Jurnal Etiopian. Aksum – oras-legenda, oras de legenda. Episodul 11

Obiective turistice Etiopia: stelae la Aksum

Este orasul simbol al Etiopiei… Daca acesta nu ar fi existat, obligatoriu trebuia inventat. Aici se spune ca ar fi trait si condus Regina din Saba, aici s-a format primul imperiu etiopian, de aici a inceput aventura ortodoxa din inima Africii, dar, mai important decat orice pe lume, aici se afla cufarul cu cele 10 porunci scrise de mana lui Dumnezeu – Chivotul Legii ! Am ajuns in orasul sfant Aksum.

Aksum se afla undeva in nordul Etiopiei, nu foarte departe de granita cu Eritreea. Desi a fost o capitala a unui imperiu care se intindea peste o buna parte din Etiopia, Eritreea, Sudan, chiar si Yemen, acum este doar un orasel cu vreo 40.000 locuitori. Odata ce am trecut muntii Simien, am intrat intr-o alta provincie a Etiopiei, in Tigray, iar Aksum este in Tigray. Aici se vorbeste o alta limba, dar tot de origine semitica, ca si amhara. Daca intrebi vreun amhar, o sa-ti spuna ca atat tigriniana, cat si amhara sunt limbi-surori, provenind din Geez, limba liturghiei. Daca intrebi un tigray, iti va spune ca amhara provine din tigray care a aparut inaintea amharei… Ma rog, haraieli locale.

Dar din haraielile astea, am avut parte de momente mai ilare sau mai enervante prin restaurante… Noi ceream in engleza, ghidul traducea in amhara, iar ospatarul pricepea in tigriniana… si rezultatele erau uneori diferite de ce te asteptai – in Shire, m-am trezit cu doua fripturi de vita, dar fara desert, iar in Aksum, ghidul si soferul au primit in loc de o injera, o tava imensa cu mancare pentru un restaurant intreg !

Pagini de istorie – Aksum, capitala Reginei din Saba ?

Dar sarind peste asta, hai sa vedem ce e cu Aksumul asta… Cum ziceam si in titlu, este un oras intesat de legende, unele contrazise de arheologi. Legenda spune ca aici a domnit Regina din Saba si fiul ei, Menelik I care a adus Chivotul Legii tocmai de la Ierusalim. Acest lucru ar fi trebuit sa se intample pe la 900 i.Hr. Arheologii spun ca prima asezare din Aksum a aparut vreo 500 de ani mai tarziu. Dar sarind peste legenda, ce este cert, aici s-a format un imperiu care a rivalizat cu Egiptul Antic… Perioada sa de glorie a durat mai bine de un mileniu, de pe la 400 i.Hr pana in jur de 900 d.Hr. Imperiul Aksumit a primit de asemenea si crestinismul in anul 325, fiind al doilea stat din lume care a proclamat crestinismul religie de stat (dupa Armenia, dar inaintea Georgiei si a Imperiului Roman). Un sirian numit Frumentius este cel care i-a convins pe imparatii-gemeni Sezana si Ezana sa imbratiseze religia lui Isus si de atunci Etiopia este crestin-ortodoxa.

Imperiul Axumit si-a continuat stralucirea si in perioada crestina… Dar o buna parte din populatie a decis sa ramana mozaica, iar regii acestia au inceput sa atace statul crestin… Daca inceputul Axum-ului este invaluit in legenda, la fel trebuia sa fie si sfarsitul lui. Nu se cunoaste motivul prabusirii – unii spun ca sunt cauze climatice, altii sustin ca pierderea monopolului comertului pe Marea Rosie in favoarea musulmanilor ar fi dus la decaderea Aksumului. Legenda vorbeste insa de o regina mozaica Judith, o personificare a raului care a distrus Axum-ul in incercarea de a pune mana pe Chivot… Nu a reusit, Chivotul fiind evacuat pe o insula aflata la sud de actuala Addis Ababa.

In urma imperiului, au ramas insa niste monumente impresionante, niste obeliscuri inalte numite “stelae”. Aceste stelae erau ridicate deasupra mormintelor regale, dintre care au fost excavate sau studiate doar 2% din cele existente… sa ne asteptam la vreun nou mormant al lui Tutankhamon la Aksum ? Tot ce e posibil…

Istoria zbuciumata a stalae-lor din Aksum

Astazi, in Aksum poti vizita un camp relativ redus cu aceste obeliscuri gigante. Cele mai mari si faimoase au fiecare cate o poveste interesanta… Pe locul 3, stelae regelui Ezana, crestinatorul. Este cea mai mare stelae care s-a pastrat neatinsa de 1700 de ani. Are 24 metri si este cu adevarat impunatoare. Pe locul 2, o stelae putintel mai inalta – 25 metri… Este obeliscul furat de fascistii italieni in 1935 si care s-a aflat intr-o piata obscura din Roma pana in 2003. In urma presiunilor internationale, italienii au fost obligati sa returneze obeliscul care tocmai a fost reinstalat in Aksum in 2009… Cea mai mare stelae are 33 metri… Din pacate, este cazuta la pamant, sparta. Este probabil ultimul obelisc ridicat in Aksum in perioada de tranzitie spre crestinism… Probabil, ultimul rege care a vrut sa-si ridice obeliscul traditional a hotarat sa demonstreze ca e cel mai tare din parcarea cu stelae si a vrut sa-si ridice cea mai inalta. Bietii supusi, au carat cele 520 de tone de la cariera aflata la vreo 5 km in afara orasului, au tras de stalp pana l-au pus in pozitie, dar ghinion… probabil incalcand legile fizicii, obeliscul s-a prabusit, spargand si unul din mormintele aflate in sfanta locatie… Este probabil ca acest esec a fost interpretat ca un semn divin ca nu mai e cazul ca aksumitii sa construiasca stelae si sa treaca la crestinism…

Vizitam parcul de stelae… Intram si in morminte… Sunt departe de arta Egiptului Antic, dar sunt si ele “lucrate”. Paznicul este un mosulet care aduce cu Haile Selassie… si e imbracat intr-o uniforma similara. Ne plimbam pe sub stela prabusita… Este cu adevarat imensa… este frumos sculptata, aceste stelae erau de fapt pregatite si sculptate in cariera si apoi trase de elefanti, magari, oameni, camile si ce se mai gasea prin zona… Inca unul din acele monumente esuate si nefolositoare care acum atrag turistii din intreaga lume…

Nu foarte departe, ne ducem sa vizitam si alte doua locuri despre care legenda spune ca sunt legate de Regina din Saba… Unul este baia ei – un bazin imens, plin cu apa murdara in care acum localnicele isi spala rufele… In mod cert nu are 3000 de ani, dar se pare ca totusi aici a fost cristelnita gigantica in care a fost botezat Aksumul in secolul IV. Palatul Reginei din Saba este si el de data mai recenta, dar pare bine aranjat… are chiar si un sistem complex de canalizare, lucru pe care Dubaiul din ziua de astazi nu il are. De altfel, asta gasesc fascinant la palatele istorice… ingeniozitatea cu care rezolvau problemele practice ale locuirii intr-un imobil complex.

Biserica Sf. Maria din Sion Aksum – sa fie chivotul legii in Etiopia ?

Am lasat pentru dupa-amiaza sa vizitez cel mai sfant loc din Aksum. Este vorba, desigur de biserica Sf. Maria din Sion, in complexul careia este pastrat Chivotul… Complexul este format din trei cladiri importante – gigantica catedrala moderna construita de Haile Selassie (disproportionat de mare, as putea spune, dar cam asta e stilul Selassie), vechea biserica construita de imparatul Fasilidas (da, exact, ctitorul Gonder-ului) pe locul unde Sezana construise cea mai veche biserica din Africa, dar care fusese distrusa fie de blestemata regina evreica Judith, fie de liderul musulman Mohamed Stangaciul. Intre nou si vechi, se afla ceva nou care arata vechi – este capela construita tot de Haile Selassie in care se pastreaza chivotul…

Este evident pentru oricine, ca toti etiopienii si-ar da viata ca sa apere chivotul in caz de pericol. De fapt, nici nu se stie daca este cu adevarat in Aksum pentru ca de-a lungul secolelor, a fost ascuns in cele mai izolate locuri. Si traditia spune ca numai “gardianul” chivotului poate sa se afle in preajma lui, nici macar patriarhul. Si ca veni vorba de actualul patriarh, Abuna Pauolos, acesta a facut senzatie in 2009 cand in urma unei intalniri cu Papa Benedict la Roma a anuntat ca va arata Chivotul lumii intregi… dar dupa nici o zi, intr-o conferinta de presa tot la Roma, a batut in retragere… A spus ca l-a vazut si ca exista si ca este adevarat, dar a dat vina stirii initiale pe o traducere defectuoasa… Chivotul va ramane ascuns in capela din Aksum departe de ochii oamenilor.

Chivotul este aparat permanent de un calugar, ales dintre cei mai puri calugari din Etiopia, iar jobul acesta il are pana la moarte. Ca si hogonii din tara dogon, nu are voie sa iasa din capela. Eu am vazut pe cineva intrand si iesind, dar entuziasmul de a fi prezent la un eveniment istoric mi-a fost domolit de ghid care mi-a spus ca acela este ajutorul care ii aduce mancare si apa… O avea chivotul proprietati divine, dar se pare ca nu e capabil sa-si hraneasca si gardianul. Fiecare biserica din Etiopia are cel putin o copie din tabot, din placutele de lut cu cele 10 porunci… Uneori, se spune ca originalul este scos la sarbatori, dar majoritatea celor cu care am vorbit banuiesc ca niciodata nu este cel adevarat, ci doar o copie. Se pare ca ultima data cand chivotul a fost scos in mod public a fost in 1896 in istorica batalie de la Adwa cand etiopienii i-au invins pe invadatorii italieni in unica batalie din istorie in care un stat african negru a invins o armata europeana… Atunci, alaturi de armata lui Menelik II s-a aflat si chivotul, iar Sf. Gheorghe personal a fost vazut si el calare prin preajma luptandu-se cu italienii…

A fost o zi plina de legende, povesti frumoase si locuri care te intriga. Nu stiu daca am fost in preajma chivotului, nu l-am “simtit”. In schimb, am simtit ca intru intr-un taram superb unde legenda se impleteste cu istoria dand omenirii niste locuri extraordinare… Fusesem doar in Aksum, urmau Debre Damo, manastirile sculptate in stanca al Tigray-ului si mai ales, “coroana” cea mai pretioasa – Lalibela !

Obiective turistice Etiopia: stelae Aksum

Campul de stelae

Obiective turistice Etiopia: stelae Aksum

Imagini Etiopia: stelae cea mai mare din Aksum

Obeliscul prabusit – simbol al megalomaniei sau semn divin ?

Imagini Etiopia: stelae Aksum

Imagini Etiopia: stelae Aksum

Prin campul de stelae

Imagini Etiopia: mormant regal Aksum

Intrarea intr-un mormant regal

Imagini Etiopia: mormantul usii false Aksum

si o alta intrare … la mormantul „usii false”

Imagini Etiopia: sosia lui Haile Sellasie Aksum

Sosia lui Haile

Imagini Etiopia: stelae vazute de sus Aksum

Campul de stelae

Imagini Etiopia: Aksum

Imagini Etiopia: baia reginei din Saba Aksum

Baia reginei din Saba

Mancare Etiopia: cu ghizii nostrii la restaurant in Aksum

Nu stii tigriniana, primesti prea multa mancare !

Obiective turistice Etiopia: cariera de stelae Aksum

Cariera de stelae… unul era in lucru, dar a fost abandonat

Imagini Etiopia: Palatul reginei din Saba Aksum

Palatul reginei din Saba

Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, cladirea noua, Aksum

Sf. Maria din Sion – cladirea noua

Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, credinciosi

Obicei imprumutat de la musulmani ? Prosternari la portile bisericii

Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum,

Biserica Sf. Maria din Sion veche… aici nu au voie sa intre femeile

Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, fresce

Ce nu pot sa vada femeile… in caz ca sunt curioase 🙂

Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, pcituri religioase

Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, capela cu chivotul legii

Capela chivotului

Imagini Etiopia: Highland, PET-uri de vanzare

De ce nu gasesti PET-uri pe jos… pentru ca se vand

Imagini Etiopia: umbrele preotesti

Vrei sa faci o donatie la o biserica… Cumperi o umbrela preoteasca si apoi o donezi… Astea sunt insa la un magazin de suveniruri… Mi-am cumparat si eu una

Imagini Etiopia: suveniruri Aksum

sau la negocierea de vase

Imagini Etiopia: Aksum

In caz ca aveti nevoie de un avocat, traducator sau scriitor

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Obiective turistice Etiopia: stelae la Aksum
Obiective turistice Etiopia: stelae Aksum
Obiective turistice Etiopia: stelae Aksum
Imagini Etiopia: stelae cea mai mare din Aksum
Imagini Etiopia: stelae Aksum
Imagini Etiopia: stelae Aksum
Imagini Etiopia: mormant regal Aksum
Imagini Etiopia: mormantul usii false Aksum
Imagini Etiopia: sosia lui Haile Sellasie Aksum
Imagini Etiopia: stelae vazute de sus Aksum
Imagini Etiopia: Aksum
Imagini Etiopia: baia reginei din Saba Aksum
Mancare Etiopia: cu ghizii nostrii la restaurant in Aksum
Obiective turistice Etiopia: cariera de stelae Aksum
Imagini Etiopia: Palatul reginei din Saba Aksum
Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, cladirea noua, Aksum
Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, credinciosi
Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum,
Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, fresce
🙂
Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, pcituri religioase
Imagini Etiopia: Sf. Maria din Sion, Aksum, capela cu chivotul legii
Imagini Etiopia: Highland, PET-uri de vanzare
Imagini Etiopia: umbrele preotesti
Imagini Etiopia: suveniruri Aksum
Imagini Etiopia: Aksum
Familia Buda Rogoz Maramures
Sinca Noua Tara Fagarasului
Piaru beach Solomon Islands
Fete Papua
Traditii Papua Noua Guinee
Kalash women
Familia Buda Rogoz Maramures
Sinca Noua Tara Fagarasului
Piaru beach Solomon Islands
Fete Papua
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday