Am fost prin Bratislava ultima oara prin iarna anului trecut. Am fost cu treaba si, din pacate, nu am stat prea mult, asa ca a trebuit sa gasesc un hotel sa-i zicem mai de business… Si nu mi-a trebuit prea mult sa caut si am gasit hotel Devin Bratislava. Mai auzisem de la cineva ca are un raport calitate/pret foarte bun si am zis – aici e de mine!
Am ajuns seara, dupa o zi destul de istovitoare. Decolasem dis-de-dimineata cu Blue Air spre Viena (pe vremea aceea inca mai zbura Blue Air in capitala Austriei) si apoi am taiat-o spre Bratislava cu un taxi (se poate si cu autobuzul, nu va speriati, dar eram in viteza). Apoi prezentare toata ziua, iar seara, in sfarsit, am ajuns la hotel.
Devin este un melanj interesant… A fost construit prin anii ‘50, deci stilul arhitectonic exterior e destul de sec, de functional… realismul socialist se reflectase si in arhitectura printr-un stil destul de pragmatic, fara sa ia in consideratie niste filosofii desuete, burgheze despre estetism… hotelul este un loc in care cineva care e chemat de partid in capitala trebuie sa puna capul pe o perna… Si gata.
Interiorul insa iti sugera ca totusi Viena cea sofisticata este la doar cateva zeci de kilometri, iar peste slovaci comunismul post anii ‘50 a fost totusi o idee mai luminata. O receptie interesanta, niste holuri cu usi falnice si candelabre. In plus, hotelul avea parte de toate serviciile la care te astepti de la un business hotel. Exista un restaurant frantuzesc cu ceva medalii unde avea loc o receptie, iar centrul de relaxare continea tot ce putea sa te ajute dupa o zi grea: masaj thailandez original (banditilor, nu va ganditi la stiti voi ce! Masajul thailandez original nu e erotic), piscine acoperite (afara batea viscolul!), fitness, sauna, Jacuzzi si, mai ales, doua sali de squash!
Dupa preturi se vedea ca e business hotel: camera single (folosita, in general, de persoane venite in interes de serviciu) costa cam cat cea dubla.
Odata ajuns in camera, nu pot spune ca m-a dat pe spate… partile comune erau mai luxoase… cred ca singurul pacat al camerei era ca patul era cam mic, iar internetul batea ca viscolul de afara – mai incet sau mai tare… In schimb, vederea era remarcabila – de la fereastra mea se vedeau cele mai importante doua monumente din capitala Slovaciei – Hradul, cetatea bratislaveana si catedrala St. Martin, locul in care s-au incoronat numerosi regi ai … Ungariei. Nu va mirati! Bratislava a fost ocupata destule secole de unguri care ii ziceau Pozsony si care in momentul eliberarii de catre Legiunea Cehoslovaca la sfarsitul magicului an 1918 nu avea un nume slovac consacrat (in aceeasi situatie se afla si Tg. Muresul nostru). Atat noi, cat si slovacii s-au gandit sa boteze cele doua orase dupa numele presedintelui american Wildrow Wilson, care proclamase dreptul popoarelor din Europa la determinare… in Romania Mare, Marosvasarhely urma sa se numeasca Orasul Wilson, iar cel mai important oras slovac din federatia ceho-slovaca urma sa poarte numele de Wilsonova. Pana la urma, s-au ales nume locale – Bratislava (de la “frati slavi”) pentru capitala Slovaciei si Targu-Mures pentru frumosul oras transilvanean.
Un alt avantaj al hotelului Devin a fost ca e, practic, la doi pasi de centrul vechi… Nu-ti trebuie taxi, nu-ti trebuie tramvai, nu trebuie sa-ti rupi picioarele. Acum sa nu va asteptati ca veti descoperi vreun oras de care sa va indragostiti instantaneu, cum ar fi Talinnul sau unul plin de monumente exceptionale cum ar fi Praga. Dar este un centru dragut, impecabil intretinut si puteti sa va bucurati de cateva statui haioase, cladiri faine si numeroase puburi si restaurante excelente.
Nu mai fusesem la Bratislava de 13 ani si regasisem acum un alt oras. Iar hotelul Devin a fost, probabil, unul dintre motivele unei zile de care imi voi aduce aminte cu placere.
Dupa cum spuneam, politica de preturi a hotelului pare sa se ghideze dupa ideea ca cea mai mare parte a clientelei sunt oamenii aflati in delegatii. Am simulat preturile de pe site-ul hotelului (am ales o perioada in iulie) si camera single costa de la 89 de euro (early booking fara mic dejun), iar o camera dubla, de la 93 de euro (early booking fara mic dejun). Daca 89 de euro e cam mult, pretul de 93 de euro pentru o dubla (deci 47 de euro de persoana) chiar ca merita din plin!
Site-ul hotelului este: Hotel Devin Bratislava
Pe coridoarele hotelului
Camera single
Patul cam ingust insa
De la fereastra – castelul si catedrala Sf. Martin
Hradul
Welcome to Bratislava !
Prin orasul vechi
Dimineata, Hradul
si cele 2 principale monumente – Catedrala si castelul
Ah, ce view ai avut de la fereastra!
Imi permit sa recomand un restaurant superb din Bratislava, nu mai stiu cum se numea,dar este in piata Namestie, pe strada Postova (langa Mc Donalds). Acolo am mancat o supa de usturoi delicioasa si am baut cea mai buna bere neagra.
Multumesc de adaugare
plictisitor de boring,mai incearca o data
Boring? Da’ nu te retine nimeni aici
sal
doar o singura precizare… bratislava nu era sub ocupatie ungureasca. era oras unguresc. ba chiar dupa 1526 era capitala ungariei, pe vreme ce la buda, domnea turcul…
de altfel imi place blogul