Va place istoria ? Sunteti pasionati de marile batalii si personalitati ale unor epoci apuse… Eu marturisesc ca da – prima mea pasiune a fost istoria, care se impleteste frumos cu calatoritul… Iar Napoleon este una dintre cele mai importante personalitati care au marcat istoria omenirii… Deci, nu mi-a trebuit prea mult timp sa decid daca sa vizitez sau nu Waterloo, unde Napoleon a pierdut ultima sa batalie, si alaturi de ea imperiul si libertatea… Asa ca Waterloo este unul din primele locuri pe care le-am vizitat in Benelux…
Waterloo este foarte aproape de capitala belgiana Bruxelles, practic sunt mai putin de 20 km, iar legenda lui Napoleon atrage sute de mii de turisti in fiecare an… Dupa vizita, acestia se impart in doua cete – unii entuziasti pentru ca au calcat pe urmele lui Napoleon si a ducelui de Wellington si altii care se intreaba ce naiba au cautat acolo… Evident, primii sunt iubitorii de istorie…
Dar cateva cuvinte despre trecut… In 1814, Napoleon dupa dezastrul din Rusia era infrant definitiv… aliatii au ocupat Parisul, iar imparatul a fost obligat sa renunte la tron si sa plece in insula Elba, nu foarte departe de Corsica natala… Dar aici nu a putut sa reziste tentatiei reintoarcerii prea mult timp. In ziua de 1 martie 1815, dupa o iarna departe de putere si batalii, Napoleon evadeaza de pe insula si debarca in Franta… este intampinat cu entuziasm – maresalii sai reapar din diverse cotloane, veteranii „Marii Armate” fug sa i se alature, fostul imparat este purtat in triumf din oras in oras… Noile autoritati regale ale restauratei dinastii Bourbon privesc cu nedumerire, apoi cu ingrijorare si in sfarsit fug din fata uraganului… distractive sunt titlurile din ziarele vremii… sa trecem in revista titlurile de pe prima pagina ale aceluiasi ziar: “Capcaunul corsican debarca in Provence”. “Bonaparte se indreapta spre Lyon”. “Napoleon I se apropie de Dijon”. “Maine, populatia credincioasa a Parisului isi va intampina cu dragoste imparatul” 🙂 Banuiesc ca cel care a scris titlul a fost acelasi ziarist…
Dupa ce Napoleon preia tronul imperial isi regrupeaza in graba armata… Aliatii europeni speriati de reaparitia “capcaunului” isi maseaza fortele in graba langa Bruxelles… sunt aici doar aliatii englezi, debarcati in graba de pe insula, trupele olandeze locale si armatele micilor ducate germane… intr-un mars fortat apar si trupele prusace ale maresalului Blucher, iar habsburgii si marea armata tarista se pun si ei in miscare, dar sunt cam departe… Napoleon nu are luxul sa-i astepte pe toti… a pierdut odata “Batalia Natiunilor” de la Leipzig unde a avut de luptat cu intreaga Europa… trebuie sa-i zdrobeasca unul dupa altul, asa ca in ciuda faptului ca nu dispune de toate trupele, se indreapta cu 130.000 oameni spre campia belgiana… Pe drum, ii invinge pe prusaci pe care ii considera scosi de joc… urmau anglo-olandezii si ceva trupe germane…
Batalia urma sa aibe loc la Waterloo, la portile Bruxelles-ului. O parte din armata lui Napoleon condusa de maresalul Gruchy sunt trimisi sa-i alerge pe prusaci, dar nu reusesc sa stabileasca contactul. Intre timp, 72.000 francezi se inclesteaza cu 68.000 de aliati aflati sub comanda ducelui de Wellington. Gruchy aude inceputul bataliei, dar in ciuda implorarilor ofiterilor sai continua cautarea lui Blucher. A primit un ordin, trebuie sa-l respecte, nu e loc de initiative… batalia se desfasoara fara el… Aproape 15.000 de oameni isi pierd viata pe campul de batalie, iar cele doua armate sunt epuizate… este o remiza intre doua armate care nu mai pot face mare lucru… in acel moment, apar pe campul de batalie si intra in lupta prusacii lui Blucher, pierduti de Gruchy… cateva ore mai tarziu, apar si trupele franceze, Gruchy se arunca in lupta aproape sinucigas, dar este prea tarziu, clipa lui astrala a trecut, iar Imperiul francez este invins… S-a incheiat epopeea inceputa odata cu Revolutia din 1789… Napoleon va fi exilat definitiv la capatul lumii de unde nu se va mai intoarce decat in cosciug.
Cam asta e povestea in mare… evident, sunt mult mai multe amanunte pe care le poti afla din carti, de pe net sau de la Waterloo… In general, primul stop este in centrul orasului, vis-à-vis de foarte folositorul centru de informatii turistice, acolo unde s-a aflat marele stat major al ducelui de Wellington. De altfel, cladirea se numeste “Muzeul Wellington” si aici ai parte de o expozitie multi-media si de documente redand pozitia aliatilor.
Dar cel mai impresionant loc este asa-numitul Butte de Lion… practic un deal care pare destul de impresionant de la poalele lui, in varful caruia se afla imensa statuie a unui leu cu laba pe o sfera… Aici este locul unde Wilhelm de Oranje (viitor rege al Olandei) a fost ranit in batalie, iar dealul este artificial – a fost construit timp de doi ani cand mii de femei din actuala Belgie (atunci parte a Regatului Tarilor de Jos) au carat pamant in cosuri pentru a construi aceasta ridicatura demna de regele lor…
Daca urci langa leu, ai in fata panorama campului de batalie… si daca ai vazut destule filme istorice nu e greu sa-ti imaginezi sangeroasa zi de duminica, 18 iunie 1815… Daca stai mai prost cu imaginatia, ai si alte sanse – o data la cativa ani, cand pe campia de la Waterloo are loc “reluarea” bataliei pentru turisti sau poti intra in diorama construita in 1912 – „Panorama de la Bataille,” unde poti vedea cu ochii tai cam cu arata campul de bataie…
Vis-à-vis de panorama se afla un muzeu al figurilor de ceara… vechi cam de cateva zeci de ani, cam ii vezi varsta, asa ca poti sa treci direct la una din ultimele mari atractii – ai vazut sediul lui Wellington, evident nu poti rata ultimul cartier general al lui Napoleon, care, desi invins este marele erou al bataliei (imensa majoritate a turistilor non-britanici nu vin aici pentru ducele de Wellington, ci, evident pentru imparatul Napoleon). Din pacate, cladirea se afla la vreo 4 km de centrul orasului si daca nu aveti masina, autobuzele nu sunt foarte frecvente. Intrebati de orar la centrul de informatii turistice.
Cum am mai spus, personal, fiind pasionat de istorie, am avut o zi plina, extrem de interesanta si memorabila… Si daca sunteti pasionati si va aflati prin zona, eu zic ca merita o zi la Waterloo !
Cum ajungi la Waterloo
Ia un autobus TEC de la Gare du Midi (Brusel Zuid) din Bruxelles. Autobuzul W (nu are numar, ci litera W) te va lasa in centrul urbei langa centrul de informatii turistice.
Cazare Waterloo
Exista diverse hoteluri si pensiuni in Waterloo, dar sunt relativ scumpe. In plus, in afara agitatiei din timpul zilei, seara Waterloo redevine un sat linistit unde nu se intampla nimic. As zice ca e mai bine sa dormiti in Bruxelles si sa veniti intr-un day trip.
Vremea in Waterloo
Ca in toata Belgia, la Waterloo ploua la greu. Iarna, poti avea parte de zile in sir in care sa nu vezi soarele. Vara mi se pare cel mai bun anotimp, urmat de toamna cand totul devine ruginiu :). Pentru mai multe informatii cand e bine sa mergi la Waterloo, mai bine zis, in Belgia in general, uite aici.
Harta Waterloo
E foarte aproape de Bruxelles, pentru directii Bruxelles – Waterloo, click aici.
Imagini Waterloo, Belgia
In centrul orasului… dealul cu leul, panorama, totul e despre batalie
spre leu
deja sus
campul bataliei
si planul bataliei
Diorama…
foarte frumos post. (intamplator citesc Victor Hugo si e descrisa destul de in amanunt batalia).
Imi plac la nebunie locurile incarcate cu istorie. La Waterloo cred ca as merge impreuna cu tatal meu, i-ar placea foarte mult:)
M-am intors ieri noaptea din India, Imperator! Ce sa zic?! Vei gasi totul pe blog, dupa ce termin cele 3 episoade restante despre Beijing.
Iti doresc un an nou fericit, plin de surprize frumoase si calatorii extraordinare!
La multi ani, 2011!
posturi foarte interesante si pline de surprize. sunt curios daca te-ai gandit vreodata la Antarctica?
Salut, am gasit pe facebook o discutie a dv. despre o doamna de la ambasada Thailandei, care ar cam agrea spagile, cum mai stau lucrurile?Eu am dat odata telefon, acum doi ani si mi s-a spus sa vin personal, nu mai poti rezolva altfel.Sau platesti la o agentie tot pachetul de servicii, ceea ce e enorm.In cit timp se da viza, eu nu stau in Bucuresti.
pentru Thailanda nu mai este nevoie de viza din data de 23 ianuarie. asa ca …..gata cu spaga .
Citesc blogul asta fara intrerupere de o zi. Dar ma arde o intrebare, sper sa nu te superi:
Cum reusesti sa finantezi plecarile?
Ma gandesc ca daca ai avea job full time, nu ai mai avea timpul necesar pt. a calatori…
Imperator, ce se întâmplă, nu ai mai postat de mult!? Mă obisnuisem cu pastila zilnica de turism! Sper că eşti sănătos şi ne vei relata periplul etiopian!
@ Hawk – multumesc frumos… am vazut ca ai inceput sa publici, o sa citesc zilele acestea, cand revin "on track"
@ pG – da, dar e extrem de scump 🙁
@ Anonim, nu stiam ca nu mai ai nevoie de viza, stiam doar ca poti sa o iei on-arrival pe 15 zile… o sa caut si eu. Am job full-time, au fost perioade si mai fara job, ma strecor 🙂
@ nickro – gata, am revenit 🙂