Si a venit ziua cea mare… desi Omo Valley este plina de triburi interesante si fotogenice, exista un THE TRIBE. Acestia sunt mursi… De ce ? Pentru ca sunt de departe cei mai originali cu femeile lor cu farfurii in buza si coarne in urechi, dar si pentru ca sunt cei mai rai si agresivi… Si asa cum e si in lumea “civilizata” – fiind un produs premium, costa mai mult: 5 biri poza !
In vizita la Mursi – cum e sa ai o farfurie in buza
Ca sa ajungi la mursi, trebuie sa parcurgi un drum destul de lung. In primul rand, trebuie sa intri in Mago National Park sa cobori ditamai muntele si apoi sa parcurgi si o campie destul de lunga. Mursi sunt foarte putini, doar vreo 6500 suflete si in ultimii ani au fost loviti si de pierderea a numeroase vite datorita unei invazii de muste tsetse. Acum s-au mai retras spre zone fara muste tsetse (desi ghidul ne-a spus ca s-ar putea sa intram intr-o zona cu muste tsetse si atunci trebuie sa inchidem geamurile, nu am ajuns prea departe pentru ca tocmai un sat se mutase ceva mai aproape de intrarea in parc), dar septelul se reface greu, asa ca isi obtin mancarea din agricultura si bautura din banii dati de turisti.
Mursi sunt semi-nomazi (bantuie intr-un teritoriu destul de strict), au niste case facute din lemn pe care pot sa le ia cu ei si sa se mute mai departe. Asa ca a fost o mica surpriza pentru ghidul nostru sa gasim un sat destul de aproape. Pe drum, am saltat si un ranger cu mitraliera, este obligatoriu pentru orice masina cu turisti straini. Aici e o zona apropiata de granita cu Sudanul de Sud, nu prea exista graniceri, iar mursi daca sunt beti, pot fi agresivi.
Pe drum, rasar insa numerosi mursi probabil din sate care nu sunt langa sosea, dornici sa pozeze. Primii aparuti sunt doi tipi complet goi, dar pictati ca de sarbatoare gata de poza… Mai multe masini se opresc si nu ii rateaza… Nu vor fi singurii, vor fi mai multi, atat grupuri de barbati, dar si de femei… OK, hai sa gasim un sat.
Prima bucurie este ca nu suntem singuri turisti din sat, deci nu vom fi in centrul atentiei intregului sat. Cum am scris si vedeti si in poze, mursi sunt faimosi pentru femeile care isi baga o farfurie in gura… Practic, de pe la 15 – 16 ani isi perforeaza buza si mai intai isi introduc un soi de dop care ulterior il cresc cu o farfurie mai mica facuta din lut, alta mai mare pana ajung la performantele care le vedeti. O sa va intrebati cum mananca, cum se pupa, etc… Evident, ca dau jos farfuria pe care o tin doar la ocazii speciale, le ramane o buza atarnata.
De ce naiba fac minunea asta ?… Daca ii intrebi (incredibil, dar am dialogat cu un mursi vorbitor de engleza), o sa-ti spuna ca asta e traditia, asta e cultura lor si trebuie sa si-o pastreze. Specialistii au doua teorii mari care amandoua mi se par credibile… unii sustin ca asta este idealul de frumusete pentru mursi (posibil, idealurile de frumusete variaza extrem de mult pe glob), altii sustin ca dimpotriva, femeile se urateau constient in halul asta pentru a nu fi vanate de negustorii de sclavi – o astfel de sclava pe langa ca era ieftina datorita uratenii, era si greu vandabila, asa ca vanatorii ocoleau triburile de mursi. Interesant, nu sunt unici pe Terra: mai exista un trib prin Brazilia unde barbatii isi baga ceva in buza.
Ca o fi una, o fi alta, nu stiu, cert este ca da, recunosc, femeile alea sunt urate rau (in ciuda banuielilor, toate pozele infatiseaza femei). Si barbatii au ritualurile lor. Pentru a avea intaietate in alegerea nevestelor, trebuie sa se bata cu niste bete lungi intr-o lupta numita “donga”. Pe vremuri, donga avea loc pana la moartea unuia dintre oponenti, dar de o vreme incoace, invinsul isi recunoaste inferioritatea, ingenunchind in fata invingatorului care poate sa-si aleaga tipa cu cea mai tare buza din trib.
Ghidul incepe sa ne povesteasca. Mursi stau ca niste exponate… parca sunt la lectia de anatomie stand langa un manechin (aveam unul in clasa de la liceu)… Dar acum manechinele sunt vii si stau neclintite… Ghidul ne arata cum isi strapung buzele, cum le sta farfuria, cum isi fac urme pe corp. Apoi ne arata cum fac un soi de injera din “banana falsa” un pom care seamana cu bananierul, dar care nu face banane si in fine trecem la sesiunea de pozat… Intre timp, ne bagam si intr-o coliba unde gazda ne ofera ce altceva decat cafea… Aici nu mai avem parte de o ceremonie a cafelei ca la hameri, mai ales ca afara, carnavalul turistic este in toi.
Nu iesim bine din coliba ca Teo care nu a servit vizita de curtoazie in coliba ne spune una tare… in sat, printre cei cativa turisti sunt si doua romance. Wow !!! Nu am prea intalnit multi romani pe mapamond (evident, exceptand Europa), dar intr-un sat de mursi ! Facem cunostiinta, ambele sunt pasionate de fotografie, una din doamne fiind chiar fotograf profesionist… Sunt printr-o tura in Etiopia si aflam ca ne vom reintalni la Lalibela, pe 7 ianuarie, de Craciun ! Pana atunci, nu ne nimerim impreuna pe drumuri etiopiene.
Plecam din zona mursi inapoi la Jinka. Mi-ar fi placut o atmosfera mai linistita sau mai destinsa ca in satul de hameri, dar asta e …mursi sunt super-populari, in plus sunt si putini, asa ca numarul de jeepuri pe cap de mursi este mai mare decat in cazul altor triburi.
La Jinka, la muzeul Vaii Omo
Inapoi la Jinka, vizitam Muzeul Vaii Omo, un muzeu facut de antropologi etiopieni si europeni. Este bine aranjat intr-o casa pe varful unui deal ce domina orasul, un muzeu bine facut si interesant… Pe langa obisnuitele exponate gen margele, arme, haine, exista si transcrierea unor discutii avute cu tribalii pe diverse teme (gen – cum e o femeie adevarata, ce parere au de poligamie – apropos, hamerii sunt poligami, etc), precum si o sala in care vizionam un film documentar super-interesant despre “bull jumping” – asa vad si eu cum sunt sfichuite hameritzele si cum sar hamerii peste vaci. Sincer, cu un pic de antrenament, nu mi se pare o mare chestie sa sari peste vaci, in schimb femeile trebuie sa stranga zdravan din dinti dupa ce sunt lovite cu nuiaua…! Super tare e sfarsitul filmului cand tipul care face documentarul (un britanic) se dezbraca si el complet si sare peste vaci… cu chiu si vai, trece incercarea si devine barbat in acceptiunea hamer… Acum nu stiu daca tipul este 100% hamer ca nu am vazut nici o alba in film biciuita la greu si jucand rolul de sora a prezentatorului ! Si inteleg ca prezenta femeilor batute este vitala.
Tribul Ari – un trib modern in Etiopia de Sud
Dupa-amiaza spre seara ne ducem la tribul ari, care locuieste in jurul Jinkai… Un trib similar cu konso. Aici nu ai parte de fotomodele nud ca la alte triburi, nici de ceremoniale ciudate, ci de niste oameni imbracati cu haine occidentale la mana a 20-a si locuind in sate destul de mari si organizzte. Asta e tribul care munceste. Si surprinzator, muncesc pana si barbatii, nu numai femeile ca prin alte parti ! De aceea aparent ei au fost deconsiderati de toti vecinii care se specializau in batai… Astia lucrau – arau pamantul, cresteau vite, se ocupau chiar si de albinarit… Plimbarea prin sat releva ca asta este tribul care munceste – exista femei care fac bere din mei, vedem o olarita la treaba (aparent cam toate oalele din Omo Valley sunt facute de ari), Adriana isi face mana la facut o injera si reuseste pana la urma desi se umple de fum… In plus, vizitam chiar si fierarul satului care are un job pastrat din tata in fiu… Evident peste tot, copii care cer “Highland, bir, pen, candy”, dar cand le dai aparatul foto, orice cerere dispare fara urma si toti se bulucesc sa-si vada fetele pe ecran…
Din pacate, tura noastra prin Omo Valley se termina in curand, vom vizita maine o piata din zona tribului banna (dar unde vin si ari si hameri) si nu ii vom rata pe Dorze, dar asta dup ace ajungem inapoi in Arbaminch.
Pe drum, la spalat rufe
Primii mursi care ne sar in cale
si da, sunt baieti !
Am avut si un bodyguard inarmat
Cam asa arata satul
La munca, la facut injera
Asta da fotomodela
Barbatii satului, specialisti in ciomege
Fratia inelului ? Poate fratia farfuriei
Pe care le gasiti in buze
Iata si niste tinere talente… fara farfurii inca (exceptand cea din dreapta care are deja buza perforata)
Pozand cu tinerele talente… sub supravegherea unei membre de comando mursi
Ia uitati ce semne artistice au pe abdomen
Ne-am dus si in vizita
Gazda – bucurosi de oaspeti ?
Cum sa nu maica, ia de luati o cafea !
Avem si noi Rambo ai nostrii
Muzeul Vaii Omo
in interior
Harta cu dispunerea triburilor in zona
In satul ari… Highland ! Pen ! Hello Money ! Candy !
In 3 minute, a facut o farfurie noua !
cum se face injera
O injera facuta cu know how romanesc
Fierarii satului
Iar pe copii i-ai neutralizat cu aparatul foto
Am trecut si pe la maestra berara… care ne-a cinstit cu vin de miere (tej)
Pentru iubitorii de fructe, iata un ananas necopt
V-aţi cam făcut de cap cu gun-urile pe acolo…avea muniţie de război? Ai făcut armata…? Să-i fi arătat meseriaşului proprietar cum îi demontezi/asamblezi puşcociul în 15 sec.legat la ochi… Bănuiesc că ăştia, după ce se machesc, de fericire răpăie 2-3 rafale prin jur…
Pe tantiile alea cu farfurii în bot le văzusem demult într-un documentar pe Teleenciclopedia (parcă)…şi la fel spuneau, că sunt frumoasele satului în accepţiunea lor.
Cafeaua aia cu ce apa ti-o faceau? Sunt si eu vaccinat impotriva a tot felul de porcarii, dar un E Coli sau ceva similar stiu ca tot pot sa culeg dintr-un pahar cu apa. Iti turnau din pet sau iti faceau din apa de balta?! Eu daca nu sunt convins ca e OK, mai bine evit sa beau cand merg prin locuri din astea. 🙂
Triburile astea or avut marea sansa ca nu au dat peste ei englezii, spaniolii prin sec.15-19, ei fiind cei mai agresivi colonialisti. Se stie ca pe oriunde calca englezii se transforma repede in colonie , ai exploata si ai civiliza fortat…sau poate era mai bine pentru ei , acu erau cetateni americani si traiau prin Alabama, Loiusiana, Mississippi..:))
Foarte frumoasa postare, Imperator! Multumim 😉
@ badge, da am facut armata, dar nu mai stiu s-o dezasamblez… Eram insa bun tragator.
@ Pitzi – crezi ca am verificat ? In mod cert nu din PET 🙂
@ yooo – exista triburi "ramase in urma" si in zonele cucerite de englezi – vezi masaii din Kenya si Tanzania, bosimanii din Botswana si multe altele
tipul ala care suge la san are pe putin 4 ani, pana la ce varsta ii alapteaza?
Domnule,
iti citesc toate posturile cu bucurie si placere.
Fa-mi, te rog, un pustiu de bine si nu mai scrie "millet", scrie "mei", care este precursorul romanesc al porumbului, de unde vin cuvintele "malai" si "mamaliga".
Ce să mai zic, cred că ai simţit că eşti pe altă planetă…oricum tare faza cu româncele, dacă dai de compatrioţi şi în Etiopia rurală e clar că "suntem peste tot acasă", vorba imnului. Felicitări, aşteptăm episoadele următoare:)
Vai cat am mai ras la faza cu al de invinge care "poate sa-si aleaga tipa cu cea mai tare buza din trib" !!! :-))))))
Foarte interesant jurnal. Tine-o tot asa! Ma bucur ca ati intalnit si alti romani.
Si vorba aia: Mica e lumea! 🙂
Incredibil, ce lume nebuna…astia chiar traiesc de capul lor, in legea lor…vai steaua lor !!
Fratioare, nu m-as duce nici sa ma impusti…cu Kalasnikov-ul sau nu.
Ce mai frecam si eu puscociul in armata…fara zambete, va rog.
Sa va fie de bine si la cat mai multe aventuri !!
Cristi, păi la ce foame e acolo, suge ăla mic pân' la majorat, când dă direct țâța pe mitralieră…oricum, e jale mare la ei…și bănuiesc că nu sunt cei mai săraci africani…cred că dacă îl duci pe unul la Carrefour face infarct.
Imperatore, cam câți copii făceau în medie fomeile alea?
Foarte interesant articolul. Nu stiam ca exista asemenea obiceiuri. Pozele sunt senzationale.
Abia aştept episoadele următoare 🙂
Vazand pozele cu cei doi baieti eu nu m-as duce cu prietena pe acolo ca s-ar putea sa ma intorc singur.
Ma intreb cum se saruta 2 mursi.
Zilnic 1-2 persoane ajung pe blogul meu cautand imperator sau imperator travel.
V-ati gandit vreodata sa faceti un rezumat al oamenilor si locurilor pe unde ati umblat?
@ aristide – am schimbat, multumesc de atentionare
@ meta – foarte saraci nu sunt, adica au vite si au mancare. Daca ar fi asa de nefericiti, nu ar avea chef de sarit peste vite.
@ jurnal de calator – un rezumat ? ce fel de rezumat ? Poate mursi nu se saruta, nu stiu exact
Aia cu arma nu-i ok…Inteleg atractia dar e un teribilism inutil.
Un rezumat de genul:
Africa – Etiopia-mursi – cateva cuvinte despre ei
-hamerii- cateva cuvinte despre ei
tot asa pentru fiecare loc si fiecare comunitate
@ badge – sincer nu stiu, dar banuiesc ca multi 🙂
@ jurnaldecalator – tocmai am facut azi in intalniri din Lumea Mare 🙂
Prietene, fotografiile sunt incredibile. Te felicit! 🙂
da soper cu pozele astea dar imi place faza cu cele mai frumoase femei…..
foarte fain , ma bucur ca ne impartasiti si noua din aceste minunatii ! tineti-o tot asa ! bv
sa nu uitam noi traim o viata mai stresata de cit cei din etiopia , ei sunt liber ,noi suntem sclavi unei tari prost condusa , fiecare trib, popor are frumusetea lui.
dar cum isi baga alea acolo?????? :-O
De copilite… mai intai un soi de dop, apoi din ce in ce mai mare pana ajung la dimensiunile astea
[…] aventura mai departe, descoperind triburi precum dorze (cei ale caror case sunt mancate de carii), mursi (ale caror femei isi introduc o farfurie in buza de la cele mai mici varste), hammer (cunoscuti […]