In 1992, plin de bagaje coboram din tren pe peronul garii Lucerna. Plecasem din Austria pe la 5 dimineata si pana acolo, schimbasem 3 trenuri si mai trebuia sa mai iau un tren pana in satul Entlebuch unde urma sa dorm. In plus, trebuia sa ajung inainte de ora 16:00. Dar in ciuda oboselii , a bagajelor si a presiunii sa ajung la o anumita ora, nu am putut sa nu ies din gara pentru a ma umple de bucuria panoramei Lucernei. De atunci, am revenit de cateva ori in Lucerna si de fiecare data m-am bucurat ca prima oara, in acea zi de iulie 1992.
Se spune ca Lucerna a fost fondata la indicatia unui inger care a aratat unui grup de colonisti unde sa construiasca o capela. Si a avut mare dreptate. Astazi, cred ca si cel mai aprig ateu trebuie sa recunoasca ca Lucerna este asezata intr-un peisaj paradisiac – dealuri, munti semeti, un rau repede si proaspat si un lac de un albastru superb. Are tot ce-I trebuie pentru a reprezenta chintesenta Elvetiei – lac, munti, dealuri verzi, rau. Iar omul a completat natura – Lucerna s-a aflat pe marile drum comercial transalpin care lega Germania de peninsula italica si a prosperat, construind un oras medieval superb.
Pentru multa lume, descoperirea Lucernei (sau Luzern in germana) incepe de la gara. E un loc bun de a-ti incepe periplul pentru ca gara se afla la doi pasi atat de orasul vechi, cat si de lacul Luzern. Primul monument care iti rasare in cale este Podul Capelei sau Kappelbrucke, un pod de lemn construit prin secolul XIV pentru a lega cele doua tarmuri ale raului Reuss. Este unul din simbolurile Elvetiei si unul din cladirile mele favorite. Nu este monumental ca Taj Mahal-ul, nu este misterios ca Macchu Picchu, dar cel putin mie imi da un sentiment de frumos, de bine. Aduce cumva cu tunelul de lemn de la Sighisoara, doar ca este peste un rau… Din nefericire, ceea ce vedeti astazi nu mai este decat intr-o foarte mica masura podul original. Acesta a ars in august 1993, aparent datorita unei tigari aruncate neglijent. Am satisfactia sa-l fi cunoscut in varianta originala cu un an inainte de incendiu. Imediat dupa dezastru primaria Lucernei a purces la reconstructia podului, iar pentru reconstituirea lui fidela, autoritatile au cerut celor care facusera poze sau filme cu podul original sa le trimita la Luzern.
Din fericire insa, marea majoritate a frescelor care impodobesc podul, pictate de Heinrich Wagman in 1614 si care redau momente din istoria Elvetiei au fost salvate din foc si impodobesc inca odata noul pod al Capelei. Daca te uiti cu atentie, poti sa se sesizezi care este portiunea din pod care a ramas si cea noua – e o diferenta de culoare inca destul de evidenta.
Dar sa facem cativa pasi si in orasul vechi. Este la fel de colorat si elegant ca multe alte centre istorice ale Elvetiei. Vei descoperi piete cu statui si fantani in mijloc, cladiri cu picturi murale exterioare redand personaje mai mult sau mai putin mitologice Aici nu pot indica vreun loc special, poate cu exceptia restaurantului Fritschi cu fatada lui de zici ca luat foc cladirea… Pierdeti-va pe stradute si savurati coltisoarele frumos ornate ale orasului. Ca orice oras medieval care se respecta, nu se poate ca Lucerna sa nu aibe si un zid de aparare. Nu trebuie sa fi un pasionat de arhitectura militara pentru a vizita fortificatiile… pur si simplu daca te plimbi pe zid, te vei bucura de o panorama splendida.
Nu ratati monumentul Lowendenkmal, sau Lion Monument. Este o statuie a unui leu adormit, sculptata intr-o stanca, dedicata soldatilor elvetieni care si-au dat viata in 1792 pentru a apara viata regelui francez Ludovic al XVI-lea si a reginei Maria Antoaneta in timpul Revolutiei Franceze. De altfel, trebuie spus ca Elvetia nu a fost intotdeauna un simbol al prosperitatii ca in ziua de astazi. In intreg Evul Mediu, elvetienii au suferit destul de mult de saracie si numerosi munteni si-au lasat vacile si pasunile montane pentru a se angaja ca mercenari in intreaga Europa. Sa ne aducem aminte ca pana si in ziua de astazi, Papa de la Roma este aparat de o Garda Elvetiana… Oamenii muntilor erau niste tipi viteji, puternici si duri !
Nu ratati o plimbare pe malul raului. Puteti vizita baroca biserica a iezuitilor din dreapta raului, dar nu se poate sa nu fiti atrasi de castelul Gutsch, un hotel unde a locuit inclusiv Regina Victoria a Marii Britanii… Cocotat pe unul din dealurile care domina orasul, detine probabil cea mai buna panorama din toata Lucerna. Din pacate, ultima oara cand am calcat in Lucerna in vara lui 2008, Gutsch era inchis si cred ca inca nu a fost redeschis pentru ca nu am gasit nimic pe net care sa-mi sugereze ca a revenit in circuitul hotelier. Deschis sau nu, merita cu prisosinta sa te cateri pana la portile lui (pe jos sau cu un funicular) pentru a te umple de imaginea Lucernei medievale, a vilelor somptuoase care s-au construit pe malurile lacului si nu in ultimul rand de albastrul lacului Luzern.
Orasul este dominat de un munte stancos si plesuv. Este faimosul varf Pilatus si peste tot prin oras vei vedea reclame care te indeamna sa te urci pe el. Am fost si eu in 2008 si va asigur ca este o excursie de o zi extrem de placuta… Nu va speriati, nu e foarte greu, peste tot sunt telecabine sau trenuri cu cremaliera, dar intr-un tur complet poti sa ai parte de o imagine superba de pe varful care domina o buna parte din Elvetia nordica (practic, masivul Elvetiei Centrale incepe cu Pilatus), dar si de o excelenta plimbare cu vaporul pe lacul Lucerna.
Vorbeam de lac ? Iata un alt lucru care nu merita ratat cand te afli la Lucerna. Chiar si fara sa te urci pe Pilatus, merita sa iei un vapor din Lucerna si sa te bucuri de poienele verzi, de apa curata a lacului, de satucele desprinse din desenele animate cu Heidi (stiu, Heidi este tiroleza, dar ce conteaza, Tirolul aduce mai repede cu Elvetia decat cu Viena imperiala) sau sa incerci sa descoperi vreo vaca mov pe pasunile montane (eu n-am gasit nici una decat in reclame, dar puteti sa insistati daca ajungeti prin Elvetia). Spre deosebire de celelalte mari lacuri elvetiene – Zurich si Geneva (cunoscut sub numele de Leman in afara cantonului genevez), lacul Luzern (sau “al celor 4 cantoane” cum i se spune in afara Lucernei) este un lac contorsionat si nu drept, linear. Lacul se infiltreaza pe sub culmi inalte, un lac rasucit care rasare dupa fiecare pinten de munte. Daca vreti sa va bucurati de tot lacul, luati un vapor din Luzern pana in satul Fluelen, drumul durand cam 2 ore cu opririle de pe drum. Nu este insa ieftin, dar ce o fi ieftin in Elvetia ? Un bilet Luzern – Fluelen costa 45 franci elvetieni (34 euro). Pe drum, va veti putea opri la faimoasa poiana Rutli unde s-a nascut Elvetia in 1291… si tot pe aceste vai, sunteti acasa la legendarul Wilhelm Tell, simbolul de netagaduit al acestei tari iubitoare de liberatate (exista chiar si o capela a acestuia, iar intreaga legenda a celebrului arcas se desfasoara in zona Uri a lacului). Din Fluelen, va puteti intoarce cu trenul via Goldau. Trenul nu costa “decat” 24 franci (18 euro), dar merita sa va informati de la biroul de informatii turistice sau in portul Luzern daca nu exista ceva tarife speciale pentru excursii de o zi pe lac.
Concluzia ? Daca se intampla sa ajungeti prin Elvetia, nu ratati pentru nimic in lume sa vizitati Lucerna. Pentru mine este pe primul loc intre orasele helvete. Iar pe 2, se afla capitala federala, Berna. Dar despre Berna cu ocazia unui alt post…
Cum ajungi la Lucerna
Luzern nu are aeroport propriu, asa ca cel mai apropiat aeroport este Zurich. Singurele curse directe Bucuresti – Zurich sunt operate de Tarom si Swiss. Cele mai ieftine bilete Tarom sunt la 232 euro. Va recomand insa sa va uitati si pe preturile de la KLM. Desi trebuie sa schimbi in Amsterdam (vai, ce nasol J, mai ales daca ai si cateva ore intre avioane), costa 193 euro. De la Zurich, se poate ajunge cu trenul, sunt trenuri destul de frecvente
Cazare Lucerna
Exista numeroase posibilitati de cazare in Lucerna. Diversele oferte pot aparea pe booking.com. Personal, am dormit intr-un hotel putin nefiresc – fosta puscarie a orasului, folosita ca atare pana in 1997 (probabil ca in 1992 si 1995, cand am fost prin Lucerna, am trecut si pe langa puscarie care se afla la doi pasi de orasul vechi). Pentru amanunte, uitati-va la postul acesta.
Vremea in Lucerna
Vara. De obicei este soare, relativ cald, dar cu un aer proaspat. Pasunile sunt verzi, lacurile albastre, vacile baltate (nu mov !), este o minune. Iarna, de asemenea, poate fi un anotimp fain cand totul este alb, dar zilele insorite sunt mult mai putine, iar cursele pe lac pot fi sistate daca apare gheata la mal. Pentru a afla insa cand e mai bine sa mergi in Lucerna, iata media temperaturilor si precipitatiilor.
Unde mananci
Elvetia este scumpa rau, iar restaurantele ard si ele buzunarele. Daca nu vrei doar sandvich-uri din supermarketuri, in centru istoric exista magazinul universal Migros, unde la ultimul etaj se afla o cantina cu mancare excelenta la preturi modice – ma rog, ce poate fi modic in Elvetia.
Top 3 obiective turistice in Lucerna
Aproape fiecare cladire din orasul vechi poate fi un obiectiv turistic, asa ca merita este sa iei orasul la picior, pe stradute si pe malul lacului. Principalul obiectiv este Podul Capelei, apoi nu rata sa te plimbi prin centru si sa te urci sus, la castelul Gutsch.
Harta Lucerna
Imagini Lucerna
Kappelbrucke
Celebrul pod cu turnul adiacent („Turnul Apei” – Wasserturm)
Kappelbrucke, Wasserturm, biserica iezuitilor, iar in spate varful Pilatus
Restaurantul Fritschi – zici ca a luat foc !
Pe malurile raului
Turlele din Lucerna
In caz ca pretul la restaurante vi se pare prea ridicat…
Un pod mai putin faimos peste rau
Biserica iezuitilor
Prin orasul medieval
Castelul Gutsch in varful dealului
si mai de aproape…
Fosta puscarie a orasului, actual hotel
Imi place intotdeauna sa vad/citesc ceva despre Elvetia, o tara care nu s-a aflat niciodata in drumul meu….Poate dupa ce ma mai adun din departari si imi fixez busola mai pe aproape….Pozele sunt, oricum, imbietoare:)
Asa da
.
Un articol fain despre un oras minunat.
Da, Luzern este oraselul care mi-a ramas si mie in suflet, dupa excursia de o saptamana in Elvetia din vara anului 2004. Foarte frumos!
Am de luat o decizie destul de dificila. Pot aplica pentru un curs in Lucerne (nov.) sau Helsinki (oct). Ambele cursuri au aceeasi tematica, deci nu se pune problema tematicii. Daca aplic pt. Helsinki, pot ajunge pt. o zi si in Estonia. Specific faptul ca am fost in tarile nordice, dar nu in Finlanda (nici la Talinn). Daca ai fi in locul meu, ce ai alege? Nu am fost nici in Elvetia pana acum.
Hristos a inviat!
Adevarat a Inviat ! Pai cat timp stai pe acolo, cat timp ai de bantuit… Asa, la o prima vedere, as opta pt Luzern
Trei zile tine cursul, dar voi sta o saptamana.
Scuze ca nu am specificat!
Stau o saptamana.
Multumesc!
Parerea mea este ca Elvetia este net mai frumoasa ca Finlanda – este mult mai variata dpdv frumuseti naturale (Finlanda este destul de plata, intr-adevar lacurile sunt f frumoase, dar si Elvetia are lacuri superbe), iar in ceea priveste orasele, Elvetia este net peste Finlanda (doar Talinn-ul mai face fata :))
Pe langa Luzern care e splendid, poti sa ajungi usor si repede la Berna, un oras de asemenea splendid, poti sa faci o tura montana la Pilatus si apoi sa descoperi satele pitoresti de pe malul Lacului celor 4 cantoane (sau Luzern), poti sa vezi Zurich (care dupa Luzern n-o sa ti se mai para cine stie ce, dar cascada de la Schaffhausen e probabil cea mai faina din toata Europa) sau sa urci cu cel mai inalt tren din lume pana pe la 4000 metri in Alpii Bernoise (Jungfraujoch).
De cealalta parte, poti sa te duci la Talinn, desigur, poate si la Turku care anul asta e capitala culturala a Europei, o alta optiune este St. Pete, dar iti trebuie viza si sa dormi acolo sau cu ferry-ul peste noapte la Stockholm…
Eu personal, inclin spre Elvetia
Dar mai intreaba si pe forumul lui imperatortravel 
[…] browser não suporta iframes. Un blog post grozav: http://www.imperatortravel.ro/2011/04/lucerna-mica-bijuterie-din-centrul-elvetiei.html Tags: food matters, mancarea conteaza, mancarea medicament, prevenire […]
[…] al doilea rand, mi-as stabili cartierul general in Luzern. De ce? Pentru ca este, probabil, cel mai pitoresc oras al Elvetiei, este mic si linistit, este pur […]
[…] vechi. Nu e mare, nu e nici pe departe la fel de frumos precum cele din Lucerna sau Berna, dar e haios… Nu rata sa te urci in varful catedralei St Pierre pentru o priveliste […]
[…] s-a mutat si el la Geneva). Din Basel, poti sa ajungi repejor la Zürich sau in superbul oras Luzern, unul dintre acele orase pe care le iubesc in Europa. De asemenea, din Basel, poti sa ajungi […]
[…] foarte departe de Zurich, se afla insa orasul de poveste al Elvetiei, Luzern. Am fost de cateva ori la Luzern, dar de fiecare data cand ies din gara centrala a orasului sunt la […]
As dori mai multe detalii legate de turul complet catre Pilatus ( de unde se porneste, cat dureaza, daca cu Swiss Travel Card ai ceva reduceri etc ). Multumesc.