Era pe la inceputurile blogului meu… Ma uitam destul de des pe statistici, de unde au intrat cititorii, incercand sa ghicesc cine sunt… La un moment dat, am ramas perplex cand am vazut un cititor din Irak… Hmm… Saddam murise, nu stiu cine sa mai imi citeasca blogul din Irak… Dar intre timp am descoperit misterul – era Iulian Sirbu, un asistent medical roman care lucra la o baza militara americana din Irak… I-am descoperit si eu blogul si l-am urmarit cu placere… Intre timp, am aflat ca Iulian se gandeste sa urce pe Aconcagua, cel mai inalt varf din America de Sud… dar nu doar de dragul de a urca un munte, ci si de a studia ceva folositor pentru cei care vor sa urce mai sus decat 2544 metriul nostru mioritic… nu neaparat munti, Tibetul e la 4000 metri, de asemenea si ce e de vazut in Peru este la peste 3000 metri… Asa ca i-am pus cateva intrebari…
Cine sunt Iulian Sirbu si Marius Roca ?
Iulian Sirbu este: muntoman, blogger si asistent medical. Am 29 de ani, m-am nascut in Bucuresti si am crescut la tara. Marius Roca este muntoman, atlet amator, kinetoterapeut. Are 26 de ani, s-a nascut in Bucuresti. Suntem fosti fumatori, dar suntem animati de pasiunea pentru calatorii prin munti.
Sa inteleg ca ai avut o cariera medicala internationala… Pe unde ai lucrat ?
Iulian Sirbu: Este mult spus “cariera medicala internationala”. Din ianuarie a.c. sunt in Irak, lucrez ca asistent medical intr-o baza militara americana. Este prima data cand lucrez in afara tarii in domeniul medical. In Romania am lucrat intr-o clinica privata si inainte de a-mi termina studiile am fost voluntar al Crucii Rosii si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti.
Cum ai ajuns in Irak ? Ce ai facut acolo ? Cum a fost viata in Irak ?
Iulian Sirbu: Am aplicat pe ejobs pentru un post de asistent medical in “strainatate”. Apoi am aflat ca de fapt voi munci in Irak. M-am bucurat, gandindu-ma ca astfel voi lua contact cu doua civilizatii diferite aflate in inclestare acum: civilizatia araba si cea americana.
Cum e viata de strain in Irak ? E chiar asa de periculos cum se vede la TV ?
Iulian Sirbu: Nu am voie sa parasesc baza militara, insa din discutiile avute cu irakienii si cu cei care ies afara am inteles ca provincia Kurdistan este destul de sigura, kurzii sunt pro-americani si foarte deschisi turistilor. Situatia se schimba in centru si sudul tarii, in principal Baghdadul e prezent in stiri cu minim 10-20 de victime/saptamana. Daca se gandeste cineva sa vina aici ca turist, ii recomand sa mai amane putin calatoria
Cateva cuvinte despre viata intr-o baza militara: americanii s-au gandit la (aproape) tot, ca civil te bucuri de aproximativ aceleasi lucruri ca soldatii: nu platesti mancarea, cazarea, benzina, apa, internetul etc. Dezavantaje: din cand in cand se aude sirena care te anunta “incoming, incoming, incoming” si trebuie sa-ti cauti adapost intr-un buncar daca nu vrei sa-ti cada obuzul de mortiera in cap. Din fericire, multe dintre ele nu explodeaza. O singura persoana a fost ranita in baza in care sunt de la inceputul lui februarie a.c. Ce e interesant aici e ca e un mediu multicultural, ai colegi din Egipt, Iordania, Sierra Leone, India, Pakistan, Filipine, Rusia, Australia etc. Cand ajung dimineata la serviciu, imi salut colegii in 4 limbi diferite: araba, spaniola, engleza si romana :p Ma bucur ca am scapat de o serie de prejudecati pe care le aveam despre arabi si despre musulmani in general. Chiar vreau sa ma intorc aici, insa cu o organizatie precum MSF – Medecins Sans Frontieres si sa lucrez ca voluntar.
Esti liderul expeditiei medicale romanesti Aconcagua 2011. Ce este Aconcagua ? De unde v-a venit idea ?
Iulian Sirbu: Aconcagua (6962 m) este cel mai inalt varf din cele doua Americi si din afara Asiei. In circuitul Seven Summits este al doilea varf ca inaltime dupa Everest. Dupa un an de zile la marginea desertului, departe de munti, trebuia sa revin in forta, asa ca am ales vf. Aconcagua din Argentina (trebuie sa recunosc ca articolul tau https://imperatortravel.blogspot.com/2010/04/breaking-news-super-preturi-lufthansa.html mi-a grabit decizia!) Ideea e sa facem chestii mai putin obisnuite, sa adaugam valoare calatoriilor noastre. Ideea expeditiei medicale mi-a venit natural, vrand sa imbin cele doua pasiuni, medicina si alpinismul (a se nota ca in America de Sud alpinismul se numeste andinism).
Sa inteleg ca nu sunteti doar alpinisti… Care este scopul expeditiei medicale Aconcagua 2011 ? Ce date vreti sa strangeti ? La ce vor putea fi folosite ?
Iulian Sirbu: Suntem cadre medicale, asistent medical generalist respectiv kinetoterapeut. Inainte si dupa expeditie vom face urmatoarele analize si investigatii: HLG – hemoleucograma completa, gazele sanguine (O2, CO2), sideremie (fier seric), ionograma (analiza mineralelor), glicemie, analiza compozitiei tisulare, spirometrie (testarea functiei respiratorii), EKG (electrocardiograma de repaus).
La fata locului avem in vedere urmatoarele: măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, a saturaţiei de oxigen in capilare, a temperaturii corpului, a numarului de respiratii, a glicemiei, testarea urinei (culoare, densitate, pH etc), electrocardiograma. De asemenea, vor face observatii privind starile de constienta, de orientare, de echilibru si de vorbire. Pentru a putea efectua toate aceste investigatii avem nevoie de cateva echipamente: EKG portabil, glucometru, spirometru portabil. Aceste date vor fi analizate de un doctor in medicina sportiva sau alta disciplina conexa (suntem inca in cautarea unui astfel de medic). Datele culese vor fi de folos comunitatii sportive & medicale romanesti si, intr-o forma simplificata, amatorilor de calatorii pe munte, pentru a sti ce-i asteapta acolo sus, printre nori.
In ianuarie 2008, un roman a murit urcand Aconcagua facand un stop cardio-respirator in timp ce cobora dupa ce cucerise varful. Ce trebuie facut pentru a evita astfel de accidente nefericite ?
Iulian Sirbu: Te referi la Constantin Laurentiu Bulareanu, da? In primul rand, nu l-am cunoscut si am un principiu: “despre morti numai de bine”. Nu stiu ce a facut (sau nu) in timpul ascensiunii (presa spune ca nu s-a aclimatizat corespunzator), aceeasi presa care arata vf. Aconcagua ca fiind in Mexic (vezi clipul acesta https://www.youtube.com/watch?v=E7ZuVKNXrBA in care este si un interviu cu David Neacsu pe aceasta tema). Acum, discutand la modul general: orice om care pleaca in astfel de expeditii trebuie sa treaca mai intai pe la medic. In al doilea rand, astfel de accidente au loc oriunde, oamenii trebuie sa stie ca muntele e sigur, totul depinde de noi – si de Dumnezeu, bineinteles. Daca tu stii ca ai probleme si totusi vrei sa urci, o faci pe riscul tau. Cei care se urca pe munti sunt oameni cu capul pe umeri, nu cauta cu tot dinadinsul pericolul – vorbesc despre cei care fac trasee cu rucsacul in spate si de alpinisti, nu de cei care cauta faima prin astfel de actiuni.
Care este altitudinea de unde raul de inaltime poate fi periculos… Ce trebuie facut pentru a evita probleme ?
Iulian Sirbu: De la 2500 de metri in sus, avem din ce in ce mai putin oxigen in aer. Pe varful Everest ai 1/3 din oxigenul pe care-l ai la nivelul marii, in conditiile acestea corpul nu poate functiona la parametri normali. Corpul omenesc se adapteaza la lipsa de oxigen pana la circa 6500-7000m. De regula alpinistii stau cateva zile in base camp – care se afla situat de regula la circa 4000m, unde corpul incet-incet se adapteaza – pe scurt, maduva spinarii fabrica mai multe hematii pentru a eficientiza transportul oxigenului la celule. A se nota ca si la circa 4000 de metri apar probleme daca ajungi brusc la aceasta altitudine: anul trecut cand am fost in Mont Blanc m-a durut capul, am vomat si nu am avut apetit. Revenind: sunt oameni care locuiesc si la 4500-5000m, corpul lor s-a adaptat foarte bine, insa si ei au probleme cand urca mai sus. Fiecare clipa petrecuta la mare altitudine (peste 7000m) poate avea efecte grave asupra organismului, chiar daca nu faci nimic – sa spunem ca dormi – nemaivorbiind de effort fizic.
Ce trebuie facut pentru a evita problemele: aclimatizare foarte buna (pt aceasta iti trebuie rabdare – de ce credeti ca majoritatea alpinistilor sunt trecuti de 30 de ani ? (he he, nu e cazul nostru! )
Aveti experienta de munte ? Sa urci totusi pana la aproape 7000 metri altitudine nu este floare la ureche.
Iulian Sirbu: Trebuie sa precizez ca vom aborda ruta clasica pe acest munte, ruta care nu implica cunostinte sau echipament de catarare. Amandoi am fost elevi in Scoala de munte Pathos si ne place sa mergem la munte de cate ori avem ocazia. Eu am urcat anul trecut pe Mont Blanc (4808 m), insa Marius va fi la prima expeditie in afara tarii. In acest moment ma antrenez in sala de cardio si alerg cot la cot cu soldatii americani – nu sunt toti asa de sportivi cum va inchipuiti :p Marius alearga si urca scari, tocmai a terminat un marathon (neoficial) in Parcul I.O.R., in 3h30’. Pe Aconcagua iti trebuie rabdare ca sa te aclimatizezi si conditie fizica pentru a rezista la trekkingul pana pe varf. Noi indeplinim ambele conditii.
Care ar fi costurile unei astfel de expeditii ?
Iulian Sirbu: Transport Romania – Argentina – Romania (pentru 2 persoane) – 2500 euro
Echipament montan (pentru 2 persoane) – 10.000 lei
Echipament si cheltuieli specifice partii medicale – 5000 lei
Total: 25.000 lei (repet, in conditiile in care nu gasim sponsori). Nota: asta nu inseamna ca vom cheltui atatia bani, nu avem de unde. Atat ne trebuie pentru a face o expeditie ca la carte, cu tot ce am prezentat in comunicatul de presa Mediafax https://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=2048. Daca pana la sfarsitul lui ianuarie nu gasim sponsori, cheltuielile medicale vor scadea la aproximativ 1000 lei si vom cauta sa imprumutam o parte din echipamentul montan.
Ati obtinut sprijinul vreunui sponsor ? Cine este acesta ?
Iulian Sirbu: Cei de la Montan Group, care fac saci de dormit si echipament de altitudine din puf Nahanny ne vor face reducere 20% din pretul echipamentului achizitionat. Este singurul sponsor momentan.
Ati mai avea nevoie de ajutor ? Cine v-ar putea ajuta ? Si cum puteti fi contactati ?
Iulian Sirbu: Expeditia este finantata pana acum numai din fonduri proprii, insa tinand cont ca ne vom intoarce de acolo cu informatii utile pentru medici si sportivi, sprijinul societatii civile este apreciat.
In primul rand, putem fi ajutati prin “word of mouth” si sharing pe retelele sociale. Pasul 2: se pot face donatii prin PayPal (butonul este in acest articol https://trans-ferro.com/prezentarea-expeditiei-aconcagua-2011/ nu este necesar un cont PayPal, doar un card de debit/credit). Pentru cei care vor sa se deplaseze la banca, contul in lei in care se pot face donatii este: RO68RZBR0000060006435895, Raiffeisen Bank Sector 1, titular cont Iulian Sirbu.
Nu in ultimul rand, cei care ne pot ajuta cu echipament montan/medical/sfaturi ne pot scrie pe adresa de mail iulian@trans-ferro.com
Mi-a facut placere sa-ti raspund la intrebari. Iti multumesc pentru timpul acordat!
Nu pot decat sa le urez succes si in caz ca cineva le poate da o mana de ajutor, cred ca este un proiect care se poate concretiza in ceva de folos… Poate chiar sa salveze vieti
Iulian spre Mont Blanc
Mont Blancul… !
si… victorie… Iulian pe Mont Blanc, cel mai inalt varf din Europa
sursa foto: https://xmmd.ro
Si partenerul lui Iulian, Marius Roca
imperatoreeeeeeeeeeee
vezi ca ai scris ca Mont Blanc-ul este cel mai inalt varf din Romania :))
Am vrea noi ca Mont Blanc-ul sa fie in Romania
Mont Blanc, stravechi pamant romanesc
Multumesc de atentionare, am rectificat
http://www.airasia.com/kh/en/promotion/rr330211.html
paris-kuala lumpur cu air asia
Multumesc inca o data pentru posibilitatea de a-mi prezenta proiectul. Ca o mentiune suplimentara: expeditia se numeste "Aconcagua 2011 [expeditie medicala romaneasca]" pentru a nu exista confuzii cu celelalte expeditii spre Aconcagua de anul viitor.
Salut,
Scuze ca iti scriu aici; nu ma pui si pe mine in blog roll ul tau?
Departe de mine gandul de a fi astazi carcotasul de serviciu… dar de o bucata de vreme, cel mai inalt varf din Europa este considerat Elbrus Vest din Caucaz (5642m). Eu am fost pe amandoua, ca sa fiu sigur

PS: Imperatore, iti urmaresc blogul cu interes
@ Ludo – hai sa fim si noi cu nasul pe sus ca francezii sau englezii
Europa se termina la granitele UE 
De acord!
Oricum…e o alta lume prin republicile caucaziene… la noi e parfum :))
Bafta baietilor! Sper sa-i urmez si eu candva
Si eu il citesc cu interes pe Iulian. I-am apreciat calitatea descrierilor irakiene si iordaniene. E din filonu'tau, imperator!
Deschis, (multi)cultural, sete de cunoaştere şi aventură…
Da, frumos. Si eu sunt superfan, expeditii pe munti de la 7.000 m in sus…de obicei le fac in tricou cu telecomanda in mana. Chiar zilele trecute a fost pe TVR HD o emisiune superba. Odata am urcat la 3.500 m…..cu telecabina si m-a apucat ameteala, mai aveam 200 m pana la crater dar am renuntat :).
Bravos temerarilor !
Nu-i pentru orisicine.
@metalactual: Ai vreun link pentru emisiunea de pe TVR HD? Eu nu prind aici niciun canal romanesc.
@Ludo & Nickro: multumesc pentru urari si aprecieri si sper sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor voastre!
Climbing Himalaya/La victoire c’est la vie
http://www.tvr.ro/articol.php?id=89262
din pacate nu stiu unde se poate vederea on-line emisiunea, este pe TVR HD, imagini deosebite.
[…] cum bine zicea si Iulian Sirbu aici, din cand in cand se aude sirena care te anunta “incoming, incoming, incoming” si trebuie […]