Cred ca prima reactie pe care o s-o aveti este – “ce l-a apucat pe Imperator sa vorbeasca prostii ?”; “S-a ticnit Imperator ?” parafrazand o veche reclama… Ei bine, nu… Asa se cheama locul si este in Malaezia. Pulau in Bahasa Malaysia (limba malay, practic aceeasi cu limba nationala a Indoneziei) inseamna “insula”, iar Labuan este numele insulei. OK, atunci de ce este o Nirvana intr-o tara care nu prea duce lipsa de plaje paradisiace ? Ei bine, Pulau Labuan este insula tax-free a tarii, deci, gasesti alcool ieftin dupa dorinta inimii ! Si atunci cum sa nu fie Nirvana ?
Pulau Labuan este o mica insula langa Borneo. De-a lungul timpului, a facut parte din marele regat al Bruneiului, dar a fost cedata Coroanei Britanice in 1846 si a ramas parte a Imperiului pana la independenta tarii (cu exceptia celui de-al doilea razboi mondial cand a fost ocupata de japonezi). Desi nu are decat 92 kilometri patrati, insula a avut o soarta glorioasa – centru al administratiei britanice pentru Sabah, ultimul loc de rezistenta al fortelor japoneze in Borneo in cel de-al doilea razboi mondial, locul unde au fost judecati criminalii de razboi japonezi pentru crimele din Sandakan si, in fine, astazi, teritoriu federal, administrat direct de la Kuala Lumpur. In plus, centru al industriei petroliere, marea majoritate a rezervelor de petrol malaeziene fiind in largul insulei Borneo… Dar pentru cei mai multi dintre malaezieni, este mecca de unde sa cumperi bere si tigari cat se poate de ieftin.
Am ajuns in Pulau Labuan venind din Brunei. Practic, drumul terestru dintre Brunei si capitala provinciei malaeziene Sabah este destul de greu, trecand prin jungla si cu putine legaturi, asa ca cel mai popular mod de calatorie este pe apa – iei un vapor din Brunei, debarci pe Pulau Labuan, bagi un Chang sau un Guiness la bord si apoi iei vaporul urmator spre Kota Kinabalu. De aceea, am ajuns si eu in Pulau Labuan.
Vaporul era plin de bruneiezi (si nu numai). Ca si filipinezii, multi vorbeau in malay combinand cuvinte englezesti… iar aceste cuvinte erau destul de explicite “beer”, “vodka”, “tax free”… Veneau dintr-o tara insetata de alcool. Nici in Malaezia nu e alcool pe toate gardurile… Malaezia este o tara musulmana, dar cu o comunitate extrem de importanta de chinezi, dar si indieni (se pare ca malay sunt totusi in minoritate), care au dreptul sa bea. De altfel, multe supermarketuri au o sectie “haram” (antonimul lui “halal”) adica locul in care poti sa-ti achizitionezi tot ce nu este pe gustul profetului Mohamed, in special alcool si carne de porc. Malaezienilor le e interzis sa intre in departamentele “haram”, doar chinezii, indienii si strainii au acest drept, dar asta nu inseamna ca malaezienii nu beau si ei. Cei care ati fost in Kuala Lumpur o sa vi se pare ciudat, dar sa nu uitam ca KL este un oras foarte cosmopolit unde guvernul tolereaza multe, dar cum ajungi in zonele rurale sau mai conservatoare cum e insula Borneo, consumul de alcool este mult mai strict… La un moment dat, am lucrat ca director de export pentru o companie producatoare de bauturi alcoolice si am fost in delegatie in Malaezia pentru a discuta cu importatorul chinez (doar chinezii au dreptul sa faca business cu alcool si teoretic doar ei pot consuma). Chinezul imi povestea ca cel mai bine in Malaezia se vand sticlele mici de 50 sau 100 ml pentru ca malaezienii pot sa si le cumpere si sa umble cu ele prin buzunare fara sa fie vazuti !
Cum am ajuns in Pulau Labuan, imensa majoritate a celor cu care am fost la bord s-au aruncat cu bucurie in en-gros-urile pozitionate strategic in fata portului… Dintr-odata mi-am adus aminte de magazinele de spirtoase din Helsingor, din Danemarca unde debarca ferry boat-ul intesat de suedezi insetati de alcool la preturi rezonabile… Daca in Helsingor, reclamele erau cat casa cu oferte de 6-pack-uri de bere sau 12-pack-uri de vodka, in Pulau Labuan, nu era atat de evident, dar pana la urma tot te loveai de firmele de “duty free shop”…
Tot in aceste magazine, iti puteai parca si bagajul, asa ca am avut vreo doua ore la dispozitie de descoperit insula… Nu e foarte mare, de fapt toata insula nu are mai mult de 75.000 locuitori, dar dispune de aeroport unde zboara zilnic atat Malaysian Airlines cat si Air Asia, dovada interesul… De altfel, de curand Labuan-ul a primit si statutul de off-shore banking center, asa ca in ultimii 2 ani s-au asezat nu mai putin de 65 de banci pe mica insula unde un alt business infloritor este importul de automobile tax-free (Malaezia are taxe vamale imense la masinile importate pentru a-si proteja industria proprie de automobile Proton).
Desi era doar dimineata, activitatea prin restaurante si baruri era destul de animata… Destul de multi chinezi, dar si occidentali. Pulau Labuan este parte din programul malaezian “Malaysia, My Second Home” care permite stabilirea in Malaezia a strainilor in varsta de peste 50 ani care indeplinesc anumite conditii (sa nu fie cetateni ai Israelului, sa aibe pensii si alte venituri de circa 10.000 lei pe luna, sau economii de 150.000 lei care vor fi transferati intr-o banca malaeziana – pentru un cuplu).
Ce am putut vizita – nimic deosebit, poate un templu chinezesc cu dragoni pe acoperis, dar si o plimbare relaxanta pe strazile umbrite ale oraselului. Se pot face insa mult mai multe lucruri pe insula, dar nu in orasul-port – Pulau Labuan este unul dintre cele mai bune locuri din lume in “wreck diving” – adica scufundari printre nave naufragiate (majoritatea scufundate in al doilea razboi mondial), plaja, un Kampung Air, adica oras construit pe apa sau nelipsitul teren de golf.
M-am intors la port, am reintrat in posesia bagajului, am refuzat baxul de bere Carlsberg oferit de patron (nu pe gratis, sa fim bine intelesi !) spre uimirea acestuia si m-am imbarcat in vapor… Urma sa plec mai departe spre Kota Kinabalu, de unde urma sa merg sa vizitez Kinabalu National Park, jungla de la picioarele celui mai inalt varf din Asia de Sud Est insulara (exceptand Papua).
Cum ajungi in Pulau Labuan
Poti sa zbori cu Air Asia sau Malaysian Airways direct din Kuala Lumpur. Cu barca, din Brunei sau Kota Kinabalu. Drumul pe apa din Brunei dureaza cam o ora si jumatate, iar din Kota Kinabalu, mai bine de 3 ore
Cazare Pulau Labuan
De la 1 la 5 stele, gasesti de toate pe insula – sunt aproape 40 de hoteluri. Din cate am aflat, cea mai buna solutie este Hotel Mariner care nu este nici o grota la 35 RM (lei), dar nici vreun 5-star hotel…
Ce mananci in Pulau Labuan
Hei, esti pe o insula la ecuator, unde altundeva poti sa gasesti cele mai proaspete si bune fructe de mare ? Pe insula vei gasi extrem de multi chinezi si indieni (sincer, nu prea am vazut malay), asa ca vei gasi peste tot mancatorii chinezesti si indiene.
Vremea in Pulau Labuan
Vara, atunci este sezonul secetos, cu cer albastru, o temperatura minunata si o briza divina. In timpul iernii, este la fel de cald, dar musonul se manifesta din plin. Ca sa vezi cand sa mergi in Pulau Labuan uite-te pe linkul acesta
Viza Malaezia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in scopuri turistice in Malaezia, ci doar de un pasaport valabil.
Harta Pulau Labuan, Borneo, Malaezia
Imagini Pulau Labuan
Imbarcarea din Brunei
Vaporul de Pulau Labuan (eu am intrat primul pe vas, nu a fost in nici un caz gol 🙂
Cam asa arata vaporul
Debarcarea in Pulau Labuan
Un taxi plin de patriotism
Am unde sa-mi las bagajele 🙂
Pentru a vedea pentru ce vine toata lumea asta aici !
Pe strada mare
Un restaurant chinezesc
Pe un templu chinezesc
La atatia chinezi, nu putea lipsi celebra rata de Pekin
Si la final, prezenta romanesti… Michael Jackson live in Bucharest 🙂
Si eu am acelasi hobby, desi nu am ajuns pana acum in atat de multe tari. Nu am, deocamdata, nici o intrebare (presanta) de pus, in sensul amabilei Dumneavoastra invitatii, dar va „amenint” ca voi indrazni sa o fac atunci cand voi considera necesar. Am de facut doar o remarca, de fapt o apreciere : scrieti intr-un mod cu totul deosebit ! Din toate punctele de vedere…Am ajuns pe aceasta pagina absolut intamplator si prima mea intentie a fost aceea de a o parasi deindata, fiindca nu raspundea cautarii mele. Dar ceva m-a impins sa citesc cateva randuri si apoi nu m-am mai putut opri pana n-am citit tot. Nu este vorba numai de modul de exprimare, cat, mai ales, de faptul ca ati izbutit sa „surprindeti” esenta si sa o sistematizati in cateva cuvinte captivante, pline de subtilitate, inteligenta si…umor. Felicitari.
Multumesc de cuvintele frumoase 🙂 Si va astept… si cu intrebari si doar ca cititoare 🙂