Vacanta 2012 – Haideti la Imperator in Africa de Sud!

16. Cape Town.jpg

Unii dintre voi stiti deja, dar, probabil, foarte multi inca nu. Ma mut in Africa de Sud. Nu de tot, Doamne, fereste, doar pentru vreo 2-3 ani. Si, in mod evident, voi veni destul de des acasa pentru perioade mai scurte sau mai lungi, asa ca voi fi cu un picior in Romania si cu unul in Africa de Sud. Si pentru ca ma mut intr-o tara care merita cu varf si indesat sa fie vizitata, m-am gandit ca urmatorul tur impreuna cu Explore Travel sa se desfasoare la mine acasa… in Africa de Sud. Evident, nu numai in Johannesburg unde ma mut, ci in cele mai frumoase locuri din aceasta tara.

Ce pot sa va spun despre Africa de Sud? Mai mult din citite – am fost doar cateva zile in septembrie pentru a cauta casa. Dar, in mod sigur, daca veti veni in tur, voi fi foarte bine pus la punct. Ce pot sa va spun din observatiile de pana acum – este o tara foarte dezvoltata, dar cu diferente extrem de mari intre cei bogati si cei saraci. Bogatia nu mai tine de culoarea pielii (exista destui negri care s-au imbogatit dupa caderea apartheidului, dar, evident, cea mai mare parte a celor avuti sunt albi), iar o buna parte din tara arata la fel de dezvoltata ca si SUA sau Europa Occidentala. In schimb, viata din townshipuri este la standarde africane. Africa de Sud este, de asemenea, o tara de o diversitate uimitoare. Fostul presedinte Nelson Mandela a lansat conceptul de “Rainbow Nation” – “Natiunea-curcubeu”, locuita de zulu, englezi, indieni, xhosa, besotho, afrikaaners (vorbitori de olandeza arhaica) si multe alte neamuri. In combinatie cu un cadru natural unic in lume, a facut din Africa de Sud poate una dintre cele mai frumoase tari din lume.

Dar, din pacate, exista un dar, si acesta este nivelul de siguranta personala din Africa de Sud. Poate exista si un pic de paranoia, dar nivelul criminalitatii este foarte ridicat. Veti vedea numeroase cartiere-fortareata inconjurate de garduri electrice, pazite de garzi si cu afise “Armed Response” la vedere. Desi este, fara doar si poate, posibil, calatoritul independent in Africa de Sud este dificil – transportul in comun este doar pentru negri in foarte multe cazuri (exceptand, poate, trenurile expres si Gautrain-ul, trenul urban din conurbatia Johannesburg – Pretoria), iar ceea ce merita sa fie vazut pot fi locuri izolate – niste oaze de siguranta unde nu se poate intampla nimic. Africa de Sud este o societate insulara, cu oaze de siguranta in care te poti relaxa sau distra in liniste. De aceea, cand e vorba de Africa de Sud, chiar va recomand un tur.
Haideti acum sa va spun despre ce e vorba. Ce faceti inainte de Paste la sfarsit de martie? Haideti in Africa de Sud, este perioada optima. Africa de Sud este o tara intinsa cu variatiuni meteorologice mari. In primul rand, se afla in emisfera sudica, desi anotimpurile sunt pe dos – cand la noi e iarna, la ei e vara. Dar cand e vara este si sezonul ploios, iar iarna, cel secetos. Este perfect acceptabil sa calatoresti iarna in zona Johannesburg sau nordul Africii de Sud cand ziua temperatura atinge 15-18 grade, dar in sud, in Cape Town poate fi foarte frig si ploios. Asa ca cele mai bune perioada sunt primavara si toamna – s-au terminat ploile, n-a venit frigul, sunt sanse sporite de soare si vreme perfecta de calatorie.

Cum ziceam, Africa de Sud este o tara intinsa si absolut peste tot poti face foarte multe lucruri. Sud-africanilor le place sa calatoreasca, iar orase ca Johannesburg sau Cape Town se golesc in weekenduri cand majoritatea locuitorilor se duc undeva, de preferinta cu masina, in mijlocul naturii… de aceea, exista mii, poate zeci de mii de atractii turistice foarte bine puse la punct. De aceea a fost greu sa construiesc un traseu cu Dragos, dar cred ca a iesit ceva foarte frumos si divers. Si va fi o experienta minunata.

Plecarea din Bucuresti este prevazuta pe 27 martie, la ora 19:25. Asta este o vineri, deci n-o sa pierdeti niciun moment din “zilele libere”. Se zboara cu Turkish Airlines, care asigura nu numai conexiuni rapide, ci este si cea mai logica ruta intre Romania si Africa de Sud. Sosirea la Cape Town este prevazuta a doua zi, pe 28 martie, la pranz, unde va voi astepta impreuna cu un ghid sud-african.

Cape Town este considerat de multi printre cele mai frumoase orase din lume. Nu am fost inca, dar multa lume cunoscuta mi-a confirmat. Este, de asemenea, un oras mai relaxat si cu probleme mai mici de securitate decat Durban, Port Elizabeth si, mai ales, Johannesburg. Este, poate, singurul oras din Africa de Sud in care te poti plimba singur pe strazi… e drept, nu in townshipuri, dar si asa… Este un oras frumos, relaxat si aflat intr-un cadru natural incredibil – strajuit de Table Mountain si la doi pasi de capatul continentului african, Capul Bunei Sperante.

Aici si prin imprejurimi vom petrece 4 zile si jumatate. Jumatatea va fi la sosire cand, in mod cert, o sa vreti un program mai lejer dupa mai bine de 10 ore de zbor (inclusiv de noapte). V&A Waterfront este locul ideal pentru a lua contactul cu Africa de Sud moderna, relaxata, chiar familiara – Cape Town este orasul african cel mai europenizat :). Urmatoarele doua zile le vom petrece vizitand acest oras, urcandu-ne pe superbul Table Mountain (intrat de curand pe lista celor 7 minuni naturale ale lumii), vizitand o colonie de pinguini, vazand locul unde Oceanul Atlantic se intalneste cu cel Pacific, facand o tura cu barca spre o colonie de foci si multe, multe altele. Veti avea, de asemenea, o zi libera la dispozitie. Din experienta turului din Nepal, o astfel de zi este bine-venita, iar Cape Town este locul perfect. Si datorita faptului ca este safe, dar si pentru ca poti face o tona de lucruri – trekking, surfing, stat la plaja, sarit cu parasuta peste Table Mountain, parapanta, vizitat inchisoarea lui Mandela, aflata pe insula Robben, iar lista este “fara numar, fara numar”.

Dupa Cape Town, vom petrece o zi in compania vinului. Africa de Sud este o tara a vinului, fiind unul dintre cei mai mari producatori mondiali, iar podgoriile se afla pe langa Cape Town. Vom merge pe Wine Route, in jurul orasului Stellenbosch, acest Murfatlar al Africii de Sud, dar si un oras unde veti descoperi arhitectura clasica a … Olandei :).

Dupa cateva zile petrecute in „varful” sudic al Africii, ne vom lua zborul spre Johannesburg, capitala economica a Africii de Sud. Aici, ne vom lua inima in dinti si vom vizita celebrul Soweto, orasul-simbol al rezistentei africanilor contra regimului de apartheid. Nu e un loc sa te plimbi haihui, asa ca vom fi escortati de ghizi de-ai locului… in plus, vom vedea si Muzeul Apartheidului – este un muzeu despre care am auzit de la cineva care nu le are cu muzeele ca l-a impresionat si i s-a parut unul dintre cele mai memorabile locuri din Africa de Sud. Apoi, ne vom duce in Lesedi, un soi de muzeu al satului, dar care nu e doar muzeu… pe langa show-urile traditionale, se va dormi aici, intr-un cadru traditional african… Daca avem timp, dam o fuga si pe la mine acasa :).

Mergi in Africa de Sud si nu faci safari? E un sacrilegiu! Nu ne ducem in Kruger National Park, cel mai mare si cel mai faimos, pentru ca este destul de aglomerat, e scump si in plus trebuie sa luati medicatie de malaria (unica regiune din Africa de Sud cu risc de malaria este … Kruger National Park, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din tara! Asa ca vom merge la Pilanesberg National Park, mai aproape de Johannesburg, unde se afla “cei 5 mari”… si vom avea nu mai putin de trei partide de safari pentru a ne creste sansele de a-i avea in panoplia noastra foto. In plus, o zi o s-o petrecem in Sun City, faimosul Las Vegas african, orasul cazinourilor, dar si al spectacolelor intr-un decor african de basm.

De aici, aveti doua optiuni – o optiune este sa va intoarceti acasa cu amintiri si experiente memorabile, dar mai exista o optiune… nu foarte departe de Johannesburg se afla una dintre cele mai mari cascade din lume – Victoria Falls, cascada din aceeasi clasa cu Niagara si Iguazu. Vom zbura de la Johannesburg pana la Livingstone in Zambia, oraselul de langa Victoria Falls. Cascada se afla pe granita intre Zambia si Zimbabwe, iar Botswana si Namibia sunt si ele prin apropiere. Vom vizita cascada doar din partea zambiana, pentru ca in Zimbabwe avem nevoie de viza si pretul ar creste. Dar poti vedea Victoria Falls la fel de bine si din Zambia. In plus, vei putea face baie exact pe buza cascadei, iar daca vrei sa executi un bungee jump deasupra cascadei, vei iesi cateva minute din Zambia, dar nu vei intra in Zimbabwe, pentru ca locul unde se afla cel mai spectaculos bungee jump din lume se afla pe podul dintre cele doua tari… Si dupa Victoria Falls Experience – la pas sau cu barca pe Zambezi, vom mai avea o zi de safari in Chobe National Park, in Botswana. Daca in Pilanesberg vom face un safari auto, in Chobe e vorba de un safari pe apa… in cautare de crocodili, hipopotami si pasari… Si in plus, vom merge din nou cu jeepurile dupa-amiaza prin parcul national… si veti putea sa platiti suvenirele in moneda locala, p…., nu  va zic mai mult ca nu e frumos :).

Returul la Johannesburg si apoi lungul zbor spre tara, via Istanbul.

Cam asta este! Vreau sa mai adaug ca nu aveti nevoie decat de viza sud-africana, care va va fi luata de Explore Travel de la ambasada din Bucuresti, nefiind nevoie de viza pentru Zambia (suntem una din cele 4 tari europene exceptate de la viza!) si Botswana. Pentru cei care merg doar in Africa de Sud, nu exista riscuri de boli tropicale. Pentru cei care isi doresc sa vina si in “extensie”, la Victoria Falls, exista un risc limitat de malarie, dar e obligatoriu sa va vaccinati de febra galbena si sa aveti cu voi “pasaportul galben” cu dovada imunizarii – se face la Babes. De fapt, nu e niciun risc de febra galbena in zona Victoria Falls, dar, recent, Africa de Sud a introdus Zambia pe lista tarilor cu risc de febra galbena si nu poti intra in Africa de Sud fara dovada imunizarii.

Si acum, la final, pretul. Ce pot sa va spun este ca nu e ieftin. Africa de Sud nu este o tara din lumea a treia cu preturi foarte joase (cum a fost cazul excursiei in Nepal), in plus, nu exista optiunea de a zbura cu low-costul spre Africa de Sud (pe vremuri, compania libiana Afriqiah avea niste super preturi cu plecare din Roma, dar intre timp a cam trecut un razboi peste Libia, cateva avioane ale Afriqiah au fost distruse in lupte si nu au reinceput cursele spre Johannesburg). Preturile incep de la 2300 euro (varianta doar Africa de Sud si daca ne strangem 14 – 16 persoane si include avion, cazari, transferuri, safariuri, intrari la atractii.

Pentru mai multe amaunte cu privire la intinerar, transport, preturi etc. etc., uitati-va pe site-ul lui Explore Travel in acest link.

Va astept deci la mine in Africa de Sud !

1. Cape Town V&A.jpg

Cape Town

2. Cape Town V&A.JPG

3. Cape Town spre Robben Island.JPG

Spre insula Robben, unde a fost inchis Nelson Mandela

4. Vineyards Cape Town.JPG

Vie cat vezi cu ochii … in zona Capului

5. safari Africa de Sud.JPG

Africa = Safari

6. Safari Africa de sud.JPG

9. Safari Africa de Sud.JPG

8. Safari Africa de Sud.JPG

7. Safari Africa de Sud.JPG

10. safari Africa de Sud.JPG

11. Sun City.JPG

Sun City

12. Sun City.JPG

13. Sun City.JPG

15. cascada Victoria.jpg

Si nu in ultimul rand, Victoria Falls

14. inot la cascada Victoria.JPG

Iar daca e apa destula, poti face baie pe buza cascadei 🙂

Categorii:
Africa de Sud · Zambia

Comentarii

  • Eu spune:

    Felicitări pentru jobul de la (unul dintre) capătul lumii 🙂

    Am fost în Cape Town și împrejurimi în vara (la noi) lui 2005 și ar fi o singură remarcă: nu ești în siguranță chiar peste tot, nici măcar în centru. Noi am stat la http://www.tudorhotel.co.za/home.html chiar în buricul (istoric al) târgului, în Greenmarket Square. De la recepție (tipa care apare în poze e Valma … știe mai multe decât mine despre echipa României de la CM ’94 😀 ) ne-au spus că Long Street, care era o stradă sigură, dar cei 20 m de la ușa hotelului și până acolo … e pe riscul fiecăruia. Când veneau ghizii să ne ia de la hotel întâi zâmbeau frumos la cameră, erau înregistrați și aopi aveau voie să intre în hotel să ne ridice.

    Mult succes în noile joburi (includ aici și ghidul turistic).

  • Te muti in Africa de Sud ♥! Daca as putea, te-as aplauda, dar virtual nu pot, asa ca doar te felicit din suflet! Noi suntem doar pe la 36 de tari vizitate, departe de tine, dar pentru mine Africa de Dus a fost de departe cea mai frumoasa experienta – si dpdv turistic, dar si in general! Ce-as vrea sa ma mut si eu acolo! Felicitari inca odata 😀

  • * Africa de Sud, vroiam sa zic, evident – m-a luat entuziasmul pe sus :p

  • Ioana spune:

    Suna foarte bine totul, mai putin perioada, pentru noi 🙁 Nu-i nimic, suntem aproape de tine iar Africa de Sud este clar pe lista viitoare! Ma oftic pentru Victoria Falls, chiar azi ma uitam cu jind peste „infinity pool”-ul natural de acolo, dar tot e bine ca am aflat ca in Zambia nu avem nevoie de vize. Inca mai sunt valabile tonele de vaccinuri pe care le-am facut, asa ca dam de stire 🙂

    Pentru cei care merg, aveti mai multe infos legate de partea de vaccinuri si cum/unde se fac in Ro aici:

    http://www.printreranduri.com/2012/01/scurt-indrumar-pentru-kenya.html

    Evident, faceti abtractie de informatiile in plus, valabile doar pentru Kenya…

  • Ioana spune:

    „abStractie”, am halit o litera 🙂

  • Adi spune:

    Salut, ma bate gandul dar e destul de mult… ma uitam pe zboruri si KLM este mai ieftin pe traseul asta decat Turkish. IN plus daca inca mai esti hotarat vreau in primul rand sa merg in Coreea de Nord (pana nu incepe vreun razboi asta micu’ sau inainte sa se darame sandramaua comunista) si nici acolo nu va fi excursie de 2 la un leu…

    • Imperator spune:

      Depinde de perioada… m-am uitat si la KLM, Air France, Qatar, British si TK a iesit cel mai bine (si ca pret si ca si conexiuni). Coreea o anunt si pe ea, dar mai e pana atunci – in septembrie 🙂

      • Adi spune:

        Astept datele pt Coreea de Nord cu mare interes pt ca in functie de asta imi voi programa si o saptamana de China si sper sa gasesc bilete de avion cat mai convenabile… Bafta in noul job in Africa de Sud ! Te-am vazut , cred, pe National Arena la Romania Franta, cand ajungi in Africa de sud trebuie sa mergi la un meci de rugby: AS-NZ (four nations)… Cred ca este o atmosfera super acolo !

  • Pitzifelnic spune:

    Super! Bafta la noul job! Nu stiu daca apucam sa-ti facem o vizita, dar daca trecem in urmatorii 3 ani ne anuntam din timp!

  • Simona spune:

    Buna.

    Poti te rog sa confirmi perioada?
    Pe site-ul agentiei scrie ca sunt 18 zile, incepand cu 23 martie, dar programul de fapt este prezentat incepand cu 27 martie.

    Mi se pare foarte interesanta vacanta asta.
    Sunt interesata, sper sa obtin vacanta in perioada asta.
    O sa vorbesc si cu alti prieteni si poate ne alaturam.

    • Imperator spune:

      Programul incepe pe 27. A fost o varianta mai lunga cu plecare din 23 care includea si Garden Route, dar l-am scos pentru ca pretul ajungea la peste 3000 (doar Africa de Sud) si era cam mult. Asa ca a ramas doar programul acesta cu the best of… Vorbeste cu prietenii si te astept 🙂

  • Alex spune:

    Frumoasa prezentare ! Eu am fost in Durban, sunt ei dezvoltati…insa nivelul de siguranta lasa de dorit. Nu am nimic cu oamenii de culoare, insa se poate observa usor ca au fata de noi…o ura, invidie…nu-mi dau exact seama ce, dar sunt ft rai si respingatori. Am ajuns si in Nigeria si Togo, in Togo chiar am stat la hotel in Lome, o capitala desprinsa din filmele horror. Pacat ca sunt multe tari din Africa care au de oferit multe atractii si peisaje, insa prea multe rele pe acolo pe la ei, incepand cu siguranta si securitatea si terminand cu bolile care circula pe acolo.

  • Theo spune:

    o mica corectie : Oceanul Atlantic se intalneste cu cel Indian

  • Dragos spune:

    Eu m-am simtit in siguranta in Cape Town. E adevarat ca nu m-am incumetat sa merg la marginea orasului insa am stat langa Camps Bay si de acolo am mers cu taxi spre centru, atat ziua cat si seara. In zona de promenada Victoria & Alfred nu crezi ca esti in Africa. De fapt in Cape Town in zonele turistice vezi multi albi si metisi decat negri si vorbesc aici de localnici – buri, nemti, francezi. Am fost noaptea prin cluburi pe Long Street si era nebunie pe strazi si in cluburile care erau pline cu turisti si localnici. Am vazut multe reclame la hosteluri sau camere de inchiriat in zona si erau tineri si domnisoare intr-o stare de ebrietate foarte avansata. Nu aveau nici o treaba, intrau in vorba cu toata lumea si nu am vazut nici macar un incident, Era insa politie pe strazi. Casele din zona Camps Bay erau superbe si nu aveau garduri de protectie ca in Johanesburg, semn ca exista mult mai multa siguranta decat in alte zone din Africa de Sud. In Johanesburg am inteles ca este alta poveste. Acolo am fost doar in zona rezidentiala Sandton unde sunt birouri, mall-uri si complexuri rezidentiale si case inconjurate de garduri cu sarma ghimpate.

  • delwind spune:

    Felicitari pentru mutarea in Africa de Sud, e o tara superba. In vacanta nu te insotim ca am fost anul trecut, insa asteptam cat mei repede oferta pentru Coreea (macar un draft) ca sa nu apucam sa ne facem alte planuri.

  • metalactual spune:

    Eu am vrut sa emigrez in SA, acum multi ani :).

    http://www.youtube.com/watch?v=2ZpXPwmbQvc&feature=related

    Dead Can Dance si niste imagini cu dedicatie speciala, pentru un hoinar care a vazut multe in viata asta.
    Bafta hombre !

  • Imperator spune:

    Delwind, meta – multumesc de urari 🙂 Despre Coreea, va fi in septembrie, cu ocazia zilei nationale… si ma gandesc si la o optiune – „Coreea in oglinda” cu o tura si la Seul 🙂

  • silviu spune:

    salut, felicitari pt stilul de viata. e cam scos din context dar poate ma ajuti, plec in islanda pe 1 martie cateva luni, ai fost pe-acolo? ceva cazare decenta in reykjavik sau orice alte info care nu se regasesc in ghidurile clasice de turism, ms anticipat

    • Imperator spune:

      Ha, ha, m-ai prins 🙂 Islanda, alaturi de Armenia si Azerbaijan sunt unicele tari europene in care nu am fost… Sorry, dar nu te pot ajuta… nici macar nu am prea studiat unde se poate dormi ieftin acolo 🙂

      • Ludo spune:

        Imperatore, intrebare: daca fusei in Nagorno Karabakh se cheama ca am fost in Armenia sau Azerbaidjan?? 😛

        • Imperator spune:

          Din cate stiu, Nagorno Karabakh este un stat de sine statator, nerecunoscut decat de Armenia

          • Ludo spune:

            Sa stii ca Google Maps il da teritoriu azer. In realitate e ocupat de armeni. Da, e o republica fantoma.
            Oricum, sa stii ca nu prea aduce a Europa nici zona aia si nici macar Armenia. Dupa parerea mea are mult mai de a face cu Asia. Nu conteaza ca echipele alea joaca preliminarii pentru Campionatele Europene, parerea mea e ca le poti scoate linistit din lista tarilor europene.

    • Dragos spune:

      Silviu, incearca Edda Hotels (sunt mai ieftine insa cred ca sunt doar hoteluri pe timp de vara) . Mai poti cauta pe http://www.hostel.is si http://www.farmholidays.is
      Oricum, Islanda este scumpa

  • Nicky spune:

    Daca imi iese planul cel mare, sa fi sigur ca direct la tine in curte ma opresc…

  • Claudiu spune:

    Am fost in Cape Town, este un oras superb, intr-o tara superba (pacat ca e locuita). In Johanesburg nici macar in gand nu m-as duce (l-am vazut doar din avion, plin de focuri, in pline revolte). Bine, am nimerit si intr-o perioada foarte nepotrivita-mare campanie anti foreigners (de la negrii din Zimbawu, extinsa la tot ce inseamna strain: baturi in cuie pe caldaram si dat foc de vii – nu insa si Cape Town, mult mai european). Oricum si aici vezi sarma aceea ghimpata care de fapt este un gard electric si este destul de deprimant. Greu de inteles cu „coloratii” si cu negrii si nu ca sunt vreo 15 limbi oficiale, ci pt ca nu „proceseaza”. Ce nu ar mai trebui ratat:
    1) un apus la chapman’s peak drive – http://www.chapmanspeakdrive.co.za/
    2) pinguinii din http://en.wikipedia.org/wiki/Boulders_Beach
    3) un mare magazin de pietre semipretioase – http://www.scratchpatch.co.za/
    4) cheetas si vulturi, degustari de vin si terase la http://www.spier.co.za/what_to_do_at_spier
    5) Cecil Rhodes monument – macar pentru priveliste si natura.
    E frumos, e destul de safe desi seara nu prea e de stat la rosu din semafor dupa 10 pm dar nu as mai reveni in veci. „Succesuri” in Johanesburg si scuze, nu am vrut sa te descurajez!

  • Dan spune:

    Mult succes in noua ţară adoptivă !

  • alina spune:

    Minunat articolul! Locuiesc in Johannesburg de 2 ani si niciodata nu m-am simtit a nu fi in siguranta. Bineinteles ca nu m-am incumetat sa explorez zone mai putin recomendate si nici sa merg fara masina . Cred ca in orice tara sunt asemenea riscuri, nu numai aici. In Brazilia mi s-a parut mult mai periculos, dar cu toate astea numai Africa de Sud are parte de publicitatea asta 🙂

    • Imperator spune:

      Era sa locuiesc si eu la Johannesburg, dar n-a fost sa fie. Sincer, nu ma dau in vant dupa Joburg, am simtit un vibe foarte negativ care m-a respins. Sau m-am inselat. Dar cred ca nu.

  • Daniel spune:

    Salut, am citi comentariile, foarte interesante. Mai ești în SA?

  • Daniel spune:

    Ok, îmi poți da câteva sfaturi, ajung în martie în excursie cu încă 2 familia în Durban ?

  • Roxani spune:

    Buna,
    Am ajuns la acest articol in urma unor cautari referitoare la aceasta tara. In Mai voi merge in SA. Acum, sunt in dubiu daca sa raman toate cele 11 zile si sa fac coasta din Johannesburg pana in Cape Town sau Kruger Park 2 zile si trecere in Mozambique pentru restul.
    A fost cineva in Mozambique recent?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest