Razvan Marc – in love cu Austria…

Austria o altfel de vacanta de Razvan Marc

Acum ceva timp va povesteam ca am fost la lansarea oficiala a unei carti scrise de prietenul Razvan Marc . Sper ca ati citit-o cat mai multi dintre voi pentru ca este un adevarat ghid al acestei tari minunate aflate destul de aproape de noi… Si daca nu ati, citit, m-am gandit sa va ofer cateva fragmente… (evident cu acordul autorului)… Lucruri interesante si mai ales folositoare pentru cei care vor sa se duca pana la Viena si nu numai…

Austria, fotbal si politica de Razvan Marc

Pentru ca la fotbal si politica se pricepe tot romanul. Si, mai nou, toti stim cu ce se mananca Austria. Mare lucru – Viena, Salzburg, Tirol si o o autostrada, brici, ce leaga toate aceste locuri intre ele. Cu siguranta asa este. Austria e fara doar si poate tara cu autostrada pe care zbori ca vantul si ca gandul inspre partiile de ski sau mai departe spre Germania sau Italia sau Elevetia.

Asa cum fotbalul este sport national (desi n-am mai pupat europene si mondiale cam demultisor si in cupe facem un pas inainte si doi inapoi) si politica mancam pe paine zilnic la televizor (ca daca nu sunt alegeri sigur face cate un partid vreun congres sau se mai corupe un politician in figuri) asa si Austria este tara in care merg cei mai multi romani. Conform datelor oficiale Romania este pe locul doi la numarul de turisti ce viziteaza Austria. Insa aceleasi date oficiale ne indica si anotimpul in care facem performanta: iarna! Dar oare chiar nu e nimic de facut si vazut vara in tara lui Mozart? Oare putem petrece un concediu relaxant sau activ dupa ce s-a topit zapada? Nu sunteti curiosi sa stiti ce mai e pe langa locurile si drumurile batute? Nu vreti sa ne dam impreuna jos de pe autostrada si sa exploram?

Am petrecut o luna in Austria in frumoasa luna august. Cu Ana Maria si Andrei colegii mei de la Bazar. Desi am fost mai mereu in apropierea Vienei sau a Salzburgului nu am ajuns acolo si nici nu ne-a parut rau. Am descoperit o Austrie despre care habar nu aveam ca exista, calatorind cu o masina inchiriata si abatandu-ne mai mereu de la autostrada pe drumurile folosite de localnici. Am filmat opt emisiuni. Opt intr-o tara atat de mica fara sa ne repetam o data si fara sa plictisim. Nu e lauda de sine e lauda de Austria. Cartea pe care o aveti in mana se vrea a fi un ghid mai special pentru cei care doresc sa refaca traseul nostru sau macar sa viziteze cateva din locurile pe care le-am vazut. Nu este nici pe departe un ghid complet si ce scriu eu aici nu e litera de lege dar sper ca citind sa va doriti la un moment dat sa o porniti la drum. Toate locurile descrise in capitolele ce urmeaza au fost vazute, testate, incercate. Nu mi-am permis sa vorbesc despre ceva auzit sau citit in alte parti. Nu am agomerat in nici un moment date istorice, cifre sau comentarii de specialitate pentru ca nu era cazul. Am scris despre ce mi-a placut sau ce m-a distrat. Si mi-am redat amintirile de pe teren in cuvinte simple. Sincer cred ca o sa va descurcati prin regiunile prezentate avand acest ghid la voi. Pe langa descrierile de obiective am pus aici si adrese de hoteluri, date de festivaluri si un mini ghid de germana pentru a va face alegerea dar si vacanta mai placuta. Si nu in ultimul rand am ales sa va arat multe poze. Sunt de parerea ca oricat de frumos as scrie despre una sau despre alta, oricat as incerca sa va conving sa mergetii intr-un anumit loc nu as ajunge la performanta persuasiva pe care o are o imagine. Deci, rasfoire placuta!

O sa va intrebati cum e posibil un ghid despre Austria fara sa pomenesc nimic despre Viena, de exemplu. Pai n-am fost acolo. Am ales sa va prezint locuri interesante, altele decat cele despre care ati mai auzit, altele decat cele evidente. Mi-a fost destul de usor pentru ca in Austria turismul e un business serios. Fiecare sat, daca nu fiecare strada are propriul oficiu de turism asa ca pe langa impartirea traditionala pe regiuni, Austria mai e impartita de un catralion de ori in fiefuri ale cate unui birou de promovare care se da peste cap pentru a-si promova domeniul. Asa ca aici veti citi despre o regiune intreaga (Burgenland), despre parti ale unei alte regiuni (Austria Inferioara), despre cate o particica din Carintia sau Salzburgerland si despre doua treimi din cea mai indepartata (si cosmopolita) regiune austriaca – Voralberg. Si daca sunteti curiosi si faceti parte din cei care chiar citesc introducerile iata doua-trei vorbe despre fiecare.

Burgenland – sta sub semnul lui Haydn. Compozitorul s-a nascut, a trait, compus si murit aici. Zona e faimoasa pentru productia de vinuri rosii, pentru centrele balneare si de intretinere dar si pentru cel mai mare shopping outlet din centrul Europei – Parndorf. Dar stiati ca aici se afla unul dintre cele mai mari lacuri de stepa din Europa, bun pentru surfing si nu mai adanc de 1,80m? Sau ca fiecare sejur petrecut la unele hoteluri va aduce reducer considerabile la shopping in Parndorf?

Wiener Alpen, Donau, Wienerwald si Mostviertel – toate fac parte din Austria Inferioara. De la plimbari pe Dunare cu vaporasul pana la mountainbiking pe Semmering, de la rafting pe raul Salza pana la povesti cu Sissi zona aceasta este cat se poate de ignorata pe lista de prioritati ale romanilor care viziteaza Austria. Nu si dupa ce vor citi si restul atractiilor de aici.

Sunt sigur ca scriind despre Millstatter See voi gasi clienti in persoana cuplurilor de indragostiti. Lacul din Carintia, ale carui ape ajung vara la temperaturi de 26 de grade este cadrul natural ideal pentru orice poveste de dragoste. Iar cei de la biroul de turism de aici au stiut cum sa atraga si sa multumeasca perechile care au ales zona pentru un sejur romantic. Cine se inscrie la o cina la lumina lumanarilor chiar in mijlocul lacului?

Zell am See/Kaprun – e un loc cunoscut, recunosc. Insa trebuia sa pomenesc si de o statiune de iarna altfel nu as fi roman adevarat. Doar ca i-am aflat atractiile de vara care sunt parca mai numeroase si mai spectaculoase. Dar nu va faceti griji, aici se schiaza si se saniaza (cuvant inventat) chiar si in miezul verii. Ghetarul Kitzsteinhorn nu se dezbraca de cojocul de zapada nici cand in vale e sezonul inghetatei.

Si in fine Voralberg. Cu versanti plini de pasuni si vaci lenese, cu un lac cat o mare si cu mai multa branza decat ati putea manca vreodata. Aici veti descoperi ce bine se potriveste termopanul in constructiile vechi de lemn si ca arhitectura futurista da bine si in peisaj alpin nu numai intre asfalturi.

Convinsi deja? Ar fi pacat. Am muncit ceva la ghidul acesta si cred ca merit sa cititi in continuare.

Cateva sfaturi practice despre Austria de la Razvan Marc

Cel mai bun mod de a vizita locurile din acest ghid este cu masina proprie. Sau cu una inchiriata. Desi Austria are un sistem de transport in comun foarte bine pus la punct, desi exista trenuri, autobuze, avioane chair si vapoare, numai cu masina veti ajunge unde nici cu gandul n-ati gandit. Acestea fiind spuse mai trebuie sa stiti ca peste tot exista locuri de parcare ce trebuiesc platite, ca viteza legala pe autostrada este de 130km/ora, pe drumurile principale de 100 km/ora iar in orase 50 km/ora. Nu depasiti aceste limite pentru ca amenzile sunt mari. De asemenea farurile trebuie aprinse la orice ora si toti pasagerii trebuie sa poarte centura de siguranta.

Fiind cetateni ai Uniunii Europene nu avem nevoie nici de viza nici de pasaport pentru a calatori in Austria. Cartea de identitate este de ajuns.

Posibilitatile de cazare sunt nelimitate in Austria. De la hoteluri de lux pana la camere in case particulare se gaseste un loc de inoptat pentru fiecare buzunar. Spre sfarsitul ghidului exista o lista de cazari recomandate dar sunt si multe altele pe care le puteti descoperi singuri. De multe ori gazdele va vor spune pretul pe persoana pe noapte si nu pe camera pe noapte. Intrebati sa va lamuriti. Si o veste buna: micul dejun este inclus in pretul cazarii.

Daca e sa estimam costurile ce le veti avea in Austria pe zi acestea pornesc de la 50 de euro de persoana daca calatoriti in doi sau in mai multi si urca pana la 100 de euro daca decideti sa faceti o vacanta de unul singur. Cea mai mare parte a acestui buget o consumati pe cazare. Mancarea ca si transportul sunt ieftine si multe atractii pot fi vazute gratis. Oricum planuiti sa aveti la voi un card de debit, unul de credit (mai ales pentru inchiriat masini) si ceva cash pentru ca multe sunt locurile in care veti avea surpriza sa nu vi se accepte plasticul. ATM-uri sunt peste tot, in orice sat sau oras si, la fel ca in orice alta tara, nu veti putea schimba nicaieri lei in euro. Veniti cu euro de acasa.

Trei cuvinte despre mancare. In Austria veti incepe ziua cu o masa pe cinste. Sunca, carnati, oua, branza, unt, marmelada, ceaiuri, cafele si sucuri. Masa de pranz este din nou un festin si majoritatea restaurantelor au oferte speciale pentru un meniu complet. Cu 8-9 euro mancati trei feluri. Austriecii incep masa de pranz cu o supa clara de vita sau de pui in care pun knodels, un fel de galusti fie simple fie cu verdeturi sau chiar umplute cu ficat. Felul doi trebuie neaparat sa contina carne. Porcul e la mare cinste la fel ca si vita sau curcanul. Nu o sa incep cu snitelele vieneze (sunt peste 30 de varietati) nici cu carnati sau ciolane afumate insa trebuie sa incercati macar o data rasol de vita cu legume si sos de hrean. Iar pentru desert posibilitatile sunt nelimitate. Multe restaurante ofera platouri de degustare cu toate prajiturile pe care le au in ziua respectiva. Incepeti cu asa ceva si pe urma hotarati daca va place mai mult cremsnitul, tortul sacher sau specialitatea imparatului: omleta dulce. Pentru austrieci cina este in general o afacere austera, cu un sandwich inainte de culcare sau cateva fructe. Asta acasa, daca ies la restaurant insa, nu se dau in laturi de la un ospat in toata regula.

Oriunde ajungeti in Austria va va astepta o cana aburinda de cafea. Localnicii sunt mari bautori de cafea fie ca e vorba de un simplu espresso, de melange (cafea cu lapte) sau de un cappucino frumos ornat. Iubitorii de ceai nu vor fi nici ei dezamagiti desi acesta vine de cele mai multe ori la plic. Sucurile de piersici sau caise sunt traditionale pentru zonele alese de mine. Deseori acestea se servesc amestecate cu apa minerala, adica un fel de spritz. Vinul e la mare cinste, mai ales cel alb iar in Burgenland sau pe valea Dunarii veti avea ocazia sa gustati tot ce are Austria mai bun de oferit in materie. Berea e si ea pe primele locuri intre preferintele bahice austriece asa ca nu va refuzati una rece dupa o drumetie mai lunga sau la sfarsitul unei zile de hoinareala. Una peste alta Austria nu e cu siguranta locul unde sa tineti o dieta. In ton cu vremurile moderne si in ciuda unei culturi culinare bazate pe carne, vegetarienii nu se pot plange, peste tot existand si feluri de mancare potrivite pentru ei. Inca o completare pentru fumatori: fumatul e interzis in toate spatiile publice insa mai sunt restaurante si cafenele unde inca se fumeaza in zonele special amanajate. Pe terasele restaurantelor puteti fuma in voie la fel ca in majoritatea camerelor de hotel.

Austria e o destinatie pentru toate anotimpurile. Iarna in marile orase profitati de lipsa aglomeratiei (toata lumea e la ski) si de preturile mici la cazare si programati un weekend cu iesiri la teatru si la opera. Primavara si toamna sunt anotimpurile de tranzit cand preturile la cazare raman accesibile, majoritatea atractiilor sunt inca deschise, cat despre vreme, cum va e norocul. Iar vara e sezonul drumetiilor, al explorarii si al sporturilor extreme. Tot atunci inca puteti schia la altitudini mari si puteti face baie intr-unul din lacurile alpine. Vara insa teatrele si opera sunt inchise. Zonele alese de mine sunt foarte ofertante vara insa nu va veti plictisi daca alegeti sa le vizitati in orice alt anotimp.

Pentru iubitorii artei, ai arhitecturii si pasionatii de istorie, Austria e gazda perfecta. Castele, manastiri, abatii, resedinte particulare, monumente istorice – multe de vazut si de admirat. De la gotic la baroc si pana la rococo stilurile se intrepatrund, convietuiesc si se completeaza. Iar cei ce prefera arta moderna pot avea surprize placute la tot pasul. De la liniile riguroase ale neoclasicismului pana la amestecul de sticla, beton si lemn ce caracterizeaza arhitectura moderna. Arta nu gasiti doar in muzee. Exista galerii deschise in case particulare sau chiar pe pajisti alpine.

Sporturile extreme si-au gasit o noua capitala in Austria. De la kite-surfing pana la paragliding, bunjee-jumping sau rafting, de la catarari si pana la coborari in rapel veti gasi de toate in zonele prezentate in acest ghid. Standardele de siguranta sunt foarte ridicate iar facilitatile sunt deschise in functie de starea vremii. Orice sport extrem vreti sa practicati consultati mai intai un expert sau o agentie din zona.

Si in fine cate ceva despre tara: Austria are aproximativ 8 milioane de locuitori dintre care peste 90% sunt etnici austrieci iar restul sarbi, croati sau sloveni. Majoritatea sunt catolici si a doua religie ca numar de adepti este islamul. Peste 60% din teritoriul tarii este ocupat de muntii Alpi, restul sunt campii si regiuni deluroase. Austriecii sunt foarte mandri de portul lor popular pe care il imbraca si azi la zi de sarbatoare sau cu ocazii deosebite. Costumele populare difera de la o regiune la alta sau de la un sat la altul ramasite ale timpurilor in care comunitati intregi erau izolate in munti iar caile de comunicare erau reduse. Aceasta se reflecta si in multitudinea de dialecte ce se vorbeste pe tot cuprinsul tarii. Clima este schimbatoare de la an la an insa cu siguranta iarna vine cu frig si zapada iar vara este cald desi e si cel mai ploios anotimp. Austriecii sunt oameni primitori, le place sa petreaca, sa priveasca lumea prin geamul cafenelei si sa cante din cand in cand cate un iodler. Calendarul sarbatorilor si al festivalurilor este extrem de incarcat asa ca in orice perioada a anului puteti da fie peste un concert fie peste un carnaval sau petrecere de strada. Austria e o tara mica, cu cateva orase mari si o autostrada… insa e incredibil cum a reusit sa adune intr-un spatiu atat de restrans atatea frumuseti naturale si atatea monumente istorice.

Nu stiu cum stati fiecare dintre voi la capitolul fotbal sau politica insa, dupa ce rasfoiti acest ghid, cu siguranta veti stii doua-trei chestii in plus despre Austria. Capitolele dedicate destinatiilor urmeaza in mare acelasi model insa exista si cateva destinatii speciale ce au fost tratate diferit. Deci sunteti pregatiti de drum?

Luni veti putea citi inca un capitol de data asta despre o zona care imi place foarte mult din Austria… spre granita cu Elvetia 🙂

Categorii:
Austria · Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest