Weekend la Munchen

Carnati, bere, ospatarite bine dotate si cu decoltee pe masura… Unde suntem ? In superba capitala a Bavariei, in Munchen !


Desi astazi, orasul este mai bine cunoscut pentru orgia berii numita Oktoberfest, istoria este mult mai cucernica. A fost fondat de niste calugari benedictini prin secolul al XII-lea, iar numele provine din cuvantul “calugari” – Munichen. Daca o mare parte din restul Germaniei a imbratisat Reforma, Munchen-ul a ramas ferm pe pozitiile catolicismului, de aceea astazi Bavaria si capitala sa sunt privite ca fiind cele mai conservatoare zone din Germania… Sa fie asa ? Pai uitandu-te la multimea de BMW-uri de pe strada, la Allianz Arena si la boutique-urile de lux din centru, parca ai spune conservator, conservator… dar asa conservatori am vrea sa fim si noi !

Munchenul a fost capitala a unui regat prosper, cel al Bavariei… Si asta se vede din bogatia de cladiri istorice care sunt mandria orasului. De altfel, regatul bavarez a rezistat pana in 1918, la finalul primului razboi mondial, fiind totusi parte din Imperiul German inca de la 1871. Cel mai faimos rege al Bavariei este probabil “Regele Nebun” – Ludwig II cel care a dus la faliment Casa Regala, dar si bugetul statului pentru a-si construi castelele de basme cum ar fi Neuschwanstein care atrage milioane de vizitatori in zilele noastre.

Dar Bavaria are mult mai multe atractii – Alpii cu statiunile lor, palatele Regelui Nebun, Calea Romantica sau superbul Nurnberg… Astazi insa sa ne oprim la ce putem face intr-un weekend la Munchen,

Ca si in cazul Pragai, Munchen-ul este un oras al berii. Daca marea majoritate a oraselor germane au o bere locala unica, iubita de toata populatia localitatii, in Munchen, loialitatea munchenezilor este disputata de un numar impresionant de marci locale – Hofbrau (HB), Lowenbrau (cea cu leul) sau Augustiner – bere de origine calugareasca sunt cele mai populare marci din oras, dar nu sunt unicele muncheneze… Merita sa te duci sa bei una sau mai multe halbe sanatoase intr-unul din bierhaus-urile legendare ale orasului – fie ca sunt niste hale imense cu motive medievale sau terase, aici poti sa bei bere, dar sa si mananci specialitati locale, multe pe baza de carne – wursteli de toate felurile, pui prajit sau coaste…

Poate cel mai bun punct de start este gara, istoricul Hauptbahnhof… traversezi, mergi pe niste strazi pline de fast food-uri etnice (doner kebab este la el acasa), iar la doi pasi este limitatul cartier rosu al Munchenului… Daca treci prin aceasta zona, vei ajunge la portile orasului vechi, de unde incepe strada principala pedestra… Nu se poate s-o ratezi, vei vedea o poarta traditionala (Karlstor) si un McDonald’s mai putin traditional. Neuhauser Strasse este locul preferat de promenada a munchenezilor asa ca in dupa amiezele si weekendurile cu soare o sa vezi ce inseamna ambuteiaje de persoane pe strazile de dupa Karlstor. Prima biserica pe care o poti vedea este Michaelkirche, ascunsa in spatele cladirilor stradale. Aici si-a gasit odihna vesnica Ludwig II – Regele Nebun.

Continua promenada, eventual aruncand vreo privire si prin magazine. Veti ajunge in inima orasului vechi, in Marienplatz, Piata Maria… Aici este inima si centrul Munchen-ului de aproape 500 ani. Principalul monument este Primaria Noua – Neues Rathaus, o cladire gotica plina cu statui cu fiinte ciudate, inclusiv dragoni… Cea mai impresionanta parte este turnul inalt de 85 de metri… de altfel daca ati mai vazut Bruxelles-ul inainte de a pasi pe strazile Munchen-ului o sa gasiti destule similaritati intre primariile celor doua orase. Daca in Bruxelles, nu poti sa urci in turn, in Munchen poti… si merita cu prisosinta pentru o panorama superba – intr-o zi clara, poti sa vezi Alpii inzepeziti pe fundal, nu numai turlele bisericilor si stradutele Munchenului ! Ca si in cazul Pragai, si aici niste statui se pun in miscare pe langa orologiul primariei la o ora fixa… Daca in Praga, show-ul are loc la fiecare ora, in Munchen, sunt doar 3 spectacole ale statuilor – la 11 dimineata, la miezul zilei, iar in perioada calda si la 5 pm.

Vis-à-vis, nu ratati biserica St. Pieterskirche… daca pe afara este cam austera, interiorul este baroc flamboiant si merita cu prisosinta vizita. Daca nu v-ati urcat in turnul Primariei, aici ai o alta oportunitate sa te bucuri de panorama orasului si a Alpilor.

Nu foarte departe, se afla Stadtmuseum. Este un muzeu interesant care te trece prin istoria orasului, este o adevarata Nirvana pentru iubitorii de obiecte de medievale, trecand prin istoria berii, a menestrelilor sau papusilor… Dar poate partea cea mai interesanta este expozitia “Nazionalsocialismus in Munchen” – se stie ca orasul bavarez este locul de nastere a miscarii naziste si aici s-a remarcat tanarul orator Adolf Hitler care si-a lansat cariera funesta prin bierhaus-urile muncheneze….

Nu ratati Frauenkirche – este probabil simbolul Munchenului, biserica cu doua turle care parca are doua cepe imense de cupru in varf…Aici puteti gasi mormantul spectaculos al lui Ludwig inconjurat de cavaleri si nobili si inca un turn de unde puteti sa admirati panorama orasului.

Pierdeti-va pe alei pitoresti si magazine spre Max Joseph Platz. Daca Marienplatz este centrul orasului, Max Joseph Platz este piata cu cele mai frumoase cladiri din oras – grandiosul Teatru National, sediul celebrei Opera Bavareze, vechea posta cu o arcada de tip florentin si coltul Residenz-ei, palatul regilor bavarezi.

Inainte insa de a “cuceri” Residenz, intorceti-va in orasul vechi pentru un binemeritat pranz stropit cu bere bavareza. Si nu poti sa gasesti un loc mai faimos decat Hofbrauhaus, cea mai faimoasa hala de bere – este un loc traditional, dar si foarte turistic, marea majoritate a consumatorilor sunt turisti, multi straini… Daca vrei un loc frecventat de localnici, trebuie sa cauti in alta parte, dar Hofbrauhaus este totusi cea mai faimoasa si ornata bierhaus din Munchen. Si daca te pasioneaza istoria, tot aici s-a fondat Partidul National-Socialist in 1920. Hitler & co nu aveau gusturi proaste !

Intorceti-va apoi la Residenz. Este un palat care se poate compara cu orice palat din MittelEuropa – sala bavareza, sala asiatica, expozitie de portelanuri, mult aur si argint si o adevarata pestera al lui Ali Baba cu diamante si pietre pretioase – Scatzkammer der Residenz !

Veti petrece aici cam o buna parte din dupa-amiaza in Residenz… Cand iesiti, mai dati o fuga putin mai la nord in Odeonsplatz, o alta piata unde vei descoperi ca Italia artistica si-a intins influenta pana in Germania (asta poti sa remarci si in destul de apropiatul Salzburg) si sa te pozezi cu templul Dianei dintr-un parc de langa Odeonsplatz.

Seara poti s-o petreci prin centrul vechi alaturi de numerosi munchenezi veniti la promenada…

Ziua 2

Munchen-ul mai are si alte atractii disparate prin diverse zone din oras. Merita insa sa mergi dintr-un loc in altul – Munchenul are metro, iar sistemul de transport public la suprafata este de asemenea bine pus la punct.

Chiar daca nu esti un mare iubitor de arta, Alte Pinakothek este unul dintre cele mai importante colectii de arta din lume. Este gazduita de o cladire neoclasica construita de unul din regii bavarezi si contine cea mai valoroasa colectie de artisti germani – este colectia familiei regale bavareze care a strans obiecte de arta din intreaga Europa si nu numai timp de cateva sute de ani. Arta italiana este de asemenea bine reprezentata de artisti precum Tiziano, dar mai ales flamanzii sunt la ei acasa in Alte Pinakothek… Una dintre picturile gigant al lui Rubens, “Judecata de Apoi” care are o inaltime de 6 metri l-a obligat pe arhitectul muzeului sa construiasca o sala speciala pentru a putea gazdui imensa opera de arta.

Dupa cum banuiti, “Alte Pinakothek” (“Pinacoteca Veche”) este urmata de “Neue Pinakothek” (“Pinacoteca Noua”) care continua istoria artei de unde se opreste “Alte Pinakothek” – din secolul XVIII pana in secolul XX. Aici poti descoperi Art Nouveau-l german numit “Jugenstil” si care si-a lasat amprenta in arta, dar si in arhitectura (in orase cum ar fi Riga sau Berlin). Pentru fani adevarati, exista si “Pinakothek der Moderne” deschisa in 2002 care gazduieste cea mai mare colectie de arta moderna a Germaniei. Aici poti da de Picasso, dar si de “opere” de arta cum ar fi Volkswagen-ul broscuta, si primele Mac-uri Apple.

Dupa atata arta, trebuie sa va mai destindeti intr-un parc. Gradina Engleza (“Englischer Garten”) este cel mai mare parc urban din lume – mai mare chiar si decat Hyde Park-ul londonez sau Central Park-ul newyorkez. Aici te poti relaxa, dar si poza diverse cladiri venite de pe alte meleaguri – exoticul Turn Chinezesc, templul grecesc si ceainaria japoneza construita pentru Jocurile Olimpice din 1972 si unde are loc o ceremonie autentica a ceaiului, ca la mama ei acasa.

Munchen-ul a gazduit evenimente sportive importante cum ar fi Jocurile Olimpice din 1972, Campionatul European de Fotbal Euro 1988 (castigat de Olanda lui Gullit si Van Basten) si Campionatul Mondial de Fotbal din 2006. In urma acestor evenimente, a ramas o infrastructura sportiva exceptionala… Poti vizita OlympiaPark cu celebrul sau Olympia Stadion unde au stralucit vedete ca Beckenbauer, Rummenigge sau Gerd Muller, dar si sa te urci in turnul Olimpic care la cei 290 metri ai sai iti ofera o panorama superba. Pentru “the ultimate in sports architecture”, nu rata Allianz Arena, stadion care a costat aproape jumatate de milliard de euro pentru Campionatul Mondial din 2006.

Pentru impatimitii de automobile, trebuie mentionat BMW Welt, muzeul celebrului producator bavarez de automobile, aflat la nord de OlympiaPark…

Si daca mai aveti timp sau nu va intereseaza sportul si automobilele, puteti vizita incredibilul castel Nymphenburg, fosta resedinta de vara a familiei regale bavareze (asa cum Regii Frantei au avut Luvrul in oras si Versailles-ul la tara, asa si monarhii bavarezi au avut resedinta din oras si cea din afara – intre timp Munchen-ul a crescut si resedinta de la tara a fost inglobata in oras). Palatul este foarte dragut, dar ceea ce merita fiecare euro pe care il dai la intrare este gradina palatului.

Seara – ce altceva decat bere si wursteli intr-un bierhaus ? Prost ! Nu, nu v-am injurat… inseamna “noroc” in germana !

Cum ajungi acolo.
Taromul si Lufthansa au zboruri directe din Bucuresti la Munchen. Uneori exista oferte foarte bune, iar pentru zboruri low-cost, Germanwings va duce in apropiatul Stuttgart la preturi foarte prietenoase. O alta optiune este Carpatair care zboara direct de la Timisoara in capitala Bavariei.

Unde sa stai
Preturile la cazare in Munchen sunt ridicate tot timpul anului si explodeaza in timpul lui Oktoberfest… Asa ca daca ai un prieten in Munchen, e bine sa il curtezi din vreme pentru a-ti gasi o canapea la el in apartament. Daca nu gasesti nici un prieten, cele mai ieftine hoteluri sunt in zona garii – nu e chiar cea mai frumoasa zona, sunt destui auslanderi, tipii cam dubiosi, tipele cam disponibile, dar, orisicat e o zona safe.
Desi am fost de vreo 4 ori, nu am dormit niciodata in Munchen, asa ca va recomand ce am citit prin ghiduri:
A&O City Hotelhttps://www.aohostels.com/en/munich/hostel-munich/hostel/info/ unde gasesti si dorms, dar si duble (12 euro la dorm, 32 euro o dubla). De altfel, marea majoritate a hostelurilor de aici nu sunt hosteluri 100%, toate au si camere single si duble. Alte recomandari: Euro Palace Station Hostel, cu un aer vintage din romanticii anii 50 si cu mobila contemporana cu Abba – https://www.easypalace.de/index_en.html (de la 19 euro in hostel) , si mai modernul Wombat’s care intre timp s-a mobilat de la Ikea: https://www.wombats-hostels.com/munich/ (de la 12 euro patul in camera de 6 – 10 persoane, 23 euro vara si nu mai putin de 60 euro in timpul lui Oktoberfest !). Pentru alte oferte, la preturi mai spre 100 euro dubla, uitati-va pe https://www.booking.com/ si alegeti ceva prin centrul vechi.

Cand sa vizitati
Exista un mega-eveniment in Munchen de care a auzit toata lumea – Oktoberfest (are loc in septembrie – octombrie). Evident, preturile la cazare explodeaza, dar daca vrei sa vezi unul dintre cele mai cunoscute evenimente din Europa, dai un ban, dar bei o bere… In plus, ai sansa sa vezi si vreun meci de-al lui Bayern din Champions League.

Unde mananci
Am scris déjà despre faimoasele bierhaus-uri… Nu sunt ieftine ! Pentru haleala la botul calului, la varice sau intr-un “hole in a wall”, dar la preturi modice, greu gasesti alt loc decat zona de langa gara unde doner kebab, shwarma, hamburgerul, hot dogul si mancarea chinezeasca sunt la ele acasa. Pentru fast food bavarez, uitati-va dupa Vinzenzmur cu weisswurst, leberkase si schnitzele.

Karlstor

Neuhauser Strasse

Primaria Noua

Frauenkirche

Marea echipa bavareza

Teatrul National

Residenz

Odeon Platz

Munchenul vazut de sus

Traiasca berea !!!

Auf wiedersehen, Munchen !

Etichete:
· · · ·

Comentarii

  • Tomata cu scufita spune:

    Acuma nu vreau sa fiu rea, da' io mai bine nu-ti mai citesc blogul ca ma imbolnavesc.
    M-as incalta, mi-as lua ranita in spate si pe-aici ti-e drumul. Si io's cam in lesa acuma, nu prea pot, deci, iti poti da lesne seama ca-s ca un diabetic intr-o ciocolaterie. 😀

    Serios vorbind acuma, ai un blog pe care il rasfoiesc de cand m-am abonat la el. Si chiar daca nu comentez si nici nu am timp mereu sa citesc toate posturile, da' pozele ma farmeca. Si, oricand o sa-mi planific o vacanta pe undeva, o sa iti ascult sfaturile. La Munchen chiar imi doresc sa ajung si tot ce-ai scris aici sigur imi va fi de folos. 🙂

    Keep up the good work 🙂

  • Imperator spune:

    @ Tomata – ma bucur ca ma urmaresti… acum incerc sa ma gandesc ce tratament sa-ti prescriu pentru imbolnavire (un low cost la Venezia ? un tren spre India ?)… si oricand iti trece prin minte sa mergi pe undeva, intreaba-ma fara probleme 🙂

  • Anonymous spune:

    Cum tren spre India imperator, ai legaturi permanente cu trenul din Istanbul-Sirkeci pina in India overland ??

  • Imperator spune:

    @ Nu din Sirkeci, ci din Haydar Pasa… o mica portiune nu e inca operationala, desi calea ferata e terminata: Bam – Zahedan. Or sa-i dea drumul in viitorul apropiat, inshallah… Am scris un post pe tema asta, apasa pe tag-ul de India 🙂

  • varu spune:

    Ce privire tulbure ai in penultima poza 🙂

  • Imperator spune:

    @ varu – umblasem prea mult prin oras 🙂

  • Ionut spune:

    :)) Are dreptate Tomata. Chiar ca te imbolnavesti cand te uiti la pozele de pe blogul tau. Felicitari si la mai multe calatorii!

  • Anonymous spune:

    vezi ca ai gresit-o cu Max Joseph Platz… de fapt, in poza e Odeonsplatz

    alfel… l-ai descris destul de bine, din perspecctiva unui turist 😉

  • Imperator spune:

    @ Anonim… dupa ce i-am dat click, mi-am dat seama ca e Odeonplatz, dar am uitat sa schimb… mersi ca mi-ai spus 🙂

  • Adriana spune:

    Foarte frumoase pozele! Asa soare ati prins ?? Noi plecam miercuri spre aceeasi locatie si speram sa prindem si noi cer senin 🙂

  • Donatella spune:

    Iti multumesc foarte mult, mi-ai fost de un real ajutor in organizarea week-end-ului „surpriza”, asa cum ai fost de altfel, si in organizarea atator alte vacante minunate.

  • nickro spune:

    Maestre, îţi văzui materialu’ munchenez (fără semnătură, atenţionare că e preluare etc.,copiat aici:
    http://excursionisti.blogspot.com/2010/09/weekend-la-munchen.html
    Acu’ nu ştiu dacă e trădare cu voia domniei tale, io doar semnalai cazu’!

  • Imperator spune:

    Stiu de excursionisti, nu e singurul material furat si nu numai de la mine… Cum nu au nici un semnalment, habar n-am cum sa ma ocup de cazul asta. Multumesc de atentionare

    • badge® spune:

      Şi Gioconda a avut N-şpe mii de copii…dar se ştie autorul de drept (apropo, oare o fi originalul cel expus la Luvru…? Eu n-aş crede, la ce pază de 2 lei era pe lângă el)…
      Imperatore, ori e un „Stan, the biggest fan”, ori atât poate omul…dar să-ţi copieze inclusiv pozele în care apăreţi voi, asta-i prea de tot.

  • Ioana spune:

    Imi pare rau, dar trebuie sa te mustru nitel: Pai cum se poate sa nu scrii tu taman de Deutsches Museum???

    Ar mai fi ele cateva chestii faine de vazut la München, o sa scriu si la mine pe blog la un moment dat, ca sa vezi ce variante diferite de München pot exista 😀

    In rest, sunt fan Hofbräuhaus, mi-am petrecut inclusiv Revelionul 2009/2010 acolo si a fost foarte fain…

    A, si inca ceva, desi asta nu aveai de unde sa stii daca nu vorbesti germana: München vine intr-adevar de la denumirea calugarilor in germana, care este insa „Mönche”, nu Munichen. Munichen este denumirea mai veche a München-ului.

  • Ioana spune:

    Hai ca mai fac o precizare, ca nu m-am exprimat cel mai clar cu putinta mai sus, deh, e dimineata si inca nu mi-am baut cafeaua 🙂

    Munichen este denumirea mai veche a orasului care provine intr-adevar de la „apud Munichen” (traducere „la calugari”), deci „Munichen” este denumirea pt calugari in germana veche…cuvantul mai nou este „Mönche” dupa cum ziceam, care oricum este similar inclusiv ca pronuntie, s-au petrecut niscaiva procese fonetice pe acolo…dar sa nu ma lungesc 😀

    Ma rog, nu se putu abtine filologul din mine 😛

  • Carmen spune:

    Despre Frankfurt nu am vazut nimic pe blogul tau….am gasit bilete de avion in decembrie convenabile (130 e cu Lufthansa) si ma gandeam sa dam o tura…cum e orasul, merita 3-4 zile?
    Mai avem optiunea Nice (90 e cu Blue Air) si nu prea sunt hotarata ce sa aleg, imi trebuie un imbold….

    multumesc

    • Imperator spune:

      Nice de departe… am fost de cateva ori prin Frankfurt, nu e cine stie ce, o sa scriu la un moment dat 🙂 Dar, Nice (cu Monte Carlo, Cannes si restul sunt mult mai faine)

      • Carmen spune:

        Merci, asta asteptam, sincer balanta spre Nice se apleca, dar vroiam o parere intemeiata…o singura intrebare mai am: iarna nu e foarte rece, nu?ca totusi e clima mediteraneeana….

        • nickro spune:

          Din Nisa poti face mici excursii la Villa Epfrussi cu gradinile sale, din Saint Jean Cap Ferrat, vila Kerylos in Beaulieu (ambele la 5-6 km de Nisa), Village d’ Eze cu gradina exotica si o perspectiva minunata supra coastei, Menton si gradinile sale, Monaco, Cannes si insulele Lerine (Marguerite si saint Honorat), Antibes si Marineland (parc acvatic cu dresuri si de orci). Transportul e super ieftin 1 Euro pe segment pe toata coasta cu bus din Nisa. Mai ar fi les villages perches gen Gourdon, Peille, Peillon, Grasse pt. parfumuri, le train de merveilles de Tende.. Plus ca si Nisa in sine are multe de vazut. Un blog pe zile pt. o asemena excursie vezi aici: http://bit.ly/pfPlb6.
          Maestre pe cand impresii despre zona (eu nu am fost dar asta e urmatoarea destinatie si de-aia studiez zona)?

          • Carmen spune:

            merci mult nickro, nu stiam nimic de obiectivele enumerate de tine, super….:) in decembrie cand o sa merg eu nu o sa fie la fel de frumos ca vara, dar asta e…

  • […] mai ieftin bilet de avion este spre Memlingen, aeroportul low cost al capitalei bavareze Munchen. Perioada: 14 – 17 sep. Pret: 58 […]

  • […] astea sunt ponturile de azi despre München. De asemenea, va recomand sa cititi articolul “Weekend la München”  pentru a afla cum mi-as organiza un tur al orasului München daca as avea doar doua zile la […]

  • cristina spune:

    Foarte bun articolul,dar voiam sa va intreb daca ati ajuns si pe la Salzburg, ca nu e asa departe de Munchen,eventual niste ponturi de acolo!!!
    Danke!! Bis bald!!!

  • cristina spune:

    Foarte bun articolul,dar voiam sa va intreb daca ati ajuns si pe la Salzburg, eventual niste ponturi de acolo!!!multumesc!!

  • […] ca as scrie pagini intregi despre Munchen, dar mai degraba, va recomand sa aruncati o privire pe acest articol cu idei despre ce sa faci la Munchen. Bafta […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest