Weekend la Helsinki

Obiective turistice Finlanda: catedrala luterana Helsinki

Am ajuns la Helsinki din intamplare… tocmai veneam din Asia de Sud Est cu Finnair-ul si m-am gandit ca n-ar fi o idee rea sa “sparg” drumul de intors acasa la Helsinki pentru trei zile – o zi sa ma duc peste garla, la Talinn, in Estonia, alte doua zile in Helsinki… Asa ca astazi voi trece in revista cam ce poti face 2 zile prin capitala Finlandei.

Helsinki este un oras tipic nordic… Cool si linistit, unde oamenii nu se grabesc si par relaxati. Picat din freneticele metropole est-asiatice Kuala Lumpur, Hong Kong sau Singapore, Helsinki mi s-a parut un loc care se misca ca in reluarile de faza… dar m-am simtit al naibii de bine dupa o tura prin agitata Asie. Si cu Lonely Planet in mana, am inceput sa descopar si acele “perle” mai mult sau mai putin ascunse… Nu va asteptati la cine stie ce lucruri incredibile… Helsinki este placut prin armonia generala, prin faptul ca este la mare, prin stilul elegant dar nu tipator al oamenilor si cladirilor sau prin arhitectura Art Nouveau…

Ziua 1 – Helsinki: Catedrala luterana – biserica ortodoxa – Muzeul National – Stadionul Olimpic – Temppeliaukio

Poti sa incepi prima zi prin vizitarea monumentului-simbol al Helsinki-ului. Este catedrala luterana, sau daca aveti o pasiune pentru limbi exotice, Tuomiokirkko. Construit pe timpul stapanirii rusesti, catedrala luterana este o reflectare fidela a ceea ce luteranismul vrea sa fie – un lacas de cult fara zorzoane, o religie austera. In fata catedralei se afla piata centrala a orasului unde finlandezii se strang cand au ceva de sarbatorit – in general Anul Nou, pentru ca de la o vreme, echipa de hochei nu ii mai face sa iasa pe strazi de bucurie.

Si daca tot ati fost la biserica luterana, ar trebui sa vizitati si biserica vechilor ocupanti, rusii… nu foarte departe, pe un deal, dar fara sa beneficieze de spatiul deschis, aerisit al unei piete, se afla catedrala Uspenski, catedrala ortodoxa rusa. Uspenski a fost construita cam in acelasi timp cu biserica luterana, si cele doua par ca niste regine pe o tabla de sah ecleziastica. Sa nu credeti ca biserica nu este in folosinta – apartine Bisericii Ortodoxe Finlandeze… vi se pare exotic sa auziti ca exista asa ceva si aveti dreptate – si mie mi s-a parut… Aveam insa sa aflu ca ortodoxia a fost prima forma a crestinismului care a patruns in tara celor 1000 de lacuri, iar in momentul ocuparirii Finlandei de Regatul tarist, existau numerosi ortodocsi, locuitori rurali din Karelia, sudul Finlandei, dar si din nordul extrem, printre laponi. Din pacate, ocupatia ruseasca a facut o imagine proasta ortodoxiei, ca religie a ocupantului, iar Karelia finlandeza, majoritar ortodoxa a fost ocupata de URSS in al doilea razboi mondial. Actualmente, sunt aproape 100.000 ortodocsi in Finlanda, majoritatea kareli refugiati din teritoriul ocupat si membrii tribului lapon Koltta.

Sa lasam insa religiile si sa trecem la locuri mai profane, cum ar fi colorata piata de peste – Kauppatori. Aici nu o sa gasiti numai peste, eu am cumparat niste zmeura senzationala. Inainte insa de a ajunge in piata, eu v-as recomanda sa mai petreceti niste zeci de minute pe insula Katajanokka, insula pe care este construita biserica ortodoxa.

Inainte de a pleca din piata, aruncati o privire la palatul presidential. Actualul rezident este de fapt o rezidenta – Tarja Halonen este femeie si a fost aleasa pe listele Partidului Social-Democrat cu 51,2% din turul 2 de scrutin in 2006 (turul 1 il castigase insa detasat cu 46%, in timp ce contracandidatul ei obtinea doar 24%). In Finlanda, mandatele prezidentiale sunt de 6 ani, iar pentru Tarja Halonen acesta va fi ultimul an ca presedinta, fiind la al doilea mandat. Alegerile urmatoare au loc in ianuarie 2012.

Luati-o pe principalul bulevard in sus… in mijloc, intre cele doua sensuri de mers se afla un parc dragut, flancat de minunatele cladiri Art Nouveau atat de populare la inceputul secolului trecut. Veti trece pe langa gara, o alta cladire extrem de interesanta.

Dupa ce treceti de gara, luati-o spre nord si faceti o poza cu statuia ecvestra a Maresalului Gustav Mannerheim, indiscutabilul erou al Finlandei. Pentru cine nu a auzit de maresal, pot sa va spun ca este versiunea finlandeza a maresalului Antonescu, dar care spre deosebire de maresalul roman, a fost implicat in mult mai multe evenimente din istoria Finlandei. Gustaf Mannerheim a avut o cariera militara, inceputa inca din vremea Imperiul Tarist, ajungand de altfel sa fie general al armatei ruse. Traind o buna parte din copilarie si tinerete in Rusia, Mannerheim stia foarte prost finlandeza la momentul independentei, dar avand valente de poliglot, a invatat limba tarii sale foarte repede (vorbea  suedeza, adevarata lui limba materna, mama lui fiind suedeza, apoi, rusa, engleza, germana, franceza, poloneza, portugheza si ceva chineza). Cartofor de forta, si-a pierdut averea de cateva ori, asa ca nevasta-sa l-a lasat. In consecinta, Mannerheim si-a cultivat caracterul de aventurier, ducandu-se intr-o misiune de spionaj (deghizat in om de stiinta) in Asia Centrala, proaspat ocupata de rusi, dar si in China, intorcandu-se in Rusia cu numeroase informatii despre China in ultimele zile ale Imperiului.

In timpul primului razboi mondial, Mannerheim a condus trupe rusesti pe frontul din Galitia, dar si pe frontul din Moldova unde a participat la sase batalii, inclusiv la victoria de la Marasesti. Dupa caderea Imperiului Rus, Mannerheim care nu era agreat nici de guvernul Kerenski datorita prieteniei cu tarul Nicolae II, nici de bolsevici, s-a retras la Odessa si de acolo s-a intors in Finlanda unde avea sa-l astepte gloria.

In ianuarie 1918, Senatul Finlandei il numeste comandant-sef al inexistentei Armate Finlandeze pe care el o creaza de la zero si cu ajutorul careia reuseste sa invinga garzile rosii pro-bolsevice. In  acelasi an, pleaca in Occident pentru a obtine recunoasterea independentei Finlandei, amenintata de faptul ca guvernul provizoriu fusese cam pro-german (de altfel, Finlanda se proclamase regat sub conducerea Regelui Frederic Karl von Hessen, din familia princiara germana din Hessen. Acesta nu va calca niciodata in Finlanda si va renunta la tron dupa 2 luni datorita infrangerii Germaniei in razboi)… Reuseste “iertarea” Finlandei de catre francezi si britanici si se intoarce acasa, unde devine Regent, de facto, sef al statului. Desi unii finlandezi au incercat sa-l convinga sa se incoroneze Rege al Finlandei, tara devine republica, iar Mannerheim dupa ce pierde primele alegeri prezidentiale, se retrage suparat din politica.

In anii 20 – 30, Mannerheim se transforma intr-un globetrotter, calatorind in special in Asia (Birmania, Sikkim, India, dar si Irak sau Egipt). Acasa, avea insa promis job-ul de sef al armatei in caz de razboi, iar in 1933 primeste rangul de Maresal (singurul Maresal din istoria Finlandei. Noi, am avut 4 maresali). La sfarsitul anilor 30, si-a dat demisia din armata, datorita divergentelor cu fortele politice ale vremii…

Pensia Maresalului se intrerupea insa brusc la 30 noiembrie 1939, cand Uniunea Sovietica ataca Finlanda. 17 zile mai tarziu, Maresalul Mannerheim isi retragea demisia si revenea in fruntea Armatei Finlandeze la varsta de 72 ani. Va reusi sa opreasca ofensiva armatei sovietice in miraculosul “razboi de iarna” cand de facto Finlanda va invinge URSS, blocandu-I accesul spre Helsinki. In urma tratatului de pace de la Moscova, Finlanda va fi obligata sa cedeze Karelia, pe care o va recapata insa in 1941, odata cu atacul german asupra URSS (Finlanda nu a semnat insa nici un tratat de alianta cu Germania lui Hitler si nu a participat la atacul asupra Leningradului, desi granita finlandeza era la o bataie de tun de Leningrad). Mannerheim va incerca sa se tina deoparte de al doilea razboi mondial, desi de facto luptase de partea germanilor… A incercat sa tina relatiile cu Hitler la un nivel cat mai scazut, si a fost stupefiat sa-l vada pe Fuhrer la Helsinki in ziua in care Mannerheim implinea 75 de ani in 1942… Hitler il voia cu tot dinadinsul ca aliat.

In 1944, Mannerheim devine presedinte al Finlandei si reuseste sa scoata Finlanda din razboi fara sa aibe parte de ocupatie sovietica… De altfel, Stalin declara unei delegatii finlandeze ca ar face bine sa-i multumeasca lui Mannerheim ca datorita prestigiului sau, Stalin a decis sa nu ocupe Finlanda. Desi sef al unei armate care a luptat in razboi contra sovieticilor, nu va fi pus sub acuzare ca fiind “criminal de razboi” si in 1946, la 79 de ani demisiona din functia de presedinte. Pentru a treia oara in viata, Maresalul Mannerheim salva Finlanda. A murit in 1951 intr-un spital din Lausanne, iar data nasterii sale este o sarbatoare cu totul speciala in Finlanda – ziua drapelului.

Destul cu istoria, hai sa continuam drumul. Dar nu poti sa scapi de istorie, cand la doi pasi de statuia lui Mannerheim de cealalta parte a bulevardului, vei da de Kansallismuseum (Muzeul National). Desi arata ca o catedrala gotica, Muzeul merita cu prisosinta vizitat. Cladirea a fost terminata in 1916 si chiar daca esti un anti-talent in istorie, tot vei pleca cu o imagine clara asupra istoriei acestei fascinante tari. Cand l-am vizitat, am avut noroc sa dau si peste o expozitie temporara despre ortodoxia finlandeza, o ortodoxie de care sincer sa fiu, nu auzisem pana atunci.

In continuarea bulevardului Mannerheim, vei trece pe langa Finlandia Hall, iar in spatele ei se afla lacul Toolonlahti pe care poti sa te dai cu barca… si dupa ce iti pui in miscare bicepsii, cred ca merita sa nu ratezi sa vizitezi Stadionul Olimpic din Helsinki. Finlandezii sunt o natie foarte sportiva si peste tot o sa vezi oameni de toate varstele si sexele alergand sau dandu-se pe bicicleta. Daca ajungi la stadion, nu uita sa faci o poza cu statuia atletului Paavo Nurmi, medaliat de 9 ori cu aurul olimpic la Olimpiadele din Antwerpen (1920), Paris (1924) si Amsterdam (1928). Desi s-a deplasat si a vrut sa-si incheie cariera cu o a 10-a medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1932), nu a fost lasat sa participle datorita intrigilor Suediei care l-a acuzat ca este profesionist (in aceea perioada, doar sportivii amatori puteau lua parte la Jocurile Olimpice)… Nedreptatea va fi cumva reparata in 1952 cand Paavo Nurmi va fi desemnat sportivul care sa aprinda flacara olimpica la Jocurile Olimpice de la Helsinki… Si daca tot am ajuns la episodul Olimpiadei finlandeze, sa nu uitam ca la Helsinki, Romania a obtinut prima medalie olimpica de aur din istorie prin Iosif Sarbu (tir) si tot aici, pe stadionul Olimpic din Helsinki, Steaua obtinea calificarea in semifinalele Cupei Campionilor Europeni la fotbal in magicul an 1986 prin golul lui Piturca, dupa 173 minute fara gol in dubla confruntare cu Kuusysi Lahti. Daca ajungeti la stadion, vizitati Muzeul Sporturilor, dar mai ales nu ratati sa va urcati in turnul stadionului (inalt de 72 metri) de unde va puteti bucura de o panorama unica a orasului.

De la stadion, luati-o pe niste stradute si cu harta in mana, dar si cu spirit de orientare, cautati biserica Temppeliaukio. Este o biserica noua, construita in 1969, dar are cu adevarat o arhitectura de avangarda. Sapata in roca, partial subterana, biserica are o cupola imensa cu un diametru de 24 metri strabatuta de nu mai putin de 22 km de cupru… este poate singura cladire din Helsinki care m-a lasat cu gura cascata…

Luati-o apoi catinel la vale, spre centrul orasului pentru o seara intr-una din cafenelele faimoase ale orasului.

Ziua 2 Helsinki : muzeul Mannerheim – Suomenlinna

Dupa maratonul de ieri, aveti de ales intre ceva relax sau un nou maraton. Daca vreti maraton, sariti in ferry-ul de Talinn si duceti-va pana peste garla, in Estonia. Acolo veti descoperi un oras superb. Daca vreti relax, ramaneti in Helsinki.

Mai dati o raita prin piata pentru niste zmeura si apoi duceti-va la Muzeul Mannerheim, ceva mai sus de statia de ferry pentru Talinn… Tot v-am umplut capul cu Maresalul, de ce sa nu-i vizitati fascinantul sau muzeu din vila in care a locuit… Dupa muzeu, intorceti-va in port si luati un vaporas pana pe insula Suomenlinna. Aflata la doar 15 minute cu vaporasul, aici este locul favorit de petrecere a weekendului pentru multi locuitori ai Helsinki-ului… Pe insula, puteti gasi fortificatiile militare care aparau Helsinki-ul de atacatori (nu si de cei rusi care au cucerit fortareata in 1808), dar si muzee militare… Daca v-ati plictisit de medalii si tunuri, de ce sa nu vizitati Muzeul Jucariilor, care detine o colectie privata de mii de papusi !

Daca va plictisiti pe insula, intorceti-va inapoi in oras, duceti-va la gara si sariti in tramvaiul 24 si mergeti pana la Seurasaaari, Muzeul Satului Finlandez unde ghizi si ghiduse blonde imbracate in taranci va vor arata ca obiceiurile populare ale Finlandei nu sunt radical diferite de cele ale Romaniei.

Si asa, incet, incet, vei termina si ziua a 2-a.

Cum ajungi la Helsinki

Exista o singura cursa directa intre Bucuresti si Helsinki asigurata de Finnair (187 euro). Daca vreti sa mai vedeti si altceva pe drum, o idée buna ar fi KLM-ul care costa 312 euro si poti vedea si Amsterdamul J. Alte companii de verificat sunt Lufthansa (via Germania), Malev (via Budapesta) sau LOT (via Varsovia).

Cazare Helsinki

Helsinki este un oras scump. O optiune buna este Hostel Academica unde un pat la comun e 25 euro, iar o dubla 66 – 72 euro, dar, atentie, acest hostel este deschis turistilor doar vara (1 iunie – 31 august), pentru ca in restul timpului, este ocupat de studenti. Daca vrei ceva inca si mai ieftin, du-te la Stadion Hostel pe langa Stadionul Olimpic unde patul la comun costa 20 euro, iar dublele 47 euro. Pentru putin mai sus, va recomand Hotel Anna unde in septembrie 2009 am platit vreo 80 euro pe o single, acum sarind preturile peste 100.

Unde mananci

O sa gasesti toate fast food-urile cunoscute din Europa. Dar daca vrei sa mananci ceva bun si ieftin, cauta mancatoriile din cartierele din afara centrului – cum ar fi pe langa stadion, sau pentru un gust mai exotic, cele cateva restaurant nepaleze.

Cand sa te duci la Helsinki

Vara, vara, vara. Ai mai multe sanse sa fie cald si soare. Oricum, ziua dureaza mai mult decat in restul Europei. N-ar fi o idée rea sa vizitezi Helsinki de Solstitiul de Vara cand au loc mari sarbatori de origine pagana cu focuri si dansuri indracite… Si daca totusi vreti sa aveti o idee mai stiintifica, iata mediile multi-anuale care iti previzioneaza cum e vremea in Helsinki.

Top 3 obiective turistice in Helsinki

As zice Muzeul National, biserica Temppeliaukio si biserica ortodoxa

Harta Helsinki

Click aici

Imagini Helsinki

Obiective turistice Finlanda: catedrala luterana Helsinki

Catedrala Luterana

Obiective turistice Finlanda: catedrala luterana Helsinki

Obiective turistice Finlanda: biserica ortodoxa Helsinki

Catedrala Uspenski

Obiective turistice Finlanda: peste in piata din Helsinki

Prin piata… pestii la loc de cinste

Obiective turistice Finlanda: zmeura in piata din Helsinki

Dar parca tot zmeura imi face mai multa pofta !

Imagini Finlanda: portul Helsinki

Unul din golfurile orasului

Imagine Finlanda: un vas in Helsinki

Imagini Finlanda: cladire Art Nouveau Helsinki

Prin centru, gasesti cladiri frumoase peste tot

Imagini Finlanda: statuia lui Mannerheim Helsinki

Statuia Maresalului

Imagini Finlanda: Muzeul National Helsinki

Muzeul National – intrare

Imagini Finlanda: Muzeul National Helsinki

si interior…

Imagini Finlanda: Muzeul National Helsinki, crucea de fier

Finlandezii n-au nici o problema sa-si prezinte trecutul … chiar daca asta inseamna si crucea de fier nazista

Imagini Finlanda: statuia lui Paavo Nurmi Helsinki

Statuia lui Paavo Nurmi

Imagini Finlanda: stadionul olimpic Helsinki

Stadionul Olimpic cu turnul de 72 metri

Obiective turistice Finlanda: biserica Temppeliaukio Helsinki

Biserica Temppeliaukio

Obiective turistice Finlanda: biserica Temppeliaukio Helsinki

Interiorul

Obiective turistice Finlanda: Hellsinki, Rock Shop, Helsinki

Magazinele sunt uneori distractive…

Obiective turistice Finlanda: sex shop Beate Uhse Helsinki

sau sexy 🙂

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Eu merg la Stockholm in martie. Ma gandeam sa dau o fuga si pana la Helsinki 1-2 zile. Doar ca ferry face 17 ore(merge noaptea) pe segment si costa 100 euro/pers cu Viking.

    Crezi ca exista o varianta mai ok si ca timp si ca bani?

  • Imperator spune:

    Uite-te la zborurile Blue1 – zbor Stockholm – Helsinki. Nu stiu exact cand mergi, dar vad ca in martie, cel mai bun pret este 806 SEK (93 euro):
    http://www.blue1.com/sv/se/

  • Anonymous spune:

    nu face 17 ore. pleci seara si ajungi dimineata, poti sta tota ziua si sa te intorci tot noaptea (salvezi doua nopti de cazare) iar pe vas este chiar distractie.

  • Calianu spune:

    Salut. Nu mai citisem multe despre finlandezi pana la postul tau.
    Sunt pasionat de istorie si am fost uimit de lupta lor din WW2.
    Admirabil popor.
    Felicitari pentru articol.

  • Ioana spune:

    Ca tot intrebasem eu pe forum ce sa (mai) vad intr-o zi la Helsinki, la tanc a picat articolul asta! 🙂

    Am cam vazut tot si mai mult decat atat, dar cum ziceam nu am intrat in Uspenski si…tocmai mi-ai dat o idee cu Muzeul National, mersi

  • Imperator spune:

    @ Calianu – nici eu nu citisem prea multe despre finlandezi inainte de a merge la Helsinki… Vizitand muzeele si cumparand si o carte, am aflat multe lucruri realmente interesante… Mannerheim a fost intr-adevar un super-personaj – globetrotter, cartofor, comandant de osti, excelent politician, spion…

  • ADI spune:

    Ma uitam de curiozitate pe profilul tau de OpenFlights, si am observat ca ai avut 2 zboruri directe cu Tarom pe relatiile Sibiu-Sofia si Constanta-Amsterdam. Au existat asemenea rute vreodata?:).
    Felicitari pentru blog!
    Urmatoarea destinatie de vacanta unde va fi?

  • Imperator spune:

    @ Adi – multumesc pentru aprecieri
    Sofia – Sibiu a avut loc pentru ca Bucurestiul era inchis datorita cetii si am aterizat la Sibiu 🙂
    Bucuresti – Constanta, da, a existat, a fost primul meu zbor cu avionul in 1991. De fapt, a fost Bucuresti – Constanta, Constanta – Amsterdam 🙂

  • Imperator spune:

    Dar pe vremea aceea, exista cursa Bucuresti – Constanta. De altfel, existau si Bucuresti – Craiova sau Bucuresti – Caransebes.
    Urmatoarea destinatie ? Probabil Liban

  • helsinkilainen de 24 de ani spune:

    O multime de inexactitati… O multime!!!

  • […] în stâncă (Temppeliaukio). Amândouă ne-au plăcut tare mult. Acum am înțeles de ce spunea Cezar Dumitru că l-a uimit această clădire. După aceea ne-am întors la apartament, ne-am strâns bagajele […]

  • ANA spune:

    Bună! Ce știi despre condițiile de călătorie covid în Finlanda? Pe situl oficial sunt informații contradictorii. Scrie mai întâi ca toate restricțiile la frontiera st anulate pt cetățenii UE, dar apoi ca aceștia pot fi controlați după întrarea în tara..

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest