India mea incredibila by Andreea. Episod 2 – Agra, Fatehpur Sikri, Jaipur

 Obiective turistice India: Taj Mahal Agra

Dupa momentul Delhi, a urmat si momentul Taj in Agra, dar si vizitarea vechii capitalei mogule de la Fatehpur Sikri si rajpute la Jaipur.

Un moment “Taj” in Agra

Dis-de-dimineata plecam putin somnorosi spre Agra. Dupa multe negocieri am decis sa parcurgem cei 1.000 km prin India cu o masina de sapte locuri (Mahindra, un autoturism de lux – dupa standardele indiene – inscriptionat cu un semn “TOURIST” mare,  pentru a atrage atentia si mai mult). Stati linistiti ca nu ne-am incumetat noi sa conducem, ar fi fost o misiune sinucigasa!! Masina a venit la pachet cu un sofer foarte tacut (nu vorbea engleza decat atunci cand trebuia sa ceara bani :), dar megainzestrat cu reflexe tip Schumacher si o atitudine zen la volan…

Poate ar fi bine sa mentionez ca am si avut un mic accident rutier in Agra. Surprinzator pentru noi nu a fost accidentul in sine (asa ceva e inevitabil daca te aventurezi intr-o intersectie indiana), ci modul de solutionare atat de diferit de stilul balcanic. Soferul nostru a coborat din masina, s-a uitat la zgarieturile frontale, a vorbit 10 cuvinte cu biciclistul buclucas – acum probabil pieton – si asta a fost tot! O zgarietura, 1.000 de rupii, o Karma curata, de nepretuit :).

Oricum, traficul din India este o experienta in sine… Totul se ghideaza dupa un numar de legi naturale specifice… Mai intai de toate: in India trebuie sa te astepti la orice pentru ca va trebui sa iti imparti banda de drum (uneori, chiar si din contrasens) cu vaci, camile si carute, masini, ricse cu 20 de pasageri (!), biciclete & motorete cu 5 “coabitanti”, camioane incarcate pana la refuz si, cel mai special, cu acele creaturi mecanice unice, facute in curtea casei, dintr-un motor expus, patru roti, un volan si o scandura in loc de scaun.

Regula nr. 2 spune ca in intersectii se aplica orice alt principiu, mai putin cel al prioritatii conform semnelor sau semafoarelor. Nu stiu exact care este modelul decizional intr-o intesectie, dar ciudat este ca functioneaza pe baza de mult tupeu, claxoane si depasiri milimetrice.

Nu e de mirare ca, dupa patru ore cu masina pe “autostrada”, am ajuns in Agra epuizati si total lipsiti de energie pentru a vizita Taj Mahalul. In mod ciudat, niciunul dintre noi nu exulta ca urmeaza sa vedem una din minunile lumii. Auzi si citesti atat de multe despre acest mausoleu vechi, ca ajungi sa te intrebi care e adevarata lui valoare. Cat e realitate si cat e marketing?

Intrarea in complexul cu pricina este incredibil de aglomerata, iar prezenta noastra ii pune in actiune pe micii si inepuizabilii “antreprenori locali”. Pustii astia de 10-12 ani nu au nevoie de un dialog sau de un semn de interes pentru a porni negocieri la sange pe parcursul plimbarii tale. Nu vrei tu brelocu’ asta sau magnetelul asta cu Taj Mahal? Only 500 ropees ‘mam!! Very chip and handmade! Bine, hai 400, hai, bine, fie 350… 200, 100… 2 la 100, 3 la 50… stii ceva? Uite mega oferta 100 de rupii pentru toata punga cu 12 bucati!!

Partea buna e ca micii vanzatori nu pot trece de intrarea in curtea principala. Aici insa ne intampina o coada monumentala la care – surpriza! – nu trebuie sa stam. E, intr-adevar, o mica discriminare sa primesti tratament special ca turist strain, insa intrarea speciala e justificata din plin prin costul de 30 de ori mai mare!

Asa ca iata-ne, am trecut de verificarile de securitate (in stil aeroport), avem o sticla de apa si o pereche de sosete de unica folosinta (multumesc cerului ca nu mai trebuie sa merg desculta, vezi postarea anterioara despre pantofi J) si acum ghidul nostru ne spune cate ceva despre Taj….e o poveste cunoscuta:

Mogulul isi iubea nevasta (una dintre ele), ea a murit dand nastere copilului cu numarul 14 (!), el a decis sa construiasca ceva maret pentru a dainui peste veacuri precum iubirea lor. A construit acest complex cu mai multe edificii, insa mausoleul din marmura alba este piesa centrala si motivul pentru care numele Taj Mahal este cunoscut. Musoleul este construit din marmura alba incastrata cu pietre semi-pretioase care formeaza detalii sculptate unice, are un dom fals si un coridor care incadreaza mormantul printesei Mumtaz. Ghidul continua cu alte detalii mai mult sau mai putin interesante, in timp ce admiram detaliile de pe cladirea rosie a intrarii in complex. Oricum, as prefera mai putine detalii acum. Putem, pur si simplu, sa vedem Tajul??

Nu stiu cum sa descriu cum se vede si se simte Taj Mahalul atunci cand intri prin poarta principala si intrezaresti umbra stralucitoare peste cerul imaculat. Asa cum apare de departe, stralucind in nuantele apusului peste gradinile verzi, iti ia, pur si simplu, rasuflarea… Voi numi de acum inainte orice senzatie similara “un moment Taj”, pentru a nu uita niciodata clipa cand am vazut cel mai frumos obiect creat de om vreodata. Taj isi merita toate laudele si nu poate fi descris pentru a acoperi frumusetea atat de simpla si atat de complicata, el arata incredibil de la distanta si absolut pretios de aproape… este TAJ!!!

Pare  incredibil cat de bine s-au pastrat detaliile delicate, cat de moderne par ornamentele facute acum sute de ani. Taj e facut in asa fel incat place oricui… este suficient de minimalist sau de ornamentat, poti sa il gasesti vechi sau contemporan sau etern. Ghidul ne-a spus ca mogulul si-ar fi dorit un Taj negru pentru el vizavi de cel alb. Ar fi fost ceva daca ar fi reusit!

Fatehpur Sikri si Jaipur

In seara de dupa “momentul Taj” ne desfatam cu o cina indiana 100%. Sa ii spunem… terapie cu bunatati. Am experimentat cu platouri mixte de specialitati vegetariene si carnivore si am stropit totul cu suc de lechee din belsug pentru a potoli arderile J. Mancarea indiana e delicioasa, un mix de gusturi si arome care, de cele mai multe ori, impresioneaza pozitiv, insa particularitatea ei este excesul de condiment (a se citi: mancarea este extrem de iute). Daca poti trece peste senzatia de iuteeeee a mancarii, aceasta va fi de obicei memorabila. Daca insa esti genul care se plange de prea mult piper in supa, atunci recomand in India doar dulciuri (ciocolata este geniala) si fructe, pentru ca orice altceva (inclusiv pizza de la Domino’s) este compromis.

In drum spre Jaipur facem un scurt popas si vizitam orasul parasit Fatehpur Sikri. Fatehpur a fost primul oras mogul, construit acum 500 de ani intr-un mix de stiluri arhitectonice, dar abandonat doar 15 ani mai tarziu. Este special construit in stil labirint din piatra rosie si ornamentat cu gradini inghesuite, dar pare intr-adevar “al nimanui” si inghetat in timp… Unica parte folosita din oras este vechea moschee, un lacas aglomerat si populat din nou de pustii plini de bunatati hand-made care se negociaza de la sine. Am rezistat eroic la Taj Mahal, dar aici cedez sub privirile inocente ale pustiului care m-a insotit pe durata plimbarii. Eu cumpar cateva pietre sculptate, el primeste niste bani “pentru scoala” si apoi “pestele” operatiunilor pune mana pe bani, in still perfect “Slamdog millionaire” :).

Cu bagaje pline de suvenire, ajungem in Jaipur imediat dupa primul muson al sezonului. A plouat “cu galeata” si acum strazile sunt rauri si lacuri in care plutesc minunatiile mizeriei indiene, condimentate de invazia unor muste “prietenoase” J. Partea buna e ca in Jaipur canalizarea este clar superioara celei de pe meleaguri dambovitene, asa ca apa murdara dispare in cateva minute, lasand in urma strazi murdare, dar macar aerul e, in sfarsit, respirabil.

In urmatoarele doua zile cutreieram Jaipurul si vizitam tot ce e pe lista de “must”: City Palace, observatorul, Palatul Vanturilor (il stiti sigur din poze si vederi), Palatul de pe lac (din pacate, de admirat doar de la distanta) si minunatul Amber Fort, dar nimic nu mai poate sa impresioneze imediat dupa ce ai vazut Taj Mahalul. Un lucru memorabil despre Jaipur totusi este “comuniunea” dintre animalele salbatice si strazile orasului… Aici vezi elefanti pe carosabil, cobre dansand sub flautul fermecat si maimute peste tot vazandu-si de… maimutareli. Cel mai bun exemplu este maimuta “comunitara” care se odihnea linistita langa piscina hotelului nostru, la etajul 9 al cladirii!!

Aveam ceva planuri sa vedem India salbatica la ea acasa intr-o rezervatie naturala, insa timpul nu ne-a mai permis. Suntem obositi dupa un maraton de cinci zile prin orasele Indiei, asa ca petrecem ultimele doua zile in Delhi in still city-brake: vizitam o casa tipic indiana si templul Askardam, mancam pizza iute si faimosul platou de dulciuri “dead by chocolate”. Inevitabil, ajungem si la mall J.

In ultima dimineata spunem “la revedere” Indiei dupa o saptamana epuizanta, dar inspirationala. Acest univers s-a deschis pentru noi cu tot ce avea mai bun, mai ciudat, mai exotic, mai frumos, mai urat-frumos.

Trebuie sa iti fi placut Arghezi si toata chestia aia cu “estetica uratului” ca sa intelegi cu un astfel de loc poate sa te atinga pentru totdeauna si sa te faca sa spui “voi mai veni aici”.

Cat costa o “Incredible India”?

Asa cum am mai spus, India este o tara a contrastelor, iar diferentele de ordin financiar nu fac exceptie. Vorbim totusi despre universul unde poti cumpara o gogoasa de pe strada cu 2 eurocenti sau o geanta Louis Vuitton din mallul de super lux de vizavi. Daca rezolvi rezonabil costul cu transportul pana acolo (sa speram intr-o noua minune Aerosvit, dar nici Turkish sau KLM nu sunt de neglijat), poti sa faci o excursie in India cu banii de un sejur la malul bulgaresc  sau cu miile de euro pentru o luna de miere in Hawaii.

Noi am optat pentru o varianta “rezonabil-burgheza”, luand in consideratie siguranta si igiena ca atribute “must”. Costul total, mult sau putin, dupa cum apreciaza fiecare, a fost de 750 de euro/ persoana pentru sapte zile in India si o zi in Kiev:

  • zborul cu super-oferta Aerosvit – 260 de euro
  • cazarea la hoteluri 3-4 stele – 124 de euro
  • mancarea la restaurate “mid to high class”, bauturi, snacks,  tips – 134 de euro
  •  transport intern (taxi, metrou, masina inchiriata in India inlcusiv taxe si benzina, chiar si ghid local in Agra si Jaipur) – 48 de euro
  •  intrarile la toate obiectivele turistice – 32 de euro
  •  viza, vaccinarile si pastilele antimalarie – 122 de euro
  • cost Kiev (transport in oras, mancare, intrare la obiective) – 30 de euro

La acest cost de baza adaugati (daca va regasiti 🙂 cam 130 de euro pentru suvenire (de obicei, lucruri hand made) si cateva rochii superbe din matase si bumbac “Indian style”, de care pur si simplu nu m-am putut lipsi :).

In final, mai impartasesc cateva detalii logistice:

  • Am gasit cazare la super-hoteluri in Agra si Jaipur (Clarks Shiraz si Golden Tulip) cu ajutorul unei agentii  bine cunoscute din Bucuresti. Nu stiu cum s-a intamplat, dar aveau preturi mai bune decat pe net. Asa merita, din cand in cand, sa ii mai intrebati de sanatate! Cazare in Delhi am gasit cel mai greu, e un oras cu mult mai scump, asa ca am apelat la batranul Trip Advisor.
  • Desi, initial, am vrut sa luam trenul intre orase, am primit sprijin din partea unei cunostinte din India pentru a inchiria o masina cu sofer. Conditiile au fost excelente si costul rezonabil, avand in vedere ca eram cinci persoane. In mod normal, o inchiriere fara sprijin local va fi mult umflata la pret, dar poate tot merita investigat.

 

Imagini Agra: mic vanzator de suveniruri la Taj Mahal

Suveniruri de vanzare prin Agra

Obiective turistice India: Taj Mahal

Prima frantura de Taj…

Obiective turistice Agra: Taj Mahal

In fine, TAJ !

Obiective turistice Agra: Un pusti cu talente nedescoperite pozeaza Tajul in apus.JPG

Obiective turistice India: Taj Mahal Agra

Obiective turistice Agra: Marea Poarta a complexului Taj Mahal - vedere spre gradini.JPG

Marea Poarta a Taj-ului

Imagini Agra: prajituri si dulciuri din India

O altfel de Incredible India – prajituri si dulciuri minunate !

Imagini Agra: Zen in India cu noua mea rochie indigena

Intotdeauna te simti bine intr-o rochie noua !

Obiective turistice India: Orasul parasit Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri, orasul parasit

Obiective turistice Fatehpur Sikri: de-a v-ati ascunselea

Unde te poti juca v-ati-ascunselea

obiective turistice India: Moscheea din Fatehpur

Moscheea din Fatehpur Sikri

Imagini Jaipur: Muson in India

O bucatica de muson pe strazile din Jaipur

Obiective turistice India: Amber fort Jaipur sau Marele Zid Indian

Amber Fort

Obiective turistice Jaipur: Amber fort si boltile specifice

Obiective turistice India: Amber Fort Jaipur

Arta India: Ornamente unice din Amber fort Jaipur

Ornamente unice

Obiective turistice Jaipur: Amber Fort

Gradini mogule

Obiective turistice Jaipur: Palatul de apa

Palatul de apa din Jaipur

Imagini India: o cobra

Intalnire cu o cobra

Obiective turistice India: Observatorul astronomic Jaipur

Observatorul astronomic din Jaipur

 Obiective turistice India: Palatul vanturilor Jaipur

Palatul vanturilor Jaipur

Arta India: workshop de miniaturi in City Palace Jaipur

Atelier de miniaturi in City Palace

Imagini Jaipur: doi elefanti se leganau pe o strada Indiana

Doi elefanti se leganau pe o strada indiana…

Masina inchiriata in India

Rent-a-car in India

Comentarii

  • Foarte frumos! India este un vis de-al meu pe care sper sa-l pot indeplini candva.

  • flori spune:

    Foarte frumoasa relatarea, am citit articolul de ieri si abia il asteptam si pe cel de azi. As vrea mai multe detalii insa despre vaccinurile necesare. Am citit pe un alt blog ca vaccinurile pentru 2 persoane ajung la 1500 lei.

    • alex spune:

      La mine ai link catre Victor Babes. Sunt acolo preturile. http://www.cdt-babes.ro/servicii/epidemiologie_imunizari_vaccinuri.php

      In functie de zonele pe care le vizitezi si perioada vizitei, trebuie sa faci mai multe.

      Noi am facut Typherix pentru febra tifoida (50 lei/doza), Dukoral pentru holera (350 lei/doza), Havrix pentru hepatita (240 lei/doza) si un cocktail pentru difterie, poliomelita si tetanus al carui nume nu il mai recunosc in lista, dar care nu a fost scump. In plus, consultatia a costat 100 de lei de persoana si am primit fiecare din partea casei cate 10 pastile de malarie.

      Daca ai avut orice forma oricat de usoara de hepatita cand erai copil, nu mai trebuie sa faci vaccinul respectiv. Pentru ca ai deja anticorpi.

    • Andreea C spune:

      Flori

      Eu am facut vaccin pentru Tifoida si pentru DTP (difterie, tetanus, poliomielita). La asta s-ar mai adauga vaccinul de hepatita (macar A) – dar eu aveam deja anticorpii si nu a mai fost necesar.

      Pastilele de malarie se ofera gratuit de la Victor Babes … ma rog … intra in costul consultatiei de 100 RON.

      Pentru o excursie in Delhi/ Agra/ Jaipur de scurta durata (1-2 saptamani), cel mai probabil nu va trebui sa faci mai mult de atat.

      • flori spune:

        Multumesc frumos pentru raspunsuri. Daca merg mai in centru (Hyderabad) pentru o perioada scurta e nevoie de mai multe sau mai putine intepaturi?

    • mihai spune:

      eu n-am facut absolut nici un vaccin, nici medicamente de malarie n-am luat, e recomandat daca pleci in africa subsahariana sau america de sud sa faci vaccin impotriva febrei galbene, cu aia nu te joci. Impotriva malariei am folosit un spary impotriva tantarilor care a fost destul de bun, nu mai mi-am pierdut vremea cu Mallarone. Nu are rost sa va vaccinati in toate felurile posibile, ca si acestea sunt cu dus si intors. Am calatorit in multe destinatii de genul India si n-am patit nimic, doar am fost atent.

      • alex spune:

        Sunt de acord, dar unele sunt utile. De exemplu, ma bucur ca am avut ceva de tetanos pentru ca numai gandul ca l-am facut m-a ajutat sa nu ma crizez cand m-am zgariat intr-un scaun jegos de autobuz. In schimb, as renunta bucuros la pastilele antimalarie. Oricum sunt bune mai mult prin jungla, iar in orase sunt si alti tantari decat cei care transmit malaria. Deci cea mai buna solutie e sa te ungi bine la orele cand apar nenorocitii si sa dormi sub plasa.

        Mi-ar fi placut si un antirabic pentru ca se stie cat de tampite sunt maimutele. Si da, as putea sa fiu atent si sa ma indepartez atunci cand nimeresc intre ele si se uita cu jind la sticla mea de suc. Dar parca n-as vrea sa fug de astfel de experiente si sa stau stresat ca nu stiu ce apa a fost folosita la limonada mea sau daca bucatarul s-a spalat pe maini. Stim foarte bine ca nu s-a spalat.

        Si daca repeti imunizarea intr-un anumit termen, esti protejat vreo 10 ani. Parca ar merita.

        • mihai spune:

          stiu ce zici, ai dreptate in felul tau, dar in zonele tropicale sau sub tropicale exista cam 35000 de tipuri de virusi si boli pe care le poate lua cineva venit din locuri cu alta clima. sansa sa ies una din aceste boli este sub 3 la suta, iar vaccinurile enumerate mai sus acopera bolile cu riscul de transmitere de peste 5 la suta, ce te faci cu restul? Este recomandat sa te vaccinezi dar aceste vaccinuri nu te protejeaza suta la suta si spre exemplu virusul HIV , ce faci cu el, se ia prin transfuzie de sange, in Africa ai foarte multe sanse sa se intample asta…

        • flori spune:

          Alex,
          ti-am citit blogul cap-coada, cu harta alaturi ca sa urmaresc traseul. Abia astept sa aflu cum a decurs calatoria pana la final. Imi pare rau ca ai scos din planul initial Hyderabadul, nu prea am avut ocazia sa citesc informatii despre zona aia pe bloguri.

          As vrea sa te mai intreb ceva. Stii cumva daca pentru Emirate trebuie viza? Din cate am inteles de pe blog, tu ai ramas in aeroport. Eu m-am uitat pe site-ul Air Arabia (chiar au preturi bune) si pentru un zbor catre Hyderabad este o escala de multe ore. Ma gandeam sa profit de ocazie si sa ies la plimbare.

          • alex spune:

            Da, trebuie. Dar exista si una de tranzit care se elibereaza pe aeroport. Cred ca am dat 50 de euro. Pentru 2 persoane. Dar trebuie sa astepti pentru ea cel putin o ora. De la aeroportul din Sharjah exista acum un autobuz pana in Dubai.

            Nu am ajuns inca la episodul ala. Am iesit din aeroport doar la intoarcere pentru ca aveam de asteptat vreo 12 ore.

  • gelu spune:

    stiu ce zice, mai ales ca acele mainute din india, sunt purtatoarele (unele) a unui fel de rabie foarte periculoasa pe care o poti lau si cu vaccinul antirabic, si numai stiu ce boala periculoasa, mai periculoase decat cele de la cainii maidanezi

  • Desiree Halaseh spune:

    @Flori, eu locuiesc de 2 luni si mai bine in Hyderabad. Sfatul meu e sa nu te apropii de orasul asta. Nu ai absolut nimic de facut. E un oras puternic tehnologizat insa cu multe multe lacune la capitolul civilizatie. Plus extrem de infect!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Obiective turistice India: Taj Mahal Agra
🙂
Imagini Agra: mic vanzator de suveniruri la Taj Mahal
Obiective turistice India: Taj Mahal
Obiective turistice Agra: Taj Mahal
Obiective turistice Agra: Un pusti cu talente nedescoperite pozeaza Tajul in apus.JPG
Obiective turistice India: Taj Mahal Agra
Obiective turistice Agra: Marea Poarta a complexului Taj Mahal - vedere spre gradini.JPG
Imagini Agra: prajituri si dulciuri din India
Imagini Agra: Zen in India cu noua mea rochie indigena
Obiective turistice India: Orasul parasit Fatehpur Sikri
Obiective turistice Fatehpur Sikri: de-a v-ati ascunselea
obiective turistice India: Moscheea din Fatehpur
Imagini Jaipur: Muson in India
Obiective turistice India: Amber fort Jaipur sau Marele Zid Indian
Obiective turistice Jaipur: Amber fort si boltile specifice
Obiective turistice India: Amber Fort Jaipur
Arta India: Ornamente unice din Amber fort Jaipur
Obiective turistice Jaipur: Amber Fort
Obiective turistice Jaipur: Palatul de apa
Imagini India: o cobra
Obiective turistice India: Observatorul astronomic Jaipur
Obiective turistice India: Palatul vanturilor Jaipur
Arta India: workshop de miniaturi in City Palace Jaipur
Imagini Jaipur: doi elefanti se leganau pe o strada Indiana
Masina inchiriata in India
09. Palatul Vanturilor
09. Triunghiul De Aur
Hampton by Hilton Marjan Island
Iberostar Selections Bavaro Punta Cana
Taj Mahal Triunghiul de Aur Agra
Elefant Jaipur
09. Palatul Vanturilor
09. Triunghiul De Aur
Hampton by Hilton Marjan Island
Iberostar Selections Bavaro Punta Cana
🙂
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
. Wroclaw