Raluca Bajenaru – calator prin Asia. Episod 3: Tropa-trop prin Singapore, Malaezia, Thailanda

Pe drumul spre casa, ai luat-o la pas prin Asia: Singapore, Malaezia, Thailanda, etc… E usor sa calatoresti in Asia ? Cu cati oameni ai mai calatorit ? Ce mijloace de transport ai folosit ? Unde ai dormit ? Cam cat te-a costat traseul Indonezia – Nepal ?



In Asia nu e atat de simplu de calatorit, mai ales daca esti pe buget redus, pentru ca mijloacele lor de transport sunt destul de neconfortabile. In Thailanda am mers cu un tren care intr-adevar iti dadea senzatia unei aventuri in Asia – la prima impresie nu avea geamuri, doar niste obloane care stateau ridicate mai tot timpul, din cauza caldurii; de fapt, geamurile erau foarte, foarte coborate – va dati seama ca se facea un current de ne lua pe sus. Nepalul e renumit pentru accidentele rutiere cu autobuze, aici drumurile sunt intr-adevar intr-o stare foarte proasta, dar poti avea parte de experienta de a calatori pe acoperisul autobuzelor, locuri rezervate curajosilor – la drept vorbind, e mult mai aerisit si deschis la privelisti decat in inghesuiala din autobuz, unde esti stalcit printre sacose si animale.

Pe parcursul ultimelor doua luni – adica traseul propriu zis prin Asia – am calatorit singura. Uneori ma mai lipeam de cate un grup care aveau aceeasi destinatie ca si mine. In Laos am calatorit impreuna cu un grup de sapte englezi, in Nepal am urcat pe Annapurna cu doua studente la medicina din Germania. Traseul m-a costat cam 1500 de euro, cu exceptia perioadei petrecute in Indonezia.

Nu ti-a fost frica ? Ai avut parte si de experiente neplacute ?
Nu mi-a fost frica, eu sunt destul de inconstienta de felul meu. De exemplu, cand eram pe vapor si treceam din Kalimantan in Sulawesi (Indonezia) doi tineri (de vreo 18 ani) au vrut sa imi fure geanta in timp ce dormeam, iar prima mea reactie in loc sa strig, sa alertez lumea din jur a fost sa ii alerg prin vapor pana i-am pierdut la un etaj inferior. Am avut noroc ca nu aveam bani in geanta, iar baietii o lasasera fara sa ia nimic intr-o cabina de toaleta. Experiente neplacute am avut, totusi, foarte putine. Aceasta a fost singulara. A mai fost ceva in Cambodgia cand un sofer de tuk-tuk (sareta trasa de motocicleta) mi-a spus in mijlocul complexului de temple Angkor Wat ca nu vrea sa ma duca mai departe daca nu ii dau mai multi bani (desi negociasem pretul normal). Asa am ramas fara transport in mijlocul acestor temple care se intind pe o suprafata imensa. Am cautat o solutie la indemana si intr-un final am gasit un calator singur (un batranel de 70 de ani din Germania care calatorise in toata lumea), l-am intrebat daca pot imparti cu el tuk-tuk-ul si a fost de accord.

Hai s-o luam pas cu pas. Singapore. Ce impresie ti-a facut dupa 6 luni in Jogja ?
Singapore a fost prima oprire. E o cu totul alta lume. E o oaza din cel mai rafinat occident. Se vorbeste engleza peste tot, strazile sunt largi, placutele cu numele strazilor mari si clare, totul este limpede si aranjat, pus la punct. Peisajul din Singapore e dominat de zgarie-nori si malluri, insa un respiro de la aventura asiatica pentru cateva zile a fost binevenit.

Urmatorul pas nu a fost departe – Malaezia. Ce ai vizitat acolo ?
In Malaezia am fost in Kuala Lumpur – orasul pentru facut bani si cariera, asta e impresia pe care mi-a lasat-o. La fel ca si in Singapore, toata activitatea e centrata in jurul mall-urilor. Intr-una dintre dimineti m-am trezit foarte devreme pentru a urca in Turnurile Petronas, unite de un pod suspendat foarte inalt (la 170 de metri deasupra pamantului) – este gratuit, doar ca in fiecare zi un numar limitat de persoane sunt primite sus. Putrajaya, orasul administrativ, sediu al autoritatilor este, de asemenea, impresionant, ca si opera de arta in beton. Moscheea Roz cred ca e cea mai frumoasa moschee pe care am vazut-o – ca plasare pe malul unui lac, dar si ca arhitectura.

Malaezia este o tara musulmana ca si Indonezia si vorbesc practic aceeasi bahasa. Asemanari ? Diferente ?
Intre Indonezia si Malaezia exista o rivalitate veche si am fost extraordinar de surprinsa ca primul lucru pe care mi l-a spus prietenul de pe couchsurfing.org la care trebuia sa stau a fost ca Malaezia este mult inaintea Indoneziei (“suntem mai buni decat ei” a fost formularea exacta). In Malaezia sunt mult mai multi chinezi, indieni care lucreaza spre deosebire de Indonezia, ceea ce o face sa fie un fel de mix cultural si sa nu isi evidentieze atat de mult cultura traditionala, cum se intampla in Indonezia.

Am fost si in Melacca, capitala culturala a Malaeziei si tezaur Unesco, dupa parerea mea, cel mai mare kitsch pe care l-am vazut in aceasta calatorie. Una dintre cele mai mari greseli facute de autoritatile locale este ca nu au inchis centrul vechi traficului de autoturisme, ceea ce face ca micul orasel cu stradute pe care abia incape o masina, sa fie suraaglomerat, ceea ce te lipseste de placerea unei plimbari. Magazinele pline de suveniruri de cel mai inalt kitsch si becak-urile ingropate in decoratiuni de flori artificiale au fost si ele parte din aceasta mare dezamagire.

Singapore sau Kuala Lumpur ? Pe care il alegi ?
Hm… Singapore. E mai autentic, are mai multa personalitate. In plus, e o oaza unde sa te linistesti, sa nu trebuiasca sa-ti bati capul care e drumul, pe cine sa intrebi ca nu vorbeste nimeni engleza…

Mai departe spre Thailanda. Cum ai calatorit spre tara zambetelor ? Ai vreo poveste haioasa de drum ?
Pentru ca am avut termen de comparatie asiatic, mi-am dat seama ca thailandezii nu sunt chiar atat de zambareti precum indonezienii, ci mai orientati spre profit. In gara din Kuala Lumpur, cand sa iau trenul spre Thailanda, am intalnit un elvetian si l-am admirat pentru energia lui pozitiva. El mi-a dat o carte de filosofie despre care ne-am inteles ca atunci cand o s-o termin o voi da mai departe altcuiva. Trenul ne ducea doar pana la granite cu Thailanda, unde trebuia sa schimbam. Acolo, la granita, am cunoscut o familie extraordinara de canadieni – Cinci copii (al saselea in burtica), mama si tata calatoreau la vagonul de dormit. I-am admirat foarte mult.

Bangkok. Dupa Jakarta, Singapore si KL, ai ajuns in ultima mare metropola a Asiei de Sud Est. Ce parere ti-a facut ?
Bangkokul mi-a placut. La fel de plin de zgarie nori, dar cu o cultura traditionala mult mai bine evidentiata. In plus, te fascina si natura duala a Bangkokului care in timpul zilei se anima prin forfota turistilor cu aparatele foto de gat, in pelerinaj la muzee, iar seara, de nicaieri apar piete de noapte, se deschid barurile cu sex-show-uri, iar pe strada te trezesti agatat de dealeri cu meniul de prestatii sexuale in mana.

Imagini Singapore, Malaezia, Thailanda

 

CBD Singapore

Zgarie nori Singapore

Singapore modern

Catedrala din Singapore

Singapore istoric: catedrala din oras

si cel istoric

Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, cele mai inalte din lume

Turnurile Petronas, Kuala Lumpur

Imagini Malaezia: panorama Kuala Lumpur

Panorama din Petronas

Menara KL Malaezia

Turnul de televiziune din Kuala Lumpur

Orasul modern Kuala Lumpur

KL – modernitate

Femeie imbracata traditional in Malaezia

si traditional

Floare tropicala Malaezia

sau fragil

Moscheea Roz din Putrajaya

Moscheea roz

Moscheea roz din Putrajaya, haine de femeie musulmana

Putrajaya este noua capitala Malaezia

Putrajaya, noua capitala a Malaeziei

Obiective turistice Bangkok: War Arun

Wat Arun – Bangkok

Templu de aur in Bangkok

Obiective turistice Thailanda: palatul regal

Complexul palatului regal – Bangkok

Imagine Bangkok: statui cu Buda

Obiective turistice Thailanda: statuie in complexul palatului regal

Obiective turistice Bangkok: statuia lui Buda intins Wat Pho

Reclining Buddha

Imagini Thailanda

Sex in Thailanda in Patpong

Patpong – strada sexului

Sex show Thailanda

Meniu de prestatii sexuale – pussy pingpong, pussy shooting…

Categorii:
Interviu · Malaezia · Singapore · Thailanda

Comentarii

  • Victoria spune:

    Fascinanta povestea Ralucai. Cel mai mult apreciez detaliile despre oamenii pe care i-a cunoscut si schimburile de informatii facute cu ei.

  • Anonymous spune:

    Cum se cheama cartea de filozofie ce ti a dati elvetianu, ca ma i facut curioasa.

  • TropaTrop spune:

    Le Christ philosophe, Frederic Lenoir. Acum am dat-o mai departe catre una dintre prietenele din Germania cu care am urcat pe Annapurna 🙂

  • complete source spune:

    Cum se cheama cartea de filozofie ce ti a dati elvetianu, ca ma i facut curioasa.

  • Imperator spune:

    @complete source: Frederic Lenoir – Le christ philosophe

  • Andreea spune:

    Buna, rog sfaturi de la experti 🙂
    Prima vizita in Asia, 2 sapt – buget de persoana intre 1500 – 2000 Eur. De unde sa incepem si cum sa ne organizam traseul – pentru a cunoaste frumusetile Asiei – zboruri mai acceptabile ca pret?
    Multumesc.

  • Imperator spune:

    Pai imi primul rand, imi trebuie cateva informatii:
    1. cand vrei sa mergi (pentru a evita sezonul ploios)
    2. cam ce te pasioneaza – istorie, natura, orase moderne ?

  • Andreea spune:

    as vrea sa merg in per sarbatorilor de iarna – dp 20 Dec incolo.
    este prea general daca zic un pic din fiecare? 🙂 cum spuneam este prima data acolo si oricat de general ar parea, sa-mi formez o impresie generala as combina ariile – istorie / cultura si civilizatie – neaparat (sunt atat de diferiti de europeni), natura – da, mai mult plaja 🙂 so orase moderne – trecere in revista.

    A, si mentionai de sezon ploios – eu vreau acolo tocmai pentru a gasi cald/ plaja 🙂

  • Imperator spune:

    Pai cam tarzior te-ai trezit pt bilete de avioane…
    OK – sunt 2 zone care merita vazute:
    – sub-continentul indian
    – Asia de Sud Est

    In India & Nepal este sezon secetos, doar ca la nord de Mumbai poate fi frig (inclusiv zero grade noaptea)
    In Asia de Sud Est, sezonul secetos este de la nord de Phuket.

    Deci, daca vrei India,
    As sugera sa te duci in Delhi, apoi Rajastan (Jaipur – Jodhpur – Jaisalmer – Udaipur, eventual un parc national – Mumbai – Goa pentru plaja).

    Daca te duci in Asia de Sud Est
    Zboara la KL / Bangkok / Singapore / HK unde gasesti cea mai buna oferta. De acolo, ai la dispozitie Air Asia.
    As merge in Cambogia (Angkor Wat si Phnom Penh), Laos (pentru zona Luang Prabang) si Thailanda (eventual zona de nord cu un pic de trekking la hill tribes in zona Chiang Mai + Bangkok + Koh Chang, o insuila mai incolo de Pattaya. As prefera ca plaja Phi Phi sau Koh Samui, dar acum e sezon ploios… Cald este peste tot, sa nu-ti fie frica, doar ca intr-o zona ploua mai mult si in alta nu.

    Avioane:
    Daca vrei India, uite-te la Air Arabia din Istanbul, dus la Delhi, retur din Goa (Air Arabia opereaza in Goa).
    Daca vrei Asia de Sud Est, uite-te la ofertele din Bucuresti pe destinatiile HK, Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok – te poti uita pe http://www.paravion.ro

    Alternativ, uite-te la preturile lui Turkish Airlines, Emirates, Gulf Air, Etihad, Oman Air si Qatar Airways din Istanbul (Etihad vad ca e 688 euro pana la Kuala Lumpur, ceea ce e un pret bun la data asta…

  • Andreea spune:

    Merci mult. Incep cautarile!:)

  • Andreea spune:

    Asa cum ziceam m-am apucat de treaba si am gasit niste chestii 🙂
    Iti multumesc inca o data de sugestii si guidance:)
    Mai am nevoie de ajutor cu niste detalii inainte sa book all the stuff:

    1 – am gasit un zbor din Istanbul via Arabia Saudita (Saudi Arabian Airlines) – 460 Eur (mi s-a parut super bun) Istanbul – Kuala Lumpur – crezi ca e safe? Daca avem acolo escala o noapte (SA)ne trebuie Visa?

    2 – pentru Thailanda, Cambogia, Malaysia – ne trebuie Visa (stiu ca Thailanada da, dar nu stiu de restul) si daca ne trebuie din tara sau le luam acolo pe aeroport

    3 – altceva ce ar trebui sa stim inainte sa ne book? 🙂 vreau ca diseara sa iau aceste bilete Istanbul – Kuala Lumpur – si apoi ma voi ocupa de restul – zboruri interne acolo, cazare acolo, etc. Crezi ca e ok asa?

    Merci mult.

  • Imperator spune:

    460 euro Istanbul – Kuala cu Saudi ?? Dus-intors ? Glumesti ! e un super pret ! Da, pentru Saudi iti trebuie viza si nu se da deloc usor… daca ai de stat noaptea, probabil va trebui sa dormi in aeroport. Saudi Airlines e super companie, nu iti fa probleme, verifica doar cu ambasada lor de la Bucuresti
    Cancelaria: Str. Polona nr.6, Sector 1, Bucuresti
    Telefon: 210 91 09; 210 92 21; 210 87 16

    2. Pentru Malaezia nu iti trebuie viza, ci doar pasaport valabil. Pentru Cambogia iti trebuie viza, dar se ia de la punctul trecere frontiera. Sa ai o poza la tine de viza si 20 dolari marunt.

    3. Verifica cu ambasada Arabiei Sauditer cum e cu tranzitul… Chiar nu stiu, dar stiu ca e greu. Pune pe un barbat sa sune, nu tu 🙂

  • Andreea spune:

    Hey!
    Am luat biletele aseara! Yey! Da, le-am luat cu Saudi Airlines – 485 Eur/ IST-KL-IST (23Dec-7Jan). Ready to go now! 🙂

    Merci mult de ajutor! Il pun pe al meu sot sa verif SA visa stuff.

    Mai revin daca ma mai izbesc si de altele pe parcurs (i.e. booking la cazare, trasee etc.)

  • Imperator spune:

    Felicitari ! Spune-mi si mie cand afli ceva ! Vezi ca vineri seara plec in Mali si o sa reactionez mai greu (n-o sa fiu calare pe net 🙂

  • Andreea spune:

    Hello! Am revenit, nu am progresat f mult cu pregatirile pentru Asia. Am mai citit chestii si ma intorc pentru intelepciune 🙂

    Intre Puket / Ko Samui / Krabi ce sa aleg? In mom asta inlcin mai mult spre Ko Samui: mi s-au parut frumoase descriile de peisaj, ok ca si infrast (vs. Krabi care inteleg ca e mai saracuta), ok chestiile de facut – Ko Tao pentru scufundari, Parcul Marin Ang Thong etc. Singura mea grija e legata de vreme – sezon ploios in Dec?

    Merci

  • Imperator spune:

    In decembrie, in Koh Samui este in general ok ca vreme

  • Robert spune:

    Salutari!Vreau sa ma pornesc si eu anul acesta,prin luna august in urmatorul trip:Beijing,Tokyo,Bangkok,KL,Singapore,iar pe final,Bali.Acum,ce ma intereseaza este..unde pot gasi bilete ieftine de avion..cu ce companii credeti ca ar fi mai bine sa zbor?iar despre altele o sa intreb mai tarziu:D.Deocamdata sa rezolv problema asta.Va multumesc!

  • Robert spune:

    Ok,mersi mult!Distractie multa pana atunci.

  • Robert spune:

    Hallo!Revin cu intrebarea:pentru traseul Beijing,Tokyo,Bangkok,Kl,Singapore,Bali…unde gasessc bilete ieftine de avion…mersi mult!

    • Imperator spune:

      Pai trebuie sa ajungi intr-un punct, asa ca urmareste promotiile companiilor aeriene pe Asia. De exemplu, zilele astea, Kuala Lumpur e la 546 euro care e un pret bun. De acolo, uite-te la Air Asia (cu huburi in KL si Bangkok), la Tiger (cu hub in Singapore), la Lion Air (Indonezia) si JetStar (Singapore)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
CBD Singapore
Zgarie nori Singapore
Catedrala din Singapore
Singapore istoric: catedrala din oras
Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, cele mai inalte din lume
Imagini Malaezia: panorama Kuala Lumpur
Menara KL Malaezia
Orasul modern Kuala Lumpur
Femeie imbracata traditional in Malaezia
Floare tropicala Malaezia
Moscheea Roz din Putrajaya
Moscheea roz din Putrajaya, haine de femeie musulmana
Putrajaya este noua capitala Malaezia
Obiective turistice Bangkok: War Arun
Templu de aur in Bangkok
Obiective turistice Thailanda: palatul regal
Imagine Bangkok: statui cu Buda
Obiective turistice Thailanda: statuie in complexul palatului regal
Obiective turistice Bangkok: statuia lui Buda intins Wat Pho
Imagini Thailanda
Sex in Thailanda in Patpong
Sex show Thailanda
21. Statuie De Aur Bangkok
21. Transport In Comun Venetia
Bangkok Wat Pho
Zona coloniala Kuala Lumpur
DSC
. Bangkok
21. Statuie De Aur Bangkok
21. Transport In Comun Venetia
Bangkok Wat Pho
Zona coloniala Kuala Lumpur
Borobudur
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw