Moscova intre Est si Vest. Episodul 1

A fost arsa de doua ori – de tatari si de Napoleon, dar si-a revenit, a fost asaltata de Hitler si parasita de propriul ei stapan, tarul Petru cel Mare, dar de fiecare data a revenit in forta. Este unul dintre cele mai mari capitale din lume si aici se strang toate bogatiile unui dintre cele mai extinse state in lume. Pe vremuri de aici rasarea soarele pentru popoare din America Latina, Africa, Asia si Europa de Est… A fost capitala “:Imperiului Raului” si este orasul cu cel mai mare numar de miliardari in dolari – Bine ati venit la Moscova !


In ultimii douazeci de ani, Moscova a trait periculos, asa cum s-a intamplat de altfel in intreaga sa istorie – inceputul anilor 90 a dus la prabusirea de pe piedestalul a celei de-a doua capitale a lumii dupa New York, criza a transformat-o intr-un oras cenusiu, dar imediat au aparut oligarhii miliardari peste noapte care au avut nevoie de enclave aurite… Dupa anul 2000, pretul petrolului si gazelor a sarit in aer, iar Rusia s-a transformat intr-un exportator major a acestor materii prime energetice, zeci de miliarde de dolari luand calea Rusiei si datorita unui Putin cu mana de fier nu au mai plecat in conturi elvetiene chiar asa de multi… iar orasul a redevenit o metropola stralucitoare. Criza economica mondiala a dus la prabusirea pretului petrolului si gazelor, iar cuferele Kremlinului s-au subtiat masiv, dar inca nu poti citi criza pe fata orasului – Rolls Royce-urile sunt pe strazi, restaurantele sunt pline, cladirile sunt stralucitoare, iar cea mai mica moneda in circulatie este bancnota de 10 dolari.

In schimb, exista o evidenta revenire in forta a vechilor simboluri si mandrii… Ele nu mai sunt “impachetate” in vechile ambalaje ale Revolutiei permanente, a superioritatii oranduirii socialiste sau a mandriei clasei muncitoare… vechile simboluri sunt acum cool… Totul este cool… Armata Rosie ? Este cool ! MIG-urile sovietice ? Cool ! Secera si ciocanul ? Cool ! Craiasa zapezilor ? Super-cool ! Dansatorii de cazacioc in rubasca ? Pai pot dansa si house, deci cool ! Dar in spatele acestui come back al simbolurilor tariste si comuniste, evident, toate actualizate, acolo, in Kremlin, continua sa bata o dorinta de comeback la planurile de expansiune ale lui Petru cel Mare si Stalin (primul insa e mai cool decat al doilea).

Cred ca cea mai buna reflectare a ce vrea sa fie Rusia astazi este mini-recitalul formatiei t.A.T.u. (le stiti pe cele doua liceence care se sarutau de mama focului) featuring Corul Armatei Rosii in deschiderea concursului Eurovision de anul trecut, desfasurat la Moscova. Toata lumea canta si danseaza, dar armata e in spate, vegheaza si este gata de actiune… Welcome to the new Russia ! Pardon – Добро пожаловать в новую Россию!

Dar hai sa iau Moscova la pas. In primul rand, sa nu va inchipuiti ca puteti s-o vedeti intr-o zi sau doua… Iti trebuie cateva zile bune, iar daca mai vrei sa si vizitezi ceva, probabil vreo saptamana. In plus, evitati iarna… nu pentru ca e foarte frig, dar pentru ca ziua este extrem de scurta… prima oara am fost la Moscova in decembrie 1999 cand soarele rasarea pe la 11 dimineata si apunea la 2 dupa-amiaza ! Deci, practic nu aveam foarte mult timp sa vezi principalele monumente… noroc ca am stat vreo 3 zile si am avut cat de cat timp… Acum, am fost in martie (cand ziua era egala cu noaptea) si la sfarsit de mai, cand ziua se prelungea, hat, pana dupa 10 seara…

In mod evident, primul pas pe care trebuie sa-l faci in Moscova este sa te duci in Piata Rosie… Asa am facut datile precedente… De data asta, m-am trezit m-am tarziu, asa ca am zis sa ma duc pentru prima oara la Kremlin si apoi sa ma duc in imensa Piata a tarilor si a sovietelor….

In primul rand, a trebuit sa-mi iau billet… Casa nu se afla fix la cea mai apropiata intrare de Marele Palat al Kremlinului… ci la turnul Kutaifa, unul din numeroasele turnuri ale Kremlinului… Tot aici se afla si o garderoba – rusii au pasiunea garderobelor, peste tot, la restaurante, la muzee, la cinema, chiar si in mall-uri, vei gasi garderoba unde poti sa-ti lasi hainele si bagajele de care n-ai nevoie… iar iarna, garderobele sunt vitale… cand intri intr-un mall incalzit pana la + 30 grade si afara sunt – 15 grade, orice tipa bine trebuie sa-si lase blanurile la garderoba pentru a-si etala fustele micro si top-urile sexy, iar tipii sa-si etaleze tricourile Versace cu muschi.

Kremlinul inseamna Rusia, iar Rusia inseamna Kremlin… Este inima Moscovei si a intregului Imperiu, aici Ivan cel Groaznic si-a obtinut porecla, de aici Napoleon a savurat spectacolul incendierii Moscovei, de aici Lenin a lansat dictatura proletariatului, tot de aici Gorbaciov a lansat perestroika, iar acum aici domneste Medvedev… ma rog, Putin sub forma lui Medvedev… Si pentru a domina cu adevarat, Kremlinul trebuie sa se sprijine pe o inaltime, anume pe dealul Borovitsky… Complexul este intins, ganditi-va ca zidurile rosii ale Kremlinului se intinde pe mai bine de 2 km…

Din loc in loc, zidurile sunt incadreate de turnurile Kremlinului… Aceste turnuri joaca rolul de cai de acces. Unele sunt doar pentru oficialitati, altele si pentru oamenii de rand veniti sa viziteze centru puterii…

Am cumparat nu numai biletul de intrare in zona Kremlin. Pentru a intra in zona, trebuie sa platesti 350 ruble (aproape 9 euro). Pentru a vizita Armoury – 700 ruble (18 euro)… Mai poti vizita Palatul Patriarhului si alte cateva expozitii – biletele intre 350 si 500 ruble. Am decis sa vizitez doar Armoury si bisericile Kremlinului.

Armoury este chintesenta Imperiului… aici gasesti tot aurul tarist, toate calestile si costumele opulente ale vremii. Muzeul nu este imens, sunt doar cateva zeci de camere, dar te striveste prin opulenta… aproape ca ouale Faberge te lasa rece dupa ce vezi tronul cu 800 diamante al tarului Alexei, tatal lui Petru cel Mare… A, si ca veni vorba de diamante, mai exista si o expozitie speciala – „Diamond Fund Exhibition” – iti trebuie un bilet special pentru a vedea diamantul Orlov sau multe alte bijuterii incredibile… Foarte interesante mi s-au parut calestile imperiale, dar si marile tinute ale tarilor sau rochiile de nunta ale tarinelor…

Am iesit cam ametit din Armoury.. si nici soarele stralucitor de afara nu m-a ajutat prea mult… Marele Palat al Kremlinului, vopsit in galben stralucea in soare… asa ca am luat-o la pas spre piata bisericilor Kremlinului…

Prima oara cand am venit aici am ramas uimit… cum or fi acceptat dusmanii religiei – Lenin, Stalin sau Hrusciov ca la doi pasi de biroul lor sa existe atatea biserici… Evident ca clopotele nu au batut niciodata in perioada sovietica, dar totusi… De mirare…

Obosit de atata aur din Armoury ? Mai pregatiti-va de o noua cura de aur – fie ca e vorba de cupolele bisericillor sau de iconostasele din interior, nu vei scapa de materialul pretios… In schimb, intrand in catedrale cum sunt Archangel sau Assumption Cathedrals, te vei familiarize cu arhitectura religioasa tipica din tot spatiul rusesc… ziduri pictate, iconostase gigantice, fresce antice… Tot aici, vei gasi si mormintele patriarhilor rusi (in Assumption Cathedral), dar si ale tarilor (in Archangel Cathedral), chiar daca acestia au condus din St. Petersburg, au fost ingropati la Moscova…

Si pentru ca totul in Moscova trebuie sa fie balshoi…. ei bine, aici, veti gasi cel mai mare tun din lume (tunul-tar), dar si cel mai mare clopot din lume (clopotul-tar). Amandoua obiectele sunt insa niste elefanti albi – nu au putut sa fie folosite niciodata datorita marimii, dar nu asta conteaza in Rusia… mare sa fie ca restul ne descurcam noi….

Am coborat din Panteonul Puterii jos printre pamanteni prin turnul Kutayfa.. Pe langa el se afla hidosul Palat al Congreselor construit de Hrusciov la inceputul anilor 60… Se spune ca venit la Bucuresti, marele lider de la Kremlin i-a cazut cu tronc Sala Palatului, proaspat construita in spatele Palatului Regal, asa ca a decis sa construiasca o cladire similara (evident, mult mai mare) si in Moscova… si unde credeti ca i-a traznit s-o faca… Chiar in Kremlin… Arata ca bata in balta, dar asta e…. e totusi remarcabil ca sovieticii nu s-au atins de Kremlin, cu exceptia Palatului Congreselor, totul provine dintr-o alta vreme….

La coada, la intrare

Armoury

Marele Palat al Kremlinului

Superbele catedrale ale Kremlinului

Clopotul – tar

Tunul – tar

Palatul Congreselor din Kremlin

Turnul Spasky

Etichete:
· · ·

Comentarii

  • Anonymous spune:

    Salutare!
    In Armoury se putea fotografia? Dar prin biserici?

  • Imperator spune:

    @ Nu, din pacate. Eu am fotografiat in Armoury si biserici in 1999, atunci era posibil daca plateai o taxa. Acum nu mai e posibil.

  • Băetu Andrei spune:

    ma simt mult mai atras de Rusia decat multe tari occidentale sau chiar SUA. frumos articol!
    Ti-am pus blogul la favorite si mereu cand publici o noua postare o citesc.
    Insa am o intrebare, sper sa nu deranjez, si mie imi plac calatoriile, dar nu am foarte mult timp si fonduri financiare sa le duc la implinire. Tu cum faci de ai si timp si fonduri ? Primesti oferte de la companiile aeriene? Sau de la publicitate de pe blog ?

  • Imperator spune:

    Andrei, din salariu imi finantez totul – dar in multe cazuri, combin calatoriile in interes de serviciu (care sunt destul de multe) cu un stat peste weekend sau mai multe zile. In cazul Moscovei, am fost de 4 ori – 1999, 2005 si de 2 ori anul acesta, de fiecare data in interes de serviciu. Publicitate pe blog 🙂 Nu am nici una daca te uiti 🙂

  • Lucian AVADANI spune:

    Referitor la finantarea calatoriilor, orice e posibil daca vrei sa faci acel lucru cu adevarat. Si, in ziua de astazi poti calatori mult, incepand de la varste fragede facand parte din asociatii studentesti sau ONG-uri, prin burse Erasmus, programe Leonardo, etc. Acestea te pot ajuta sa participi la diverse training-uri, congrese, schimburi culturale, programe de studiu, practica platita, mai ales in Europa, datorita fondurilor multiple puse la dispozitie. Actiunile de acest tip sunt finantate prin programe gen Youth in Action sau alte mecanisme similare ale Uniunii Europene. Cred ca, totul este sa cautam oportunitatile, nu sa asteptam sa ne gaseasca ele. Pe langa acestea, mai paote fi aplicata si tehnica lui de traveling:
    http://think.hotnews.ro/pierre-omul-care-face-autostopul-intre-senegal-si-australia-cum-se-poate-vedea-lumea-cu-bani-putini.html

    O idee excelenta pentru un an sabatic 🙂 !

  • Imperator spune:

    Corect, in studentie faceam rost de o finantare sa imi plateasca trenul pentru vreun seminar, simpozion, scoala de vara, ceva, imi luam bilet InterRail si apoi bantuiam prin Europa – dormeam pe tren sau pe la colegi, prieteni ai prietenilor, etc… Si odata pe luna, ma spargeam in figuri, mancam un dublu cheese la Mac 🙂

  • paul spune:

    Moscova este un oras al contrastelor. Am fost si eu anul trecut acolo. Sunt mari discrepante intre lux si saracie, intre oameni foarte bogati si saraci, intre metroul luxuriant si statiile prafuite de autobuz. Dar una peste alta este un oras de vazut!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
1. Sf Vasile Blajinul Moscova
3. Biserica Sf. Vasile Moscova Rusia
09. Intrare Kremlin
Piata Catedralelor Moscova
04. Biserica Sf. Vasile Piata Rosie Moscova
17. Intrarea La Kremlin
1. Sf Vasile Blajinul Moscova
3. Biserica Sf. Vasile Moscova Rusia
09. Intrare Kremlin
Piata Catedralelor Moscova
🙂
🙂
🙂
🙂
Tarile vizitate - 150 tari
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Birthday cake Turkish Airlines
Dubrovnik
free counters
undefined
undefined
undefined
Birthday cake Turkish Airlines
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Dubrovnik
Birthday cake Turkish Airlines
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Dubrovnik
Birthday cake Turkish Airlines
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Dubrovnik