Exista un singur magnet turistic al orasului Kutna Hora si acela este cam morbid – aici se afla o biserica in care osemintele a generatii intregi de locuitori au devenit opere de arta… Dar ca si in cazul lui Dracula sau Monte Cristo, capela cu cranii si femururi nu e decat un magnet – vei descoperi un oras superb cu o istorie glorioasa si cu panorame unice.
Cine ajunge astazi in Kutna Hora nu poate sa-si inchipuie ca acest oras de doar 20.000 locuitori a fost principalul rival al Pragai… Dar acum 700 de ani, Kutna Hora era centrul financiar al Boemiei… in jurul orasului se aflau dealuri pline cu minereuri de argint, iar regele Venceslav II a deschis o monetarie pe aici care batea celebrii grosi de argint… in consecinta, un alt Venceslav, cel de-al IV-lea si-a stabilit aici capitala si resedinta regala… Dar argintul s-a terminat, razboiul de 30 ani a devastat, iar maretul incendiu din 1770 a pus capac dorintelor de marire ale orasului… care a dormitat vreo 200 de ani pana cand a fost redescoperit de turismul de masa…
Nu am nici o umbra de indoiala ca toti sunteti de acord ca Praga este un oras superb care pe buna dreptate atrage milioane de turisti in fiecare an… si are ce oferi de la palate incredibile, la panorame superbe si de la muzee pline cu frumuseti la bordeluri pline de alt tip de frumuseti… Dar daca tot ajungi in Praga, incearca sa stai mai multe zile si du-te sa vizitezi si alte locuri… Cehia este o tara superba cu numeroase locuri care ar face fala multor altor tari, dar care aici se afla intr-o penumbra nemeritata datorata Pragai. Un astfel de oras este si Kutna Hora.
De ce am jertfit o zi de Praga pentru Kutna Hora ?… ca orice turist am fost atras de macabra capela Sedlec… E doar la 10 minute de mers pe jos de la gara si mii de turisti o viziteaza. Aici a fost o manastire construita pe la 1142 de un calugar care a adus ceva pamant de la Ierusalim unde fusese in pelerinaj. Manastirea s-a dezvoltat, dar a devenit si un cimitir al orasului…. Zeci de mii de oameni au fost ingropati in zona, iar o capela a devenit un osuar… In 1870, familia nobiliara Schwarzenberg a cumparat manastirea si a permis unui sculptor in lemn pe numele lui Frantisek Rint sa se joace cu tonele de cranii, clavicule si alte oase depozitate din belsug in fosta manastire. Rezultatele ? Le poti admira si in ziua de azi – candelabre de oase, decoratiuni demne de familia Adams, chiar si blazonul nobiliar al Schwarzenberg-ilor in oase….
Am ajuns intr-o zi intunecata si rece de februarie… In tren fusese cald, dar cum m-am dat jos mi-a cam intrat frigul in oase… Si s-a infliltrat inca si mai bine cand am coborat treptele de la intrarea in biserica… Ce pot sa zic… pe de o parte este lugubru, pe de alta parte ai parte memorabil… peste tot prin lacasul religios, e plin cu cranii, oase, coloane impodobite, decoratiuni ca de Craciun… totul din oase…! Exista chiar si niste mici capele in care ordonatii cehi au organizat niste depozite impecabil organizate pe tipuri de oase… in plus, daca ridici capul spre tavan, in locul tipicelor volte gotice, vei vedea siraguri de cranii…
Am iesit afara destul de “lovit”… Daca ar fi fost soare si cald, ar mai fi fost cum ar mai fi fost, dar crivatul siberian m-a facut sa accelerez prin oras. Si sincer nu merita… este un oras superb. Catedrala Sf. Barbara este un concurent serios pentru St. Vitus-ul din Hrad-ul praghez. Exista si aici o strada plina de statui, o replica a Podului Carol… si pentru a pastra cate ceva din caracterul ciudat al orasului, in piata centrala gasesti nici mai mult nici mai putin decat muzeul alchimiei… pai intr-un oras cu atatea oase si argint, cum sa nu te dedici studiului productiei aurului din nimic… Mi se pare normal…
M-am intors la gara dand vina pe frig… Bifasem principalul obiectiv al orasului, intrasem si in catedrala, ma oprisem putin si la superba panorama de langa Sf. Barbara… Dar nu simtisem orasul, nu-i descoperisem cotloanele misterioase… Asa ca probabil trebuie sa ma intorc candva….
Cum ajungi la Kutna Hora
Kutna Hora e la 65 km de capitala Cehiei. Exista cateva trenuri zilnice intre Praga Hlavni si Kutna Hora Hlavni, dar gara cea mai apropiata de orasul vechi se numeste Kutna Hora mesto. Exista trenuri intre cele doua gari din Kutna Hora corelate cu trenurile de Praga care fac doar 8 minute
Unde sa stai in Kutna Hora
Sunt cateva hoteluri in Kutna Hora, dar probabil este mult mai bine sa stai in Praga
Ce sa mananci
O sa-ti mai fie foame dupa arta macabra ? Daca totusi da, desi e mic, vei gasi numeroase restaurante, chiar si chinezesti si italiene… O pizza cu oase, prego ?
Vremea in Kutna Hora
Iarna este destul de intunecata si friguroasa, asa ca cea mai buna perioada a anului este incepand de prin aprilie – mai. Atentie, in timpul verii cand puhoaie de turisti iau cu asalt Praga, o parte din ei, ajung si la Kutna Hora. Oricum pentru a vedea cand e bine de mers in Kutna Hora, iata statistica meteo.
Harta Kutna Hora
Imagini Kutna Hora
La intrare, nimic iesit din comun…
Dar cum pasesti inauntru…
Asa si-o decora familia Adams casa de Craciun ?
Blazon nobiliar
la iesire
la pas, prin centrul inghetat
spre Sf. Barbara
Panorama de la Sf. Barbara
La multi ani! in primul rand….pentru primavara asta am programata Praga….abia astept si sigur o sa tin cont de sfaturile tale…insa, pentru ca savurez cu drag fiecare post al tau si pentru ca ma regasesc in felul tau de a descoperi un loc nou si pentru ca in cateva zile plec in Bali, zi-mi 5 locuri sau lucruri de neratat si daca te pasioneaza cumva gastronomia, spune-mi te rog un fel de mancare care ti-a gadilat papilele romanesti!….ms anticipat!
O idee foarte originala! Am colegi care in anul 1 umblau cu cate un femur in rucsac, asa ca sigur nu mi se va parea lugubra o vizita la Kutna Hora. 🙂
Foarte tare! Auzisem de Kutna Hora, dar nu ştiam de particularitatea asta macabră…apropo de orăşele ceheşti ce stau în umbra Pragăi, acum două veri am ajuns la Cesky Krumlov şi am rămas impresionat de cât de frumos e. Cât despre cranii, mai există pe la noi prin balcani un obiectiv tot aşa ieşit din comun şi anume "Turnul Craniilor" din Nis (Serbia), ridicat din craniile sârbilor ce s-au împotrivit stăpânirii otomane în 1809. Apropo, pe când ne spui cum a fost în Etiopia?:)
Coincidenţă, tocmai am fost pe acolo… Arhitectură veche cât vrei, şi multă tihnă. Şi totul e mult mai ieftin decât în Praga.
salutari din Praga si bine te-ai intors (sau esti inca in Etiopia?).
Cred ca acuma nu ajung acolo, maine ma duc la Plzen, dar candva sigur ma voi intoarce sa vad si imprejurimile mai bine. Chiar merita.
@ Viviana – multumesc mult de aprecieri. In Bali: apus de soare la Tanah Lot, sa vezi orezariile, spectacol de dans balinez (personal imi place kecak-ul cel mai mult), sa urci la Bedugul la templu si la lacul Batur
@ Dudian – da, Cesky Krumlov e splendid, am fost dar prin 1998… mai trebuie sa mai merg… tocmai m-am intors din Etiopia, o sa revin pe larg 🙂
Super! Am fost si eu acum cateva saptamani. Chitit sa vad doar craniile ca nu prea aveam timp si cautand din ochi biserica am ajuns sa vad tot orasul si abia la final am gasit biserica cu pricina. Si nu mi-a parut rau. E un oras superb.
[…] ratati sa va duceti la Kutna Hora, acolo unde magnetul principal este catedrala ornata cu oase de calugari, dar daca te duci pentru […]