Romania de langa noi: Bugeac, lectura de weekend

350px-BasarabiaBugeac.jpg

Printre zonele prin care am umblat s-au aflat si locuri unde locuiesc romani si nu ma refer la Roma si Paris, ci la regiuni de langa noi, unele parte din Romania Mare unde poti gasi comunitati romanesti sau urme ale romanilor, fie ca e vorba de Cernauti, Chisinau, Balcic, Veliko Trnovo, Hotin sau Varset.

Din pacate, nu am ajuns niciodata in Basarabia de Sud, acum, parte a Ucrainei, desi Cetatea Alba si poate si Chilia sunt pe o lista de “obligatorii”. Poate reusesc la vara. Dar pana atunci, am descoperit o carte care poate fi citita on-line de la cineva care a fost in Basarabia de Sud in cautarea romanilor si a Romaniei Mari. Cartea este partial carte de istorie, partial jurnal de calatorie prin sate si orase care multora dintre noi le sunt complet necunoscute: Tatarbunar, Satu Nou, Reni si nu numai. Dar aceste localitati sunt parte ale istoriei noastre, ale romanismului, unde inca mai poti gasi urmele stramosilor nostrii, dar si al fratilor nostrii care inca traiesc acolo. Stiati ca maresalul Averescu, eroul din primul razboi mondial este nascut in Bugeac ? Ei bine, da, este nascut in satul Babele, judetul Ismail.

Lectura placuta, cartea o puteti gasi aici.

Etichete:
· · ·

Comentarii

  • Laur spune:

    Cum se incalzeste, dau din nou o fuga peste Prut, intrucat e la 2 pasi de mine; de-abia astept sa mai dau o tura cu bicicleta pana la Reni si un week-end la Odessa. Am mai fost de cateva ori prin zona, dar nu cine stie ce, o singura data am trecut de Izmail, pe la Cetatea Alba, Limanul Nistrului, apoi Odessa. Ceva poze din zona am la profilul de Facebook, atat pe albumul Odessa-Kiev, cat si pe cel de Izmail.
    Inainte de a pleca in acea directie, sa ma anunti sa-ti mai dau ceva detalii.
    Cu tot ce se scrie pe diverse site-uri, in afara de vamesii ucraineni (scarbe prin definitie, dar treci si de ei), n-am avut probleme cu cei din zona, ba chiar uneori mi s-a vorbit romaneste, bine, acum n-am intrat in contact cu oficialitatile, intr-adevar e posibil sa fie diferit.

    • Imperator spune:

      Multumesc… probabil eu voi veni din partea cealalta, dinspre Odessa. Mi-e insa neclar cum pot ajunge de la Reni la Galati cu transportul in comun 🙂

      • Laur spune:

        Cu autostopul.
        Serios vorbesc, nu exista nici o legatura de transport in comun pe portiunea de 20 de km intre Reni si Galati. Daca vezi vreo masina cu numere de Galati prin Reni (oricum, Reni-ul e un orasel de 10 mii de locuitori, nu e mare, gasesti pe cate cineva sa stie romana si nimeni sa stie engleza si franceza, ca in toata ucraina), eu zic sa-i faci semn, insa sa te pregatesti sa iti ia 40-50 ron sa te duca pana in centrul Galatiului si toata distractia e posibil sa dureze vreo 4 ore chiar, vei trece prin 4 vami, bagajele respectivei masini vor fi controlate mai ales la iesirea din Ucraina sa se incadreze in norma de tigari, spirtoase si vinuri (2 pachete/persoana, 1 litru de spirtoase/persoana, 2 litri de vin/persoana). Cu bicicleta am facut doar 2 ore, deoarece am scapat de controlul vamal, doar granicerii mi-au vizat pasaportul.
        E bine daca prinzi si doar o masina de Giurgiulesti (numere de moldova de forma CH (literalitera) (3 cifre), CH de la raionul Cahul) sa te poata lasa pana la Lukoil-ul din apropierea vamii, la benzinaria respectiva sigur vei gasi galateni care fac plinul de benzina si te pot lua pana in centru. La fel, toata lumea face trafic cu tigari, alcool, usturoi :D, etc, avand in vedere lipsa accizelor pentru acestea.
        Mie, ca si vizitator al respectivelor zone, mi-e neclar cu ce vei ajunge de la Izmail pana la Reni, stiu ca pana la Izmail este cale ferata de la Odessa, insa pana la Reni ajungi doar cu maxi-taxi-ul, marsrutka pe numele lor, iar conditiile de transport sunt asemanatoare transportului rural de la noi cu maxi-taxi, adica tarani care put, care transporta cutii cu pui de gaina, supraaglomerat, tot tacamul. Intre Reni (calea ferata care ajunge la Reni urca spre nord, prin Moldova, apoi prin Bolgrad, etc) si Izmail nu exista cale ferata directa sa poti calatori oarecum civilizat.

        • Imperator spune:

          Exista mashrutka de la Odessa la Reni 🙂 Am mai fost cu mashrutka prin Ucraina si Georgia, stiu cum arata 🙂 Multumesc mult de sfaturi, si eu banuiam ca e cu autostop

          • Laur spune:

            Mai e si varianta de a lua un taxi din Reni pana la vama cu Moldova (vreo 2-3 km din centrul Reni-ului, nu stiu cat ar costa, dar nu ar trebui sa fie cine stie ce), si de la vama…pe jos pana la vama cu Romania, sunt maxim 2 kilometri de mers tot inainte, pana la Lukoil-ul dinainte de vama, asta daca nu ai bagaj voluminos; la Lukoil poti sa intrebi vreun sofer care face plinul acolo daca vrea sa te ia, mai mult de 30 ron nu are voie sa-ti ia, uzual e 10-15 ron. In general, daca e goala masina lui, chiar va zice bodaproste.
            Vama se poate trece pe jos, cand am trecut eu ultima data cu bicicleta erau 3 babe moldovence care au trecut asa.

    • Adrian spune:

      Laur, scrii „Ceva poze din zona am la profilul de Facebook, atat pe albumul Odessa-Kiev, cat si pe cel de Izmail.”
      Cum vad si eu pozele? Ce ID ai pe Facebook?
      Adrian

      • Laur spune:

        Laurentiu Ciobanu e id-ul meu pe facebook. Profilul e privat, nu se vede decat poza, sunt eu (cu ochelari) la volanul unui tractor, locatie Bucharest Romania, caci mai sunt si altii cu acelasi nume. Scuze pentru raspunsul intarziat, dar am fost plecat. Imi dai add si gasesti 2 albume, unul despre Basarabia de sud, al doilea despre Odessa si Kiev.

        • Alex. Timoschenko spune:

          Draga d-le Ciobanu, am gasit interesante si utile „ponturile” dvs legate de calatoria in Moldova si Ucraina – mi le-am si notat. Intentionez sa fac un voiaj in partile natale ale parintilor mei in Basarabia de Sud: Bolgrad, ismail si mai departe pina la Vilcov . Eu am sa plec din Bucuresti si vreau sa trec granita pe la Galati (in 1992 a fost posibil, chiar si pe jos) -prin Giurgiulesti. Pot sa va deranjez cu citeva intrebari in acest sens, caci vad ca ati cutreierat meleagurile cu pricina? Nu v-am gasit insa pe facebook, nu era nici o poza a unui tinar cu ochelari pe un tractor. Cum va pot aborda? Pe mine m-ati putea gasi usor: Alexander Timoschenko, locuiesc in Köln, Germania, pe facebook ma gasiti imediat (sau e-mail: timoschenko@netcologne.de). Cu multe multumiri anticipate!

  • Diana spune:

    ma bucur asa de mult ca ai scris despre acest proiect! Mi-am downloadat si eu cartea si am vazut cateva articole si in mediul online despre situatia romanilor din jurul Romaniei.

    Eu sunt pasionata de subiect si sper sa se creeze mai mult awarness (scuza-ma, nu gasesc alt termen) in jurul situatiei acestora. Sa te interesezi si despre romanii din sudul dunarii (aromanii, megleno-romanii, istro-romanii)…si-au pastrat traditiile si limba atatea secole si este pacat sa nu amintim eforturile lor, mai ales acum cand trec printr-o cumplita uitare si asimilare de catre tarile din care fac parte (Bulgaria, Macedonia, Grecia, Serbia, Albania). bafta incontinuare!!!

  • vera spune:

    Bunica mea e din acea regiune, sper sa ajung si eu intr-o zi pe acolo.

    Multumesc pentru sugestia de lectura, Cezar. 🙂

  • Sorin spune:

    Salut, vreau sa ajung in Reni si nu stiu cum pot trece vama fara masina personala.
    Exista la Galati sau Giurgiulesti microbuze, autocar, maxitaxi sau orice cu ce as putea trece vama pana la Reni? Nu sunt din zona aia, vin din Bucuresti.
    Multumesc.

  • Sorin spune:

    Am citit si eu despre articolul ala, dar sau gandit sa il faca tocmai in decembrie, dar decat de loc este foarte bine. Eu vreau sa plec cat mai repede posibil, vreau sa ma informez inainte despre ce gasesc acolo pentru ca nu vreau sa ma pierd prin Galati.
    Multumesc foarte mult pentru ajutor.

  • Laur spune:

    Nu exista tren, maxi-taxi, etc din Galati catre Giurgiulesti sau Reni. Este cale ferata, chiar cu ecartament largit, care ajunge pana in gara Galati si apoi pana in combinat, dar e folosita strict in scop industrial (materii prime pentru combinat).
    Daca vrei sa ajungi la Reni fara masina personala, uite care ar fi variantele. Daca vii cu trenul la Galati, cobori din tren in capatul opus al locomotivei, dupa care o iei inapoi si urci scarile care te duc sus pe viaductul de peste caile ferate (calea Prutului pe numele lui). Viaductul e drumul spre vama. Dupa ce ai ajuns sus, mai mergi cam 1-200 de metri spre deal si acolo stau de obicei cei ce asteapta o ocazie pentru Giurgiulesti. Daca nu gasesti pe nimeni, cel mai sigur e sa faci semn la masinile cu numere de Cahul, rep. Moldova (asta daca nu-s pline cu oameni, bagaje, etc) care merg spre vale, sigur se indreapta spre vama. Nu fa semn la cele de Ucraina decat daca stii ruseste si oricum ucrainenii sunt mai avuti (pentru romania e nevoie de viza ce se ia la Odessa) si sunt mai slabe sansele sa opreasca. Altfel mai sunt destule masini de Galati care merg peste granita sa alimenteze cu benzina, motorina, GPL, sa-si ia ceva pachete de tigari, etc si sa mai scoata un ban. Poti sa incerci sa faci autostopul si la ele.
    De regula drumul pana la vama te costa vreo 10-15 lei si am impresia ca nu ai voie sa treci vama pe jos ca-s mai tampiti moldovenii(eu am trecut-o insa cu masina si cu bicicleta), dar de regula treci cu masina cu care ai ajuns pana acolo sau te lipesti de alta. Iesirea din Ro e simpla, doar se uita pe pasaport si ai plecat. La moldoveni, dupa ce ai trecut podul, dai pasaportul la graniceri, il scaneaza, il stampileaza si gata, ai intrat in moldova. Pentru masini e mai greu, dar nu mai ai nevoie de masina, poti sa-ti iei la revedere de la soferul care te-a condus. Dupa ce iesi din vama, imediat in stanga e Giurgiulestiul. Sa nu-ti inchipui ca e cine stie ce, e doar un sat. Dupa ce ai iesit din vama, mergi la deal cam 2 km si ai ajuns la vama ucraineana. Aici am impresia ca poti trece si pe jos sau e valabil doar pentru moldovenii care trec in Ucraina. Dar treci pana la urma. Cand intri in vama, iei o bucata de hartie cu o stampila pe ea. Mai mergi 100 de metri, treci de 2 masini abandonate pe stanga (confiscate) ajungi la cladirea vamii ucrainenilor. Te duci intai la ghiseul moldovenilor, dai pasaportul la scanat si stampilat si asta e tot. Il recuperezi, si te duci apoi la granicerul imbracat in negru si ras in cap (de zici ca e proaspat eliberat de la inchisoare), si ii dai si lui pasaportul, cu tot cu talon. El il ia si intra apoi in ghiseu, unde vei fi bagat in calculator si ti se va stampila pasaportul. Apoi intri in cladire in dreapta, unde e o sala mai mare si dai pasaportul vreunui vames de acolo. Daca stii rusa, chiar te intelegi cu ei. Eu nu… In fine, important e sa-ti stampileze hartia toti pe la care treci. Dupa ce ai terminat si la ei, poti sa te indrepti spre iesirea din vama si sa dai pasaportul tipului de la bariera. Daca iti zice NAZAT, inseamna ca ai uitat sa mai treci pe la cineva sa-ti puna o stampila. Dupa ce ai trecut de bariera, poti ori sa faci autostopul (nu recomand daca nu stii rusa, masini de Romania nu vei mai gasi), sau sa o iei la picior pe sosea catre centrul Reniului, aflat la vreo 4 km de vama. Pe prima strada pe care o intalnesti faci la dreapta si in 100 de metri la stanga dupa care vei avea Dunarea in dreapta. Mai mergi ceva, dupa care ajungi la intrarea in Reni si vei vedea un cimitir pe stanga. Merita sa arunci un ochi in cimitir, placile de mormant sunt interesante, un fel de Sapanta in varianta ruseasca. Dupa care intri in orasel, care are vreo 10 mii de locuitori, o tii tot inainte, treci de gara (la care opresc 1-2 trenuri pe zi la niste ore imposibile)ajungi in centru, unde e o biserica cu turle aurite, unde gasesti si ceva bancomate unde merge si Visa Electron foarte bine, treci apoi de centru si o tii tot inainte, vei avea apoi in dreapta un magazin gen Penny de la noi unde poti plati cu cardul Mastercard (ziceau si de Electron ca merge, mie insa nu mi-a mers) si au si bancomat. Apoi mai mergi cateva sute de metri tot inainte si ajungi la iesirea din Reni, unde opresc microbuzele catre Odessa. Sa nu te astepti la cine stie ce confort, de regula sunt vai de mama lor. Eu n-am urcat niciodata in ele, pana la Izmail sau pana la Odessa m-am dus cu masina.

    • Ionut spune:

      Multumesc foarte mult! Stiti cumva daca trebuie platit ceva pe la vame daca ma duc in vizita, nu cu masina personala, 2-3 zile pana la Reni?

      • Ionut spune:

        vami* scuze de greseala

        • Laur spune:

          Da, cand intri in Moldova, platesti „ecologia”, o taxa de vreo 10-15 lei, taxa fara de care nu poti intra in MD ccu masina (am zis bine, o platesti ori de cate ori intri in MD), de regula, dupa ce iti stampileaza granicerii pasaportul, te duci la vames, ii dai pasaportul si talonul masinii, te intreaba daca e prima oara cand intra respectiva masina prin acel punct vamal (Matizul tatalui meu mai iesise pe la Cahul, de exemplu, dar nu pe la Giurgiulesti), dupa care te trimite la „banca” (e vis-a-vis) sa platesti ecologia. Casierita te intreaba daca esti tu si iti ia banii. Aici poti face si schimbul valutar, sa iei lei moldovenesti, grivne sau ruble rusesti.
          Dupa ce te intorci cu chitanta si i-o arati vamesului, e gata, iti da pasaportul si poti sa iesi din vama.
          Alte taxe nu mai sunt, nici in Ucraina.
          Mie de 1 mai, cand am fost ultima oara, a incercat vamesul ucrainean sa-mi ceara o spaga, dar m-am facut ca ploua (din partea mea sa ciupeasca de la cei care trec des, nu de la mine care trec de 1-2 ori pe an) si n-a avut ce-mi face, eram regulamentar cu bautura si tigarile.
          Vizita la Reni merita doar daca ai cunostinte pe acolo, altfel e la fel de interesant ca si Popesti-Leordeni, mai mult e ideea ca ai iesit in spatiul ex-sovietic si esti intr-o alta lume, foarte diferita de cea de la noi.

  • Sorin spune:

    Multumesc foarte mult. Apreciez ajutorul, informatiile amanuntite.
    O seara buna.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest