5000 ani de istorie, 12 zile de tur – „Essential China” cu Eturia (P)

Obiective turistice China: Templul cerului, Beijing

Mai acum vreo saptamana si ceva, scriam despre un tur pe care cei de la Eturia l-au pregatit pentru cei pasionati de calatorie in Cuba si Mexic. Astazi m-am gandit sa va mai prezint inca un tur care eu l-as numi deosebit, de data asta intr-o tara care desi se lauda cu 5000 de ani de istorie, este clar hotarata sa fie tara viitorului – China.

Eu marturisesc ca am fost de 5 ori in China si de fiecare data am ramas cu gura cascata. Fie ca e vorba de cum arata Shanghaiul, sau cat de repede s-a schimbat Macao ori cum arata Beijingul (prima oara am fost in 2004, a doua oara in 2008 la Olimpiada si era o mare diferenta !). In China, puteti sa admirati dinamica incredibila si inegalabila a prezentului, dar si niste mari monumente ale trecutului, iar in turul de fata, puteti sa vedeti nu numai trecutul si viitorul citadin al Chinei, dar si niste minuni ale naturii.

Exista o declaratie a unui oficial chinez (sau o fi banc, nu stiu) care intrebat de un ziarist strain de ce China nu trece la democratie, ar fi raspuns “Da, democratia e un lucru interesant, o studiem cu atentie, dar din pacate nu exista decat 200 de ani de experienta. Nu e de ajuns ca sa ne facem o opinie fundamentata”…. Chinezii au 5000 de istorie si sa stiti ca chiar se mandresc cu asta.

O sa ma intrebati care sunt marile probleme de calatorit prin China. In general, sunt 2 – nimeni nu stie engleza (si am nu stiu cate povesti haioase despre cum te poti intelege sau nu cu chinezii) si sunt al naibii de multi si toti pasionati de travel, asa ca in ultimii ani a devenit o provocare sa gasesti locuri pe avioane, trenuri sau autobuze. La un moment dat, un sef al unui companii aeriene chineze era intrebat intr-un interviu cum isi planifica rutele. “Simplu, am o harta mare, arunc cu o minge in ea si unde sare de acolo deschid o ruta spre orice alt aeroport”. Si merge ? Avioanele se umplu pana la refuz si mai raman si cu nu stiu cati pe afara” J.

Dar, gata cu divagatiile, hai sa revenim la tur. In primul rand perioada 10 – 22 iunie, deci cam peste o luna ! Asa ca aveti timp sa va aranjati lucrurile sa fie puse in ordine pentru o tura prin China.

Programul turului „Essential China” al Eturia

10 iunie – plecarea de la Bucuresti cu o cursa a companiei Air France via Paris.

 

11 iunie – veti ateriza pe aeroportul din Beijing. Odata ajunsi in Beijing, veti avea timp la dispozitie. Fie sa va odihniti dupa “saltul” transcontinental, sa va acomodati cu fusul orar sau sa o taiati prin oras. Hotelul in care veti sta este fix vis-à-vis de marele parc unde se afla Templul Cerului – Temple of Heaven, a carui imagine o stiti de pe alifiile chinezesti. Daca vreti sa luati o gura de aer dupa multe guri de aer conditionat si presurizat, acesta este unul dintre cele mai bune locuri din Beijing !

 

12 iunie – este ziua dedicata Beijingului. China are trei capitale – Beijing este capitala politica, Shanghai este capitala financiara si Guangzhou este capitala industriala. Si evident ca marea majoritate a site-urilor monumentale construite in Beijing au de-a face cu puterea politica, iar cele istorice, cu cea imperiala. Primul stop, va fi logic peste drum de hotel, la Templul Cerului. Aici venea imparatul sa se roage pentru o recolta bogata si este evident ca avea de fiecare data succes, doar era “fiul cerului”. Nu e cazul sa va rugati si voi, dar in mod sigur veti da si peste sutele de chinezi care vin sa practice aici arte martiale cu sau fara sabii sau pur si simplu sa danseze. Oricum, 12 iunie e o duminica si va fi un spectacol pe cinste doar sa-I urmaresti ! In plus, templul cerului este chiar impresionant.

Urmatorul stop – tot intr-un loc cu incarcatura politica – imensa Piata Tienanmen, cea mai mare piata din lume. Strajuita de nou (Muzeul Chinei), prezentul continuu (sediul Partidului Comunist), trecutul recent (Mausoleul lui Mao) si trecutul mai indepartat (Palatul Interzis), piata este ea insasi un monument. Veti merge apoi in Palatul Interzis – acolo unde locuia familia imperiala a Chinei. Si evident, nu poate fi decat imens, veti avea parte de o succesiune ametitoare de pavilioane, urmate de piete, din nou pavilioane, din nou piete, temple si palate… Este una dintre minunile lumi (chiar si fara sa intre pe lista oficiala a celor 7) care e musai sa-l vizitati. Probabil ati auzit de bucataria chinezeasca sau ati si gustat-o. Daca ati facut-o in Europa, ei bine, nu prea e bucatarie chinezeasca autentica… Si o rata de Pekin nu este o rata de Pekin decat la Pekin, asa ca n-o puteti rata.

Inca o mentiune… turul acesta nu este un tur de photo-stop-uri. Am vazut programe de tururi in care intr-o zi s-ar fi vazut si Palatul de Vara, si Orasul Interzis, si Templul Cerului, si Stupa Budista Behai, poate si Marele Zid… Ce remarc la tururile celor de la Eturia este ca nu sunt tururi in care sa bifezi locuri, ci sa le savurezi…

 

13 iunie – este ziua lui Great Wall, cu adevarat o minune a constructorilor chinezi (ce sa ne miram de ce fac in zilele noastre, cand acum cateva mii de ani au facut un astfel de zid). Ma rog, nu le-a folosit la nimic, tot au fost ocupati de mongoli, dar ce conteaza, este o minune arhitectonica ! Deci, astazi veti vedea Marele Zid, va veti putea plimba in voie pe metereze. Puteti sa cititi mai multe despre Marele Zid intr-un articol de-al meu mai vechi aici. Dupa amiaza, veti putea vizita mormintele imparatilor din dinastia Ming aflate in apropiere, construite in stil traditional chinezesc.

 

14 iunie – zi libera prin Beijing. Puteti face ce vreti. Daca doriti sa va continuati programul de vizitare, eu v-as recomanda sa mergeti la Palatul de Vara, un loc fabulos, cu pavilioane traditionale si temple construite pe dealuri, oglindindu-se intr-un mare lac. E un loc cu adevarat special. Puteti sa vizitati si stupa budista din spatele Palatului Interzis sau sa va plimbati cu ciclo-ricsa prin hutonguri, cartierele traditionale din Beijing care majoritatea au fost demolate cu ocazia Olimpiadei, dar cateva au mai supravietuit. Daca va doriti insa sa faceti un shopping, Beijingul are mall-uri gigantice, unele cu produse autentice, altele cu fake-uri (intrebati de Silk City !). Seara, eu v-as recomanda o tura pe Wangfujing, Lipscaniul Beijingului si in zona in care puteti sa savurati o frigaruie cu scorpioni sau gogosi de viermi de matase (ultimii, chiar buni si crocanti). Pentru mai multe sugestii, uitati-va aici !

Seara o veti lua cu trenul de noapte spre Xi’an. Este o experienta interesanta si oricum marea majoritate a turistilor care parcurg distanta aceasta aleg transportul cu trenul.

 

15 iunie – Xi’an. Poate il stiti datorita incredibilului mormant strajuit de mii de osteni ai Armatei de Teracota. Dar sa stiti ca Xi’an e mai mult decat atat. A fost punctul terminus (sau de pornire, depinde cum il iei) al legendarului Drum al Matasii, a fost capitala a Chinei si a fost un loc in care mai multe culturi si religii s-au intalnit si s-au contopit. Inainte de a va contopi cu Xi’an-ul, evident ca primul loc care trebuie vizitat este Armata de Teracota, una din cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului XX (alaturi de mormantul lui Tutankhamon). De fapt, este vorba de mormantul imparatului Qin care a dorit sa fie aparat de dusmani si dupa moarte, asa ca mesterii au construit mii de soldati din teracota, multi perfect conservati de 2000 de ani. Si ca vorbeam de Xi’an ca un loc de contopire a religiilor, ce poate fi mai interesant decat o moschee construita de musulmanii chinezi si tibetani (da, exista si asa ceva, inclusiv in cartierul vechi din Lhasa este o moschee !) la capatul Drumului Matasii… Daca ati mai fost prin Turcia, Egipt sau alte tari din Orient, ati mai vazut moschei, dar va asigur ca o moschee chinezeasca  este cu adevarat originala. Seara, aveti parte de un show cu dansuri si cantari specifice dinastiei Tang… Daca strambati din nas “ce e ala un spectacol folcloric”, eu chiar cred ca va fi unul din momentele care o sa vi le aduceti aminte la multi ani dupa acest tur. Eu am fost la diverse show-uri prin China, la Beijing, Chengdu sau Shanghai si pot spune ca artistii chinezi sunt la fel de incredibili ca si cladirile construite de conationalii lor !

 

16 iunie – veti vizita si celelalte obiective importante din Xi’an. In mitologia chineza, inaripatele precum cocorii sau gastele joaca un rol important, asa ca sa nu va mirati daca veti vizita Marea Pagoda a Gastei Salbatice. In plus, va veti plimba pe zidurile de aparare ale orasului (cele mai bine pastrate si impunatoare ziduri de cetate din China, evident, in afara de Marele Zid). Si pentru ca ati vazut atatea locuri istorice, o idee buna este sa vizitati si Muzeul de Istorie Shaanxi dintr-o suburbie a orasului, construit in stilul arhitectonic al dinastiei Tang in perioada de glorie a Xi’an-ului. Dupa vizita, veti avea liber sa va mai plimbati prin Xian.

 

17 iunie – China este o tara extrem de diversa, asa ca si acest tur trebuie sa reflecte diversitatea acestei tari. Asa ca dupa o cura de istorie, este cazul sa vizitati o zona de exceptie din punct de vedere natural… Nu stiu cati ati auzit de zona Guilin – Yangshuo, dar este o zona cu adevarat exceptionala. De la Xi’an veti zbura spre Guilin si inca din oras, veti descoperi acele forme de relief carstice care au facut zona faimoasa. Veti urca pe Dealul Elephant Trunk (“Trompa de Elefant”) pentru a vizita celebra Pestera Reed Flute (“Flautul de trestie”). Numele acesteia vine de la tulpinele de trestie verde ce cresc la intrarea in pestera si din care localnicii construiesc instrumente de suflat. Lumea din interiorul cavernei erodate de apa este una spectaculoasa, cu numeroase stalactite, piloni de piatra si formatiuni stancoase de diverse forme create de depunerea de carbonat. Pestera are o lungime de 240 m si este luminata in culori vii, creand o atmosfera magica, un adevarat locas al zeilor, un paradis terestru.

 

18 iunie – Probabil veti ramane incantati de ce ati vazut in Guilin, dar va zic un secret… Guilinul e nimic fata de ce va asteapta pe raul Li in jos. Veti face o croaziera de la Xinping la Yangdi unde veti admira nu numai legendarele forme de relief carstice, dar si “real China” – tarani pe camp, orezarii, pescari pe plute de bambus… Iar dupa-amiaza va fi la fel de idilica, plimbandu-va intr-o masina electrica printre campurile de orez. Din pacate, inca nu am ajuns in zona respectiva, dar am vazut destule campuri de orez prin Filipine, Bali sau Thailanda si va asigur ca un verde mai incredibil ca un camp de orez inverzit e greu de gasit.

 

19 iunie – Ati vazut China istorica, China rurala-idilica, e timpul sa vedeti si China viitorului, poate cel mai modern oras din lume. Shanghai. Cum aveti program liber, eu va recomand ca primii pasi sa-i faceti pe Bund, celebra promenada de-a lungul Fluviului Galben… Bund-ul este in zona hai sa-i zicem veche (desi nu e deloc veche) a orasului, dominata de cladiri coloniale… Dar marele show este furat de ce e peste fluviu, in Pudong, noua metropola high-tech a Chinei, plina cu zgarie-nori… Un singur lucru va zic. Prin 1979 – 1980, Deng Xiaoping se plimba si el tot pe aici, pe Bund si se uita la campul de peste fluviu. L-a intrebat pe primul-secretar al Shanghai-ului ce e peste rau… “Cooperativa Agricola de Productie, tovarase secretar general ! CAP Pudong, sectia laptoase mari !” Intr-adevar, niste vaci pasteau linistite pe acolo. “Bine, tovarase prim-secretar, atunci acolo vom construi cel mai modern oras din lume”. Si daca Deng a zis asa, asa s-a facut ! Daca urcati in turnul de televiziune din Pudong o sa vedeti niste poze fascinante cum a crescut Pudongul an de an ! Va sfatuiesc sa luati trenuletul care subtraverseaza Fluviul Galben din Bund in Pudong. E o orgie de lumini si lasere prin tunel… Urcati-va in turnul de televiziune sau in turnul Jin Mao, un turn de 88 de etaje (cifra 8 este cifra magica a bogatiei in China, milioane de dolari sunt platite pentru placute de automobil cu numarul 88888) pentru a admira incredibila arhitectura moderna a Shanghaiului.

 

20 iunie – dupa baia de zgarie nori si de lumini de ieri, astazi veti descoperi niste locuri clasice, adica ceva ce nu va imaginati ca ar mai exista in Shanghai. Veti vizita templul statuilor de jad unde se afla doua statui din jad ale lui Buddha – una alba, alta verde… apoi, veti lua la pas Gradina Mandarinilor Yu, o enclava de arhitectura traditionala cu pesti galbeni in mici iazuri, o adevarata chintesenta a vechii Chine. Tot aici, veti vizita si bazarul de unde va puteti cumpara suveniruri traditionale (fiti duri in negocieri !). In a doua parte a zilei, program la discretie. Sfatul meu este sa luati la pas strada pietonala Nanjing Lu – plina de mall-uri gigantice, restaurante, baruri si mai ales lumini ametitoare dupa caderea intunericului. Cand ma plimbam singur pe Nanjing Lu acum cativa ani, pozand si filmand culorile incredibile ale neoanelor de dupa caderea noptii, la fiecare pas, aparea cate o chinezoaica draguta care ma invita cu un accent englezesc aproape oxfordian la o cafea pentru a-si exersa limba engleza (desi cred ca nu auzisem in toata China, nici macar in Hong Kong, o engleza atat de buna)… Dupa mai multe refuzuri, ma trezesc cu inca o fata mult mai directa “Buna, ma cheama… Stii, sunt in viteza, nu ai vrea sa sarim peste cafea si sa ne ducem direct in pat ?”… Shanghaiului i se spunea pe vremuri atat “Paris of the East”, dar si “The whore of the East”.

 

21 iunie – Ultima zi, la dispozitia voastra in Shanghai… Aveti multe optiuni – fie sa “shop until you drop”, fie in mega-mall-urile de pe Nanjing Lu sau Pudong ori in “American Market” unde gasiti stilouri Mont Blanc sau posete Louis Vuitton la cativa dolara, puteti sa vizitati Pudongul si zgarie norii, poate chiar sa dati o scurta fuga cu trenul in Venetia Chinei, la Suzhou. Pe langa canalele care i-au atras aceasta porecla, veti putea vizita si incredibilele gradini ale orasului, o combinatie simfonica de pomi, stanci, apa si cladiri, reflectand filozofia chinezeasca a armoniei. Exista trenuri frecvente intre Shanghai si Suzhou care fac intre 45 minute si 1 ora.

 

22 iunie – ultima zi de China, prima zi de Romania… Dupa micul dejun, veti fi transferati spre aeroportul Pudong de unde veti lua cursa Air France inapoi spre casa via Paris. Veti ajunge la Bucuresti in aceeasi seara.

 

Cam asta ar fi povestea turului… Eu zic ca China este o tara care trebuie vizitata ! Mai ales ca aveti parte in acelasi tur de trei Chine – o China a istoriei si traditiei, o China unui relief greu de uitat si o China super-moderna a viitorului.

Asa ca va recomand sa aruncati o privire aici: https://www.eturia.ro/vacanta/essential-china-c-1192-ro.html?p=25e1e4b169591346f01d01482eb8822b

Atentie: Cititorii imperatortravel.ro primesc un discount special de 5%. Asa ca atunci cand vorbiti cu cei de la Eturia, nu uitati sa mentionati acest lucru !

Obiective turistice China: spadasini in parcul Templului Cerului

Spadasini in Parcul Templului Cerului

Obiective turistice China: Templul cerului, Beijing

Templul Cerului – il stiti de pe cutiile cu alifie !

Imagini China: Palatul Interzis, Beijing

Palatul Interzis dinspre Piata Tienanmen

Obiective turistice China: Palatul Interzis, Beijing

Prin Palatul Interzis

Obiective turistice China: Palatul de vara, Beijing

Palatul de Vara

Obiective turistice China: Hutong, Beijing

Prin hutonguri

Imagini China: Restaurant chinezesc, Beijing

Mancare chinezeasca

Obiective turistice China: delicatese chinezesti, Beijing

si alte specialitati putin mai exotice

Obiective turistice China: Marele Zid.JPG

Marele Zid

Obiective turistice China: Armata de Teracota, Xian

Xi’an – Armata de Teracota

Obiective turistice China: Armata de Teracota, Xian

Obiective turistice China: spectacol dinastia Tang.JPG

Spectacol „dinastia Tang”

Atractii turistice China: spectacol dinastia Tang, Xian

Atractii turistice China: Guilin.jpg

Pe langa Guilin – valea raului Li

Atractii turistice China: Pudong Shanghai

Pudong – Shanghai

Atractii turistice China: Nanjing Lu, Shanghai

Nanjing Lu – ziua

Atractii turistice China: Nanjing Lu noaptea, Shanghai

Nanjing Lu – noaptea

Atractii turistice China: Gradina Mandarinilor Lu, Shanghai

Gradina Mandarinilor Lu

Categorii:
China

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Acelasi circuit l-am facut si eu. Pe cont propriu, cu Lonely Planet in mana. Ce pot confirma este ca lumea nu stie engleza, dar sunt mereu dispusi sa te ajute. China merita vazuta, iar acest circuit poate fi un inceput. Am zis ca data viitoare cand voi ajunge in China sa merg mai mult in zonele rurale….

    P.S. La Shanghai ai uitat sa scrii de Silk Market , paradisul fake-urilor 🙂

    • Imperator spune:

      In Beijing, era ditamai mall-ul de fake-uri numit Silk Market. In Shanghai, stiu doar de American Market care era o piata in aer liber… Sau au construit o filiala a Silk Market si in Shanghai ? 🙂

  • scorilo spune:

    17 may 330 madrid-punta-cana si retur la pullmanturair

  • coolnewz spune:

    a picat bine articolul. Ma duc la Beijing intre 3 si 12 iunie.

  • Cristi spune:

    sint casatorit cu o chinezoaica nu am fost inca in China.deabia astept!!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest