Weekend la Praga

“Vad un oras intins a carui glorie va ajunge la stele”… asa a prorocit printesa Libuse destinul unui loc aflat pe o meandra a fluviului Vltava. Si visul ei a devenit realitate… In cateva sute de ani, locul respectiv s-a metamorfozat intr-o capitala de regat, intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei… Acest oras este Praga, capitala Cehiei si in postul de astazi o sa trec in revista ce s-ar putea vedea intr-un weekend…

Praga este magica, unii ii zic “orasul de aur” – desi nu are decat o ulita numita „de aur”, este “orasul celor o mie de spire”, orasul lui Kafka, dar si al Revolutiei de catifea din 1989… Dar poate cei mai multi dintre vizitatori apreciaza excelenta bere, Cehia fiind poate mai mult decat Germania o tara a berii. Oricum, un lucru e cert – cehii sunt pe locul 1 de departe la consumul de bere pe cap de locuitor !

Poti sa petreci linistit un weekend in care sa te plimbi din pub in pub si sa bei diversele sortimente de bere – de la Pilsner Urquell la Kozel sau de la Gambrinus la Budweisser (aia adevarata, nu posirca americana !). Dar totusi Praga este un oras atat de frumos incat ar fi pacat sa nu mai faci si o pauza de vizitare intre doua beri.

Poti sa incepi turul din Piata Primariei Vechi (sau “Staromestske namesti” daca ai ambitia sa pronuntati acest nume in limba ceha). Este o piata vasta, si a jucat rolul de piata centrala de mai bine de 1000 de ani… Principalul loc de atractie este Primaria Veche… aici stati cu ochii pe ceas – nu pe al vostru, ci pe Ceasul Astronomic, o minune a mecanicii construita acum peste 500 de ani si unde la fiecare ora fixa, un intreg batalion de apostoli se pune in miscare in frunte cu Sf. Petru, cel cu cheia raiului… un schelet danseaza, iar tot ritualul se incheie odata cu cantatul cocosului… Nu stati doar in fata ceasului… urcati si in turn … pe langa ca o sa-i vedeti pe apostoli mai de aproape, veti avea o panorama superba… nu va fi singura intr-un oras cu atatea turnuri, dar sincer, peste tot merita sa te cateri ca o pisica pentru a te bucura de panorama.

Reveniti in piata… pozati-va cu statuia lui Jan Hus, cehul care a sustinut ca slujba catolica sa fie tinuta in limba locala si nu in latina… Aceasta idee precum si altele la fel de controversate l-au transformat in ochii urmasilor intr-un soi de protestant avant-la-lettre si i-au asigurat arderea pe rug fix in aceasta piata in 1415.

Daca tot te afli in piata, este imposibil sa nu vezi biserica Sf. Maria din Tyn, o silueta gri, gotica rasarind din spatele unor cladiri multi-colore din piata (contrastul de culori este foarte apreciat de fotografi)… Vizitati-o si apoi porniti la picior prin puhoiul de turisti spre Podul Charles (Karluv Most)… Este un alt loc superb cu niste panorame memorabile… in dreapta, sus, Hrad-ul, celebrul Palat al Pragai, dar mai ales podul cu pictori, cantareti care zdranganesc mai bine sau mai prost chitara, cu vanzatori de suveniruri… Si mai ales cu statui in stanga si in dreapta, dintre care cea mai importanta este cea a Sfantului Jan Nepomuk care a fost azvarlit de pe pod din ordinea regelui Wenceslas IV pentru ca a rezistat presiunilor sa divulge confesiunile reginei (Jan a fost confesorul reginei, iar regele o banuia de infidelitate)… Pentru a avea noroc, e musai sa frecati mica imagine al lui Jan Nepomuk aruncat de pe pod !). Dar poate si mai musai este sa va urcati intr-unul din cele doua turnuri care strajuiesc cele doua capete de pod pentru inca o panorama…

Ati ajuns, dincolo, in Mala Strana… Aici v-ati putea pierde zile in sir pe micutele alei, dar hai sa mergem drept la tinta… aruncati o privire in biserica Sf. Nicolae care va va rasari in drum si porniti la deal cu hotarare pe strada Neruda… este un deliciu architectonic… fatade frumos ornate, palate baroce… Tot aici veti avea surpriza sa vedeti si steagul Romaniei… Sa nu fiti surprinsi… taman pe aceasta strada superba, intr-un palat renascentist se afla Ambasada tarii noastre… Este un loc important pentru istoria noastra…. Aici la Praga, Romania a fost admisa in NATO, iar stirea a fost anuntata oficial autoritatilor romane in aceasta cladire superba…

Veti urca pana in varful dealului unde veti ajunge la portile Hrad-ului, Palatul Regal din Praga… Faceti o poza alaturi de garzile impietrite si intrati in palat… Aici aveti destule de vazut – impunatoarea Catedrala Sf. Vitus, vechiul palat regal, biserica Sf. George, diverse turnuri si turnulete… si nu in ultimul rand superba “Ulita de aur”, unde in casele traditionale au locuit aurarii secolelor apuse, dar si mai recentul Kafka… Coborati incet incet spre oras si nu ratati gradinile – gradina regala, aflata paralel cu castelul unde se afla si sediul presedentiei cehe, dar si gradina Wallenstein de la picioarele dealului… Reveniti prin orasul vechi si bucurati-va de una sau mai multe halbe de Pilsner Urquell !!!

Ziua 2

Incepeti dimineata cu cartierul evreiesc. Praga a avut o puternica comunitate evreiasca care a locuit intr-un ghetto, astazi cartierul Josefov… Aici veti gasi sute de turisti din Israel sau America, unii evrei ortodocsi, cu perciunii lor caraghiosi, dar si niste monumente extrem de interesante. Poti vizita singogile ramase inca in picioare (imensa majoritate a comunitatii evreiesti a avut parte de “Solutia finala” din al doilea razboi mondial), cea mai importanta fiind Singoga Noua-Veche (ce nume !), dar dupa cura de baroc catolic a bisericilor cehesti, vi se vor parea modeste… Nu ratati insa cimitirul evreiesc, este fascinant… Inghesuiti in ghetto, evreii au trebuit sa-si inghesuie si mortii, asa ca pe un spatiu extrem de restrans sunt nu mai putin de 12.000 de placi si 100.000 de morminte… Cimitirul a fost inchis definitiv in 1787 dupa ce fusese folosit timp de mai bine de 300 de ani.

Dupa ce ati terminat cu turul prin Josefov, luati-o din nou spre podul Charles si treceti dincolo… O parte din drum va coincide cu cel de ieri – podul, Sf. Nicolae, strada Neruda, dar in mod sigur nu veti regret “bis”-ul. Nu va opriti la castel, continuati drumul spre o alta bijuterie baroca, biserica Loreta, o biserica vopsita in frumoase nuante de ocru, dar cu un tezaur deosebit… Mai departe o sa fie manastirea Strehov unde puteti vedea incredibila biblioteca – nu o vizitati pentru carti, ci pentru interiorul magnific, dar si muzeul miniaturii – poti vedea silueta unei masini pe piciorul unui tantar…

Apoi luati-o la pas spre caricatura de turn Eiffel, turnul Petrin construit ca si varul sau mai mare si mai aratos tot pentru o expozitie mondiala (cea din 1897)…. Turnul arata urat, in schimb daca urci in el, te vei bucura de cea mai frumoasa panorama a orasului – singura din care lipseste turnul Petrin :). La picioarele turnului, se afla un labirint cu oglinzi deformate – desi pare copilaresc, sa stiti ca e chiar distractiv si merita….

Coborati dealul Petrin in vale (pe picioare sau cu ajutorul unui funicular…. Bifati ultima biserica din program – biserica Fecioarei Victorioase (kostel Panny Marie Vitezne) unde veti avea parte nu numai de spectacolul baroc obisnuit, ci si de o neobisnuita statuie al lui Isus copil facuta din ceara – adusa din Spania, se spune ca a protejat orasul de ciuma si de distrugerile razboiului de 30 de ani – este singurul loc din Praga unde veti vedea pelerine… Locurile sfinte ale Cehiei sunt prin alta parte…

Inainte de a reveni in orasul vechi, treceti pe la zidul lui John Lennon – dupa moartea acestuia, fanii sai praghezi l-au comemorat cu graffiti si cu sloganuri nu tocmai placute regiumului comunist al lui Gustav Husak… In ciuda spoirii repetate a gardului, imagini cu marele Beatle apareau peste noapte spre angoasa Securitatii…

Reveniti in orasul vechi si incheiati-va periplul in Piata Wenceslas… Astazi, este cea mai mare piata din Praga si aici este locul unde a avut loc Revolutia de Catifea sub privirile marelui rege boem Wenceslas. Aici a avut loc Revolutia de la 1848 si tot aici a fost sarbatorita independenta din 1918… Din pacate, tot aici, Hitler a proclamat infiintarea Protectoratului Boemiei si Moraviei in 1939 sau a fost ocupata de tancurile sovietice in 1968. In varful pietei, pe deal, se afla o cladire imensa – este Muzeul National – nu va grabiti insa sa dati navala sa-l vizitati – este de fapt un muzeu al geologiei si al stiintelor naturale, ma rog, puteti sa-l vizitati in caz ca va plac rocile si oasele unor animale de mult disparute. Incheiati-va seara “in style” intr-unul din minunatele localuri din orasul vechi.

Cum ajungi
Ei bine, tocmai v-am dat o veste buna acum cateva zile – incepand din 31 octombrie, compania low-cost ceheasca Smart Wings incepe sa opereze zborul Bucuresti – Praga cu preturi incepand de la 120 euro. Cealalta legatura aeriana intre Bucuresti si Praga este asigurata de compania ceha nationala CSA (care in ultimul timp avea oferta avion + 3 camere de cazare la hotel de 3 stele la 229 euro). De asemenea, exista un tren direct Bucuresti – Praga (face 24 ore) sau poti ajunge si cu autocarul Eurolines.

Unde stai
Exista o gama larga de cazari (sunt cateva sute de hoteluri)… eu am stat in 5 dintre ele. Cel mai dragut mi s-a parut Best Western Kampa aflat in Mala Strana, un hotel medieval la care am ajuns din intamplare (cursa spre Bucuresti fusese anulata pe motiv de furtuna de zapada)… Aruncand un ochi pe site, vad ca o camera costa 75 euro – pentru cei carora le place atmosfera medievala, merita cu prisosinta: Best Western Kampa. Pentru tot soiul de bugete, aruncati o privire pe ghidul In Your Pocket: In Your Pocket Prague

Cand sa mergi
Oricand, dar eu prefer vara… Orasul are o alta muzica si o alta culoare cand straluceste in soare… O alta optiune la fel de pitoreasca este iarna in caz ca aveti bafta de zapada si tot orasul este alb… Eu am avut parte de o furtuna de zapada si a doua zi, a fost magnific…

Primaria Veche

Primaria Veche si Ceasul Astronomic

Apostolii s-au pus in miscare. Cocosul de deasupra va canta la final

Biserica Sf. Maria din Tyn

si noaptea

Statuia lui Jan Hus

Vechiul pod – iarna

si vazut din turn

Hrad-ul dominat de Sf. Vitus

O alta vedere panoramica a Pragai

Ambasada Romaniei

Intrarea la Hrad – nu va fie frica de monstrii cu bata si cutit… nu se misca 🙂

Ulita de aur

Un tricou pentru fiecare

Furtuna de zapada in piata centrala… are farmecul ei 🙂

Etichete:
· · · · ·

Comentarii

  • Andreea spune:

    E superb Praga!
    Imi place ca ai surprins diverse "ipostaze" ale orasului prin fotografiile tale si descrierea facuta.
    E rusinos,stiu.. Desi locuiesc in Brno de mai bine de un an de zile,am fost fugitiv prin Praga,fix de 4 ori,cam o zi intreaga petrecuta pe acolo.
    Am sa acord si eu macar un weekend acestui oras.Ce nu imi place la orasul asta e forfota de turisti si faptul ca nu de putine ori,am fost abordata daca vorbesc rusa :))

    O zi cat mai frumoasa si un weekend la fel de placut!

  • Andreea spune:

    *E superba Praga!

  • Andreea spune:

    Scuze de posturile consecutive,apropo de sezonul e vizitat,cred ca Praga mi s-a parut mai frumoasa in luna mai.Nu stiu daca e din cauza faptului ca prima mea vizita in Praga a fost in luna mai,dar asa simt.Ultima data am fost in luna februarie a acestui an,si am gasit un oras cam "rece" si prea ploios.Nu ca in Brno n-ar fi plouat zilele alea,dar oricum 😛

  • Imperator spune:

    @ Andreea… da, asa e, e o forfota foarte mare de turisti… dar daca te duci mai departe de piata centrala, Josefov si pod, nu sunt chiar asa de multi… chestia cu rusa… ai fost abordata de cehi sau rusi ? De multe ori, am fost intrebat daca suntem rusi pentru ca aud cuvantul "Da" care este si in rusa. Si sunt cu totul de acord… Praga se schimba complet cand e o geana de soare 🙂

  • Cristina Dumitru spune:

    Felicitari pentru articol, Imperator! Intr-adevar, berea cehilor merita incercata!!! Noua cel mai mult ne-a placut Budweisser, urmata de Kozel si Pilsner Urquell. Merita vizitate fabrica de bere Pilsner Urquell si muzeul acesteia, daca aveti mai mult timp la dispozitie. Si tot pentru cei care au mai mult timp la dispozitie si / sau sunt amatori de adrenalina: din Praga puteti achizitiona tandem sky-diving (cred ca cei mai multi romani aici au facut sarituri in tandem) sau zboruri de agrement deasupra unora dintre cele mai frumoase castele ale Cehiei. Aceste activitati sunt organizate de obicei dimineata, la prima ora, asa ca veti avea apoi toata ziua la dispozitie pentru plimbari. Vacante minunate tuturor!

  • Imperator spune:

    @ Cristina – multumesc de aprecieri… Am fost si eu la Plzen la fabrica de bere de acolo… o sa scriu un post pe tema asta… candva 🙂

  • Gloria spune:

    Din nou Praga?
    Ah, am tot dat vara asta peste descrierea Pragai pe mai multe bloguri, parca doar sa-mi faceti in ciuda.

    Tot Praga a fost si destinatia saptamanii trecute la Business Travel, o prietena imi pleaca pt cateva luni in Praga, un prieten mi s-a intors dintr-o saptamana de vacanta din Praga…

    Iar eu raman cu visele ca voi ajunge candva sa revad Praga. Pana atunci ma uit la pozele tale si mi-am deschis folderul cu pozele mele de acolo.

    Sper sa pot sa o revad de Craciun. Am auzit ca e mai ceva ca si targurile de Craciun din Viena sau Germania.

    Mda si mi-e dor si de ce ai mentionat tu, de acea bere neegalata pana acum la gust. Am baut o bere neagra pe o terasa…dupa a carei gust mai tanjesc si acum 🙂

  • varu spune:

    @Cristina Dumitru:

    Foarte frumoase pozele voastre de prin Cehia, le-am vazut pe picassa. Felicitari!
    Ati acoperit o parte mai mare decat mine din Cehia si ati vazut locuri in care eu nu am mai apucat sa ajung din cauza timpului.
    Oricum, nu ma hazardez daca spun ca Cehia e una din cele mai frumoase tari din lume.
    Cehia e mult, mult mai mult decat Praga, e splendida in totalitatea ei.

  • Andreea spune:

    Pilsner Urquel e prea tare pentru gustul meu.Cea mai buna bere din Cehia mi se pare StaroBrno,e usoara si baubila.Bine eu nu beau alcool in general,deci cred ca de aia si apreciez berea asta.

    Am fost abordata de cehi daca vorbesc rusa,si tin sa zic ca numai in Praga.Aici in oras (Brno) cehii confunda romanii cu italieni 🙂

  • Andor Marton spune:

    In ianuarie ma duc si eu 5-6 zile la Praga … abia astept.
    Am vazut acum cateva saptamani un reportaj pe RTL despre Praga. Reporterii au fost si au filmat si acum 10 ani prin Praga si au remarcat ca taximestristii au o smecherie, un fel de buton turbo sub volan. Daca apasa, taxometrul se invarte ca naiba. Au facut o comparatie cu camera ascunsa cu un taximetru normal (sunt si la ei firme serioase) si unul care a folosit smecheria. Pretul era de 5 ori mai mare. Aceleasi reporteri s-au intors si acuma si taximetristii inca folosesc aceeasi smecherie, iar cand au divulgat ca sunt reporteri si au filmat acel buton, taximetristul a devenit foarte agresiv.
    O alta chestie negativa ce au scos in evidenta nemtii, erau casele de schimb valutar … afisaje inselatoare – era afisat un curs foarte bun, insa acela se aplica doar daca schimbai vreo 2000 de euro, daca schimbai mai putin luai teapa. Ei recomandau sa schimbi la banci sau sa scoti de la ATM. Evident ca au scos in evidenta si problema furturilor si au aratat diverse metode (cam ca si in Bucuresti), dar in ciuda acestor aspecte negative, Praga e un oras frumos, plina de istorie, ce merita vizitat. Ceea ca e si mai importan – berea e mai ieftina decat Cola 🙂
    Eu cred ca daca-ti iei masurile normale de siguranta, nu vei avea probleme.

  • Gloria spune:

    @Marton Sa stii ca si eu am vazut reportajul acela si mi s-a parut ….sa-i zicem tipic estic.

    Stiam de smecheria de la casele de schimb valutar, pe care era sa o patim si noi. Ni s-a zis de acolo, (am stat la un ceh autentic din Praga) sa avem grija si intr-adevar, am vazut si noi acele diferente mari la schimb.

  • Andor Marton spune:

    @gloria – ati avut noroc ca localnicii erau de treaba. Sunt convins ca o gramada au luat teapa si vor lua in continuare. Ai dreptate, are un iz de est … dar insa daca statul s-ar implica s-ar putea elimina aceste aspecte si turismul ar avea mult de castigat. Pacat ca unii nu-si dau seama de importanta turismului sau ca-si inchid ochii la asemenea lucruri.
    In Maroc am fost profund impresionat de faptul ca, comerciantii nu sareau pe noi ca in Tunisia sau Turcia … dupa care citisem in ghid ca aceasta e o consecinta a implicarii statului, a temperarii comertului agresiv.

  • Imperator spune:

    @ Andor – sa-i vezi pe marocani cum erau in 1999 cand am fost prima oara pe acolo. Egiptenii si tunisienii erau niste copii pe langa marocani… A intervenit insa regele (legenda spune ca s-ar fi deghizat in backpacker, dar ma rog asta e legenda a la Harun al Rachid) si a ordonat politiei sa ii tempereze pentru ca experienta turistica a strainilor in Maroc sa nu fie umbrita de prea mult hassling

  • Razvan Pascu spune:

    @ Andor: smecheria cu preturile la casele de schimb valutar ti-o pot confirma. daca te duci la Praga, sa ai grija. eu am pierdut vreo ora sa gasesc un curs ok.

  • Monica sunt, din nou. Nu stiu dc ai fost la un bar foarte aparte, The Pub, cica ar fi vreo 3 in Praga, unde mesele au propriul „tap” de unde iti torni singur bere, contorizezi exact cat ai baut, si se tin competitii cu alte mese, respectiv alte grupuri. Si rezultatele (adica fiecare masa cat a baut si pe ce loc e) sunt afisate pe un ecran mare. E f tare conceptul, si foarte distractiv de mers cu niste prieteni. Bine, ca dupa vreo 2 beri imense, nu mai tine cont nimeni de scor, dar e foarte tare, si Praga e locul perfect pentru asa ceva, fiind cei mai insetati bautori de bere 🙂 am pus linkul de la articolul despre bar.

    Imi fac mare placere articolele tale, nu doar foarte informative, dar si cu mult umor!

  • […] faceti in Praga ? Muuuulte. Dar va puteti inspira citind articolele mele – Weekend la Praga si Top 5 gratis Praga. Evident, mai am cateva articole despre Cehia pe care le puteti […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest