Una din cele mai frecvente expresii pe care o auzi in Mali-ul atat de francofonizat este “Y’a pas de probleme” – nu e nici o problema… Indiferent ce problema ai sau ce vrei sa ceri, zambaretii malieni iti vor replica “y’a pas de probleme”, se face… Cand se face, cum se face sau daca se face asta evident variaza, dar asta e parte din sarmul african. Si cum aceasta expresie este atat de definitorie pentru Mali, ei bine, cineva s-a gandit s-o foloseasca ca titlu al unui hotel… Cel mai simpatic loc in care am stat in Mali, in oraselul Mopti pe malul Nigerului.
Mopti nu este un oras cine stie ce interesant. Are o moschee din lut similara cu cea din Djenne, fiind insa departe de dimensiunile acesteia, in rest este un orasel tipic african unde nu se intampla mare lucru si unde energia pulseaza doar in bazar sau pe langa Niger, seara, cand vin pescarii… Totusi, Mopti este capitala turismului malian datorita pozitiei strategice – se afla la vreo ora de mers cu masina de Djenne, de aici se pleaca spre Pays Dogon sau poti lua vaporul sau 4×4 spre desert, spre Tombuktu sau Gao… Este un oras la raspantie de drumuri, atragand un flux constant de turisti.
Prima oara cand am studiat ce hoteluri sunt in Mopti sau in apropiatul Sevare, imediat numele lui “Y’a Pas de Problemes” mi-a sarit in ochi. Era un nume de hotel prea tare pentru a nu sta in el. Apoi, studiind forumuri, site-ul hotelului, dar si recomandarile lui Lonely Planet, mi-am dat seama ca nu numai numele este de el, este chiar un hotel bun. Cum pretul era ok – 25,000 CFA pentru o dubla cu aer conditionat (circa 40 euro), am decis sa stam aici.
Primul contact cu hotelul l-am avut noaptea… Dupa ce ne-am hatanat pe niste drumuri cam desfundate, printr-un cartier cu putina lumina, am ajuns intr-un final in fata unei cladiri cu pereti ca de cetate, subtil luminata… Am ajuns la hotel…. In primul rand, este un hotel cu arhitectura traditionala… zidurile par ca de chirpici si culoarele aduc cu ingustele ulite din localitatile maliene. Inca de la intrare, ne intampina o imensa statuie dogoneza, iar prin interior gasesti destule statui sau alte artefacte… ai parte chiar si de un granar dogonez intre cele doua corpuri de cladire. Hotelul este deschis, suntem intr-otaraunde minimele sunt pe la 20 de grade, asa ca nu exista vreun acoperis care sa ingroape totul.
Facilitati ? Pai tot ce trebuie la casa turistului… un colt cu doua computere antice care se misca in reluare (de acolo am scris niste posture chinuite), un restaurant pe acoperisul cladirii si mai ales o pisicina care aduce cu piscinele din hotelurile de mult mai multe stele decat stabilimentul din Mopti.
Exista o multitudine de camere – de la apartamente cu aer conditionat cu baie proprie la dormitul pe acoperis pentru turistii in penurie de CFA. Tot aici, poti sa-ti fie spalate rufele, poti sa chemi chiar si un masseur, sau sa bei o bere rece admirand apusul unui soare african.
Am stat in 3 randuri la Y’a Pas de Problemes, de fiecare data in alta camera… toate au fost super ok, cu aer conditionat, baie curate, apa calda si plasa de tantari. Asa ca daca sunteti cumva prin zona, va recomand cu toata caldura sa nu aveti probleme la Y’a Pas de Problemes.
Site-ul hotelului: https://www.yapasdeprobleme.com/
Imagini Hotel Y’a Pas de Probleme Mopti
La prima vedere, parca e o cetate !
Una dintre camere… noaptea
si ziua !
Coridoarele sunt destul de „artsy”
Iar printre cladiri, dai pana si peste un granar dogon !
Roof top restaurant
Si punctul cel mai minunat la 40 de grade … piscina !
Hotelul arata foarte bine, are ceva aparte, dar numele face totul 🙂
felicitari pentru cele 77 de tari ! ce te faci cand ai sa termini tarile planetei? …cercetatorii si inventatorii trebuie sa tina pasul cu tine si sa inventeze odata calatoria inter-planetara 🙂
sint destule tari pe aceasta planeta PAMINT . cind se termina , le ia de la capat . [asa e frumos]
De cate ori iti vizitez blogul, mi se face o pofta nebuna sa calatoresc.
Dle. Imperial !!! am o suma de bani pe care daca o tin la banca pe 1 an de zile cu o dobinda de 8 % , intr-un an am o suma de 17.000 -19.000 ron.[4000-4500 euro]. Asta e fara salariul meu . Daca o impart la 4 trimestre [adica la 3 luni] rezulta o suma de circa 1000-1100 euro . ce-mi recomandati la aceasta suma , sa incep si eu sa vad unele tari . cu ce sa incep , ce sa fac mai intai , cum sa ma gindesc ca sa pot ca la 2-3 luni sa vad o tara . sau poate si un circuit fiindca banii de dobinda pot veni pe carduri acolo unde sint ….!!deci ce ma sfatuiti ??? Multumiri !!!
Room service? 🙂 Zi-ne de mancare! Ingrediente de baza, dish-uri mai speciale, preturi? 🙂
anonim pai nu esti un calator impatimit daca nu stii unde sa mergi si intrebi pe altii. De regula incepi cu Europa apoi sari mai departe. Ori fa o combinatie cu imperator si te duce el , bineinteles cu comisionul lui aferent. ::))))) Ti sa r potrivi all inclusive la vreun resort ceva, nu backpacking ::)))
Poate ca gresesc dl. YOOOO , dar am cerut si eu sfatul cuiva !! nu te ajuta nimeni in tara asta [nici cu un sfat] .
@ Anonim – deci sa inteleg din calculele tale ca ai avea vreo 1000 – 1100 euro pe luna, adica cam la 30 euro pe zi. La banii astia, eu zic ca se poate trai / calatori ok prin Asia de Sud Est / Asia de Sud (Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka) si Iran.
Daca calatoresti pe termen mai lung, nu esti obligat sa investesti prea mult in transport (deci, nu ai nevoie de avion). Nu ar fi o idee rea sa pleci overland spre India (am un articol pe tema asta) si in drum sa vizitezi Iranul si Pakistanul, apoi sa iei India si Nepalul la puricat si apoi sa efectuezi un salt cu Air Asia spre Asia de Sud Est. Tarile mai ieftine din zona sunt THailanda, Laos, Vietnam, Cambogia, Indonezia, mai scumpe fiind Malaezia, foarte scump Singapore. Dar ai multe de vazut in Asia de Sud Est. Returul poti sa-l faci cu Air Asia X din Kuala Lumpur la Londra si apoi cu vreun low cost spre tara sau alternativ, cu un Air Asia de la Kuala la Teheran si apoi tot overland spre casa.
Va multumesc f.f.f mult. Lamuriti-ma cu un lucru ; vad pe booking si pe agoda sau pe lonley planet hoteluri[sau hosteluri] la preturi de 10 -5 -3 euro pe noapte camera single . e posibil asa ceva ?/ 3 euro ??? e foarte ieftin , si e posibil ca atunci cind fac rezervari sa nu platesc ??[adica sa platesc doar cind ajung la hotel?]
Da, exista si hoteluri la 3 euro in tari ca India sau Nepal si unele nu sunt chiar foarte proaste. La toate se plateste cand se ajunge acolo ca nu accepta carti de credit 🙂
Va multumesc din suflet , dl. Imperator !! sa traiti .
Iaca aici de exemplu – Kathmandu Guest House are camere de la 2 la 110 dolari 🙂 Iaca aici:
http://www.ktmgh.com/kgh/default.php
Da domnule interesant , foarte interesant . am sa ma mut pe timp de iarna acolo [e mai ieftin ca aici in tara] . 100 de euro pe luna cazarea ….. e bine .
Totusi pina nu sint acolo si platesc pretul acesta de 3 euro nu cred. [adica cred , dar am o indoiala in suflet] . ar fi prea frumos . Sincer va intreb , ati fost sau ati vrea sa va cazati in acest tip de hotel ??/ dar sincer . ma scuzati de insistenta si de deranj. si va multumesc anticipat
Am stat la ceva similar… ii zice International Guest House tot in Kathmandu, da e o idee mai scump… cel mai ieftin am dat vreo 5 dolari la un hotel din Paharganj in Delhi si a fost ok.
Am stat in camera standard si era 6 dolari. Am mai dat 1 dolar ca am vrut si o aeroterma, e frig rau noaptea… acum au mai crescut preturile…
DA, dar din punct de vedere al confortului si al sigurantei ce spuneti este bine ??
Siguranta e ok… confort… you get what you pay 🙂 La International GH in camera de 6 dolari a fost super ok – pat mare, baie proprie, covor, parca si un televizor, dar nu bag mana in foc
Atit este perfect [doar nu trebuie sa ma mut acolo in aceea camera ] . super . multumesc mult !!