O minune a naturii – fjordurile norvegiene

Obiective turistice Norvegia: pe vapor printre fjorduri

Daca va duceti in Scandinavia, sa nu va asteptati la niste minuni ale arhitecturii… orasele scandinave sunt in general curate, cuminti, foarte organizate, dar spartane si fara mari minuni ale arhitecturii, poate cu exceptia Stockholm-ului, a Copenhagai si a cateva orase mai mici… dar ce este realmente incredibil si este obligatoriu sa vedeti in Scandinavia sunt superbele fjorduri norvegiene ! Trebuie sa vezi un singur fjord si imi vei da dreptate !

Am fost in Scandinavia intr-un tur cu trenul prin 1997. De atunci, nu am mai calcat. Reusisem cu greu sa fac rost de o viza de Suedia si pe baza ei de tranzite prin Germania si Danemarca. Dupa ce am studiat problema, am hotarat sa intru in Norvegia fara viza – toate sursele imi indicau ca nu exista control la trecerea frontierei intre Suedia si Norvegia, asa ca nu am intrat odata, am intrat de doua ori.

Turul – branduit sub numele de “Scanda Cezar Tour 1997” a fost destul de dificil… Preturile sunt enorme in Scandinavia, asa ca am preferat sa dorm foarte mult prin trenuri, aveam bilet Inter Rail si suplimentele de InterCity nu erau prea mari, iar la vagoanele de dormit nici nu visam. Am luat un tren de noapte din Copenhaga care ajungea dimineata la Oslo. Nici nu stiu cand am trecut granita, nu am vazut picior de granicer nici cand am traversat stramtoarea Skagerrak in Suedia, nici cand am trecut granita norvegiana. Debarcam la Oslo dis-de-dimineata si aveam bafta de o zi cu soare.

Dupa ce am alergat cam o jumatate de zi prin Oslo, pe la pranz, ma urcam in trenul de Bergen si ma asezam la geam. Si bine am facut pentru ca drumul a fost super-spectaculos… Practic, cam la fiecare 40 – 50 km, trenul se “salta” la un alt palier de altitudine, cu o vegetatie complet diferita… treceam de la gazon la tundra, chiar ma asteptam sa vad si vreo turma de reni, dar nu am avut ocazia… Poate cand urma sa merg spre Narvik, dincolo de Cercul Polar sa vad niste reni… dar si fara reni, spectacolul muntilor Norvegiei era total.

Dar asta nu era totul… tinta mea era satucul Flam, aflat la capatul fjordului Aurland. Dar ca sa ajung acolo, trebuia sa schimb trenul. Am coborat din IC-ul Oslo – Bergen in gara Myrdal, o gara anonima dintr-un orasel in care parea sa nu se intample nimic. Din pacate, n-am avut timp sa arunc o privire prin Myrdal pentru ca am sarit imediat in trenul de Flam… era tras de cealalta parte a peronului din micuta gara… Organizarea scandinava la ea acasa. Calea ferata Myrdal – Flam are chiar si un nume – se cheama Flamsbana si este un nume care merita retinut – este una dintre cele mai frumoase cai ferate din lume – coboara in spirala, ca intr-un adevarat vartej aproape 1000 de metri pe verticala, trecand pe langa paraie rapizi si pe langa o cascada spectaculoasa (cum trenul era populat de multi turisti, trenul s-a oprit langa cascada pentru ca sa facem poze !)… totul parea un roller coaster dintr-un Disneyland, singura diferenta, ca de jur imprejurul nostru erau doar munti, nu Mickey Mouse-i…! Ganditi-va ca lungimea caii ferate este de 20 km, iar diferenta de nivel de fix 863 metri… cea mai mare inclinare este de 55 grade, iar drumul tine cam o ora… dar o ora de vis…

Intr-un final, am ajuns la Flam, un satuc linistit pe malul fjordului, din pacate, soarele apusese, asa ca nu puteam sa-mi dau seama ce frumos era in Flam… Ganditi-va ca peste 500.000 de oameni dau o groaza de bani sa vina anual la Flam, deci merita cu prisosinta !

Am gasit loc in youth hostel-ul local fara probleme si m-am culcat… A doua zi, urma sa fac un tur de forta – sa iau ferry-ul prin fjord, apoi un autobuz si in fine trenul pana la Bergen, capitala fjordurilor din vestul Norvegiei. Este probabil unul din locurile in care regret ca nu am poposit mai mult… Dar timpul era destul de comprimat si trebuia ca in 2 zile sa fiu la Stockholm.

Dimineata era superba. Atunci mi-am dat seama ce frumos poate fi la Flam – lacul albastru, muntii – abrupturi de aproape 1 km, cer senin… Paradisul nordic ! Intr-o tara cu preturi aberante cum e Norvegia, mai gasesti insa din cand in cand chilipiruri – si aceste chilipiruri erau youth hostel-urile care aveau niste mici dejunuri impresionant de bogate… de altfel cand am dormit in Flam si Narvik, am mancat la micul dejun pentru o zi intreaga !

M-am imbarcat pe ferry si in curand am plecat pe lac. Nu poti sa-ti imaginezi cum arata aceste fjorduri decat daca le vezi… relativ similare sunt prin Muntenegru, dar cele din Aurlandsfjorden m-au impresionat mai mult… sau poate pentru ca le-am vazut inainte de Muntenegru ? Probabil daca as fi avut atunci video-camera as fi filmat non-stop pentru ca la fiecare metru, aparea o perspectiva noua, un unghi spectaculos. Am facut mai bine de o ora pana la Gudvangen unde unghiul s-a mai indulcit si a trebuit sa cobor… Mai departe, am luat autobuzul pana la Voss de unde am luat trenul spre Bergen – Slava Domnului ca tot drumul era inclus in Inter-Rail ca as fi ramas probabil lefter…!

Cum ajungi la fjorduri

Cel mai bine este sa ajungi la Bergen si sa faci drumul in revers, sau chiar sa iei un vas pana la Flam in timpul verii pentru a vedea fjorduri timp de mai bine de 5 ore (super-recomandat). Pentru a ajunge la Bergen, uite-te la reteaua companiei norvegiene low-cost Norwegian. Are uneori preturi super bune la zboruri din Roma pana unde poti ajunge la preturi rezonabile cu low-cost-urile plecand din Romania. Din pacate, din Londra si Paris pleaca de pe aeroporturi unde nu opereaza zboruri provenind din Romania (Londra Stansted si Paris Orly)

Cazare in zona fjorduri

Cea mai ieftina optiune este hostelul din Flam. Preturile pe un pat incep de la 200 coroane norvegiene (26 euro), iar o cabina mica costa 700 coroane (90 euro), dar pot dormi 2 – 4 oameni in ele. Pentru ceva mai mult lux, puteti sta la Hotel Fretheim. Vara, pretul unei duble este de 1590 coroane (bed & breakfast), adica 205 euro !

Vremea

Eu zic ca vara, iulie-august este cel mai bine… Este vital sa ai o vreme frumoasa si atunci ai cele mai multe sanse de cer albastru. Pentru a verifica mai bine cand sa te duci prin Norvegia fjordurilor, arunca o privire aici.

Viza Norvegia

Cetatenii romani nu mai au nevoie de viza de Norvegia si pot calatori doar cu cartea de identitate.

Harta zona fjorduri

Click aici

Obiective turistice Norvegia: gara Oslo.jpg

La plecarea spre tinutul fjordurilor… in fata garii Oslo

Obiective turistice Norvegia: spre Myrdal.jpg

Drumul spre Myrdal

Obiective turistice Norvegia: spre Myrdal.jpg

Trecem pe alte zone climatice

Obiective turistice Norvegia: spre Myrdal.jpg

Chiar si un pui de zapada in mijloc de august

Obiective turistice Norvegia: cascada spre Flam.jpg

cascada de pe calea ferata Myrdal – Flam

Obiective turistice Norvegia: hostel Flam.jpg

hostelul din Flam

Obiective turistice Norvegia: fjord.jpg

Bine ati venit in tinutul fjordurilor

Obiective turistice Norvegia: pe vapor.jpg

Pe ferry cu nelipsitul turist japonez 🙂

Obiective turistice Norvegia: Sognefjord.jpg

Obiective turistice Norvegia: pe vapor printre fjorduri

Obiective turistice Norvegia: fjord.jpg

Obiective turistice Norvegia: fjord.jpg

Zici ca vaporul intra direct in munte !

Obiective turistice Norvegia: fjord.jpg

Obiective turistice Norvegia: Sognefjord.jpg

Obiective turistice Norvegia: ferry la Gudvangen.jpg

Am ajuns la Gudvangen

Obiective turistice Norvegia:  spre autobuzul de Voss.jpg

Spre autobuz

Obiective turistice Norvegia: Gudvangen - Voss.jpg

Pe soseaua Gudvangen – Voss

Obiective turistice Norvegia: Gudvangen - Voss.jpg

Norvegia, tara cascadelor !

Obiective turistice Norvegia: Bergen.jpg

Finalul zilei – la Bergen !

Etichete:
· · · · · · ·

Comentarii

  • Liliana spune:

    Exact ceea ce promova Norvegia: „Norway in a nutschell”. Am fost si eu pe aceleasi urme in 2006 😉

  • Dudian spune:

    Fabuloase poze chiar şi cu aparatele cu film care acum ni se par preistorice…si tu parca esti putin schimbat:). Si ptr mine preturile sunt un impediment pentru ca Norvegia mi se pare ca trebuie făcuta sud – nord cam in 2-3 saptamani in care sa te opresti pe la fjorduri cat iti pofteste inima, dar asta ar costa enorm…cel putin ptr mine:)

  • Imperator spune:

    Mda, eram ceva mai tinerel… Parerea mea este ca daca exista vreun loc unde coach surfingul e musai, atunci ala e Norvegia 🙂

  • Ioana spune:

    Dupa Suedia am impresia ca Norvegia mi se va parea chiar ieftina :-))) Rad eu rad, dar nu e rasul meu. Adevarul e ca ne-a cam usturat buzunarul, mama lor de suedezi 🙁

  • SORIN spune:

    CE FAIN, AI LANSAT VIRUSUL, INCEP SA-MI DORESC SI EU TARILE NORDULUI. CHIBZUIAM ASUPRA TROPOFOBIEI CARE MA INCEARCA TOT MAI MULT IN ULTIMA VREME, ADICA FRICA DE A SCHIMBA LOCUL SAU ANUMITE SITUATII, OARE E UN SENTIMENT COMUN TUTUROR? SA EXPLIC MAI BINE; INAINTE DE A PLECA INTR-O CALATORIE, CU CATEVA ZILE INAINTE INCEPE SA IMI PARA RAU DE PLAN, LA CE SA ABANDONEZ FRUMOASA VIATA COMODA DE ZI CU ZI PT A PLECA LA DRACU IN PRAZNIC CA SA VAD NUSH CE CADERI DE APA SAU CLADIRI CU TURLE CA CEPELE ETC. MI SE PARE ZADARNIC, FARA SENS SI ABSURD.
    SENTIMENTUL DISPARE ODATA AJUNS LA DESTINATIE.

    • Imperator spune:

      Nu prea am sentimentul asta… Dar tarile nordului si in special Norvegia sunt foarte faine… Dar si usturatoare la portofel

    • yooo spune:

      Sorine de multe ori e foarte plictisitoare si rutina zilnica, chiar imi sunt straine astfel de sentimente , ca frica de necunoscut….E o vorba, ca fara curaj nu exista glorie….:)) Frumos trip imperator.

  • Iulia spune:

    Anul trecut am vazut Geiranger, unul dintre cele mai spectaculoase fiorduri din Norvegia. Tot traseul este deosebit de frumos si merita tot efortul.

  • Daniela Matei spune:

    Nu din nouuuuu…. Deci de 1 an ma bantuie ideea de Norvegia, de cand ne povestea profa de Europa despre fiorduri, roci mutonate, skjaergarden-uri, firths-uri… si noi stateam gura-casca la fotografii si oftam adanc.
    Iar faza cu trenurile, nu stiu cum am ajuns acu’ vreo 3 saptamani pe site-ul „cfr” ului norvegian, unde au filmulete pentru fiecare traseu feroviar…absolut dementiale (http://www.youtube.com/watch?v=_qk2H5VlyDk&feature=player_embedded), iar saptamana trecuta sa aflu ca o prietenea fost in vara asa…pe nepusa masa, cu cortul in Norvegia…
    Si acum…iar Norvegia….
    E locul in care imi dorec cel mai mult sa ajung (si sa-l descopar) in momentul de fata!

  • docica spune:

    eu am fost in Bergen acum vreo 2 ani si am stat acolo 2 saptamani. sotul meu a muncit acolo o perioada si dupa ce a venit criza s-a intors in tara. acum ne dorim enorm sa plece iar. Bergenul e superb ( am scris despre asta si pe blogul meu : http://urobores.blogspot.com/2009/04/civilizatie.html, http://urobores.blogspot.com/2009/04/prin-muntii-scandinaviei.html, http://urobores.blogspot.com/2009/04/prin-bergen.html, http://urobores.blogspot.com/2009/04/norvegia.html)
    Eu cred ca oricine ar ajunge acolo nu poate sa nu se indragosteasca de tara asta.

  • Sebastian spune:

    Apropo, ma uitam pe facebook la tine . Cineva intreba de Scotia. Eu am fost cu serviciul acolo 1 saptamana ( din pacate…prea putin) . Am fost in Edinburgh , Glasgow si Hamilton . Am zburat cu BA din Bucuresti – Londra – Edinburg . La Londra am schimbat avionul. Daca vrei mai multe info ma ai pe mess 🙂 Sebastian

  • Andrei spune:

    Ești cumva rrom?

  • Laur spune:

    Acum 2 ani am ajuns si eu in Norvegia, la Oslo, Bergen si la Flam. Din pacate insa, ruta Myrdal-Flam nu mai este inclusa in biletul Interrail; un drum dus-intors Myrdal-Flam-Myrdal cam 212 lei. Se ofera un discount daca ai bilet Interrail, dar doar la biletul pe un singur sens, pretul ajungand la 159 lei/sens, deci nu merita. Biletul se poate plati cu cardul, direct in tren. Pentru mai multe detalii: https://www.visitflam.com/en/?changedlang=True
    De altfel, in tarile scandinave, cardul e la putere, fiind chiar dificil sa obtii cash de la bancomate (in Stockholm suma minima ce putea fi retrasa era echivalentul a 280 de lei). Altfel nu face nimeni nazuri cand le prezinti cardul. Preturile sunt enorme, pentru cateva banane, putina ciocolata, un Snickers si (cred) ceva gen merdenea, am platit vreo 60 de lei la un 7eleven, Snickers-ul singur a fost 14 lei. Cu toate astea, in tarile Scandinave, n-am avut niciodata sentimentul ca sunt furat la bani, mai degraba imi pare rau dupa 1 leu pe care il dau la vreo toaleta mizera cine stie pe unde.
    Cazarea la hostel in Oslo, a fost aproape 200 de lei, loc in camera de 6. Altfel, am dormit in tren. Norvegia nu are cusete in trenuri, ci doar vagoane de dormit, suplimentul pentru vagon de dormit pentru Oslo-Bergen era de 116 euro. Am preferat sa-mi rezerv loc cu vreo 40-50 de lei, iar in acesti bani, la urcarea in tren, am primit o acoperitoare pentru ochi, dopuri pentru urechi si un pled. Totul in conditii foarte bune.
    De asemenea, precizez ca nu exista tren direct Oslo-Goteborg (ciudat), ci trebuie sa schimbi mult si incomod. Am ajuns de la Oslo la Malmo via Katrineholm (aproape de Stockholm), de unde am luat mai departe un tren de noapte catre Malmo.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest