Descoperiti Balcanii ! Sunt atatea locuri incredibile ! Episod 2

Obiective turistice Croatia: Dubrovnik Descoperiti Balcanii

Astazi ne vom continua calatoria prin Balcani. Poate este o zona mai cunoscuta, poate unii dintre voi ati mai descoperit-o, dar cred ca Coasta Dalmata trebuie sa fie obligatoriu pe lista de destinatii obligatorii a oricarui calator. E drept, pe alocuri, mai ales in Dubrovnik poate fi excesiv de scumpa, dar merita sa faci un sacrificiu. Deci, descoperiti Balcanii !

Ziua 7 Descoperiti Balcanii: Mostar – Dubrovnik / Croatia

La ora 12:30 ai teoretic un autobuz spre Dubrovnik. Atentie, orarele la autobuzele de la Mostar spre Dubrovnik se schimba, iar marea majoritate vin din alte parti din Bosnia, deci e bine sa va luati bilete in avans, mai précis cand ajungeti in Sarajevo. Autobuzul face in general 3 – 4 ore, dar pregateste-te de un peisaj cu totul magic … Incearca sa prinzi loc pe partea dreapta a autobuzului pentru a te bucura de un peisaj superb, de incredibila Coasta Dalmata ! Sa nu te miri ca vei fi intrebat de pasaport din cand in cand… Autobuzul iese din Bosnia si intra in Croatia, apoi o ia pe Coasta Dalmata, reintra in Bosnia la Neum si dupa alte 10 km, iese din Bosnia pentru a reintra in Croatia. Neum este o enclava nominal tinand de Bosnia, taman pentru ca Bosnia sa aibe o asa-zisa iesire la mare…

Odata ajunsi la Dubrovnik, este greu sa nu fi reperat de vreo batrana care sa-ti ofere vreo camera – “slobode sobe”. Marea majoritate vorbesc un soi de germana si putina italiana, asa ca nu e rau sa inveti si putina croata (aproape identica cu sarba si bosniaca). Preturile variaza enorm in functie de sezon. Atentie, insa cand ti-o arata pe harta sa nu fie la Cuca Macaii (in general “10 minute pe jos de orasul vechi” inseamna 10 minute cu elicopterul !). Dar camerele si casele sunt faine pentru ca este o competitie intensa, iar dubrovnikarii au facut intotdeauna bani din turism sau negot si si-au construit case cat mai faine. Asteptati-va insa la scoruri de gen 40 – 50 euro pe camera pe noapte, iar vara ceva mai mult. Uite ce am descoperit:  50 – 60 euro fix in orasul vechi suna chiar decent ! Iar daca acceptati sa stati mai departe de oras in peninsula Lapad, iata inca o oferta: cu 44 euro pe camera in sezonul de varf (si 36 euro in off-season)

Moneda nationala este kuna, dar poti folosi si euro la o rata defavorabila. Vei gasi destule ATM-uri si case de schimb valutar.

Cetatenii romani nu au nevoie de viza, dar au nevoie de pasaport.

 

Ziua 8 & 9 si se poate si mai mult – Dubrovnik / Croatia

Daca Coasta Dalmata este o bijuterie, atunci Dubrovnik-ul este in mod cert diamantul ei cel mai pretios. Fosta republica marinara independenta (Ragusa), rivala a marii Venetii, Dubrovnikul vechi este unul dintre cele mai frumoase orase istorice ale Europei – nu rata sa te plimbi pe stradute, pe zidurile de aparare, sa vizitezi bisericile si palatele. E un loc absolut superb. In ciuda tuturor fetelor dragute si a baietilor simpatici care te invita la o masa copioasa pe una din ulitele orasului, incearca sa eviti sa mananci in orasul vechi daca portofelul este cam gol. Daca nu, va fi o experienta faina si o mancare super-gustoasa… la Dubrovnik se intalnesc Balcanii cu Italia si din punct de vedere gastronomic…! Da o fuga si pe insula Lokrum, chiar daca nu esti nudist, urca-te cu telecabina pe muntele ce domina orasul pentru o panorama superba… Telecabina nu a functionat ani in sir dupa ce in 1991 a fost bombardata de flota sarba, alaturi de tot orasul, dar a fost repusa recent in functiune.

 

Ziua 10: Dubrovnik – Budva / Muntenegru

Din Dubrovnik, ai zilnic un autobuz spre Muntenegru la ora 10:30. Mai sunt inca doua autobuze mai tarziu, dar doar de 3 ori pe saptamana. Drumul face cam 3 ore si ceva, dar ca si cel de la Mostar la Dubrovnik, este dureros de pitoresc…. Vei ramane fara cuvinte si loc pe SD-ul aparatului de fotografiat, trecand pe tarmul superbului fjord de la Kotor. Odata ajunsi la Budva, daca nu veti gasi déjà clasicele doamne de la statia de autobuz, bateti in usa la biroul de informatii turistice care va vor gasi o camera privata. Desi moneda nationala a Muntenegrului este euro, preturile aici sunt net inferioare celor din Croatia, deci veti rasufla mai usurat. Dar nici aici nu mai e asa de ieftin precum a fost (am avut la dispozitie un intreg apartament la Budva in mai 2001 fix in orasul vechi pentru doar 10 marci germane !) deoarece turistii rusi au descoperit acest mic rai unde nu au nevoie de viza, asa ca avioanele rusesti aterizeaza unul dupa altul pe aeroportul din Tivat, varsand mii de rusi in cautare de soare, dar si cu buzunarele doldora de bani…

Daca totusi, vreti sa aranjati ceva in avans, aruncati o privire aici.  Gasiti camere si la 26 euro in sezonul de varf… Alta viata fata de Croatia !

Moneda nationala a statului Muntenegru este euro, deci nu trebuie sa va mai bateti capul cu schimbul valutar dupa ce in ultimele cateva zile ati trecut prin dinari sarbesti, marci convertibile si kune croate !

Ce aveti de facut ? Budva este un Dubrovnik mai mic si sper ca cu asta am zis totul…!

 

Ziua 11 – 13 Kotor, Herceg Novi, Cetinje, Sveti Stefan / Muntengru

Luati la vizitat coasta dalmata si nu numai… Luati autobuzul pentru a va bucura din nou de spectacolul naturii si vizitati istoricul oras Kotor, dar si Herceg Novi de cealalta parte a fjordului. Asta va va lua cam o zi. Intr-o alta zi, luati autobuzul si urcati periculos pe varful muntelui in istorica capitala a Muntengrului, Cetinje unde veti afla despre fascinanta istorie a regilor-episcopi din acest tinut cu oameni duri. Si asta va va lua vreo jumatate de zi, ca si o tura pe la Sveti Stefan, celebra insula preferata pe vremuri de marile staruri ale cinematografiei europene…si nu uitati si Budva ca doar acolo stati !

Dar mai ales pregatiti-va pentru marea aventura, saltul in necunoscut, spre Albania ! Dar despre asta, de abea maine !

Descoperiti Balcanii harta.JPG

Sa ne reamintim traseul 🙂

Obiective turistice Croatia: Dubrovnik Descoperiti Balcanii

Dubrovnik

Obiective turistice Muntenegru: Budva, Descoperiti Balcanii

Budva… nu-i asa ca seamana ?

Comentarii

  • vladut_v spune:

    Trebuie sa fie extraordinar de frumos in zonele astea: munte, mare, istorie, oameni, gastronomie si … libertate.

  • Delwind spune:

    Pentru Muntenegru (si Croatia dar inca nu am fost) iubitorii de mare pot incerca varianta unui velier.
    Noi am facut Bar-Kotor si retur intr-o saptamana, lejer, cu maxim 3-4 ore de navigat pe zi si restul prin orase. Vazut dinspre mare Muntenegu este si mai spectaculos si viata la bord este o alta experienta unica.
    E ceva mai scump, cam 350-400 euro/om pe saptamana, loc pentru 6 oameni pe barca. Include barca/cazare, motorina, skipper.

  • zvajla spune:

    pe 28 luna asta o sa plec dupa traseul tau(bucuresti-belgrad-mostar-dubrovnik-budva apoi podgorica si belgrad) si cand ma intorc o sa-ti spun parerea.

    • Imperator spune:

      Astept cu mare drag impresiile tale… eu nu am mai fost prin zona de ceva timp, chiar sunt curios 🙂 In mod cert, cred ca nu vei fi dezamagit, dimpotriva !

      • zvajla spune:

        am cautat pe net despre fiecare oras mai multe si c.u siguranta o sa-mi placa.Abia astept sa admir moscheile din Sarajevo,podul din Mostar,sa ma pierd pe strazile din Dubrovnik:D….Am gasit cazare in Sarajevo in centrul vechii pe langa fantana cu 30 de euro.

        • Adrian spune:

          zvajla te duci cu masina? Te intreb ptr ca si noi gasisem cazare in centru langa fantana dar masina trebuia s ao lasam ff departe si nu ne vedea sa tragem bagajele dupa noi.

  • zvajla spune:

    Imperator,ce nu trebuie ratat de vazut in sarajevo??

    • Imperator spune:

      Cartierul vechi turcesc, dar si cel austriac de langa, tunelul folosit in razboi, sa te plimbi pe dealurile care domina orasul si mai ales sa mananci cevabcici la Zeljo 🙂 In Bascjarsja, cartierul turcesc

  • Imperator spune:

    In orasul vechi, vei gasi pe o distanta de 500 metri moscheea principala, catedrala catolica, biserica ortodoxa si sinagoga… Este pe strada principala imediat cum intri in Basjarsja (cartierul turcesc) dinspre zona construita de habsurgi… O alta moschee importanta e in Sarajevo nou, nu foarte departe de televiziunea de stat (dar pe partea opusa al lui Zmaja od Bosne – principalul bulevard din oras, zisa si Aleea Lunetistilor… E construita dupa razboi de Arabia Saudita care nu a putut sa ajute Bosnia in alt fel decat sa le tranteasca o moschee imensa !

  • zvajla spune:

    Kralj Fahd Džamija asta e moscheea?Am vazut-o mai demult intr-o revista si pe ea o cautam.ms mult,abia astept sa ajung:D

    • Pitzifelnic spune:

      Mie Podgorica mi s-a parut de departe cea mai urata capitala pe care am vazut-o pe lumea asta. Au o arteziana in piata din centru, un pietonal obosit si niste pizzerii, plus un rau amarat care trece prin oras. Nu mi-as trimite acolo decat eventual dusmanii! Comparata cu Podgorica chiar si Tirana e de-a dreptul frumoasa!
      Deci: voua chiar v-a placut?!

      • Zvajla spune:

        Din tot traseul Podgorica a fost de departe cea mai „nespectaculoasa” .A fost placut,sa ne plimbam prin centru,prin parcuri,nu pot spune ca ne-am mai intoarce,dar eu zic ca merita vazuta cateva ore:D si atat.

  • Raul Baldean spune:

    Frumoasa excursie. Si eu am fost anul trecut intr-un road trip prin fosta Iugoslavie. Aici e partea cu Muntenegru: http://raulbaldean.wordpress.com/2012/08/25/fosta-iugoslavie-si-grecia-septembrie-2011-a-2-a-parte-muntenegru/

  • Andrei spune:

    Da, fraţilor,dar numai comuniştii cu bani îşi permit să meargă aici

  • stefan spune:

    Am rezervare la Sveti Stefan, si as vrea sa imi spui cu ce as putea ajunge pana acolo. Preferabil autocar. Eu deocamdata nu am gasit nimic dinspre Timisoara, doar avion, dar e la pret de „cocaina” 🙂 . Multumesc anticipat.

    • Imperator spune:

      Tren (sau autobuz) la Belgrad, de acolo, tren spre Bar (e si tren de noapte parca) si apoi ceva autobuz (spre Budva, banuiesc ca opreste si la Sveti Stefan)

  • Mircea PELEA spune:

    Am avut ocazia in vara aceasta sa-mi petrec 10 zile in Muntenegru la Budva.
    Am calatorit in foarte multe tari dar Muntenegru, mi s-a parut ca este una dintre cele mai fermecatoare. Interferenta muntilor cu marea este ca un vis frumos. Peisajele iti taie respiratia. Nu stii efectiv in ce parte sa priveste ca sa nu iti scape niciun colt de rai.
    Muntenegrenii mi s-au parut a fi niste oameni minunati. Calzi, primitori, zambitori si dornici sa te ajute de cate ori ai nevoie..
    Cu siguranta ca voi reveni pe plajele din Budva, si pentru a revedea peisajul mirific muntenegrean.
    Imi doresc de asemenrea, o vacanta pe litoralul albanez la Durres sau Vlore, pentru ca am vizionat mai multe filmulete pe internet si mi-a placut foarte mult. Asadar, in vara viitoare voi fi in Albania, si voi petrece si o zi -doua si in Muntenegru de care mi-e tare dor….

    Doamnelor si domnilor, va lansez si dv. tuturor celor indragostiti de locuri de vis, invitatia de a petrece cel putin cateva zile in micuta dar minunata tara nou aparuta pe harta Europei, care este: MUNTENEGRU, si va asigur ca nu veti regreta nicio clipa alegerea facuta.

    Cu frumoase ganduri,
    prof. Mircea PELEA
    jurnalist TV
    jurist

  • Laur spune:

    Asa cum am promis, continui cu detaliile aferente calatoriei cu autocarul prin Balcanii de vest.

    De la Mostar, am luat autocarul Mostar-Dubrovnik-Budva, ce pleaca la 7 dimineata si vine deja destul de plin, dar ai loc sa stai jos. Biletul costa cam 36 de euro si face toti banii. Dupa Mostar drumul deja e la 100 de metri altitudine fata de restul peisajului, apoi ajunge pe coasta dalmata unde trebuie sa incerci sa te abtii sa nu faci foarte multe poze. Ajunge apoi la Dubrovnik, unde multi pasageri coboara, altii urca, dupa care isi continua drumul. Cum a spus si Cezar, de mai multe ori autocarul opreste pentru controlul pasapoartelor, dupa care ajunge la Muntenegru. La Kotor, autocarul va parcurge intregul fiord, care este si el de neratat.
    Autocarul va ajunge undeva la 4-5 dupa-amiaza la Budva,la autogara. Nu sunt sigur, dar este posibil ca sa mearga pana la Ulcinj, aproape de granita cu Albania.
    Continuarea in urmatorul articol.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Obiective turistice Croatia: Dubrovnik Descoperiti Balcanii
Descoperiti Balcanii harta.JPG
🙂
Obiective turistice Croatia: Dubrovnik Descoperiti Balcanii
Obiective turistice Muntenegru: Budva, Descoperiti Balcanii
Dubrovnik Coasta Dalmata Croatia
Dubrovnik
Echipa Jet Holiday
Pamir Highway
Sibenik Croatia
Budva Muntenegru
Dubrovnik Coasta Dalmata Croatia
Dubrovnik
Echipa Jet Holiday
Pamir Highway
🙂
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Destinatia anului
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Destinatia anului