Este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, o buna parte din viata sa a fost capitala de imperii, este locul unde de secole, romanii se duceau sa puna mana pe domnia Tarilor Romane, iar acum doua decenii se duceau sa vanda rulmenti si sa cumpere blugi si ciunga. Este cel mai mare oras din Europa, a incercat in cateva randuri sa obtina organizarea Jocurilor Olimpice, iar anul acesta este Capitala Culturala a Europei. Bine ati venit la Istanbul !
Oricine ajunge la Istanbul se simte instantaneu bine. Este un oras fascinant care combina ce e mai bun intre Est si Vest. In ultimii zece ani a crescut fantastic, iar asta se vede in numeroasele cladiri noi, mall-uri moderne si cafenele din ce in ce mai sofisticate… Bazarurile au ramas in special pentru turisti sau pe la perferii pentru cei care vin sa-si incerce norocul in capitala economica a Turciei. In plus, Istanbulul beneficiaza de cei 1600 ani in care a fost capitala a unor imperii marete – bizantin si otoman, avand niste monumente exceptionale… Ai ce face un weekend la Istanbul ? Eu zic ca ai ce face cel putin o saptamana, dar hai sa vedem ce putem face in caz ca nu avem decat un weekend in Capitala Culturala a Europei 2010.
Ziua 1
Pentru lumea crestina, Istanbul este Constantinopole, a doua Roma, capitala ortodoxiei si a Imperiului Bizantin. Desi Bizantul s-a prabusit sub atacul turcilor otomani in 1453, numeroase cladiri memorabile amintesc de imparatii imperiului ortodox… De aceea, poate cel mai bun loc de inceput turul in Istanbul este Catedrala Sfanta Sofia. Construita de imparatul Justinian in secolul al VI-lea (a fost terminata in 537), a fost cea mai mare biserica crestina pana in 1453 cand Constantinopolele a fost ocupat de otomani si transformat in moschee. Timp de 500 de ani, muezinii au chemat credinciosii la rugaciune din minaretele construite langa catedrala-moschee pana in 1935 cand Ataturk a decis transformarea cladirii in muzeu ceea ce este si in ziua de azi… Daca veti intra in venerabila cladire veti fi impresionati de amploarea ei, de mozaicurile bizantine re-descoperite sub zidaria pusa de otomani peste mozaicuri dupa cucerire (religia musulmana interzice reproducerea chipurilor de fiinte vii), dar si de imensele citate din Coran. Vis-a-vis de Sfanta Sofia se afla Moscheea Albastra, construita de sultanul Selim I in 1617… sultanul a dorit sa construiasca ceva care sa rivalizeze cu Sfanta Sofia si este cea mai mare moschee otomana, singura cu sase minarete. Este o moschee inca functionala, asa ca descaltati-va la intrare si fiti piosi…
Langa Moscheea Albastra se afla locul vechiului hipodrom bizantin… Acum este un parc cu un obelisc egiptean, cu o fantana construita de Kaiserul german Wilhelm cand incerca o apropiere de Imperiul Otoman. La doi pasi, se afla Basilica Cistern… Nu o veti vedea, este sub pamant, dar este o cladire extraordinara, era folosita sa pastreze apa pentru palatul imperial si cladirile din jur… astazi este un loc deosebit care merita vizitat… nu foarte departe este si Cisterna Binbirdirek, construita de imparatul roman Constantin cel Mare in 330, astazi un muzeu excelent al Bizantului.
Dupa ce vedeti toate aceste locuri, poate o sa va fie foame asa ca puteti sa o luati pe stradutele de la sud de Piata Catedralei… in ultimii ani, aici s-au construit niste hoteluri-boutique in cladiri traditionale si restaurante pline de culoare locala… Luati ceva de mancat, beti bine si luati-o din nou la pas… pentru ca va asteapta palatul sultanilor, celebrul Topkapi, aflat in spatele Sfintei Sofia.
Te plimbi prin diverse curti ale marelui palat vizitand un adevarat muzeu al perioadei otomane… poate cele mai interesante sunt diverse lucruri care au legatura cu profetul Mahomed (inclusiv fire din barba lui !), aceea find unica camera in care nu poti fotografia si in care un imam recita permanent din Coran, dar poti vedea si sabia lui Stefan cel Mare. Pentru a intra in spatiul “interzis” al haremului, trebuie sa platesti in plus, dar nu rata panorama superba asupra Istanbulului din capatul palatului !
Probabil se va apropia seara, asa ca da o fuga prin bazare. Misir Bazar (sau bazarul egiptean) nu e foarte departe si de aici poti sa-ti cumperi lucruri super delicioase cum ar fi rahatul turcesc (lokum), dar si alte suveniruri… Daca ai chef de luat in piept marele bazar, du-te, dar este destul de turistic… oricum merita sa-ti cumperi blugi sau costum de dansatoare din buric (mai ales doamnele) sau cel putin sa stai la un pahar de ceai cu vanzatorul de covoare care chiar daca nu e fan Galatasaray isi va clama iubirea pentru Gica Hagi.
Ziua 2
Ia-o de cealalta parte a Cornului de Aur, golful care imparte zona europeana in doua. Poti s-o iei din deal, din Piata Taksim, dominata de inalte hoteluri de lux. De aici luati-o in jos pe Istiklal Cadessi, strada mare si chic a Istanbului (numita pe vremuri Grand Rue de Pera), primul colt din Istanbul care a cunoscut europenizarea…
Coboara incet spre turnul Galata, turn construit de colonia genoveza care primise concesiunea de a se instala in Constantinopole pe vremea Bizantului, dar care se ridica inca dintre numeroase case mici si de unde poti avea o panorama deosebita.
Daca nu ti-a pierit cheful de palate, du-te in cartierul Besiktas unde fix pe malurile Bosforului se inalta palatul Dolmabahce, palatul ultimilor sultani care mai repede aduce cu Opera din Paris decat cu mai vechiul Topkapi. Este palatul inaltat de sultanul Abdul Mecit si terminat in 1856 intr-un stil foarte european, dar si foarte somptous (mult mai somptuous decat mai austerul Topkapi).
Istanbulul este cu adevarat copilul Bosforului… asa ca n-ar fi o idee rea sa va plimbati de-a lungul lui… Nu e nevoie sa luati vreo croaziera super scumpa… Exista transport public prin stramtoare care costa cateva lire turcesti… Luati un astfel de ferry si mergeti pana la Anadolu Hisari, un mic sat dominat de o citadela otomana… daca va urcati in varf, veti putea vedea Marea Neagra si celalalt capat al Bosforului. Pe drum veti putea admira numeroase palate construite pe malul Bosforului, cele doua mari poduri intercontinentale, dar si fortareata Rumeli Hisari construita de Mohamed Cuceritorul in timpul asediului Bizantului. Va puteti intoarce tot cu vaporul sau ceva mai repede cu autobuzul.
Cum ajungeti acolo
De la Bucuresti aveti o multitudine de optiuni… Pe calea aerului este cel mai elegant, dar mai scump – Tarom si Turkish Airlines zboara zilnic intre Bucuresti si Istanbul. Poti sa mergi si cu trenul, dar face cam 16 ore, iar trecerea frontierei turco-bulgare e la o ora nepotrivita, poti sa iei autobuzul (turcii inca opereaza curse de Istanbul) unde veti imparti comfortul cu ultimii traficanti de blugi si chiloti de dama sau cu masina proprie (daca pleci dimineata din Bucuresti, ajungi seara la Istanbul).
Unde stati
Preturile la cazare in Istanbul au crescut destul de mult, nu mai gasesti hoteluri de 5 dolari pe noapte… Dar preturile continua sa fie cat de cat ok. La sud de Sultanahmet, au aparut destul de multe boutique hotels folosind arhitectura traditional otomana. Unul dintre ele este Ocean’s 7, dar preturile sar bine de 100 euro pe noapte: https://www.oceans7.com.tr/
E bine insa ca au mai ramas inca hoteluri budget pentru backpackerii din toata lumea care sunt atrasi de Stambul (exista un numar disproportionat de mare de australieni, atrasi de legenda ANZAC-ului, trupele austro-neozeelandeze care au fost invinse la Galipoli in primul razboi mondial de un oarecare colonel Mustafa Kemal. Eu am stat in Mavi Guesthouse care e ok, dar atentie nu e incalzita iarna: https://www.maviguesthouse.com/. O alta optiune este Istanbul Hostel: https://www.istanbulhostel.net/ unde poti imparti o camera cu altii pentru cativa euro.
Ce sa mai faci daca ai mai mult timp
Pierde-te prin zona Sultanahmet, du-te in Fener, cartierul ortodox unde poti vizita Patriarhia ortodoxa a Constantinopolelui, Du-te pentru o zi in Insulele Printeselor unde traficul auto este interzis (uf, ce bine !), viziteaza marile moschei, dar si muzeul de arheologie aflat langa Sfanta Sofia… Traverseaza in zona asiatica cu ferry din Beskitas sau Eminonu si viziteaza marile mall-uri, du-te la un meci de fotbal, dar si la un show de dans din buric… Dar mai ales descopera acolo ce mai poti face, nu te poti plictisi de Istanbul nici intr-o saptamana… iar milioane de oameni sustin ca nu te poti plictisi de Istanbul in nici o viata de om.
Sfanta Sofia
Mozaicuri bizantine in Sf. Sofia
Moscheea albastra
Moscheea lui Selim
Un suc de rodiii ? sau de portocale ?
Cartierul cu hoteluri boutique cu arhitectura traditionala
Intrarea la Topkapi
Miau !
Prin palat
Panorama de la Topkapi
Turnul Galata
Cornul de Aur
Piata Taksim – Hotel Marmara, hotel Intercontinental…
Palatul Dolmabahce
Bosforul
Prin bazar
Lokum (rahat) si
mirodenii
sau lustre
Istiklal Caddesi
La moschee inainte de rugaciune
Wow, n-aș fi zis că în Istanbul e așa frumos. 🙂
Pfua, ce bun e rahatul ala turcesc!
Asta mi-a placut, a fost pe sufletul meu..ce dor mi-ai facut de Stanbul…. am sa ma razbun!
Aoleo, Nicky… sa ma tem ?
iar mancarea este senzationala:)) de la cea vanduta pe strada, saorma de acolo n-are nicio legatura cu ce se vinde la noi, e cu totul altceva, pana la mancarea din micile restaurante. si sa nu uitam dulciurile celebre! am fost anul asta in iunie pt 6 zile, se ajunge OK si cu masina personala. Sfat: tine-ti un regim sever inainte de a pleca la Istanbul pt ca e un festin acolo!
Corect, mancarea e o nebunie la Istanbul !
Da se te temi…. Chiar ma gandeam sa organizez un sejur culinar la Stanbul… Putem sa-i zicem "Ia 3 kile in 2 zile!" Noi am stat 4 zile… si am mancat non stop!
Asa este, mancarea este extraordinara. Mai ales baclavalele si rahatul turcesc (lokum).
Hoteluri mai ieftine gasesti in Kucuk pazar nu departe de Eminonu,unde gasesti de toate, locante ieftine,restaurante,si tot felul de comercianti ambulanti. In Taksim, Sirkeci hotelurile sunt scumpe, sunt pentru turistii cu bani si care de regula fac doar un popas in Istanbul pentru a pleca mai departe in Orient.Zona Aksaray unde sunt magazinele , bazarul , e mai mult pentru afacersiti , bisnitari, dame 🙂
Nu uitati de inghetata cu fistic! 🙂
Si de maslinele si branza taiata fasii din piata de langa bazarul Egiptean…
Vezi ce ne-ai facut Imperator, ne-au pus pe jar!
Pentru cei care nu au mai fost am o povestioara. Prin anii 93-95 cand era moda cu blugii din Turcia o cunostinta se plimba prin bazar in Istanbul sa cumpere nimicuri. A venit un turcalete si la tot imbrobodit ca dupa colt are produse mai ieftine. A acceptat si s-a lasat condus intr-un bar aflat la subsol. Acolo mai erau cativa indivizi care i-au spus clar – banii jos, ochii la usa. Saracu' nu mai avea bani de intoarcere iar cand a anuntat politia au ras de el ca nu trebuia sa se duca. A gasit un roman care l-a imprumutat sa poata ajunge acasa. Nu stiu daca se mai opereaza asa dar ca idee – nu va lasati condusi in zone izolate.
Foarte placut si in acelasi timp interesant blogul tau, imi place la nebunie.
@ All – sa-mi dau seama ca mancarea este cel mai important lucru in Istanbul ? :)))
@ Claudiu – chestii d-astea se pot intampla aproape oriunde in lume, trebuie doar sa fi atent…
@ Documentare – multumesc mult de aprecieri
Sper ca nu a sunat a antireclama postul meu. Cu siguranta merita vizitat Istanbulul. Eu abia astept sa ajung in septembrie asa ca impresiile tale m-au ajutat sa imi fac o imagine despre ce ma asteapta. Numai bine.
La fix a aparut articolul si l-am zarit din reader. 🙂
Tocmai vorbeam cu o prietena la telefon si imi zicea ca se pregateste sa mearga in Istanbul si i-ar prinde bine sa mai si citeasca despre.
Normal ca i-am recomandat articolul. 🙂
Poza cu pisicile e adorabila :))
@ Gloria – ma bucur ca am putut-o ajuta. Relativ la pisici, in secundele dupa poza asta, una din ele a executat un dublu salt mortal (tipul de langa avea ceva de mancare), dar in poza n-a aparut decat coada 🙂
Voi pleca si eu in octombrie, pentru prima data in Turcia, Istambul. Am citit multe lucruri interesante despre istoria si zonele turistice ale acestui oras, dar tot ceea ce vezi ramane intiparit. Nu se compara cititul cu vazutul…
Istanbul nu este singurul oras aflat pe doua continente… Mai exista un oras – Atyrau in Kazakhstan care se afla de o parte si de alta a raului Ural – granita dintre Europa si Asia.
@ hai cu noi – ai dreptate !
@ florentin – corect. Dar mai e unul – Uralsk (Oral), tot in Kazahstan 🙂
Am fost si eu acum 1 an acolo..am ramas foarte impresionata(in bine) de tot: oamenii zambitori si binevoitori(uneori prea mult), locurile minunate(nu degeaba a fost capitala de imperii-ce viata duceau sultanii aia!!!), mancarea extraordinara si de cea mai buna cafea pe care am baut-o in viata mea.
Istanbul e un oras fantastic!
Istanbul o metropola care te va impresiona chiar de la sosirea pe Ataturk Airport asa cum a fost si in cazul meu, desi plecasem prima data cu oarecare conceptii a reusit sa ma faca sa il iubesc. De la transportul in comun f bine pus la punct ,la aromele care iti taie rasuflarea ,la zimbetul pe care ti-l afiseaza peste tot (chiar daca el e interesa) .La atatea louri ce trebuie a fii vizitate asa cum a fost pt,.mine ( muzeul militar din Istanbul -Askery Muzesi),care iti taie rasuflarea prin marimea si modernismul acestui muzeu( din piata Taksim o statie de metro cobori la Osmanbey si la 100 m vei gasi muzeul bine pazit de armata turca ) . Un sfat: Istanbulul trebuie bine luat la picior ,
P.S. poate ajungeti si pe la palatul lui Dimitrie Cantemir din saracaciosul cartier Balat ,unde in curte veti bea si o cafeluta de la cel ce ingrijeste locul,. alegeti totusi calea aerului , e mult mai spectaculos si decent ,merita!
Istanbul e centrul lumii…asta am simtit in cele 3 zile fabuloase petrecute aici. Aproape ca te dor ochii te la atatea frumuseti. In plus, oricat de mult ai infuleca la urmatorul restaurant cu carnurile expuse in geam ti se face instantaneu o pofta de mancare de zici ca n-ai mai mancat de 3 zile. In plus, e o experienta revelatoare pentru cei ce sustin ca Bucurestiul e aglomerat si plin de soferi cretini. Nu zic ca n-ar fi asa, dar sofatul in Istanbul este o meserie in sine.
In 2010 mi-am petrecut luna de miere la Istanbul…cred ca nu mai ramane nimic de zis. Cu toate acestea, mai adaug: turism gastronomic (non stop eram cu burtile pline) si recomand lokantele in care mananca ei, unde mancarea e buna rauuu si mult mai ieftina, plimbarile pe jos chiar si in afara zonei istorice si sa va amestecati printre ei (dar daca nu stiti turca, macar luati-va harta orasului cu voi) fara frica chiar si seara tarziu, o escapada cu ferry in zona asiatica costa vreo 2 lire si merita sa vedeti cartierul Moda.
Istanbulul e minunat!
Am avut un concediu de vis acolo! Oamenii sunt foarte primitori, peisajele minunate, calatoria cu vaporasul pe Bosfor – incantatoare, mancarea delicioasa!.
As reveni oricand! Merita! Il recomand tuturor cu caldura!
Dar parcul Miniaturk l-a vazut cineva? Eu tocmai am aflat de el, in poze da o senzatie de Alice in tara minunilor 🙂
Daca l-a vazut cineva in realitate, va rog sa impartasiti experienta. In 3 zile plec la Istanbul si as vrea sa-l vizitez daca merita :p
Tnx
Am fost eu. E un loc ce merita vazut, nu stiu daca se mai gaseste asa ceva in alta parte.
Dezavantajul e ca e ceva mai departe, daca imi amintesc bine eu am luat autobuzul 29C de la Eminonu.
Am vizitat parcul Miniaturk si mi-a placut foarte mult. M-am simtit ca un Guliver invartindu-ma printre toate machetele alea (si nu am decat un 1,57 m 😛 ). Noi am ajuns acolo cu autobuzul 47 de la Eminonu. Recomand 🙂
Imperator, vezi ca Moscheea Albastra a fost facuta de sultanul Ahmet I, nu de Selim i! Selim a trait/domnit cu 100 de ani inainte… e cel care a cucerit Siria si Egiptul. De la Selim I practic nu avem nicio geamie in Istanbul, Selimye Cami fiind realizate de fiul sau, Soliman Magnificul. Altfel foarte frumos descris Istanbulul, la fel ca si celelalte povesti ale tale! Felicitari! Si o singura sugestie, pentru cei care ajung la Istanbul, incercati sa ajungeti sa vedeti zona Edirnekapi, cu zidurile Constantinopolelui (atat cat s-au pastrat/refacut), Sehzade Cami (o opera de arta a arhitectului de sec 16, Sinan) si biserica Chora, actualmente muzeu, unde sunt expuse unele dintre cele mai frumoase mozaicuri de sec 14, din perioada „renasterii” Paleologilor.
[…] caz ca ajungeti prin Istanbul, aruncati o privire insa si pe un articol al meu mai vechi – „Weekend la Istanbul” unde am scris cam ce as face daca as avea doar 2 zile la dispozitie in orasul de pe doua […]
In ce parte a Istanbulului se afla cartierul cu hotelurile boutique care apar in poza din articol (acele cladiri cu exterior din lemn? Multumesc!
In Sultanahmet, dar la sud de Topkapi spre Marmara
[…] Bucuresti-Istanbul. Spre bucuria multora, incepand din vara, Pegasus, cea mai mare companie low-cost turceasca, a inceput sa opereze la Bucuresti. Daca, initial, preturile dus-intors erau de 100 de euro (cu taxe si bagaj), recent am vazut si preturi de 60 de euro dus-intors, dar acum vad preturi pentru februarie (doar one-way) la 70 de euro. Oricum, super pret. Istanbulul este, de asemenea, un oras superb, in care eu v-as recomanda, in topaiala trans-asiatica, sa va opriti baremi doua zile. Ce vedeti doua zile in Istanbul? Aruncati o privire pe un articol de-ale mele mai vechi “Weekend la Istanbul” […]