Africa de Sud este cunoscuta printre amatorii de calatorii ca patria safariului, la concurenta cu Kenya si Tanzania. Parcul National Kruger este, probabil, cel mai vechi din Africa, fiind creat prin decizia republicii afrikaanse (urmasii colonistilor olandezi) in 1898 cu scopul protejarii faunei africane. El poarta numele presedintelui republicii din acea vreme. Dar ce faci daca te afli in Johannesburg in trecere si poate nu ai vreme sa mergi pana la Kruger (care e cam la 8-10 ore cu masina) sau celalalt mare parc national al zonei, Pilanesberg? Nicio problema, in suburbiile nordice ale Johannesburgului au rasarit cateva parcuri, unde poti vedea exemplare ale superbei faune africane in semi-libertate. Unul din aceste parcuri este Lion Park Johannesburg.
Parcul se afla nu foarte departe de Sandton, noul Johannesburg unde s-au mutat, in ultimii ani, toate afacerile si locuitorii prosperi din urbe. Daca esti in trecere si nu ai masina, cel mai bine este sa inchiriezi una, pentru ca, desi vei fi asaltat la hotel cu ofertele a numeroase agentii de turism, acestea sunt serios umflate – printre ofertele agentiilor nu am vazut niciuna sub 500 de ranzi (46 de euro), in timp ce intrarea, daca vii cu masina proprie, este de 130 de ranzi (12 euro). In cazul nostru, ne-a dus un prieten, dar cel mai probabil ai fi iesit mai ieftin daca iti inchiriai o masina.
Drumul spre Lion Park este impecabil – autostrazile sud-africane sunt probabil cele mai bune de pe continent, largi, spatioase si destul de goale intr-o duminica lenesa de septembrie cand, probabil, toata lumea era iesita deja prin parcuri sau locuri gen Lion Park. Am trecut pe langa un mic township, un soi de favela, aparent de data mai recenta decat cele clasice – Soweto si Alexandra, si la un moment dat, pe stanga, o baraca cu niste lei sculptati care ne intampinau cu gurile pana la urechi. Welcome to Lion Park Johannesburg!
Odata ajuns la receptie, nu am putut sa nu remarc faptul ca industria turistica a Africii de Sud este departe… totul era construit in jurul ideii de Lion Park, pana si WC-urile aveau scris “leu” si “leoaica” in loc de banalul “barbati” si “femei”, iar magazinul de suvenire gemea cu tricouri, jucarii, sepci, abtibilduri si cate si mai cate materiale legate de Lion Park. In plus, suntem in Africa de Sud, unde braai (gratarul la iarba verde) este aproape o religie, nici macar o institutie. Nu e vreun loc cat de mic de relaxare in care sa nu fie si un loc de braai cu gratarele deja construite, asteptand sa sfaraie la vederea “braai kiturilor” din supermarketuri. Nu ai venit cu masina sau ai venit, dar nu vrei sa conduci prin parc? No problem, o masina cu o remorca inchisa ca o cusca te poate plimba prin parc… In cazul asta, omul e in cusca, animalele in libertate, ma rog, in semi-libertate.
Dar, inainte de a ne aventura pe aleile parcului propriu-zis, poti sa arunci o privire printr-o zona cu custi in care stau lei mai tineri, dar si leutii mici, asa-numita “Cub World” – “Lumea Puilor”. Daca ai rabdare sa stai la o coada pe masura, poti sa intri intr-o cusca si sa te pozezi cu un leut. Cum, probabil, am fi asteptat vreo ora, am decis sa fac chestia asta cu alta ocazie. Ca sa-mi fac o poza care apoi sa fie pusa pe coperta revistei “National Leographic” :).
In schimb, m-am distrat la tarcul cu suricate, soriceii sud-africani facuti celebri de documentarele de pe Discovery si National Geographic. Si sunt literalmente haiosi, cu fata lor curioasa care scruteaza orizontul, ridicate in doua picioare… desi in tarcul de la Lion Park nu sunt in nici cel mai mic pericol…
La un gard, nu foarte departe de coltul cu gratare, iaca si doua girafe. Te poti urca pe o platforma supra-etajata si sa le mangai pielea matasoasa… Iar daca le cumperi si ceva de mancare de la baiatul din fata platformei, vei fi mangaiat tu de girafa, dar de data asta cu limba… O limba complet uscata, foarte diferita de cea umana, dar mult mai aspra la atingere.
Lion Park nu este nici zoo, nici rezervatie naturala. E o combinatie. Dateaza de foarte multi ani, a fost deschis, in 1966, de un circ si a evoluat intr-o atractie turistica, dar in care leii sunt protejati si destul de alintati. Exista doua parti majore… intr-una sunt erbivore, care in mod normal se afla pe primele pagini din meniul oricarui leu care se respecta: zebra, antilope, suricate, toate pascand pasnic (sau, uneori, luandu-se in coarne) pe un deal, de pe care se vad suburbiile bogate ale Johannesburgului de Nord. In zona asta, poti sa mergi si cu bicicleta sau sa te dai cu segway-ul care este extrem de popular in Africa de Sud. Nu conteaza ca proprietarul companiei a murit in 2010 taman intr-un accident cu segway-ul, sud-africanii sunt niste tipi curajosi!
Am mers cu masina printre zebre si diverse feluri de antilope, inclusiv faimoasele springboks, antilopele al caror nume a fost adoptat de imens de populara nationala de rugby a natiunii-cucubeu???. Dupa mai multe poze si admirat aceste superbe erbivore – imi plac foarte mult zebrele, am hotarat sa ne avantam in cea de-a doua parte a parcului, in tarcurile cu lei, bine despartite cu grilaje mecanice… Peste tot, la intrare suntem atentionati sa ne tinem geamurile de la masini inchise, dar cine respecta aceasta regula cand toata lumea are un aparat foto in brate si stim cu totii cum ies pozele prin geam… Toti crapam mai mult sau mai putin geamul pentru poze, oricum, leii nu ne dadeau nicio atentie. Ori leneveau la umbra, ori mai trageau dintr-un picior de erbivor…
Leii sunt niste personaje foarte teritoriale, asa ca fiecare familie de lei are tarcul ei in care leul atotstapanitor isi pastoreste leoaicele. Sunt doua familii fericite de lei obisnuiti, dar si una de lei albi, o raritate in lumea acestor feline… Si, de altfel, foarte frumoase. Ne-am dat de jur imprejur impreuna cu alte masini, uitandu-ne la frumoasele pisici, era chiar si un leut, tragand vartos din carne. Apoi, am intrat intr-un alt tarc dedicat hienelor, pentru ca in cele din urma sa ajungem si la spectaculosul ghepard… Din pacate, un ghepard care pana atunci pozase “frumos” la masinile in trecere s-a plictisit si s-a intins cat era de lung… De altfel, una dintre atractiile oferite de Lion Park este si plimbarea cu ghepardul = “walking with cheetah”. Dar, evident, pentru asta trebuie sa-ti fi facut programare.
Am plecat destul de repede din parc, dar mi-am promis sa revin. E un loc dragut, interesant, unde poti petrece o dupa-amiaza de weekend deosebita printre lei, gheparzi si zebre. Nu e un parc national unde animalele beneficiaza de o libertate deplina, dar nu este nici o gradina zoologica cu gratii si spatii stramte. E ceva intre… si e ceva fain.
In caz ca sunteti prin Johannesburg, aruncati o privire pe site-ul Lion Park si poate ajungeti sa stati fata in fata cu Maiestatea Sa Leul.
Cum ajungi la Lion Park Johannesburg
E greu de explicat, din Sandton o iei spre nord si apoi dupa autostrada de centura, trebuie s-o iei la stanga. Un GPS este obligatoriu, nu neaparat pentru Lion Park, ci si daca vrei sa conduci mai mult prin Johannesburg.
Unde mananci
Nu iti face probleme, nu exista atractie turistica in Africa de Sud fara sacrosanctul loc de braai, restaurant, snack bar si alte posibilitati de mancare.
Unde dormi
Vrei sa dormi in Lion Park desi e la doi pasi de Johannesburg? Nicio problema, exista niste corturi mari semi-luxoase (asa le numesc ei), unde poti sa-ti petreci noaptea si sa sustii ca te afli in mijlocul naturii… Nu arunca insa o privire prea departe, ca o sa vezi luminile Sandtonului!
Cand sa mergi la Johannesburg
Johannesburgul se afla in emisfera sudica, deci anotimpurile sunt pe dos fata de Europa. Iarna (iunie-august), minima ajunge spre zero grade, in timp ce maxima se zbate pe la vreo 15-17 grade – adica o super temperatura pentru noi, romanii, obisnuiti cu minusuri grele prin ianuarie si februarie. In plus, este si sezonul uscat. Vara (adica decembrie-martie) nu e ingrozitor de cald (maxima e pe la 30 de grade), in schimb ploua mai mult. Ideal este perioada dintre – toamna si primavara!
La drum, spre Lion Park !
Un vehicul safari bine echipat pentru intalnirea cu leii !
Toaleta „leilor”
Magazinul de suveniruri a Lion Park
Vrei sa-ti pui poza pe coperta National Leographic ?
Houston, do you copy ?
O girafa cuminte
In zona cu ierbivoare relaxate… care se odihnesc
cerceteaza imprejurimile
sau pur si simplu infuleca
Intrarea in tarcul cu lei
Nici leii nu sunt mai razboinici
dar au cu totul alta dieta
Asculta, bey ! Io sunt sefu’, e clar baiatu ?
Marele Leu Alb
iar leoaicele albe n-au nici o treaba…
Noroc cu ghepardul care mai da din coada !
Pentru cei care ajung la Lion Park, o experienta care face toti banii e „cheetah walk”. O plimbare cu un ghepard in lesa, plus hranit, mangaiat, povesti despre gheparzi, etc. Ghepardul e un animal extraordinar.
Pentru cei care ajung in alte zone din africa de sud, o astfel de intalnire cu un ghepard este posibila cam la orice „cheetah conservation center” si sunt destul de multe.
Leu in „semilibertate” pot sa vad si la Brasov, nu trebuie sa ma trambalez la Joburg pentru asta! Le-au ingradit la Zoo un deal in spatele custii, pe unde se plimba. Sta leul sub brad sau molid in loc de baobab sau acacia, dar e tot un fel de libertate! 🙂