Glampacker in Romania – interviu cu Natasha Chow

1. Natasha la rezervatia de ursi.jpg

Astazi de Ziua Nationala, m-am gandit sa postez un interviu despre Romania. E vorba de o australianca, Natasha Chow, de asemenea bloggeritza de travel care a venit in Romania pentru a ingriji ursii pe undeva pe langa Brasov. Si pentru ca intotdeauna merita sa ne vedem pe noi insine prin ochii altora, am rugat-o pe Natasha sa ne povesteasca cate ceva despre ea, despre calatoriile ele si despre impresiile ele despre Romania. La Multi Ani, Romania !

Cine este Natasha de la Glampacker.com ?

Natasha este o “glampackerita”, o calatoare in varsta de 20 si ceva de ani din Perth, Australia de Vest. In 2010, am decis sa iau o viza “working holiday” de 2 ani pentru Marea Britanie, asa ca mi-am parasit slujba din Australia, am renuntat la siguranta de acasa si mi-am cumparat un bilet doar dus spre Europa. Acum, locuiesc la Londra si calatoresc ieftin, dar totusi “in style”, prin Europa.

Mottoul meu de calatoare este “asteapta-te la ce nu te astepti!”.

Am auzit de concepte precum “backpacking”, “flashpacking”, dar ce inseamna “glampacking”? Sa cheltuiesti o groaza de bani pe o excursie “glamour”?

Glampacking inseamna sa calatoresti cu stil, indiferent cati bani cheltuiesti. Poti sa fii incantata de ceea ce vezi, fie ca vei cheltui multi bani sau ca ai un buget restrans, fie ca dormi intr-un hotel sau intr-o pensiune ieftina, fie ca ai un geamantan sau un rucsac.

Filosofia calatoriei “glampacker” este ca pur si simplu sa apreciezi arta, cultura, istoria, gastronomia si moda, indiferent de buget!

De ce ai renuntat la viata confortabila din Australia si a pornit-o la drum? Sa renunti chiar si la un serviciu pentru asta? Wow!

Asta am visat dintotdeauna – sa calatoresc prin Europa, sa lucrez in strainatate si sa imi realizez aceste visuri pe cont propriu. Sunt foarte mandra de ceea ce am realizat pana acum, de locurile pe care le-am vizitat si de oamenii pe care i-am intalnit. Cert este ca trebuia sa ies din zona mea de confort!

Deci ai plecat din Australia! Cand? Care ti-a fost ruta de pana acum? Cum ai ales-o?

Am parasit Australia in iulie 2010 si de atunci am fost in multe locuri in jurul Europei – din insoritele insule ale Greciei pana in weekenduri culturale la Paris. Am petrecut un Paste traditional cu o familie italiana langa lacul Como si am explorat diverse parti ale Marii Britanii, chiar daca aceasta a insemnat sa indur drumuri de noapte cu autobuzul cum a fost cazul intoarcerii din Inverness, Scotia, pana la Londra.

Si toate aceste excursii, singura? Nu este periculos pentru o fata? Te-ai simtit vreodata in primejdie? Ai fost jefuita sau hartuita?

Calatorind singura, ca femeie, evident, exista si riscuri. Insa niciodata nu m-am simtit in primejdie, pentru ca intotdeauna imi pregatesc excursiile cat se poate de bine. Sfatul meu catre calatoarele singure este ca acestea sa studieze toate amanuntele cu privire la destinatiile lor si sa-si programeze sosirile in locuri noi cat timp este lumina afara. Astfel, eviti sa te pierzi si nu te simti vulnerabila.

Ce i-ai spune unei fete care vrea sa calatoreasca singura, dar ii este frica?

Nu iti fie frica, am plecat in lume singura si tu o poti face, de asemenea! Pentru ca sa capeti incredere, fa contacte cu prieteni ai prietenilor tai care traiesc intr-o anumita zona, sau calatoreste pe acasa singura – chiar si daca este sa te duci la o cafenea sau la muzeu… incepi sa simti gustul calatoriei singura, fara sa pleci departe.

Cum iti finantezi calatoriile? Ai ponturi despre cum sa calatoresti ieftin, dar totusi confortabil?

Am inceput sa economisesc bani cu mult inainte de a pleca din Australia. Ponturile mele ar fi – vinde-ti lucrurile de care nu ai nevoie (haine/pantofi/posete) si stabileste-ti ca obiectiv sa strangi bani inainte de a pleca. Pentru a calatori ieftin si confortabil, compara intotdeauna preturile inainte sa iti iei bilete de transport sau hoteluri, mananca unde mananca localnicii, inclusiv pe strada, si cumpara abonamente de transport public cum este cardul Oyster in Londra.

Dupa cateva aventuri prin Europa, ai ajuns si in Romania. Cum ai venit aici?

Am avut noroc si am castigat o excursie de voluntariat in Romania sponsorizata de o companie specializata in calatorit de aventura, Oyster Worldwidela Travel Bloggers Unite Conference in Manchester. Am locuit langa Brasov timp de o saptamana si am lucrat la o rezervatie de ursi.

Ce stiai despre Romania inainte sa vii aici? Dar despre ursi?

Stiam foarte putine lucruri despre Romania, dar stiam despre calvarul ursilor bruni care sunt folositi pe scara larga in circuri sau ca “atractii turistice”. Despre Romania, am citit intr-un ghid turistic inainte de calatorie ca “Romania used to be the Wild West of Europe” (Vestul Salbatic al Europei).

Spune-ne despre experienta ta de ingrijitoare de ursi. Ce ai facut acolo? Spune-ne mai multe despre acest sanctuar al ursilor bruni, dar si despre ursi.

Fiecare zi in care am fost voluntara la sanctuarul romanesc al ursilor a fost o zi cu totul si cu totul diferita. Am ajutat la gradinarit si la hranirea ursilor, dar si la pregatirea mancarii. Este un proces in care te murdaresti si consta in a amesteca produse lactate, carne, paine, fructe si legume – o dieta foarte echilibrata! Poate pregatirea hranei nu este cea mai placuta experienta, dar, stiind ca fac asta pentru binele ursilor, m-a facut sa ma simt implinita si sa imi placa ceea ce faceam.

M-am indragostit de un ursulet numit Misha. A fost salvat dintr-un satuc din Georgia si a fost adus tocmai in Romania. Este foarte jucaus si ii plac dulciurile la nebunie!

In afara de experienta cu ursii, ce altceva ai mai vizitat in Romania?

Am explorat o buna parte din Brasov, deoarece am stat cam o saptamana in orasul vechi. Am vizitat si Rasnovul din apropiere, inclusiv o pestera ascunsa dintr-o padure apropiata, am incercat sa-l gasesc pe Dracula la castelul Bran si am fost uluita de frumusetea castelului Peles care pentru mine a fost versiunea romaneasca a Versailles-ului. Castelul Peles este magnific! Cam asta am vizitat in doar o saptamana petrecuta in Romania!

Ce crezi acum despre Romania, dupa ce ai fost aici? Fa o comparatie si fata de ce stiai inainte de a veni aici.

Am fost cucerita de ospitalitatea romanilor. Majoritatea oamenilor vorbesc engleza si au fost atat de prietenosi, in special reprezentantul lui Oyster Worldwide, care a avut grija de noi, voluntarii, si ne-a impartasit multe din lucrurile care le stia despre zona. Muntii si cadrul natural, in general, sunt uluitori si par neatinsi de civilizatie.

Daca un australian te-ar intreba daca sa viziteze Romania, i-ai recomanda s-o faca? De ce? Ce este diferit fata de alta tari europene?

In mod cert! Romania este o tara frumoasa si ai foarte multe lucruri de explorat. Parcurile nationale sunt excelente pentru drumetii si am fost uimita de cate locuri de schiat exista. Este de asemenea ieftin sa calatoresti in Romania si de asemenea poti sa mananci excelent – feluri de mancare ca tocanita locala sunt excelente si costa sub 10 euro in restaurantele locale!

Sa revenim insa la alte tari si orase europene. Ce alte locuri ai recomanda pentru vizitat? Unde te-ai simtit cel mai bine?

Iubesc Parisul pentru istoria, mancarea si cultura sa si imi place sa tot revin in Italia. Intr-un fel e similara cu Australia – destul de linistita si relaxata in unele zone din apropiere de Mediterana. Sunt foarte atasata de Italia de Nord – Toscana si zona lacului Como. In plus, acum, chiar m-am apucat sa invat italiana.

Ai niste ponturi despre Como ? Unde sa dormi, unde sa mananci, ce sa faci ca vizitator?

Ia o barca pe lacul Como din Como pana la Bellagio, unde o sa vezi villa lui George Clooney, si mananca inghetata in Bellagio! Am stat la o familiei italiana acasa si recomand “couchsurfingul” sau sa traiesti ca un localnic intr-o vila. Cand calatoresti, adeseori simti ca doar bifezi niste atractii turistice de pe o lista, dar cand locuiesti la o familie sau “traiesti ca un localnic” pentru o perioada mai lunga, calatoria se transforma mai degraba intr-o imersiune intr-o cultura diferita decat pur si simplu sa vezi un oras.

Sa calatoresti inseamna sa vezi, sa simti, sa inveti… care sunt cele mai frumoase locuri, cele mai tari experiente, ce ai invatat in timpul calatoriilor tale?

Am calatorit cu o multime de oameni – necunoscuti, prieteni apropiati, fratele meu, chiar si cu mama. Este superb sa impartasesti experiente cu prieteni vechi sau noi – apusuri in Santorini, mancand pintxos in San Sebastián sau cu masina din Londra in Tara Galilor. Totusi, cand calatoresti singura, descoperi de ce esti cu adevarat capabila – cum sa reactionezi in situatii de genul pierderii avionului sau cum sa te imprietenesti cu altii.

Cand calatoresti, uneori dai de alti calatori care iti impartasesc niste povesti excelente. Care este cea mai tare poveste care ai spune-o prietenilor la intoarcere, la o bere?

Cea mai buna poveste este in mod cert despre saptamana petrecuta la rezervatia de ursi din Romania. Sunt totusi o glampackeritza, nu prea ies in natura, nici nu sunt prea buna la munci manuale. Totusi, hranind ursii bruni si vazandu-i cum traiesc in pace, fiind fericiti dupa ani de abuzuri, acestea mi-au dat o senzatie de bine si de apreciere a faptului ca am combinat calatoria cu voluntariatul.

Cealalta poveste ar fi de cand am stat intr-un hostel tinut de calugarite spaniole cand m-am mutat prima oara la Londra – o experienta completa, cu ora obligatorie de culcare si obligatia sa respect reguli cum ar fi sa nu am oaspeti care sa ma viziteze sau sa nu consum alcool. Sunt unul din putinii australieni carora le-ar placea sa faca asa ceva, dar am stat in acest loc o luna si am legat niste prietenii extraordinare cu persoane din Spania, Italia si chiar si din India.

Calatorului ii sade bine cu drumul… Deci, ce urmeaza?

De Craciun, ma voi duce din nou in Italia, de aceea invat italiana. De asemenea, voi vizita Pietele de Craciun din Lille, Franta, si Bruges, Belgia. In 2012, planuiesc sa vizitez Turcia, Ungaria si Portugalia.

Vreun cuvant de final?

Ca sa fii un glampacker, nu trebuie decat sa ai un simt al aventurii si sa calatoresti “in style”.

https://www.glampacker.com/

 1. Natasha la rezervatia de ursi.jpg

Natasha la rezervatia de ursi de langa Brasov

2. maturand vreascuri.jpg

Glampacker la maturat 🙂

3. urs zambind.gif

Ursii bruni – ce au adus-o pe Natasha in Romania

4. ursi la plimbare.gif

5. ursi in rezervatie.jpg

6. Castelul Peles.gif

Castelul Peles

7. Castelul Bran.jpg

Castelul Bran

8. Brasov, probably the best city in the world.jpg

si pe strazile din Brasov

9. Ponte Vecchio Firenze.gif

La Florenta, Ponte Vecchio

10.  Domul din Firenze.jpg

si Domul

11. Natasha Chow la Santorini.jpg

prin Santorini

Sursa fotografii: https://www.glampacker.com/

Categorii:
Interviu · Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
1. Natasha la rezervatia de ursi.jpg
1. Natasha la rezervatia de ursi.jpg
2. maturand vreascuri.jpg
🙂
3. urs zambind.gif
4. ursi la plimbare.gif
5. ursi in rezervatie.jpg
6. Castelul Peles.gif
7. Castelul Bran.jpg
8. Brasov, probably the best city in the world.jpg
9. Ponte Vecchio Firenze.gif
10.  Domul din Firenze.jpg
11. Natasha Chow la Santorini.jpg
01. Vila Camelia Sinaia
10. Peles
Postavarul Kenzel
Poiana Narciselor Vad jud Brasov
35. Mormant Radu Cel Mare
31. Castelul Peles Din Sinaia
01. Vila Camelia Sinaia
10. Peles
Postavarul Kenzel
Poiana Narciselor Vad jud Brasov
1. Hotel Epoque
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda