Sighisoara, inapoi in istorie !

Imagini Romania: Sighisoara, Piata Centrala

Cum astazi este Ziua Nationala a Romaniei, m-am gandit ca nu se cade sa scriu taman azi despre nu stiu ce parte a lumii… Asa ca m-am gandit sa scriu despre un loc care imi place mult in Romania… Sincer, e greu… Imi place Sinaia regala si Brasovul medieval, imi place Sibiul cultural sau Transfagarasanul spectaculos… Sa scriu despre manastirile bucovinene, despre ruinele dobrogene sau despre Cheile Bicazului… Pana la urma, am decis sa scriu despre poate cel mai fain oras din Romania, Sighisoara !

 

Toata lumea stie ca Sighisoara este un burg nemtesc, sasesc… Ei bine, este adevarat, dar pe jumatate… Sighisoara a fost fondata de romani undeva acum 2000 de ani si a avut un nume picant… Castum Sex ! Nu stiu cat sex au facut legionarii romani cu localnicele, cert este ca vreun mileniu mai tarziu, au aparut linistiti si hotarati sa ramana colonistii sasi chemati de regii unguri pentru a controla mai bine zona carpatica… Si s-au asezat si ca niste nemti de treaba, s-au pus pe construit…

Ce a iesit ? O bijuterie, un oras fortificat, o citadela plina cu biserici, case de negustori bogati, dispuse spectaculos pe un deal ce domina Tarnava Mare. Bogatia nu a fost adusa de agricultura, ci mai degraba de comert… negustorii sighisoreni alaturi de sibieni si brasoveni erau cunoscuti prin toata Europa de Sud Est. Pe aici, apareau insa si transfugi valahi de sange nobil in cautare de sponsori pentru a pune mana pe tronul de la sud de Carpati… Printre ei s-a aflat si Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran, dar mai faimos ca tatal al lui Vlad Tepes… Se pare ca Vlad Tepes s-a nascut in Sighisoara, iar o casa care exista in aceea perioada a fost “desemnata” drept casa memoriala a marelui domnitor, care intre timp a devenit unul din marile branduri turistice ale Europei sub numele comercial de Dracula…

Dar sa-l lasam pe Dracula sa vanda tricouri si sa atraga turisti straini sis a luam vechiul burg la pas… Prima oara am fost in Sighisoara in 1988 si am ramas uimit ca avem asa ceva la noi in Romania… Ca si acum, turismul romanesc insemna pe atunci litoral, litoral, litoral, asa ca Sighisoara se afla intr-un con de umbra… la prima mea vizita, era un oras molcom si uitat de lume, cu cladiri superbe gata sa se prabuseasca… Mai era cate un suflet de turist ratacit, dar erau in exclusivitate straini… cei de peste granitele ermetic inchisa auzisera de Sighisoara, noi, mai putin !

Am mai fost de cateva ori de atunci, ultima oara asta vara… Nu pot spune ca Sighisoara este perfecta cu toate cladirile ca noi cum vezi prin Austria sau Germania… Dar nu e asa… si poate ca e mai bine… imi plac orasele istorice care au un pic din patina vremii si nu arata ca scoase din cutie… Totusi, as fi apreciat insa ca simbolul orasului, celebrul turn cu ceas sa fie totusi printre cladirile refacute… dar pana acum nu a fost sa fie…

Sighisoara nu mai este orasul melancolic si linistit de acum cativa ani… Asta-vara, orasul era luat cu asalt de turisti… Aparusera numeroase restaurante cu ospatarite imbracate in sasoaice, dar si hotelase si guest house-uri… Restaurantul din “casa lui Dracula” e la locul lui, cred ca era singurul restaurant din cetate in 1988 ! Peste tot, suveniruri, Sighisoara incepea sa arate din ce in ce mai mult ca in Occident, cu bune si rele…

In ciuda multimilor, poti sa gasesti si locuri linistite… De exemplu, la biserica din Deal, nu ajunge toata lumea, desi scarile acoperite sunt un obiectiv interesant. Un alt loc in care poti sa fi aproape singur este vechiul cimitir al orasului… Pe langa atractia putin morbida a monumentelor funerare vechi de sute de ani, din cimitir, ai parte de o priveliste superba si nezorita cum e cea din Turnul cu Ceas… Aici, poti sa iti imaginezi cu adevarat cum stateau strajerii bastioanelor de veghe sa vada cand dau tatarii… Acum dau navala tirurile spre suferinta zidurilor multi-seculare.

Revenind in oras, printre terase inflorite, vederomobile si suveniruri mai mult sau mai putin interesante, nu se poate sa nu iti smulga un zambet cei doi “vestitori” imbracati in tinute feudale care anunta ce mai e nou prin oras… iar finalul povestii este marcata de o bataie de toba si rezolutia “Am zis !”… si cei doi “o zic” nu numai in romana, dar si in germana (normal as spune), germana, franceza si i-am auzit cuvantand pana si in ivrit spre stupefactia unor turisti israelieni…

Partea cea mai nesuferita este ca traficul auto este permis in cetate.. ceea ce face ca farmecul orasului sa fie puternic afectat. Inteleg ca noi, romanii daca nu parcam masina in dormitor nu ne simtim bine, dar totusi, s-ar putea face ceva pentru ca un oras de frumusetea Sighisoarei sa fie stricat de plaga automobilistica.

Sa revin la Turnul cu Ceas… este principalul monument si principala intrare in oras… Ca si in cazul ceasului din Praga, si aici la o anumita ora ar trebui sa se puna in miscare statuile sculptate in 1648… sincer, nu stiu daca mecanismul mai functioneaza, eu n-am vazut figurinele miscandu-se cum le-am vazut la Praga, dar sper ca intr-o zi o sa le vad… In schimb daca intri in micul muzeu de istorie al orasului (aflat in turn din 1898 !), poti sa urci in turn si sa ai parte de panorama superba a cetatii si a orasului din jur. Ca o mica informatie, turnul are patru turnulete in cele patru colturi… aceasta simbolizeaza ca Sighisoara primise privilegii largite in ceea ce priveste regimul juridic – judacatorii locali puteau sa judece orice cauza si chiar sa pronunte condamnarea la moarte… Privilegiu in general rezervat regelui sau imparatului, dar care in anumite conditiuni, putea sa fie exercitat si de catre autoritatile orasului… Daca sunteti prin Transilvania, uitati-va la turla bisericii celei mai mari din localitate – daca are patru turnulete, ei bine, judecatorul local putea sa hotarasca condamnarea la moarte.

Daca va duceti pe la Sighisoara cu masina, nu ratati si niste sate sasesti din jur si superbele lor biserici fortificate… Daca nu aveti timp decat de o singura alta localitate, nu ratati Biertan… o luati spre Medias si e undeva la stanga de pe soseaua nationala… in centrul satului, se afla o superba biserica intarita care merita vizita…

Si pentru ca astazi este Ziua Nationala, nu pot decat sa va urez „La Multi Ani, Romania” !

Cum ajungi la Sighisoara

Simplu, pe sosea sau cu trenul… Daca nu ai masina, se poate lua un maxi-taxi (cel din Bucuresti, pleaca din Ritmului cu destinatia finala Tg. Mures. Cu trenul, Sighisoara se afla pe principala magistrala feroviara de la Bucuresti spre Ungaria.

Cazare Sighisoara

Sunt numeroase locuri in care poti sa stai in Sighisoara. Nu am dormit niciodata in oras pentru ca am rude pe langa vechea cetate, dar am auzit lucruri bune despre Casa Epoca, un hotel care reflecta caracterul medieval al orasului. La bani mai putini, am auzit de asemenea lucruri bune despre Burg Hostel aflat de asemenea in orasul vechi… In caz ca aveti experienta placute cu alte locuri de cazare, v-as multumi sa le mentionati.

Top 3 obiective turistice Sighisoara

Urca-te in Turnul cu Ceas pentru o panorama superba, du-te in varful dealului la Biserica din Deal si viziteaza vechea Casa cu Cerb din Piata Arthur.

Vremea in Sighisoara

La Sighisoara, de obicei e mai racoare si ploua mai mult decat in Sudul Romaniei.

Harta Sighisoara

Click aici

Imagini Sighisoara, Romania

 

Imagini Romania: Orasul de Jos Sighisoara

Piata din Orasul de Jos

Imagini Romania: spre Turnul cu Ceas Sighisoara

Turnul cu ceas, simbolul orasului

Imagini Romania: Turnul cu Ceas Sighisoara

Imagini Romania: statuia Justitiei Turnul cu Ceas Sighisoara

Statuile ceasului…

Imagini Romania: Cetatea Sighisoara

Prin Orasul Vechi

 Imagini Romania: Piata Arthur Sighisoara

 

Imagini Romania: Casa cu Cerb Sighisoara

Casa cu cerb

Imagini Romania: orasul vechi Sighisoara

Imagini Romania: Orasul Vechi Sighisoara

Imagini Romania: strajerul cetatii Sighisoara

Vestitorii cetatii

Imagini Romania: Vestitorii cetatii Sighisoara

AM ZIS !

Imagini Romania: tricou Sighisoara

 Imagini Romania: Turnul cu ceas Sighisoara

Imagini Romania: piata centrala cetatea Sighisoara

Imagini Romania: cu pisica in Sighisoara

Imagini Romania: vederi Sighisoara

 

Comentarii

  • Vlad spune:

    Romania eeste superba ! N-am vizitat foarte multe locuri interesante, inca. Am fost la Peles Sinaia in aceasta vara si am ramas coplesit de existenta unui asemenea loc superb in Romania. Nu redeam ca poate sa mai existe ceva ce sa-i asemene. Dar iata ca acum in toamna, am vizitat cetatea Sighisoarei si emotia aceleiasi bucurii s-a aprins din nou. De cum am intrat in burg prin tunelul turnului, doua batranele sasoaice, care vindeau suveniruri, stand pe banca si vorbind in germana, m-au cucerit pe loc. Au urmat pe rand socul caselor viu colorate, stradutele proaspat si cu grija pavate de primarie, tobosarul cetatii, bisericile, cimitirul, turnurle, privelistea … Cele cateva ore petrecute sus, pentru mine au fost un film.

    Pentru ca primaria este in cetate, circulatia auto este permisa. Daca as fi eu primar, as amenaja jos o parcare incapatoare, curata, pazita cu o statie de un mic microbuz (poate chiar clasic sau electric :), care sa transporte in cetate: turistul, contribuabilul, demnitarul, localnicul, etc.

    Voi reveni la vara …

  • Marinela Botezan spune:

    Da Cezar, figurinele din Turnul cu Ceas se misca atunci cand ceasul bate fix. Am vazut intr-o vara cand am fost la Festival (Festivalul de Arta Medievala). Frumoasa Sighisoara, imi face placere sa merg in fiecare vara, fiind aproape de noi. Pe langa Biertan as mai mentiona Cetatea de la Saschiz (ruine care nu prea cred sa fie in circuitul turistic insa ofera o priveliste misto de sus de pe dealul pe care este amplasata) pe drumul dintre Sighisoara si Brasov si Domeniul Dracula Danes unde poti face calarie de agrement pe drumul dintre Sighisoara si Medias inainte de Biertan.

    Mari

  • valeria spune:

    Sighisoara este intr-adevar un oras fain :). Mie cel mai mult imi plac scarile acoperite pentru ca pur si simplu uiti in ce an esti si te astepti ca la capatul lor sa fie orasul de alta data.

  • Alice spune:

    Eu am stat o noapte la Casa cu cerb (http://www.casacucerb.ro/index.php) mi-a placut foarte mult, camera mare, la mansarda cu vedere la piata, priceless vorba reclamei, sa te trezesti dimineata sa iti potrivesti ceasul dupa ceasul din turn 🙂 Seara pe la 9 nu prea mai era nimeni in cetate si era o atmosfera deosebita, ca de poveste.M-am plimbat pe stradute si imi imaginam cum pe aceleasi stradute acum sute de ani, se furisa un cavaler la o intalnire secreta cu o domnita, sau 2 negustori sa faca cine stie ce afacere, sau niste nobili care urzeau vreun complot. Au fost 2 zile de poveste.

  • explorish spune:

    frumos. inspirata alegere 😉
    ceasul mai merge, arata ora destul de exacta. mecanismul e la vedere daca urci in turn, e "nou", de pe la 1920 cred, azi cu "adaos" electric, dar tot spectaculos. poti vedea rotitele miscandu-se.

    papusile se rotesc la miezul noptii din cate stiu (cele pentru zilele saptamanii reprezentand zeitati romane, si cele cu ziua vs noaptea). la ora exacta bate tobosarul in toba, se vede din ambele parti daca te holbezi cu atentie.

    si eu as scoate masinile alea din cetate, ah…

  • Adisor spune:

    Foarte frumos oras-ul Sighisoara.Romania are frumusetele ei si putini stim de ele,cat e tarisoara asta e micuta e tot ce-a mai draguta din toata lumea.Stima

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest