Be a local in Thailanda – By Dragos | Episodul 4

Imagini Thailanda: Familia de australieni la finalul zilei, Patara, Thailanda.JPG

In credinta asiatica, elefantul este simbolul norocului. Printr-o coincidenta bizara, Thailanda are aspectul unui cap de elefant si, cum uriasul pahiderm ocupa un loc deosebit in mitologia brahmana si hindusa (in parte, asimilita si de thailandezi), aceasta configuratie geografica este considerata de un foarte bun augur pentru cei care au avut fericirea sa se nasca pe aceste taramuri.

Elefantul, un adevarat simbol in Thailanda

Adeseori intalniti in mitologia hindusa, elefantii sunt considerati paznicii lumii alaturi de zei. Astfel, elefantului i se atribuie un rol major ca element primordial in nasterea si mentinerea echilibrului Universului. O pretuire absolut deosebita se acorda elefantului alb, care, de fapt, nu este alb, fiind mai mult argintiu spre gri. Datorita legendei nasterii lui Buddha, elefantul alb a fost identificat cu Buddha. Conform acestei legende, Maya (viitoarea mama a lui Buddha) si regina regatului Shakyamuni a visat ca patul sau este ridicat de alte patru regine pe inaltimea muntilor Himalaya. Aici a fost spalata, unsa cu uleiuri parfumate, impodobita cu flori si asezata intr-un pat ceresc cu capul indreptat spre est. Apoi, de ea s-a apropiat un elefant alb care tinea intr-una din cele sase trompe o floare de lotus. El a inconjurat de trei ori patul reginei, dupa care i-a facut o mica taietura pe burta si s-a strecurat inauntru. Cand regina a explicat inteleptilor visul, acestia au vazut in el prevestirea fericita ca il va aduce pe lume pe Buddha (Iluminatul), care va elibera omenirea de misterul nestiintei.

Elefantul alb a fost, astfel, cel mai de pret animal la curtea regilor Siamului, iar numeroase batalii intre Thailanda si Birmania s-au datorat si conflictelor pentru suprematia asupra zonelor de munte de la granita celor doua tari unde traiau numerosi elefanti. Elefantii salbatici erau domesticiti si apoi dresati inca din cele mai vechi timpuri pentru a fi folositi la munca sau in razboi. Si in zilele noastre elefantii sunt folositi la munca in zonele muntoase si de jungla tropicala din nord-vestul tarii. Elefantul este recunoscut pentru echilibrul fantastic pe care il are, nu aluneca si nu cade niciodata si este folosit pentru a trage dupa el, prin jungla, trunchiuri uriase de copac de teck, coborand pantele alunecoase si abrubte ale muntelui pana la fluviul Chao Praya, unde pretiosul lemn este incarcat pe slepuri cu destinatia Bangkok, iar de aici exportat in toata lumea.

Turistii au insa posibilitatea sa descopere o alta fata a elefantilor. Este vorba de imaginea elefantilor domesticiti, dresati si folositi la spectacole in tabere de vacanta impanzite in toata Thailanda sau de cei folositi pentru plimbare in tururi de aventura prin jungla.

Am citat in aceasta introducere despre elefanti din cartea doamnei Iulia-Maria Cristea, intitulata “In Tara Surasului – Thailanda”, in care exista un intreg capitol dedicat Domniei Sale, Elefantul. Aceasta carte de 325 de pagini a fost publicata de Editura Libra in anul 2000 si este una dintre cartile mele favorite, fiind o excelenta introducere despre Thailanda. Din pacate, acum este foarte greu de gasit.

Fermele de elefanti din Thailanda

Aproape la fiecare vizita a mea in Thailanda am avut parte de o intalnire cu elefanti in diverse locuri si fiecare cu conceptii diferite. Imi amintesc ca prima data cand am mers pe un elefant a fost in apropiere de Bangkok, la Samphran Elephant Ground & Zoo, unde am vazut si un spectacol in care elefantii erau actorii principali: dansau, imitau razboiul dintre Thailanda si Birmania si faceau multe jonglerii. In Samui am mers din nou pe elefant printr-o jungla, insa a fost pentru prima data cand am regretat ca am facut acest lucru. Mahout-ul (dresorul si ingrijitorul de elefanti, cum i se spune in Thailanda) era un smecheras care era mai interesat de bacsisul de la final oferit de turisti decat de sanatatea fizica si mentala a elefantului aflat in grija sa. Din pacate, exista si astfel de locuri in Thailanda, unde elefantii sunt chinuiti pentru a aduce un profit proprietarilor interesati doar de bani, iar o astfel de experienta iti lasa un gust amar.

Din fericire, exista tot mai mule locuri in Thailanda unde organizatiile iau in serios nevoile elefantilor, oferind, in acelasi timp, experiente educationale sau distractive. Cele mai multe se afla in nordul tarii, in jurul orasului Chiang Mai. Anul trecut am vizitat Maesa Elephant Camp, unde am fost uimit sa vad in fata mea niste elefanti pictand si de unde mi-am cumparat drept souvenir un tablou pictat de un elefant pe nume Payap, pe care il am agatat la birou. Anul acesta, la finalul traseului verde am fost invitati la Patara Elephant Farm pentru o experienta diferita. Patara nu este un loc unde veti vedea elefanti facand acrobatii, dansand, mergand pe bicicleta, pictand, jucand fotbal. Era clar ca voi avea parte de o experienta total diferita, iar numele activitatii spunea totul: Proprietar de elefant pentru o zi.

La ferma de elefanti din Patara

La sosire am fost invitati sa ne alegem o vesta colorata asemanatoare celor purtate de fiecare mahout si a fost facuta o prezentare de catre Pat, proprietarul fermei. Aflam astfel de la el multe lucruri interesante despre elefanti si ne este prezentat conceptul acestei ferme si cateva informatii despre ce vom face in cursul acestei zile.

Am aflat astfel ca Patara este singurul loc din Thailanda unde numarul de vizitatori zilnic este cu mult sub numarul de elefanti, in vreme ce in restul parcurilor sunt sute de turisti care vad un spectacol de cateva minute pus in scena de maximum 20 de elefanti. Patara adopta in permanenta elefanti aflati in conditii de trai dificile de la circuri si parcuri. Aici se concentreaza pe sanatatea acestor minunate animale si pe un program de refacere a celor adusi din alte parcuri. In ultimii sapte ani s-au nascut 10 elefanti in ferma si majoritatea femelelor sunt gestante. Patara functioneaza de 10 ani fara sa fi inregistrat vreun deces de elefant pana acum si avand deja opt elefanti reintrodusi in mediul lor natural, iar cei din ferma au la dispozitie mai mult spatiu decat in orice alta ferma de elefanti din Thailanda.

Dupa ce am primit fiecare un elefant de care trebuia sa avem grija, au urmat instructiunile. Am inceput cu hranirea elefantului si, in scurt timp, Boon-Thong s-a obisnuit cu mine si Claus si intorcea capul alternativ la noi pentru a primi bananele direct in gura sau in trompa. Dupa terminarea micului dejun, am inceput sa verificam starea lui, urmarind cateva lucruri importante: daca da din urechi si din coada, inseamna ca este bine dispus, daca este murdar pe ambele parti ale corpului inseamna ca a dormit pe ambele parti, daca a transpirat la degetele de la picioare inseamna ca s-a hidratat suficient, iar in final am verificat balega, pentru ca aceasta este cea mai importanta cale de a vedea daca elefantul este sanatos si intr-o stare buna. Au urmat curatarea lui de praf si apoi spalarea in rau, o activitate extrem de placuta si de distractiva atat pentru elefanti, cat si pentru noi. Dupa o scurta pauza de hidratare pentru noi si de alimentare pentru elefanti, a urmat lectia de condus elefantul. Am vazut diferitele moduri de urcare pe spatele elefantului si de coborare, cu ajutorul piciorului sau al trompei sale, am invatat indemnurile pe care urma sa le folosim in condusul elefantului si am inceput plimbarea urcati direct pe spatele sau, fara nicio platforma sau patura, insa imbracati cu niste pantaloni de pescari si vestele de mahout. Eu am stat direct pe ceafa elefantului (se spune ca este zona cu cei mai puternici muschi si de aceea pentru elefanti este mai usor sa care pe ceafa decat pe spate) si, pentru mai mult de o ora, ne-am plimbat printr-un peisaj mirific, traversand raul si plantatii de orez si admirand muntii din jurul nostru. Boon-Thong a fost la inceput destul de calm, pentru ca in final sa preia conducerea turmei de elefanti la intoarcerea in tabara.

Ziua a continuat cu un pranz simplu si delicios luat pe malul raului, langa o superba cascada, unde elefantii au fost adusi pentru a face baie alaturi de noi. Cred ca ati auzit de conceptul de a inota cu delfini intalnit in Caraibe. In Thailanda puteti inota cu elefanti, iar pozele de mai jos dovedesc acest lucru. Fiecare vizita este incheiata cu o noua plimbare pe elefant inapoi de la cascada pana in tabara, iar in final se ofera un CD cu niste poze superbe, tocmai in ideea de a petrece o zi minunata alaturi de elefanti, fara sa va ganditi la altceva, inclusiv fara grija de a va fotografia alturi de uriasele pahiderme.

Aceasta zi a fost una memorabila, iar alaturi de noi am avut o familie din Australia cu doi copii, care faceau un tur de o luna in Asia de Sud-Est. Cu siguranta, aceasta experienta o sa fie ceva de neuitat pentru cei doi copii si o recomand tuturor familiilor cu copii. Este cu totul diferita de o vizita la o gradina zoologica sau la un spectacol de elefanti unde copiii vor rade ca la circ. Aici vor interactiona cu elefantii, ii vor hrani si ii vor spala, vor urca pe spatele lor si, in final, vor inota in cascada alaturi de ei. Intrebandu-l pe Jet, micutul australian, cum s-a simtit, mi-a spus ca a fost mai cool decat la orice parc de distractii, si asta se vedea si in ochii lor. Mi-am promis sa ma intorc la Patara impreuna cu cei doi baieti ai mei, insa pana atunci mai trebuie sa astept sa mai creasca putin ….

Imagini Thailanda: cascada de la Patara Elefant Farm

Cascada de la Patara Elephant Farm

Imagini Thailanda: curatarea de praf a elefantilor, Patara, Thailanda

Sa ne curatam elefantul de praf

Imagini Thailanda: Dragos urcand pe elefant, Patara, Thailanda

Asa ca … hop, sus pe elefant si …

Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda

la drum !!!

Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: Plimbare pe elefant, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: Plimbare pe elefant, Patara, Thailanda

Gata, jos !

Imagini Thilanda: hranind un elefant, Patara, Thailanda
Dupa atata efort, e normal ca elefantul sa fie si hranit !

Imagini Thailanda: hranind un elefant, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: masa de pranz, Patara, Thailanda

Si dupa atata hranit de elefanti, e timpul sa hranim si oamenii 🙂

Imagini Thailanda: elefanti jucandu-se in rau, Patara, Thailanda

Iar dupa masa, e cazul sa ne si jucam

Imagini Thailanda: spaland un elefant in rau, Patara, Thailanda

spaland elefantii !

Imagini Thailanda: spaland un elefant in rau, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: spaland un elefant in rau, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda

Familia de australieni

Imagini Thailanda: pe elefant in rau, Patara, Thailanda

Imagini Thailanda: Jet mirosind balega de elefant, Patara, Thailanda

Cum miroase balega de elefant ?

Imagini Thailanda: pui de elefant cu mama lui, Patara, Thailanda

Pui de elefant cu mamica

Imagini Thailanda: pui de elefant alaptat, Patata, Thailanda

Si cei mici trebuie sa manance 🙂

Comentarii

  • Anca spune:

    Buna,

    Vreau sa imi petrec luna de miere din septembrie intr-un loc exotic, sa ma bucur de peisaje exotice, cu apa cristilina ale carei culori sa ma impresioneze, cu plaje cu nisip fin, insa vreau si ceva inedit cum ar fi plimbari cu elefanti sau sa hranesc tigrii.
    Am in vedere Phuket si Bangkok sau Mauritius. Ce imi recomandati?
    Daca aveti si alte destinatii in minte cu atat mai bine.

    • Imperator spune:

      Din aceste 3 – Mauritius, pentru ca in septembrie THailanda este lovita de sezonul ploios musonic. Dar in Mauritius nu sunt elefanti si e doar un tigru cam trist saracul. O alta optiune ar fi Bali care e la sfaritul sezonului secetos.

  • Bianca spune:

    Buna,
    Ne dorim o vacanta in Thailanda, dar nu stim ce insula sa alegem, suntem intre bangkok si phuket, vrem plaja, verdeata, plimbari cu elefantul.
    Sau oricare alta insula din thailanda le are pe toate 3.
    Multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Imagini Thailanda: Familia de australieni la finalul zilei, Patara, Thailanda.JPG
Imagini Thailanda: cascada de la Patara Elefant Farm
Imagini Thailanda: curatarea de praf a elefantilor, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: Dragos urcand pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: Plimbare pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: Plimbare pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thilanda: hranind un elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: hranind un elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: masa de pranz, Patara, Thailanda
🙂
Imagini Thailanda: elefanti jucandu-se in rau, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: spaland un elefant in rau, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: spaland un elefant in rau, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: spaland un elefant in rau, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: plimbare pe elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: pe elefant in rau, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: Jet mirosind balega de elefant, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: pui de elefant cu mama lui, Patara, Thailanda
Imagini Thailanda: pui de elefant alaptat, Patata, Thailanda
🙂
18. Zeitati Thailandeze
25. Doi Suthep Chiang Mai
Elefant ADDO Park
Parcul National Etosha
Patara Cu Elefant
05. Hawa Mahal
18. Zeitati Thailandeze
25. Doi Suthep Chiang Mai
Elefant ADDO Park
Parcul National Etosha
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni