Jardin Majorelle – oaza lui Yves Saint Laurent din Marrakech

Obiective turistice Maroc: vila Yves Saint Laurent, Marrakech

Cred ca vi s-a intamplat de multe ori sa mergeti pe jos prin arsita unei zile de vara prin jungla urbana – fum, caldura, un soare neiertator, prea multa lume… Si probabil fantezia voastra a fost in acel moment sa ajungeti intr-un loc racoros si linistit… Multi se refugiaza in mall-uri unde o fi racoros, dar foarte rar liniste, asa ca parca, mai bine ar pica o oaza umbrita…Si mai ales cand umbli prin arsita Africii, in Marrakech…

Ei bine, cam astea erau sentimentele mele cand bantuiam in Marrakech in cautarea gradinilor Majorelle laudate cam prin toate ghidurile… Gradinile sunt in afara orasului vechi asa ca traficul este destul de intens… in jurul meu, mii de masini claxonau, fusese o zi in care alergasem sa vad palate, moschei, piete, era destul de cald (desi era octombrie) si cugetam – “oare chiar merita ?”. Slava Domnului, edilii din Marrakech au facut o treaba buna in a instala indicatoare spre principalele monumente ale orasului, asa ca nu mi-a fost greu sa descopar ulita flancata pe o parte de un zid din spatele careia parca exploda vegetatia, iar de cealalta parte de niste blocuri de locuinte de lux…

Am scos rapid 40 dirhami (4 euro) si am pasit prin poarta… Sincer, a fost unul din acele momente in care m-am simtit teleportat direct in Paradis – acelasi sentiment l-am mai experimentat prin India de cateva ori… Fumul dieselului prost disparuse ca prin minune, temperatura a scazut brusc spre “perfect”, claxoanele au facut loc ciripitului de pasarele, iar soare s-a ascuns in spatele palmierilor… Fix la intrare, m-a intampinat o fantana albastra, confirmandu-mi ca da, am ajuns intr-un loc al placerilor.

Gradinile Majorelle sunt legate indestructibil de numele creatorului de moda Yves Saint Laurent, dar totusi poarta numele pictorului Jacques Majorelle, care s-a mutat in Marrakech in 1919 si a creat prima versiune a gradinilor pe care le-a deschis publicului in 1947. In urma unui accident de masina, Majorelle se intoarce in Franta unde si moare in 1962…. Intre timp, Marrakech dupa cateva secole de “uitare”, este descoperit de noua generatie hippie a Europei, iar aerul lui misterios atrage cohorte de hippioti mai mult sau mai putin faimosi pentru o regasirea mai mult sau mai putin spirituala. Printre acestia, Yves Saint Laurent, creatorul modei hippie care decide sa se stabileasca in Marrakech… Este urmat de o cohorta de tineri epigoni (printre care si Jean-Paul Gautier), editori de la Vogue, fotomodele cu picioare lungi si gusturi fine… Marrakech renaste pentru a raspunde cerintelor acestora… Yves Saint Laurent si partenerul sau Pierre Bergere (interesant ca Marrakech-ul musulman a adoptat pe unul dintre cei mai cunoscuti homosexuali ai Europei) achizitioneaza gradinile Majorelle pe care le transforma intr-un spatiu al artei, dar si al relaxarii.

Am luat-o pe aleile umbrite de sutele de specii de pomi plantati de Majorelle si Saint Laurent. E imposibil sa nu te “loveasca” culorile tari, foarte tari care se combina totusi in mod elegant cu verdele vegetatiei… Un albastru electric, un galben intens domina intreaga gradina… din cand in cand, combinatia aceasta violenta trebuie sa faca anumite concesiuni caramiziului atat de dominant in Marrakech …

Plimbandu-ma printre bambusi si palmieri, pe o alee laturalnica se afla monumentul funerar al lui Yves Saint Laurent, decedat in 2008. Yves nu este ingropat aici, dar este present peste tot. La cererea lui, corpul sau a fost ars, iar cenusa raspandita uniform prin toata gradina. Daca unii aduc cateva flori drept cadou, Yves a oferit o intreaga gradina cu sute de mii de plante din 300 specii si 15 specii de pasari orasului adoptiv, Marrakech… Evident, a avut grija ca managementul sa fie asigurat de o Asociatie non-guvernamentala care sa pastreze cum se cuvine aceasta oaza.

Din zona de bambusi, pasesc in zona cu palmieri, inalti, dominanti, apoi intr-un mic desert – cactusi de toate felurile, unii infloriti… multi sustin ca florile de cactus, in cazul unor specii, aparand la cativa ani sunt cele mai frumoase flori din lume…

Este imposibil ca un spatiu gandit ca fiind paradisiac dintr-o tara islamica sa nu aibe si o fantana arteziana, sau vreun bazin cu apa… si nici Jardin Majorelle nu duce lipsa de asa ceva… Exista chiar si un mic lac, poate nu lac, hai sa-i zicem balta, acoperita aproape complet de nuferi… unii infloriti.

Intr-un final, intr-un colt al gradinii, dau si peste vila lui Yves Saint Laurent si Pierre Bergere. Aici a locuit si creat designerul pana prin anii 2000 cand a hotarat sa o transforme intr-un Muzeu al Artei Islamice. Din pacate, cand am fost in Marrakech, muzeul era inchis pentru refacere, dar din cate am citit, adaposteste diverse obiecte de arta colectionate de Yves si Pierre din lumea fascinanta a Maghrebului, Asiei si Africii. In schimb, chiar daca nu am vazut-o pe dinauntru, nu pot sa nu spun ca nu m-a impresionat exteriorul, un albastru electric intens, inconjurat de cactusi in floare si palmieri.

Ce am putut insa vizita sunt desenele lui Yves, cate una pictata pe an intitulate “Love”… Spiritul hippiot de love & peace (sau love, drugs and rocknroll) nu se dezminte !

Nu am parasit gradina inainte de a nu gusta niste sucuri de fructe in nou deschisa cafenea… E drept, preturile erau mult mai mari decat in multe locuri din Marrakech, sa nu mentionez de Jema el-Fnaa, dar tare au cazut bine !!!

Cum se ajunge

O multitudine de low-cost-uri servesc Marrakech-ul, conectandu-l cu aeroporturi unde poposesc si low-cost-urile de la noi… Este o munca de chinez tanar pentru a le potrivi pentru cele mai bune optiuni, dar, oricum uitati-va la conexiuni prin Bergamo, Pisa, Roma, Bologna, Madrid, Barcelona, eventual chiar si prin Charleroi am vazut la un moment o super-combinatie. Ryanair si Easyjet sunt principalele low-cost-uri care zboara spre Marrakech, iar legatura dinspre Romania poate fi facuta de Blue Air, Wizzair sau Easyjet. Pentru cei carora nu le plac low-cost-urile, incercati un Air France pana la Casablanca si mai departe cu trenul sau cu Royal Air Maroc.

Cazare Marrakech

Sunt zeci de riaduri prin oras – case traditionale restaurate si transformate in hoteluri, unele de mare lux. O optiune interesanta in orasul vechi este: https://www.lecentralpalace.com/ , iar ceva mai departe de oras, fix langa gara Ibis Moussafir.

Vreme in Marrakech

Toamna si primavara. Vara este ingrozitor de cald, iar iarna poate fi destul de frigut si multa ploaie. Eu am fost de 2 ori – la inceput de iunie si la mijloc de octobrie, de fiecare data, vreme perfecta ! Pentru mai multe amaunte cand sa mergi, uite-te la linkul de vreme in Marrakech.

Jardin Majorelle | Vila Yves Saint Laurent din Marrakech

Orar:

Vara (1 mai – 30 septembrie): 8:00 – 18:00

Iarna (1 octombrie – 30 aprilie): 8:00 – 17:30

Ramadan: 9:00 – 17:00

Bilet intrare: 40 dh (4 euro) pentru gradini, 20 dh (2 euro) pentru muzeu. Gratuit pentru grupuri scolare, dar trebuie sa fie anuntate prin fax.

Viza Maroc

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Regatul Maroc. In schimb, le trebuie pasaport valabil

Harta Marrakech.

Uitati-va aici

Imagini Marrakech – Vila Yves Saint Laurent

 

Obiective turistice Maroc: vila Yves Saint Laurent, Marrakech la intrare

La intrare

Obiective turistice Maroc: fantana Majorelle, Marrakech

Cum intri, o fantana ! Bine ati venit in Paradis !

Obiective turistice Maroc: Jardin Majorelle, Marrakech

Obiective turistice Maroc: pe alei, Marrakech

Pe alei – albastru electric, galben violent, caramiziu de Marrakech…

Obiective turistice Maroc: pe alei, Marrakech

Obiective turistice Maroc: ghivece, Marrakech

Obiective turistice Maroc: lacul cu nuferi, Marrakech

Lacul cu nuferi

Obiective turistice Maroc: lacul cu nuferi, Marrakech

Obiective turistice Maroc: vila Yves Saint Laurent, Marrakech

Vila lui Yves Saint Laurent

Obiective turistice Maroc: spre vila Yves Saint Laurent, Marrakech

Obiective turistice Maroc: spre vila Yves Saint Laurent, Marrakech

Obiective turistice Maroc: prin Majorelle, Marrakech

Obiective turistice Maroc: spre vila Yves Saint Laurent, Marrakech

Obiective turistice Maroc: cactusi, Marrakech

Floare de cactus

Obiective turistice Maroc: cactusi

dar si o intreaga padure intepatoare

Obiective turistice Maroc: Love Marrakech by Yves Saint Laurent \

All we need is Love

Obiective turistice Maroc: vila Yves Saint Laurent

La cafenea

Atractii Maroc: un suc la plecare

pentru un suc la plecare

Atractii Maroc: au revoir, Jardin Majorelle

Au revoir, jardin Majorelle !

Comentarii

  • SORIN spune:

    iMPERATORULE, ai plusat tare de data asta, cine stie in ce stare erai daca ti-a placut asa de mult, dupa vreun spice cake probabil:) gradina e mica si e mai putin interesanta decat orice gradina botanica neinteresanta; muzeul este un pretext, sunt ceva manechine imbracate in creatiile „marelui” YSL, un parc mic cu un marketing urias…dar pe de alta parte ce sa vezi mai bun si in Marakesh?

  • Imperator spune:

    Chiar si fara cake-uri, m-am simtit extraordinar in gradina… dupa o zi agitata si foarte calde, a fost o oaza 🙂 Cum a fost in Belgia ?

  • Alin spune:

    Sunt de aceeasi parere cu Sorin 🙂

  • […] Dar Marrakech are o dublă față, ca Ianuș – medina cu palatele, medresele, bazarurile și riadurile ei tradiționale, ce te transportă cândva, în povestirile Șeherezadei, dar în apropiere se află și orașul nou – șic, cu baruri și cluburi elegante (și, ultimele, teribil de senzuale pentru o țară musulmană), hoteluri de lux și, mai ales, una dintre cele mai frumoase oaze din continentul negru – vila Majorelle a lui Yves St. Laurent. […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest