul secolului XX, un leton bogat care detinea numita casa a dorit sa intre in exclusivista breasla a negustorilor care era insa rezervata doar germanilor (ca toate capitalele baltice, Riga a fost dezvoltata de germanii hanseatici care si-au deschis colonii de-a lungul tarmului baltic – la Talinn, Riga, Konigsberg sau Danzig… ). Cum breasla nu accepta decat germani i-au dat flit bogatului leton care suparat a dat ordin sa fie construite aceste statui de matze arcuite si cu coada in sus si le-a intors cu fundul spre Casa Breslelor aflata vis-a-vis. Oripilati, breslasii l-au admis totusi pe ingeniosul leton cu conditia sa intoarca pisicile !
Nu foarte departe de Casa Pisicii, se afla si o statuie cu o femeie tinand trei stele in mana. Sincer, initial am crezut ca este o statuie sovietica (steaua Kremlinului a fost un brand al URSS), dar nu este asa. Este o statuie ridicata in perioada interbelica cand Letonia a fost un stat independent si suveran si este Statuia Libertatii (a fost construita pe locul unde pana atunci fusese statuia tarului Petru cel Mare cel care cucerise Letonia si o incorporase Imperiului Tarist. Cele trei stele reprezinta cele trei regiuni ale Letoniei, iar in perioada comunista era interzis sa te apropii de statuie (desi, totusi, sovieticii nu au demolat-o, poate si datorita stelelor), o statuie al lui Lenin fiind plasata la doi pasi de ea (intre timp, asa cum banuiti, Lenin a disparut si el).
Revenind in orasul vechi, in piata centrala, am dat peste o expozitie de poze care surprind dramaticele evenimente de acum 20 de ani din timpul luptei balticilor pentru independenta. De altfel, cam peste tot, desi nu ai senzatia ca te afli intr-un oras ex-sovietic vei gasi referiri la perioada de ocupatie – fie o placa, fie un loc, fie un muzeu…
Din pacate, nu am ajuns in centrul nou… doar am trecut cu microbuzul de aeroport… Este locul unde Jugendstil-ul Art Nouveau a atins varful artistic. Sper sa revin in Riga sis a vad si aceasta zona a orasului… Dar nu cred ca anul acesta – desi cine stie….
Cum ajungi
Tarom are zboruri directe Bucuresti – Riga. Daca iti cumperi biletul din timp, poti sa prinzi preturi de 124 euro cu toate taxele incluse. De la aeroport, cel mai usor este sa iei autobuzul care te duce in centru si care costa circa 1 euro.
Unde stai
Cum am spus, nu am dormit in Riga. Exista o multitudine de hoteluri de toate stelele si preturile. Personal, cand am cautat un hotel (ma batea gandul sa petrec un weekend vara asta in Riga, dar n-a fost sa fie), ma gandeam la sa stau la Red Roofs (25 lats – dubla, adica 35 euro).
Ce vezi
Cand ajungi in aeroport, uite-te sa pui mana pe un ghid Inyourpocket oferit gratis. Am senzatia ca nu il gasesti la iesirea din terminalul non-Schengen (unde vine Taromul), ci doar in terminalul Schengen, dar intre cele doua iesiri nu sunt decat vreo 50 – 100 metri. Daca un pdf va coafeaza, puteti sa-l descarcati gratuit de aici: https://www.inyourpocket.com/latvia/riga
Moneda locala
Moneda locala este lat-ul si 1 lat inseamna un 1,40 euro ! Deci, sa nu fiti tentati sa ziceti ce ieftin e totul cand vedeti cifre mici… Preturi sub 1 lat pentru diverse nimicuri sunt frecvente !
Cand sa mergi
Eu am fost la sfarsit de mai si vremea a fost ok. Evident, cea mai buna perioada, insorita si calda este vara, iarna este destul de frig, iar ziua este foarte scurta – 4 sau 5 ore pe zi la sfarsitul lui decembrie !
Riga veche
Puscasii letoni
Muzeul Ocupatiei… brrr
Riga, la pas
Piata centrala – plina de flori !
Poze din perioada luptei pentru independenta
Prin Riga veche
Suveniruri baltici din chihlimbar
Casa pisicii (Cat house)
Si pisica 🙂
Daca ti neaparat, poti schimba si lei… dar la o rata…
Statuia Libertatii – varianta letona
Super! Chiar ma gandeam ca zborul Tarom ar merita un weekend pana in Riga!
Liliana, iti recomand cu caldura! Este foarte frumoasa Riga! Plina de flori, racoroasa acum si cu o arhitectura ce nu e spectaculoasa dar este foarte placuta ochiului. Ti-o recomand!
Postul acesta, ca si al lui Razvan Pascu cu ceva timp inainte, mi-au readus in memorie Riga. Cea nu de "dupa 20 de ani", ci dupa aproape dublu! In memoria mea, desi orasul se prezinta ca unul modern,asemanantor Budapestei, credeam eu pe atunci, era mult mai putin colorat decat cel care apare acum in pozele tale. Fiind mare amatoare de Art Nouveau m-as mai duce la Riga, sa vad cladirile frumos restaurate. Poate voi profita de oferta TAROM.
In ceea ce priveste cazarea, eu am fost foarte multumit de locul unde am stat: Boutique Hotel Monte Kristo.
Este si in centrul vechi si e si foarte aproape de statia de autobuz care va duce mai departe in Tallinn/Vilnius etc.
Costa 35 euro camera "Double economy" rezervat prin booking.com
http://www.booking.com/hotel/lv/monte-kristo.html
Frumoasa si Riga! Eu nu am fost decat in Tallinn, dar cine stie?! Pe caldurile astea nu ar strica un drum spre o tara nordica.
Talinn e fain… a fairy tale 🙂
Pe 27 august plecam si noi la Riga.
La Tarom este acea promotie pt 2, dus-intors, 200 euro cu toate taxele incluse.Varsta sa fie maxim pana in 35 ani(parca) si cu termen pana in octombrie…
Interesanta Riga…din pozele prezentate mai sus, pare a fi o destinatie ok pentru un sejur.