Weekend la Marrakech

Koutoubia

Este unul din acele orase mitice care se afla in mintea tuturor exploratorilor. Aflat la poalele muntilor Atlas, strajuind portile Saharei, aici era locul in care se descarcau caravanele transsahariene, pline cu bogatii de dincolo de nisipuri, din Africa Neagra, si se incarcau la loc cu produsele Maghrebului… In urma lor a ramas un oras fascinant plin cu palate, moschei si case somptuoase, celebrele riad-uri, care au atras ca un magnet calatori, fashionistas si VIP-uri. Aici s-a stabilit Yves Saint-Laurent, asa ca Marrakech-ul a devenit brusc locul de intalnire a fotomodelelor, creatorilor de moda si a unei societati doritoare de lux… pe langa ei, backpackeri sau flash-packerite, deoarece Marrakech-ul ofera de toate pentru toti… Pe langa enclavele de super-lux, poti descoperi insa si un oras al contrastelor, de la bogatie extrema la saracie lucie… poate, uneori, stradutele intortocheate si intunecate din medina va pot speria… este totusi un oras safe, unde locuitorii, chiar daca vor sa va vanda intotdeauna cate ceva, o fac cu zambetul pe buze…

Ziua 1: obiective turistice Marrakech: Jema el-Fnaa – Bazar – Muzeul Marrakech – Medrasa – Jema el-Fnaa

Inima orasului este Jema el-Fnaa… Gigantica piata se transforma incontinuu – mai intai pustie, apoi loc de potolire a setei – sucurile de portocale de aici sunt cu adevarat minunate, pentru ca apoi sa se transforme intr-un carnaval in aer liber, iar seara, intr-un imens restaurant la botul calului, cu friptane sfaraind pe gratare… E mult de povestit despre Jema el-Fnaa, am incercat sa redau cate ceva din atmosfera pietei printr-o postare dedicata.

Dupa primele poze din piata, eu va recomand sa o luati prin bazar. Cand ajungeam la Marrakech pentru prima oara, in 1999, nu puteai sa faci doi pasi si sa nu apara vreun ghid, evident, pentru o suma de bani… Pana la urma, trebuie sa-l iei pe unul doar ca sa scapi de zecile de alti ghizi care te agasau permanent. Cand am revenit dupa zece ani, in 2009, am avut parte de o experienta net mai relaxanta – ghizii disparusera… Legenda urbana spune ca noul rege, Mohamed al VI-lea (acum nu mai e chiar asa de nou, a urcat pe tron in 1999, la cateva luni dupa prima mea vizita in Maroc), a intrebat niste prieteni francezi ce sa faca pentru ca sa vina mai multi turisti in tara lui… Pai, rezolva problema cu ghizii din Marrakech, Fes si alte orase turistice, alunga foarte multi turisti. Si legenda spune ca, fix ca Harun al-Rashid din “1001 de nopti”, regele s-a mascat ca backpacker francez si, impreuna cu niste prieteni, a facut-o pe turistul francez in Marrakech… a plecat ingrozit… Asa ca a dat ordin politiei sa faca ordine, iar ordinea in Maroc nu se face cu zaharelul… Ca o fi adevarat sau nu, cert este ca, in 2009, m-am plimbat linistit prin baza fara nimeni care sa traga de mine.

Afundati-va prin bazar si savurati culorile si, uneori, mirosurile, mai ales in zona de mirodenii… prin alte parti, mai laturalnice, nu pot spune ca mirosurile pot fi savurate, ci, dimpotriva… Nu rata dulciurile marocane, provenite din scoala de clasa mondiala a dulciurilor arabe – le-am savurat din Liban si Siria pana in Maroc! Si sunt excelente!

Veti depasi umbritele ulite ale bazarului si, dupa cateva minute de mers sub cerul liber (si, in mod normal, soarele sub-saharian), veti ajunge in zona medersei Ali ben Youssef, aflata la cativa pasi de moscheea cu aceeasi nume. Ce este o medersa ? Este o scoala coranica, unde copiii de la cele mai frageda varsta veneau sa buchiseasca Coranul. Multi veneau din afara oraselor, iar cei mai talentati primeau gazduire in caminele mederselor si masa din partea moscheilor pe langa care aceste institutii de invatamant erau afiliate… Exista mederse si in ziua de astazi in marea majoritate a tarilor musulmane, dar Ali ben Youssef nu mai este o medersa functionala. O puteti vizita – nu ratati principala curte interioara, o minunatie de mozaicuri, marmura si lemn, cu balconase rafinat sculptate, in contrast cu austerele camere-dormitor in care studentii dormeau si invatau.

La doi pasi, se afla Musee de Marrakech, un palat de secol XIX, splendid restaurat in ultimul deceniu, o oaza de racoare intr-un oras al desertului… Puteti cumpara un bilet combinat pentru medersa, muzeu si mausoleul de langa.

Reveniti in oras, pierzandu-va pe stradutele vechii medine – la fiecare colt, veti descoperi ceva nou – vreo moschee, vreun riad, vreun magazin cu covoare, un crampei din viata traditionala de aici… Reveniti incet, incet spre Jema el-Fnaa, unde puteti sa luati un pranz la restaurantele de pe aici.

Faceti o tura pana la minaretul Koutoubia si apoi reveniti in piata pentru a cuceri o pozitie cat mai buna intr-un restaurant de pe acoperisul vreunei cladiri din jur… Urmariti tot ce se intampla in piata – cantareti, scamatori, pescari de Coca-Cola, imblanzitori de serpi, povestitori, omu cu maimuta, vanzatori ambulanti de apa… merita sa stati cateva ore pana la caderea serii pentru a admira acest Carnaval venit din alt timp… Nu ratati insa sa si coborati in mijlocul pietei… Seara, puteti lua o masa traditionala aici, in piata, si nu uitati ca aici se afla cele mai tari cluburi din intreaga Africa… Inclusiv celebrul Pasha din Ibiza e reprezentat aici… Poate fi o noapte de neuitat…

Ziua 2 – obiective turistice Marrakech: palatul Bahia – morminte Saadiene – palatul Badi – Gradini Majorelle

V-ati trezit ? Daca ati fost prin cluburi, in mod cert nu foarte devreme. Daca ziua precedenta ati dedicat-o bazarului, pietei si nordului orasului vechi, ziua de astazi trebuie dedicata sudului, acolo unde se afla, printre altele, palatul regal – din pacate, nu puteti intra in el decat daca va invita Mohamed al VI-lea personal :).

Ce aveti de vazut aici? In primul rand, palatul Bahia. Ganditi-va ca timp de 14 ani cei mai buni artizani ai Marocului au lucrat neobositi la acest palat. Ce a iesit? 150 de camere incredibil de ornate si 8 hectare de cladiri si gradini. Veti trece din curte in curte, minunandu-va de maiestria constructorilor… Si o sa fiti de acord ca numele de Bahia (“cea frumoasa”, in limba araba) este pe deplin justificat.

Nu ratati mormintele Saadiene, mormintele sultanilor marocani din dinastia Saad. Sultanul Ahmed al-Mansour ed-Dahbi nu a fost prea zgarcit cand a cumparat marmura italiana pentru locul lui de veci si a incastrat cantitati semnificative de aur in peretii mausoleului… Ca sa fie sigur si dupa moarte, i-a “plantat” strategic si pe printii sai pe langa el, pentru a-i marca strict…

Acelasi sultan nu a precupetit niciun dirham pentru a construi un palat de basme – palatul Badi – peste tot, era o nebunie de turcoaze, aur si cristal…  Toata lumea era data pe spate, doar un bufon mai clarvazator glumind ca “va fi o ruina superba”… Bufonul a avut dreptate, doar 75 de ani mai tarziu, superbul palat devenea o imensa ruina, stadiu in care se afla si in ziua de astazi… Desi nu veti gasi decat putine urme din bogatia de altadata, merita să fie vizitat – o curte imensa, inconjurata de cladiri falnice pe varful carora dau din plisc sute de berze fericite de o astfel de locatie… Urcati-va sus pe ziduri pentru a fura un pic de panorama asupra orasului… Berzele vor fi deranjate, dar sunt niste fapturi gingase… vor da din plisc suparate, dar se vor duce mai incolo…

Reintorceti-va prin oras si, dupa admirabilul suc din piata Jema el-Fnaa, duceti-va prin medina spre minunata vila al lui Yves Saint-Laurent, Gradina Majorelle… Nu va spun prea multe, pentru ca am dedicat o postare specială acestui loc minunat, o adevarata oaza de racoare si estetism intr-o zona tocmai placuta a Marrakech-ului: , asa ca va invit sa va inspirati de aici… Nu pot decat sa reiterez ca momentele de relaxare de aici va vor reincarca bateriile dupa o zi de mers prin soare si praf.

Si, pentru un sfarsit al zilei “in style”, poate incercati si experienta hamamului… Orasul este plin de hamamuri care mai de care mai luxoase (cum ar fi Maison Arabe ), dar si unele mai ieftine si traditionale cum ar fi hamamul Dar el-Bacha, nu foarte departe de Jema el-Fnaa, venind dinspre Majorelle pe Rue Fatima Zahra…

Cum ajungi acolo

Marocul a liberalizat spatiul aerian de mult timp, asa ca numeroase low cost-uri europene s-au aruncat sa aterizeze in tot Marocul, inclusiv la Marrakech. Asa ca puteti sa faceti combinatii de low-cost-uri pentru preturi, uneori chiar apropiate de 100 de euro…

 

Cazare Marrakech

Cel mai fain este sa stai intr-un riad traditional… dar unele costa mult. Personal, am stat la Hotelul Le Meridien, dar am fost in delegatie, deci nu am platit din buzunar :). Hotelul in care am stat in 1999 a fost demolat pentru a se construi niste blocuri… In schimb, daca ar fi trebuit sa platesc hotelul din banii mei, as fi stat la Central Palace la doi pasi de Jema el-Fnaa.

Vremea in Marrakech

Vara e ingrozitor de cald, iarna poate fi frig si multa ploaie… Primavara si toamna sunt perfecte. Eu am fost la sfarsit de mai si de octombrie si vremea a fost excelenta – soare, cald, dar nu excesiv, tocmai bine! Pentru mai multe informatii, verifica statistica pentru cum e vremea in Marrakech.

Top 3 obiective turistice Marrakech

Daca ai timp doar de 3 locuri in Marrakech, nu rata Jema el-Fnaa, Muzeul Marrakech si medrasa de langa si Jardin Majorelle

Harta Marrakech:click aici

Imagini Marrakech:

 Jema el Fnaa, Maroc

Jema el-Fnaa

vanzator de apa

Vanzator de apa

Bazar

Prin bazar

Bazar

Bazar vanzator dulciuri

Vanzatorul de dulciuri

Bazar

Iesirea din bazar

Medersa Ali ben Youssef

Medersa Ali ben Youssef

muzeul Marrakech Maroc

Muzeul Marrakech

muzeul Marrakech Maroc

Muzeul Marrakech Maroc

Medersa

Medersa

Imagini Marrakech: Medersa

Imagini Marrakech: Medersa

Imagini Marrakech: Kouba Badiyin

Kouba Badiyn

Imagini Marrakech: inapoi in bazar mirodenii

Inapoi in bazar – mirodenii

Imagini Marrakech: bazar cu covoare

covoare

Imagini Marrakech: rodii bazar

sau rodii

Imagini Marrakech: Koutoubia minaret

Koutoubia

Imagini Marrakech: apus de soare in Jema el-Fnaa

Apus de soare la Marrakech…

Imagini Marrakech: Palatul Bahia

Palatul Bahia

Imagini Marrakech: mormintele Saadiene

Mormintele Saadiene

Imagini Marrakech: mormintele Saadiene

Mormintele Saadiene

Imagini: Marrakech palatul Badi

Palatul Badi

Imagini Marrakech: palatul Badi

fosta resedinta a sultanilor

Imagini Marrakech: palatul Badi berze

resedinta actuala a berzelor 🙂

Imagini Marrakech: medina

Medina din Marrakech

Imagini Marrakech: mirodenii in bazar

Mirodenii prin bazar

Imagini Marrakech: reviste bazar

sau reviste

Imagini Marrakech: spre Jema el Fnaa

strada comerciala pietoanala a Marrakech-ului

Imagini Marrakech: Jardin Majorelle

Jardin Majorelle

Imagini Marrakech: Jardin Majorelle

Imagini Marrakech: Jema el Fnaa noaptea

Jema el-Fnaa noaptea, inima Marrakech-ului

Categorii:
Maroc · Weekend la ...

Comentarii

  • Liliana spune:

    Din fotografii, mi se pare o combinatie intre Andaluzia si Bazarul din Istanbul. Si parca e ceva in aer care imi scapa si care-mi zice ca e altceva.

  • O destinatie care merita vizitata, diferita de atmosfera europeana. Ar trebui ceva zile si la Casablanca.

  • Dragos spune:

    Este pe lista mea de prioritati pentru anul viitor. Cu bilete luate din timp se poate ajunge la un tarif excelent combinand low cost prin Barcelona sau Paris

    • Imperator spune:

      Cele mai bune oferte le-am gasit in general prin Italia (Milano, Pisa, Bergamo). Se poate si prin Barcelona si Paris, am vazut chiar si un Charleroi bun la un moment dat, dar se zboara mult

  • mihai spune:

    puteti ajunge acolo cu easyjet cu escala la milano, pretul unui bilet dus intors cu bagajul de mana este 110 euro, bilet laut din timp

  • Ioana spune:

    Nici nu concep sa nu-mi fac timp pentru o vizita in Maroc in viitorul apropiat spre mediu, asa ca imi vor prinde super bine toate astea cand oi fi cu rezervarile facute 🙂

    p.s. Cand am citit de berze primul lucru mi-a fugit gandul la povestea Califului Barza de Wilhelm Hauff, nu stiu daca ai citit-o 😛

  • Claudia spune:

    Si pe lista mea este Marocul…si abia astept sa ajung acolo.:)

  • scorilo spune:

    Cat de riscant e Marocul in zilele de azi,ma refer la securitatea personala?

    • julini spune:

      Cred ca am mai scris despre asta acum cateva saptamani.Marocul este o tara destul de sigura.Mai explodeaza cate o bomba din cand in cand dar daca este sa comparam, in Turcia explodeaza bombe mai tot timpul si cu toate astea romanii se duc gramada acolo.Chestia cu siguranta este relativa pentru ca oricand i se poate pune unuia pata si detoneaza o bomba pe undeva.Ia cazul Spaniei si Angliei de acum cativa ani si cred ca nimeni nu se astepta la atentatele care au avut loc acolo.In Maroc mi-as face griji sa nu ma pacaleasca la preturi si alte cele ca in rest nu ai probleme cu siguranta personala.

  • Li spune:

    Ne place sau nu, conform dex se scrie si se citeste medresa, nu medrasa sau medersa.

    • Imperator spune:

      Ne place sau nu, Marrakech nici nu exista in dex, deci ar trebui sa-l scriu Maraches ? Medrasa si medersa sunt cuvinte folosite in diversele dialecte de araba

  • Pitzifelnic spune:

    O fi „Li” al lui Confucius?
    Sau e „Li” Peng iesit la pensie, plictisit si incercand sa-si mai omoare timpul uitandu-se pe bloguri?
    Sau pur si simplu e vorba de vreo medicatie antidepresiva cu Li+(tiu)?!

  • alexandru spune:

    Salut, in primul rand iti multumesc pentru utilele informatii postate si am rugamintea daca se poate, sa imi dai si mie cateva site-uri cu agentii locale pentru excursii in desert, agentii testate de tine sau de altii si niste locatii de cazare report calitate pret ok. M-ar mai interesa daca stii ceva agentii ce au ghid vorbitor de limba romana, ar fi foarte important. As vrea sa calatoresc in a doua jumatate a lunii octombrie, as fi tare bucurus daca m-ai putea ajuta cu ceva informatii ce ar trebui sa le am inainte de plecare. Dupa parerea ta daca as alege o agentie din Romania, in afara de Eturia care ar fi aceea? Cu multumiri, Alexandru

    • Imperator spune:

      Saluti…
      Eu am fost cu o agentie al carui nume nu-l mai retin, dar ma uit acasa prin poze ca parca le-am pozat sediul… Eu am fost cu ei la cascada Ouzoud si pana la Ouarzazate – as fi inchiriat masina, dar eram singur si nu imi place sa conduc (in general), d-apai sa mai conduc si singur 🙂 Ma uit si iti zic. De fapt, ei nu aveau ghid, pur si simplu asigurau transportul pana la diverse obiective pe drum. In schimb, pentru desert, sunt convins ca au si ghid, fiind vorba si de mai multe zile (nu poti sa mergi pana la desert intr-o singura zi din Marrakech). Ghid vorbitor de romana in Marrakech chiar nu am auzit sa fie.
      Cazare – eu am stat pe banii altora in hotel de lux (super fain, dar scump), daca as fi stat pe banii mei, probabil as fi stat aici: http://lecentralpalace.com/centralpalace/eng/index.php Dar nu am stat si nu pot sa-ti zic 100% cum e… L-am vazut pe dinafara, era bine plasat, la doi pasi de piata centrala pe strada pietonala centrala. A doua jumatate al lui octombrie e o perioada optima – atunci am fost si eu si am avut permanent soare, a fost cald, dar nu excesiv, taman bine ! Agentii din Romania, nu prea am folosit… pe cine-i stiu mai indeaproape si stiu ca sunt seriosi sunt Explore Travel, Eturia si Interra… Mai sunt multe alte agentii serioase, dar, din nou, nu pot sa spun din experienta.

  • globi spune:

    As spune ca Marrakech e cea mai interesanta destinatie turistica din Maroc. Sper ca nu supar pe nimeni cu afirmatia mea dar, Casablanca, afara de imaginea aia de film nu-mi spune nimic decat miros de peste si-un port enorm (de acolo pestele, evident). Marrakech, in schimb… are mai mult traditie decat mix multietnic sau mutlicultural si asta e cu adevarat diferit. Poate e si putin kitsch, da’ asa e-n lumea araba (importuri orientale, ca peste tot). Cu siguranta este mai curat, mai distractiv, mai bine mirositor 😉

  • Alexandra spune:

    Haha.. acum vreo 5 zile am cumparat o cutioaie de prajituri de la acelasi domn ca in poza de mai sus.

  • Sorin spune:

    Care e cea mai buna excursie de tip circuit pt Maroc care sa acopere tot ce e notabil de vazut (ceva la minim 10 zile)? am vazut chiar si cu 12-13zile…

    • Imperator spune:

      Eu cam asa ceva as face…
      1 saptamana in Maroc
      In plus, as mai baga vreo zi – 2 in Marrakech si apoi as inchiria o masina sa ma duc mai adanc dincolo de Atlas spre M’Hamid, Merzouga si Gorges de Dades

    • Ludo spune:

      Daca esti in forma buna, poti incerca si un Djebel Toubkal – 4167m, cel mai inalt vf. din Muntii Atlas, numai ca acum iarna e cam multa zapada deci riscuri… Noi l-am facut in 2 zile(in sept 2007) dus-intors din Marrakesh, cu o noapte petrecuta la refugiul de la 3207m. Daca vrei sa il faci mai pe indelete sau nu ai o forma fizica de invidiat, poti lua in calcul 3 zile.
      Poti lua in calcul si Essaouira – un orasel pe malul Atlanticului, la vreo 3 ore de Marrakesh.
      In septembrie nu era bun pt plaja, era cam racoare dar vantul era puternic si se facea (wind)surfing.

  • directio spune:

    Eu nu inteleg cum au reusit sa aranjez condimentlee asa? Sunt conuri perfecte

  • Hapi spune:

    Buna
    Imperator, vreau sa te intreb daca stii sa-mi recomanzi o anume retea de telefonie mobila in Maroc. O sa stau o luna acolo si am de sunat in Ro. Cum sa procedez? Sa-mi iau o cartela pre pay de la un operator local si s-o incarc periodic sau sa imi iau o cartela si sa sun de pe telefoanele publice?
    Voi ati sunat in Ro cat ati stat acolo? Si daca da, ce ati folosit?

    • Imperator spune:

      Buna. Aveam telefon pe roaming, platit de la job, asa ca nu m-am uitat cu mare atentie ce si cum. Presupun ca ofertele sunt similare. Exista numeroase internet cafe-uri prin Maroc care ofera servicii Skype sau telefonie prin internet (sunand numere fixe / mobile, nu neaparat cont de Skype) care uneori ofera preturi foarte mici

  • Hapi spune:

    Am inteles.
    Merci 🙂

  • Adelina spune:

    Buna, as avea si o intrebare…de fapt as dori o recomandare din partea mea…o sa merg impreuna cu prietenul la sfarsitul lui februarie inceputul lui martie in Maroc…ideea e ca avem de stat 5 zile…si vroiam sa te intreb cum e mai bine sa gestionam timpul, am avea varianta milano- marrakesh dus si intors, sau am putea lua Milano-Marrakesh dus si Fes-Milano intors…se merita sa mergem si pana in Fes?am avea timp suficient si pentru el, precizez ca imi doresc foarte mult sa ajung in desert si asta cred ca o sa ne ocupe cam o zi…astept o recomadare din partea ta…un plan pe 5 zile mi-ar fi de mare ajutor…multumesc frumos si abia astept rapunsul tau…

    • Imperator spune:

      As zice sa ramai doar in Marrakech si sa treci muntii Atlas, dincolo in desert. In 5 zile, nu ai timp si de Marrakech, si de desert si de Fes si sa mergi la Fes. As zice Marrakech + dincolo de munti

  • grandhigh spune:

    salut! vreau sa plec in Marrakech la jumatatea lunii Feb a anului viitor…din ce m am interesat…or sa fie cam 17grade….ce stii de temperaturile lunii asteia prin MAROC?

  • Eu am fost la mijlocul lunii mai si vremea a fost perfecta, 29 de grade, deci nu as vrea sa merg in iulie, m-as intoarce tot in mai, sau septembrie-octombrie. Globi: Casablanca m-a dezamagit si pe mine (marocanii spun ca este singurul oras din maroc care NU merita vizitat) dar Fes nu, nici Ouarzazate. A fost o oprire din excursia in desert si m-am indragostit de oras, chiar as vrea sa stau mai mult in zona, este ceva in aer care ma cheama. La fel Rabat, Meknes, sunt orase frumoase si de vazut, eu le-am ratat dar ma intorc! Sa nu vorbesc de Laayoune. Deja sunt multe rau pe lista! Cat despre Marrakech, am avut cam asemenea traseu vad 🙂 http://extravita.ro/2013/12/24/marrakech-maroc-cazare-riad-piata-jemaa-el-fna-medina-tatuaje-henna/
    Ce mai recomand: tatuaje cu henna, stat la Riad (dar verificat trip advisor inainte noi am avut o experienta nu tocmai de vis ca sa nu zic mai rau). Se gasesc si bilete foarte ieftine dar escalele pot fi cam lungi, noi am nimerit in Madrid 14 ore!

  • Raluca spune:

    Pentru un circuit de aproximativ 2 saptamani prin Maroc ar fi mai sigur sa optam pentru o agentie de turism si sa calatorim in grup organizat sau este destul de ok sa te plimbi prin Maroc pe cont propriu (2 persoane), cu mijloacele de transport in comun?

    • Imperator spune:

      Se poate si, si, cum va simtiti mai comfortabil. Se poate merge cu transportul in comun care este decent intre marile centre urbane, dar daca doresti sa treci dincolo de Atlas, in desert (si merita din plin), transportul in comun dispare aproape cu desarvarsire si trebuie ori sa inchiriezi o masina, ori sa mergi intr-un tur.

      • Raluca spune:

        Multumesc mult de informatii. Cred ca vom alege calatoria pe cont propriu intre orasele mai importante, iar pentru excursia in desert optam pentru un tur cu ghid, nu am vrea sa ne ratacim pe acolo :).

  • PETRI spune:

    eu am luat ptr luna decembrie bilete ptr casablanca.ce se poate vizita in aceasta perioada ,fiind si revelionul.multumesc anticipat.1

  • Andra spune:

    Imperator, imi poti spune ce variante de transport exista de la aeroport la Medina? In afara de taxi…

    • Imperator spune:

      Calare pe camila 🙂 Si daca ti se pare prea exotic, e un autobuz cam la fiecare jumatate de ora care merge in centru.

      • Andra spune:

        :)) stii vreun site unde pot vedea cat costa autobuzul si unde te lasa?
        Si inca o intrebare: vrem sa mergem din Marrakesh in Essaouira, am inteles ca pe drumul asta sunt acele capre in copacii de argan. Imi poti da mai multe detalii? Trebuie sa ne abatem de la drumul principal ca sa le vedem? Se merita sa vizitezi atelierul de productie a uleiului de argan din zona?
        Multumesc tare mult!

        • Imperator spune:

          Autobuzul 19, te lasa in Jema el-Fnaa. Costa zica-se 30 Drh.
          N-am fost la Essaouira, am fost insa spre Ouarzazate si am vazut si capre in pomi si fabrica de argan. Nu pot sa zic ca e o chestie WOW !

  • anastasia spune:

    Imperial spunemi te rog in ce limba se vbeste acolo ? eu cunosc numai franceza merci

  • nicorici marius spune:

    Sunt pe picior de a cumpara un pachet de pe site-ul vacantereduse.ro ptr 6 nopti la Marrakech + o noapte la Milano dar pare prea ieftin, 400 eur/pers, avion + cazare in martie. Nici nu am cu ce compara ca nu prea gasesc oferte ptr Maroc . un sfat te rog 🙂

    • Imperator spune:

      Pai uite-te exact ce ofera – cu ce zbori, unde dormi, etc. N-am auzit de site-ul respectiv, asa ca nu pot sa zic nici de bine, nici de rau. Presupun ca e zbor cu low-costul (deci sa nu fie incluse bagaje) si hoteluri mai ieftine, poate si ciudatele, poate nu 🙂

    • Lucia spune:

      In ce perioada mergi in Maroc? Noi am cumparat deja un sejur prin acelasi site intre 02-09 03. Poate facem combinatii impreuna.

  • salut Lucia, in 16-22.03 dar am acumparat singur biletele de avion si cazarea de pe booking, mi-a fost frica sa achizitionez de la vacantereduse. cand te intorci poate scrii aici ceva impresii 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest