Acum vreo luna, va anuntam ca am pus la cale o escapada prin Nepal si Bhutan pentru octombrie, dar iata ca grupul este deja complet si, sper eu, gata de plecare. . Si cum au mai aparut cateva cereri, am vorbit cu Razvan Marc si cu Dragos de la Explore Travel pentru a pune la cale un al doilea grup pentru zona himalayana. Si asa a aparut ideea ca sa vina si Razvan cu noi, sa mergem impreuna cateva zile prin Nepal, iar mai apoi sa plece in Tibet, urmand sa ne revedem la Kathmandu (ce nume de film – “Ne revedem la Kathmandu” :).
Deci, vom pleca impreuna spre Nepal, in data de 7 octombrie, cand vom porni spre Kathmandu. De aici, vom parcurge aceeasi ruta ca in programul initial. Adica:
Programul comun – in Nepal
8 octombrie – sosirea la Kathmandu. Cei care vor zbura cu Qatar Airways vor ateriza la ora 8:00, cei care opteaza pentru low cost, la 13:05. Restul zilei este la dispozitie si puteti sa va odihniti. Ce o sa fac eu ? O s-o tai cat se poate de repede in oras – in Thamel, celebrul cartier al backpackerilor occidentali… desi e foarte comercial (aici vei gasi “yakete”, adica jachete facute din lana de iac, echipament de munte, tricouri, camasi, plapumi si caciuli din lana de iac, precum si multe alte lucruri la preturi uneori derizorii), Thamel are poezia lui, magia lui… Aici este locul unde cred ca am mancat cel mai bun tiramisu din lume, mi-am incarcat bagajele cu zeci de carti sau am facut cunostinta cu Himalaya de pe roof-top restaurantele de aici. Dar dupa Thamel, voi alerga pentru apusul soarelui in piata centrala, in Durbar Square… nu stiu daca voi putea recrea acel moment magic pe care l-am trait in prima mea zi in Kathmandu… apusul de soare si imaginile pagodelor din acest loc sunt printre acele momente care mi-au ramas intiparite pe retina (celelalte ar fi rasaritul la Angkor Wat, apusul la Taj Mahal, rasaritul pe Everest sau momentul cand am iesit din gara Venezia Santa Lucia in 1994…).
9 octombrie – gata, ne apucam de drum. Vom avea un ghid (apropo, absolut necesar, am luat si eu cand am fost pe cont propriu) si vom vizita Durbar Square, templele de acolo, vom afla despre zeita vie, vom face poze la sculpturile erotice de pe stucatura templelor, vom vizita fostul palat regal). Apoi, ne vom arunca in niste ricse sa urcam pana la Swayanbunath (templul maimutelor), o superba stupa alba budista unde ne vom amuza de obraznicia maimutelor, dar ne si vom minuna de panorama orasului… Vom cobori incet, incet pe scara spre centru, surprinzand momentele inedite ale unui centru vechi ramas inca in Evul Mediu
10 octombrie – vom vizita cel de-al doilea oras important din Valea Kathmandu – Patan. Istoric, in zona, au fost trei regate – Kathmandu, Patan si Bhaktapur, iar regii acestora nu numai ca si-au incercat din cand in cand puterea armelor unii pe altii, dar fiecare a vrut sa faca niste palate si temple mult mai faine decat ale celorlalti… La un moment dat, un rege venit cam de la tara i-a batut pe toti si i-a cucerit… Asa s-a creat Nepalul! In Patan, pe langa Durbar Square sau Templul de Aur, austriecii au folosit palatul regal pentru a deschide un muzeu modern, la standarde europene… e mic, dar foarte interesant! Dupa ce vom savura Patanul la pas, ne vom duce la Nagarkot, pe o culme care domina Valea Kathmandu si ne vom culca acolo.
11 octombrie – desteptarea devreme… de la Nagarkot, poti avea o panorama superba cu Himalaya la rasarit de soare… Exista chiar si un punct de belvedere, de unde poti sa pozezi cat vrei optmiarii plini cu zapada vesnica. Apoi, dupa micul dejun, vom cobori din nou in vale, in cel de-al treilea oras istoric, Bhaktapur, unde exista “zgarie-norii” pagodelor nepaleze. Dupa ce vom descoperi in liniste Bhaktapurul, ne vom imbarca intr-un autobuz pentru a pleca spre sudul Nepalului, acolo unde se afla Parcul National Chitwan. Pe drum, ne vom opri pentru ceva adrenalina si vom face rafting!, iar seara vom asista la un show folcloric pe langa hotel.
12 octombrie – vom avea parte de un safari intreaga zi… Daca prin Kenya si Tanzania safariul se face in jeep-uri, in Chitwan il faci calare pe elefanti in cautarea tigrilor, dar si a altor animale. Vom trece cu elefantii prin apa, apoi o vom lua si per pedes, apoi cu canoe pe rau, vom trece si pe la centrul de crestere a elefantilor asiatici, vom vizita un sat tribal… in fine, o zi superplina.
13 octombrie – daca eu voi pleca spre Pokhara, Razvan Marc o va taia spre Kathmandu, cu o oprire la telecabina pe care noi, ceilalti, o vom folosi la intoarcerea de la Pokhara. Sfarsitul zilei va fi la Kathmandu.
Ne despartim, eu spre Pokhara, cu Razvan Marc, mergeti in fabulosul Tibet
14 octombrie – zbor Air China la Lhasa, de o ora si un sfert: veti decola la 10:35 din Kathmandu si veti ateriza la 14:05 la Lhasa, capitala Tibetului. Dati din coate sa stati la geam – panorama muntilor Himalaya va va lua respiratia, dar si multe giga de pe SD! Aeroportul este relativ departe de oras, veti trece printr-un controversat tunel (gaurirea muntelui a fost un sacrilegiu pentru tibetani) si veti ajunge in modernul oras. Restul zilei va fi liber. Puteti sa o luati la picior prin Barkhor, traditionalul cartier tibetan, dar cred ca veti avea probleme de aclimatizare. Kathmandu este la o altitudine de circa 1.400 de metri, in timp ce Lhasa, la 4.000 de metri. Prin urmare, chiar daca nu veti avea rau de inaltime (asta se rezolva cu pastile, e bine sa le luati din timp), veti simti ca bateriile va sunt complet golite. Mi-aduc aminte, am avut ghinionul sa stau la etajul al doilea in hotel (nu avea lift) si de-abia m-am tarat… Dar trece, nu va fie frica! Eu am fost in Tibet, asa ca puteti citi mai multe despre acest pamant fascinant aici.
15 octombrie – desi impresionantul palat Potala va va face cu ochiul din prima secunda de cand il veti vedea, nu e bine sa urcati pana la el din prima zi… mai bine va mai aclimatizati si vizitati doua dintre marile manastiri tibetane din suburbiile orasului – Sera si Drepung. La Sera, au loc asa-zisele “dezbateri” intre calugari, discutii extrem de haioase, chiar daca nu o sa intelegeti o iota… Oricum, dezbaterile au loc cu zambetul pe buze, desi unii dintre calugari par, la prima vedere, cam suparati pe oponentii lor.
16 octombrie – Cantecul spune “save the best for last”. In aceasta zi veti vizita impresionantul palat Potala, al lui Dalai Lama, conducatorul laic si religios al Tibetului (din 1959, in exil), dar si Manastirea Jokhang, aflata in plin centrul cartierului tibetan… Daca inca nu ati ajuns sa vizitati Barkhorul, acum este momentul sa explorati acest cartier medieval – veti putea cumpara orice – de la statui cu Buddha, pana la dinti de aur!
17 octombrie – e timpul sa plecati din Lhasa si sa luati la explorat soseaua transtibetana cunoscuta si sub numele de Autostrada Prieteniei. In aceasta zi, veti urca la superbul lac Yamdrok, o intindere de un albastru ireal in mijlocul unui platou incredibil de arid… Iar apoi veti merge spre Gyantse, cel mai tibetan oras din Tibet!
18 octombrie – veti avea prilejul sa vizitati si manastirea din Gyantse, una dintre cele mai spectaculoase din Tibet, si mai apoi sa plecati spre Shigatse, al doilea oras ca marime al Tibetului si resedinta a lui Panchen Lama, al doilea Lama sfant al budismului tibetan. Actualul Panchen Lama este extrem de controversat din cauza faptului ca a fost impus de autoritatile chineze, in timp ce adevaratul Panchen Lama, recunoscut ca atare de Dalai Lama, a disparut, fiind arestat de chinezi. Daca Lhasa are un cartier tibetan autentic, iar Gyantse este un oras tibetan traditional, Shigatse, in schimb, a fost cel mai modificat. Aici insa poti vizita celebra manastire Tashilhunpo, sediul lui Panchen Lama si una dintre cele mai mari manastiri din tara.
19 octombrie ‒ dupa vizitarea manastirii, veti pleca spre Shegar. Drumul este impresionant, puteti sa opriti si in Lhotse, dar citadela (dzong-ul) din Shegar este cu adevarat remarcabila – construita destul de abrupt pe curmatura unui deal, va ramane o amintire cu adevarat memorabila.
20 octombrie – ziua cea mare, in care veti putea sa va aflati la doi pasi de Everest. Ma rog, nu vor fi chiar doi pasi, dar veti avea ocazia sa il vedeti asa de bine, incat sa credeti ca il puteti atinge cu degetul. Dupa ce ati avut parte de sute de kilometri de sosele impecabile, spre Everest veti intelege de ce ati avut nevoie de un jeep in aceasta excursie… Chiar daca soseaua va va hurducai, nu va veti plange prea mult – drumul este superb, veti trece prin sate neatinse de civilizatie, poate aveti noroc sa va intersectati si cu nomazii si iacii lor plini de podoabe. Pe drum, va veti opri la cea mai inalta manastire din lume – Rongphu, aflata la 5.000 de metri altitudine! Nu este o manastire prea spectaculoasa (mai ales dupa ce ati vizitat “The Best of Tibetan Monasteries”), dar imaginea cu mica stupa a lacasului de cult si cu Everestul pe fundal este de neuitat! Veti ajunge la Everest Base Camp, unde va puteti caza intr-un cort tibetan traditional (daca ideea de a dormi aici nu va incanta, puteti sa va intoarceti la Rongphu, unde se afla hotelul aflat la cea mai mare inaltime din lume… Dar, sincer, eu n-as sta la hotel! Ca sa va faceti o idee, uitati-va aici.
21 octombrie – rasaritul peste Everest este ceva de neuitat… Asa ca puneti-va ceasul sa sune, imbracati-va cu ce aveti mai gros si fiti gata de momentul cand varful se va colora in roz! Dupa micul dejun (nu va asteptati la cine stie ce!) si o tura prin Everest Base Camp, veti pleca mai departe spre Zhangmu, spre punctul de frontiera chino-nepalez, un oras tipic de frontiera, unde contrabanda e la ordinea zilei si unde vei reintalni coloratele camioane Tata din subcontinent… Dupa cateva zile in ariditatea podisului tibetan, verdeata din Zhangmu sigur va va incanta.
Ne reintalnim la Kathmandu, in Nepal ! Noi venind din Bhutan, grupul lui Razvan Marc din Tibet
22 octombrie – reintrati in Nepal, urmand sa ne intalnim si sa ne spunem povestile fie la manastirea hindusa de la Pashupatinath, fie la un roof-top café din jurul imensei stupe de la Boudhanath. Si sigur vom avea multe de povestit!
23 octombrie – gata, acasa! Veti mai avea niste ore libere prin Kathmandu si apoi va trebui, din pacate, sa plecam spre casa…
Preturile pentru varianta Nepal + Tibet sunt (preturile difera in functie de compania aeriana cu care zburati spre Nepal):
– Varianta low cost (Bucuresti – Istanbul cu Pegasus, Istanbul – Sharjah – Kathmandu cu Air Arabia) la 2050 euro
– Varianta Qatar Airways (Bucuresti – Doha – Kathmandu) la 2470 euro
In plus, mai trebuie achizitionate vizele de Nepal (30 euro pe aeroportul din Kathmandu) si viza de China (70 dolari de la Ambasada din Bucuresti).
Deci, daca va incanta o escapada impreuna cu mine (partial) si cu Razvan (tot drumul) prin Nepal si Tibet, puteti sa ma contactati (imperatortravel@yahoo.co.uk, eventual direct la comentarii) sau direct pe Dragos la Explore Travel, la telefon 031 805 96 38 ori prin e-mail la dragos@exploretravel.ro
Razvan prin Nepal
La templul Pashupat
Palatul Potala
Prin Barkhor, cartierul tibetan
La picioarele Potalei
Manastirea Drepung
Dezbateri la manastirea Sera
Manastirea Sera
Yamdrok tso
unde te poti poza cu yakul colorat 🙂
Gyantse
Manastirea Tashilhunpo din Shigatse
Credinciosi la Tashilhunpo
Mica Potala de la Shigatse
Pofta buna… un yakburger 🙂
Friendship Highway Lhasa – Kathmandu
Dzong-ul de la Shegar
De aici, se vad pentru prima oara optmiarii din Himalaya
Manastirea Rongphu si Everestul
Hotel Rongphu (altitudine – 5000 metri)
Everest Base Camp – pentru vizitatori
in interiorul corturilor
O supa fierbinte pica de nu se poate 🙂
Spre Everest Base Camp Pro !
Everestul seara
Rasaritul pe cel mai inalt varf din lume
La revedere, Everest !
Foarte tare, ma oftic maxim ca nu pot veni! 🙁
Ce să mai, te invidiez din nou. Ce zici, îmi acorzi un interviu pentru blog? Sunt tare curios de unele chestii!
Eu nu ajung in Tibet, doar Razvan… o sa raman la sudul Himalayei 🙂 Despre interviu, sigur, cu placere
Superb! Îmi pregătesc întrebările și când sunt gata te adaug pe messenger 😉
Intru extrem de rar pe mess, mai repede da-mi un mail
Am înțeles. Așa facem. Mulțumesc anticipat!
am o idee.:D !! TInand cont ca unii nu pot veni din cauza pretului nu organizezi un concurs in care premiul sa fie un loc in aceasta calatorie?:P
Voi face totul sa-l castig.
Cine va trebui să cotizeze pentru acest ”premiu” ?
Nu stiu, poate gasim un sponsor 🙂
Sau niște sponsori.
@giulian: Uite ce-ți propun: găsește niște prieteni și cotizați pentru premiul acesta iar eu îți promit că voi face tot ce-mi stă în putință ca să-l iau. E ok ?
@Croco Nu e ok,in primul rand invata sa fi original si sa nu mai copiezi pe altii ca pici in penibil,in al doilea rand era un post in spirit de gluma,iar daca vrei sa ajungi undeva gratis ar trebui sa incerci la gradina zoologica,vad ca nickul te recomanda.Numai bine croco.
@giulian: începi să înțelegi !
salutare, va pot da un pont bun pt nepal, luati avionul pana la delhi, aeroflot, aerosvit (aproximativ 500 euro luat din timp) si de acolo air india sau low costuri dus intors cu maximul 250 dolari (bilet luat din timp), sau daca aveti timp autobuz din Benares (Varanasi), aproximativ 48 de ore
Multumesc frumos… varianta low-cost de care vorbeam (Pegasus la Istanbul si apoi Air Arabia) duce la circa 550 euro direct pana la Kathmandu (pretul variaza in functie de fluctuatia euro-dolar, dar evident si de data)… Problema cu India este ca musai trebua sa mai iei si viza dubla de India…
Da… Jet Airways a fost pentru mine varianta cea mai ieftina Kathmandu – New Delhi – cred ca vreo 50-60 de dolari anul trecut în primavara… si nu e nevoie de viza de India, insa legaturile sunt foarte proaste si am stat vreo 12 ore in aeroport – in zona restrictionata pentru tranzitari… Mi-as dori sa revin in Nepal pentru Everest si Tibet, dar momentan imi face cu ochiul rau de tot America de Sud – daca ai sugestii pentru CEL MAI IEFTIN zbor… !!!
A ajuns 550…?
A inceput sa varieze… datorita scaderii euro in fata dolarului (dirhamul UAE este legat de dolar). E circa 550 euro (a fost si 495 la un moment dat). Astazi e 523 euro, acum vreo saptamana cand ma mai uitasem, costa 541 euro.
Mi am luat si io bilete la Khatmandu pentru octombrie din Sharjah. Voi merge la Istanbul vreo 2-3 zile inainte apoi Khatmandu , voi vizita cam tot ce e de vizitat , manastiri si toate cele apoi India – Benares, Allahabad , Agra… si voi incerca sa ajung pana la Ladakh si Srinagar in Kashmir apoi Rajastan , Goa si New Delhi si apoi acasa pe 20 decembrie. 🙂 Calatorie placuta si voua
N-am fost pe acolo, dar am citit la o prietena pe blog si intr-un articol:
http://lumeamare.ro/2010/09/15/prin-nepal-si-tibet/
si mai detaliat pe blogul Ancai, articole ceva mai vechi:
http://petrescuanca.blogspot.com/
Spor!
ce semet e Everestul, sta sa composteze cerul!
Sincer, este un sentiment unic sa te uiti la Everest din Base Camp.
Ati vazut ce oferta are Blue Air? Bucuresti – Lisabona 12-17.08 cu 60 EUR! 🙂
Din pacate am vazut tarziu mesajul tau si acum au marit pretul
iar va invidiez pentru superbele calatorii..sper sa ajung si eu in viata asta pe acolo.Observ insa,cu parere de rau,ca se cam topesc zapezile permanente de pe Everest…
AirArabia are zboruri si din Kiev … intr-o perioada se gaseau zboruri sub 500Euro Kiev- Sharjah – Kathmandu.
Legat de Tibet care sunt costurile lui Radu legat de tur/ permis? stiu ca in mod normal nu se poate calatorii in zona fara un tur operator.
Cum esti expert in domeniu 🙂 ar fi interesant daca ai reusi sa strangi niste informatii despre cum se poate calatorii in Tibet independent. (am intalnit pe cineva care acum 3 ani care a luat autobuzul venind dinspre Kirghistan pana in Tibet a platit 50 USD amenda si 5 USD permisul si a calatorit in voie fara sa aiba probleme cu autoritatile).
PS: sunt socat de cat de organizat calatoresti 🙂 … ma gandeam si eu sa ajung in toamana in China/Tibet overland via Turcia- Rusia … dar am ramas blocati in Bosnia de o luna jumate si-mi dau seama la cat dezorganizat calatorim nu avem sanse sa traversam Siberia inainte de iarna …. asa ca o sa ramanem undeva prin MiddleEst pana la primavara 🙂
Da, are zboruri si din Kiev, dar mai nou sunt relativ scumpe. Mai nou, Fly Dubai zboara in Ucraina in 3 locatii – Kiev, Donetk si Harkov.
In Tibet, nu se poate circula fara tour operator exceptand zona Lhasa (dar si acolo esti pus nominal ca facand parte dintr-un tur organizat. Au mai existat turisti independenti scapati de autoritati care au mai putut bantui fara tur, dar nu am mai auzit de nimeni dupa 2008 cand au fost revolte in Tibet. Nu neg ca s-ar putea sa nu fi fost, dar eu n-am auzit / citit de nimeni. Dupa 2008, relativa „libertate” a fost ingradita.
merci pt detalii legate de Tibet. Daca poti sa-mi dai si informatia legata de preturi pentru tour operator ar fi grozav
Nu mi le mai amintesc… oricum, mai mult de 1000 si ceva bune de euro… Dar, din nou sunt extrem de multe variabile – cate zile, unde, cati oameni intr-o masina… poate varia enorm. .
buna ziua!
sunt impresionata de ceea ce am citit despre tibet si din ceea ce am vazut in poze, daca stiam mai din timp i-as fi facut o supriza sotului meu
poate la anuk
el isi dorestye foarte mult sa ajunga in tibet,
tibetul pt el e ca mecca pentru musulmani
cum as putea afla mai din timp la anul?
Buna ziua ! Pai mai e timp pana in octombrie, nu ?
Nu stiu la anu ce o sa se intample… cand se va intampla sau daca…dar musai o sa anunt aici pe blog. Oricum, o sa-l rog pe Dragos sa te contacteze.