Dublinul este, poate, cea mai relaxata si mai intima capitala a Europei Occidentale… Nu sunt cladiri prea inalte (si asta am remarcat urcandu-ma in Sky barul de pe fabrica lui Guinness), viata se desfasoara molcom, iar irlandezii sunt unii dintre cei mai haiosi europeni pe care i-am intalnit. De altfel, multi imi spuneau ca viata in Dublin se desfasura inca mai incet decat in zilele noastre, dar, intre timp, au aparut polonezii care au apasat piciorul pe acceleratie… Ai ce faci doua zile in Dublin? Cu varf si indesat! Asa ca hai s-o luam la pas.
Ziua 1 in Dublin – Trinity College – Temple Bar – Dublin Castle – Christ Church – Dublinia – St Patrick’s Cathedral – fabrica de bere Guinness.
Multi europeni, cand se gandesc la Irlanda, vad in fata ochilor trei sticle cu alcool – Guinness, Jameson si Bailey’s si au dreptate… Irlandezii sunt recunoscuti ca mari bautori, iar lipsa la apel seara in pubul favorit este o mare exceptie in viata oricarui irlandez sau a oricarei irlandeze care se respecta… Evident, in aceste conditii, poate cele mai interesante obiective turistice din Dublin sunt zona de puburi – Temple’s Bar, dar si fabrica de bere Guinness sau distileria de whiskey Jameson. Dar sa nu ne grabim insa J.
Inceputul zilei l-as petrece in campusul studentesc de la Trinity College. Este, de departe, cea mai prestigioasa universitate din Irlanda si una dintre cele mai cunoscute din Europa. Nu cred ca am vizitat prea multe universitati pe unde am fost, dar asta chiar merita pentru ca in campus gasesti o colectie impresionanta de cladiri istorice. Fondata, in 1592, de regina Angliei Elizabeth I cu scopul ca tinerii irlandezi sa nu se mai duca la studii pe continent unde sa se papistaseasca. Evident, nici Biserica Catolica nu a stat cu mainile in sani si i-a excomunicat pe toti cei care doreau sa studieze la Trinity College, asta pana recent, pana candva in secolul al XX-lea. Cea mai buna idee este sa iei un tur ghidat de unul dintre studentii de la Trinity College. Pe langa informatiile pe care le vei primi, ghidul (sau ghidusa) este cu adevarat haios si afli multe detalii picante… de exemplu, unul din sefii lui Trinity College, George Salmon, s-a opus pana la moartea sa, in 1904, ca femeile sa poata studia in Trinity College… primele absolvente au terminat tocmai in 1904, iar statuia lui a fost plasata pe drumul spre fostul “dormitor al fetelor”.
Turul nu costa prea mult, doar 10 euro, tinand cont ca intrarea la cel mai important lucru din colegiu costa 9 euro… Nu se poate sa intri in Trinity College si sa nu vezi faimoasa “Book of Kells”, cartea de la Kells, o biblie superb pictata candva in anul 800, pe o insula irlandeza, fiind nu numai o opera de arta, ci si una dintre cele mai vechi carti din lume. Daca vii la prima ora, vei avea de stat la o coada de vreun sfert de ora, daca lucrul acesta te enerveaza, revino dupa pranz, cand nu va mai fi niciun grup de turisti. Nu vei savura numai “Book of Kells”, ci si alte carti doar o idee mai noi (adica de pe la 850 sau 900), dar vei avea parte si de o tura prin Biblioteca veche a colegiului, prin asa-numita Long Room… Aici sunt pastrate 250.000 dintre cele mai vechi carti ale colegiului, iar, in momentul in care intri, nu se poate sa nu crezi ca ai intrat in biblioteca scolii de magie a lui Harry Potter de la Hogwarts! Din pacate, cartile de magie nu sunt la vedere, presupun ca ai acces la ele doar dupa o aprobare speciala.
Dupa ce parasesti curtea colegiului, treci prin fata lui Bank of Ireland pentru a ajunge in Temple Bar. Pentru multi, Temple Bar este punctul de inceput al oricarei ture prin Dublin si cel de sfarsit, pentru ca hotaraste ca Guinness-ul e mai important decat cine stie ce catedrala! Aici, vei gasi numeroase puburi si restaurante, dar si magazine de haine mai alternative sau lacasuri de cultura – expozitii de artisti mai nonconformisti sau saloane de piercing – in buric sau in sfarcuri, unde va doriti! Desi, in cursul serii, o atmosfera boema si de buna dispozitie pluteste in aer, dupa miezul noptii, singura aroma care pluteste in aerul din Temple Bar este cea a berii vomate, combinata cu cea de pipi facut unde altundeva decat in mijlocul drumului… Dar, in timpul zilei, este un loc chiar misto si este o parte imposibil de ratat a “Dublin Experience”!
Putin mai sus de Temple, se afla Dublin Castle, simbolul urat al ocupatiei britanice din tara cea verde. Aici, puteti sa vizitati celebra Chester Beatty Library (ei bine, Irlanda nu inseamna numai bere si whiskey, ci si niste biblioteci incredibile!), dar si castelul propriu-zis.
Mai incolo, veti da peste Christ Church Cathedral, mama tuturor catedralelor si bisericilor din Irlanda, construita tocmai in 1030 si reconstruita ulterior de vikingi si englezi. Ce este interesant e ca aceasta biserica nu este catolica, ci apartine asa-numitei Church of Ireland, biserica anglicana care l-a repudiat pe papa impreuna cu Church of England la ordinul regelui Henric al VIII-lea, suparat ca papa nu ii aproba divortul. La ordinul regelui, toti episcopii, cu exceptia a doi, au decis despartirea de Roma, dar s-au trezit episcopi fara preoti si credinciosi, care au ales sa ramana catolici si credinciosi Romei. Cu timpul, Church of Ireland a mai crescut, a pus mana pe cele mai mari biserici din Irlanda (ciudat, nu, intr-o tara predominant catolica!), a devenit destul de nationalista (pe bisericile lui Church of Ireland se afla celebra cruce celta, draga irlandezilor, si unele slujbe au loc in limba irlandeza, de origine celta), dar continua sa fie minoritara si nu foarte bine vazuta. Pentru a vizita Christ Church Cathedral, trebuie insa sa platesti, la intrare fiind anuntat ca biata Church of Ireland o duce prost cu fondurile.
La doi pasi de biserica se afla Dublinia, un muzeu de istorie mult mai interactiv si interesant decat un muzeu clasic, care te trece prin istoria multimilenara a Dublinului… vei pasi printr-un sat viking, apoi prin orasul medieval, vei putea arunca cu mingi in fata unui hot legat la stalpul infamiei, dar vei fi surprins si de un fierar viu, in carne si oase! Vei experimenta apoi ocupatia engleza si, in fine, eliberarea din secolul al XX-lea… Pentru cei pasionati de istorie, eu zic ca merita cu prisosinta.
Luati-o putin la vale pentru a vizita cea de a doua mare catedrala a Dublinului, St Patrick Church, dedicata sfantului-patron al Irlandei, dar care apartine din nou Bisericii Anglicane a Irlandei. Se spune ca pe aici St Patrick i-a aruncat pe paganii celti ai Irlandei intr-o balta, botezandu-i… Biserica actuala este de prin secolul al XI-lea, inlocuind o veche bisericuta de lemn, aparent folosita de Patrick insusi ca loc de rugaciune. Dupa divortul Bisericii Angliei de Roma, biserica St Patrick a devenit anglicana si a fost folosita ca atare pana in ziua de azi, chiar si dupa ce Oliver Cromwell si-a parcat aici caii in timpul cuceririi Irlandei.
Si cum probabil va veti apropia de sfarsitul zilei, ce poate fi mai placut decat o vizita la fabrica de bere Guinness. Sa nu credeti ca veti avea parte de prea multa tehnologie, este, de fapt, un muzeu unde ti se va explica cate ceva din procedeul de producere a celebrei licori brune, despre unde se vinde prin lume si despre campanile sale de marketing, pentru a termina intr-un bar, sus pe cladire, beneficiind de o panorama superba a intregului Dublin – Sky Barul lui Guinness este cea mai inalta cladire din centrul Dublinului (desi nu are decat vreo cateva etaje!), iar daca aveti parte de o zi fara nori, panorama va fi splendida. E drept, senzatia este ajutata si de primul pahar de Guinness (gratuit), urmat de proximele, dar pe bani!
Ziua 2 – O’Connell Street – Custom House – Merrion Square – Grafton Street – distileria Jameson – un spectacol de Riverdance
Inceputul zilei de astazi ar fi bine sa-l faceti in strada O’Connell. Aici se afla cateva dintre cele mai grandioase cladiri georgiene din Dublin. Acum vreo 100 si ceva de ani era strada chic unde lumea buna se plimba seara sau bea o bere la una dintre elegantele stabilimente din zona… ulterior, zona a decazut, devenind un centru al jocurilor de noroc si al carciumilor sarace, dar a cunoscut si gloria celebrei rascoale antibritanice în Pastele din 1916. Dupa Independenta, zona a decazut inca si mai rau (desi a primit numele unui erou al independentei irlandeze), dar asta pana prin anii ’80-’90 cand Dublin Corporation a decis sa readuca vremurile bune pe O’Connell Street, injectand cateva sute de milioane bune in zona respectiva. Astazi, aceste sute de milioane se vad in magazine, in cladirile somptuoase si mai ales in giganticul Spire (Monumentul Luminii), o prajina lunga, lunga de 120 de metri, aratand ca o tzeapa gigantica si poreclita de localnici “cel mai mare ac din zona”. Pe locul acului de 120 de metri s-a aflat, pana in 1966, statuia unui amiral Nelson trufas si cuceritor, dar care a sarit in aer in 1966 din cauza unor iubitori de frumos din cadrul Armatei Republicane Irlandeze.
Dupa ce ajungeti pe malul raului Liffey spre mare… vei trece initial prin fata lui Custom House (poate cea mai injurata cladire de pe teritoriul Irlandei, aruncata in fine in aer in timpul razboiului din 1921, dar refacuta pentru a gazdui Ministerul… Mediului!), apoi printr-o zona rezidentiala moderna, sfarsind langa mare, langa o roata care este o ruda cam saraca si prapadita a lui London Eye.
Revino inapoi in centru si, dupa ce treci prin fata lui Trinity College, ia-o spre Merrion Square, una din gurile de aer din mijlocul orasului, o piata vasta care adaposteste o adevarata padure… Locul este cu adevarat linistit si curat, o oaza de liniste in freamatul cat de cat al orasului, dar este cunoscut si ca piata cu cele mai reprezentative cladiri georgiene din Dublin… Observati portile pitoresti, dar si bucata de fier din fata, unde domnii isi dadeau jos noroiul de pe ciubote inainte de a intra in casa (pe vremuri Dublinul nu avea asfaltul impecabil de astazi). Treci pe langa St Stephen’s Green, cel mai mare parc din Dublin, pentru a ajunge in capatul lui Grafton Street, strada comerciala pedestra a Dublinului. Ia-o la pas, mai uita-te prin magazine si nu rata ocazia de a manca o inghetata… italiana!
Dupa ce ajungi la Trinity College, traverseaza Temple’s Bar si ajungi din nou la malul apei… Ia-o catinel de-a lungul raului pana la Four Courts, tribunalul Dublinului. Undeva in spate, gasesti Old Jameson Distillery, locul unde s-a produs, timp de secole, celebra licoare irlandeza triplu rafinata si unde astazi ai parte de un tur excelent. Nu-l rata, mai ales ca la sfarsit ai parte si de o testare in paralel Jameson – Jack Daniel’s – Johnny Walker!
Revino incet, incet pe malul raului, viziteaza si St. Mary’s Pro-Cathedral, in fine, o catedrala catolica (intrarea este gratuita, nu ca la protestantii aia….!) si revino pe strada comerciala. Si cum se poate incununa mai frumos o excursie la Dublin decat cu un spectacol de Riverdance, faimosul dans irlandez, facut faimos in lume de trupe precum Lord of Dance. Ei bine, ai putine sanse sa-l vezi pe Flatley himself, dar poti sa asisti la un spectacol excelent la Gaiety Theather (inclusiv sala este un monument !), undeva la capatul lui Grafton Street ! Eu am asistat si in ciuda pretului cam piperat (55 euro), pot spune ca a meritat fiecare centuletz !
Cum ajungi la Dublin
Exista doar doua companii care ofera un zbor direct intre Romania si Dublin: Blue Air (cu zboruri din Bucuresti, Bacau si in curand Cluj-Napoca) si compania irlandeza Lingus Air (doar Bucuresti – Dublin). Verifica preturile la amandoua companiile, dar nu te astepta decat rar la preturi sub 200 euro. O optiune low-cost este cu Blue sau Wizz pana la Londra Luton si de acolo cu Ryanair sau sa prinzi vreo oferta a KLM / Air France sau altei linii aeriene clasice.
Cazare la Dublin
Eu am stat la Ardmore Hotel despre care voi scrie saptamana viitoare si care a fost o experienta excelenta. Exista numeroase hosteluri si hoteluri, dar preturile sunt destul de mari, asa ca verifica cu atentie ce iti ofera site-uri gen Agoda ori Booking. Atentie, in timpul verii, poti sa dormi si in Trinity College, in campus, dar trebuie sa sosesti in timpul orelor normale de lucru (luni – vineri, 9 – 16), cum eu am aterizat intr-o sambata seara pe la ora 22:00, Trinity College nu era o optiune viabila.
Vremea in Dublin
Numele de “insula verde” sau “insula de smarald” vine de la iarba permanent verde care nu ar fi verde daca nu ar ploua des. Iar in Irlanda, ploua din plin ! In plus, vremea se poate schimba radical de cateva ori pe zi. Nu uita sa iti iei un pulover si o umbrela chiar daca esti in iulie. Evident, cele mai mari sanse de vreme buna le ai vara. Pentru informatii mai stiintifice cu privire la cum e vremea in Dublin, click aici.
Viza Irlanda
Irlanda este in Uniunea Europeana, dar nu si in Schengen. Poti sa intri linistit cu cartea de identitate romaneasca, dar in mod cert vei avea parte de control de frontiera. Nu exista control intre Irlanda si Irlanda de Nord.
Top 3 obiective turistice in Dublin
Fara dubii, as zice Trinity College, Guiness Storehouse si vechea distilerie al lui Jameson (whiskey irlandez J).
Harta Dublin
Imagini Dublin, Irlanda
Intrarea in Trinity College
In curte la Trinity College
Nu e biblioteca de la Hogwarts, ci cea de la Trinity College !
Temple’s Bar
Temple Bar – cel original
Dublin Castle
Christ Church
ornat cu o cruce celtica
Prin Dublinia: un sat viking
la stalpul infamiei
Orasul medieval
St. Patrick’s Cathedral
Guiness Storehouse
Colectie de Guiness-uri
Barul Guiness din varful cladirii
de unde ai panorama superba asupra Dublin-ului
Un Guiness, va rog
Ba doua !
Acul cel mare din Connell Street
Casa Vamilor
Case georgiene
Four Courts
Drumul corect 🙂
Distileria Jameson
Ce colectie frumoasa !
dar si de cocktail-uri
Whiskey Midleton – cel mai scump din colectia Jameson
Gaiety Theater
Grafton Street
[mwi-product sku=”TA016,TA006,TA014″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Aveai voie sa faci poze in biblioteca? Eu imi amintesc ca nu m-au lasat. Si nici in expozitia unde era Books of Kells.
E poza de pe net. Nu era voie, dar locul era mult prea tare sa nu il arat in post
Asta cred si eu!
Ai voie sa faci poze. Noua ne-a făcut chiar ghidul din biblioteca
In 2011 nu aveai voie. Si articolul e de atunci 🙂 Ar trebui sa revin candva la Dublin 🙂
Si ai ratat House nr 29? Tz tz tz! Sa vezi acolo casa victoriana!
House nr.29? Ioana, dă ceva mai multe detalii …acum sunt în Dublin
Cred ca se referea la asta: http://www.esb.ie/main/about-esb/numbertwentynine/default.htm
In perioada asta sunt inca oferte la BlueAir, cu zbor direct la Dublin: aproximativ 100 euro (cu bagaj cu tot) pentru mai multe perioade in 2012 (eu am incercat in martie si mai)
Iar la Air Lingus este in jur de 165 euro in martie
Super … Eu am fost 3 zile in Dublin asa ca mi-am permis sa plusez cu cateva atractii „extra oras”. Am luat metroul (suprateran de cele mai multe ori) si am iesit din oras spre nord. La capat de linie in Howth am mers sa vedem marea in reflux si foci jucause care „cerseau” de mancare in port. Putin mai tarziu am mers pe o alta linie la Malahide ca sa vedem un castel tipic Irlandez ..superb ascuns intr-un parc imens.
Buna, am si eu o intrebare: cam cat costa transportul in comun? de ex Dublin-Howth si Howth Malahide; exista o cartela de 10 calatorii si mergi unde vrei pe traseul verde de exemplu (http://www.mapsofworld.com/metro-maps/europe/dublin.html) sau cat costa abonamentul de 1 zi? as vrea niste preturi informative, daca se poate….Multumesc
Buna :),
-ptr Dublin-Hoth sau Dublin Malahide poti lua trenul ( http://www.irishrail.ie/ ); costa in jur de 3 euro dus-intors.
-informatii despre transportul in comun gaseti aici ( http://www.dublinbus.ie/en/Fares–Tickets/Tickets/2-Journey-Daily-Weekly/ )
Exista si abonamente de o zi si de mai multe zile… si cu nr de calatorii.
Sunt si cateva oferte speciale ptr turisti: http://www.dublinbus.ie/en/Fares–Tickets/Tickets/Tourist-Tickets/
Noi ne-am luat biletul de mai jos… findca am avut mai multe lucruri inlcuse:
Freedom Adult €28.00
3 days (72hrs) unlimited travel
Valid on Dublin Bus Tour – Hop on Hop off and All Dublin Bus scheduled services including Airlink and Xpresso.
Airlink Express between Dublin Airport, City Centre & Heuston & Connolly Rail Stations
All Dublin Bus scheduled services
frumoasa excursie, eu am prins un frig cand am fost …..
Barul din fabrica Guiness se cheama Gravity bar si nu sky.acolo poti bea cel mai bun guiness ever.
Am stat si eu prin Dublin si mi s-a parut fascinant. Aici e o scurta postare de-a mea despre oras si imprejurimiȘ http://raulbaldean.wordpress.com/2010/10/27/irlanda-dublin-braye/
Un oras plin de bun simt si oameni ce stiu sa-si traiasca viata intr-un mod foarte frumos si civilizat.
cu drag,
Da este adevarat…..fff frumos in irlanda,am stat si eu aproape 2ani,este un oras linistit…merita sa fie vizitat
locuiesc in Dublin de 14 ani cu familia si am aceeasi hobby imi place sa calatoresc, marturisesc ca mi-a placut mult articolul
Ma bucura cand aflu asta de la un localnic 🙂
apropo la Jameson nu ti-au dat Diploma de degustator specialist de whiski?
Ba da, am primit, sigur 🙂