Proprietarul unui website de matrimoniale din India rezuma foarte interesant filosofia companiei – “Iubirea vine dupa casatorie”. Poate suna utopic si cu siguranta tu, cel din Vest, vei ridica o spranceana in semn de neincredere, insa, daca te-ai nascut in India, apartii unei caste si viitorul financiar si social al familiei sta pe umerii tai, s-ar putea sa te gandesti de doua ori.
Casatoriile aranjate reprezinta produsul sistemului bazat pe caste, promovand lipsa de toleranta intr-o era in care India se autoproclama “una dintre cele mai mari democratii din lume”. Desi interzise prin lege, casatoriile intre copii inca au loc in zone sarace (comunitatile rurale) ale Indiei, prin abolirea oricarei libertati de alegere a acestora. Rezultatele sunt dintre cele mai socante, de la violenta domestica, exploatare sexuala, avorturi spontane, lipsa educatiei etc.
Mecanismul prin care casatoriile aranjate au loc in mediul urban e asemanator unui contract de vanzare-cumparare, incheiat prin intermediul unor terti. Prin urmare, familia fetei anunta ca aceasta este gata de maritis, iar o persoana special desemnata (de regula, o matusa cu veleitati de advertiser sau frizerul local) raspandeste vestea in comunitatea din care face parte. Urmeaza prospectarea pietei si identificarea celor mai potriviti parteneri, lucruri care se fac in functie de parametri prestabiliti precum: casta, religie, statut socioeconomic, educatie, inaltime si, nu in ultimul rand, astrograma. In familiile instarite, tinerii au libertatea de a alege dintre partenerii prezentati de “broker”, astfel incat procesul poate dura cateva luni bune. Familiile potentialilor parteneri primesc un CV al fetei, dupa care urmeaza “ceremonia ceaiului”: viitorul mire, impreuna cu familia, poposeste la casa fetei unde se discuta termenii financiari ai asocierii. Aparitia fetei este dramatica, aceasta servind ceaiul invitatilor, in tinuta de sarbatoare. Se poate intampla ca cei doi sa fie incurajati sa se retraga singuri intr-o incapere, pentru a se cunoaste mai bine – fapt cronometrat si supravegheat atent de cele doua familii prezente. Zestrea miresei e un subiect extrem de disputat, fiind nevoie de negocieri dure si indelungate intre cele doua parti. Din acest motiv, nasterea unei fetite in familie e prilej de intristare, iar prezenta a doua sau trei fiice e deja sursa continua de agonie: pe langa faptul ca acestea vor fi nevoite a parasi definitiv caminul parintesc dupa casatorie, se adauga si cheltuielie pentru nunta si zestre, care de multe ori ii aduc in sapa de lemn: imprumuturi de la camatari, proprietati vandute s.a.m.d. Cu cat zestrea este mai valoroasa, cu atat cresc sansele fetei de a alege dintre mai multi parteneri bine pozitionati financiar. Dushyant Singh e un tanar antreprenor in Jaipur. Face parte din casta Rajput (cea a razboinicilor), apartinand uneia dintre cele mai prestigioase familii din Rajasthan. A terminat o scoala de business, a urmat cursuri de modelling, a calatorit in Europa – familia sa i-a oferit toate conditiile sa se dezvolte asa cum si-a dorit.
Pe vremea cand l-am cunoscut, la sfarsitul lui 2010, logodna cu Anshul era deja planuita. A durat inca un an ca cei doi sa se cunoasca si sa decida daca sunt intr-adevar compatibili si pot ramane impreuna. Desigur ca alta varianta nu aveau. Asadar, exact intr-un an m-am trezit invitata la marele eveniment. Am acceptat nu numai pentru ca ma aflam din nou in Jaipur, ci mai ales pentru a face o paralela intre nunta din Paniharwash si una la case mari.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca bugetul alocat nuntii a ajuns la cateva zeci de mii de euro sau ca, la scurt timp dupa, a aparut un fotoreportaj in ziarul regional despre uniunea celor doi insuratei. Avea sa fie un eveniment de zile mari pe care nu-l puteam pierde. Mai ales cand nume importante de la Bollywood erau trecute pe lista de invitati: Rajeev Singh impreuna cu frumoasa lui sotie Sanoober Singh.
Impreuna cu domnisoara backpacker in Asia – Cristina, am dat o fuga pana la celebrul Bapu Bazar sa ne achizitionam straie de sarbatoare. Dupa ore in sir de asteptat, timp in care sotul Cristinei a trecut de la refuz (iesind sa se plimbe in afara magazinului) la negocieri (asta si gata, da?) la depresie (nu mai schita un gest) si pana la acceptare (facandu-ne poze in toiul nebuniei “saari”) – am ales! Urma sa fim piesele de rezistenta ale evenimentului: doua saariuri matasoase numai bune de etalat in lumea glamour a nuntilor Bollywood.
Partea cea mai dificila a fost sa le infasuram si sa capsam dupa instructiuni minutioase de pe YouTube, caci nu s-a mai gasit nicio domnisoara din domeniu sa ne ajute. In fine, dupa doua ore jumatate de schimbat, infasurat, intepat si asortat, eram gata. Am luat prima ricsa din fata casei si… pe-ici ti-e drumul!
Nuntile hinduse ale inaltelor clase sociale din India sunt extravagante, punandu-se accentul in primul rand pe decor si catering. Cu cat mancarea a fost mai buna, si locatia mai dramatica, cu atat nunta va ramane in sufletele oaspetilor drept una memorabila. Organizatorii se dau peste cap sa recreeze atmosfera regala a ceremoniilor nobililor Maharaji. Pe atunci regii obisnuiau sa calatoreasca plini de staif, inconjurati de soldati si animatori pentru a oferi oamenilor de rand un spectacol elegant de grandoare in timpul unor ocazii festive; de aici se trage traditia conform careia orice mire hindus “calatoreste” pe un elefant, in mijlocul unei orchestre de cantareti si saltimbaci, pana la casa miresei, acesta fiind punctul culminant al spectacolului.
Zona in care trebuia sa ajungem era intesata de spatii special amenajate pentru nunti: la fiecare 20 m alta nunta, alta bucurie. Locatia noastra era impunatoare: o atmosfera roiala scaldata in nuante catifelate de roz-bonbon, cu torte aprinse la intrare. Opulenta e un cuvant care nu poate descrie in totalitate ce am gasit acolo: scena cu o trupa de muzicieni folk, coloane imense de trandafiri, o gradena de scaune capitonate pentru a urmari ceremonia, zeci de chelneri gata sa te serveasca dupa pofta inimii, un restaurant special amenajat pentru bufetul suedez cu nu mai putin de 10 feluri de mancare pentru fiecare fel.
Majoritatea invitatilor roiau pe langa mesele cu mancare si doar cativa membri foarte apropiati ai celor doi asistau la ceremonia religioasa. Casatoriile hinduse incep la lasarea serii si se termina tarziu in noapte. Ne-am asezat emotionati in fata cortului in care avea loc procesiunea: era o atmosfera intima, departe de frenezia invitatilor infometati. Din cand in cand mai apareau cate un unchi, o matusa care sa-i felicite, dupa care disparea subit inspre zona de interes culinar.
Mirele si mireasa zambeau complice unul catre celalalt. Mi-am dat seama ca asist la un eveniment fericit: fie ca au fost astrele sau nu, fie ca au fost norocosi sau, pur si simplu, s-a intamplat, cei doi se bucurau sa fie acolo. In egala masura. Timplu o va confirma.
Impreuna cu Andrei si Cristina ne-am facut datoria de invitati: am felicitat familiile, am pupat mirii, am degustat de toate si ne-am dedat discutiilor interesante alaturi de vedetele bollywoodiene, copii neastamparati, cumnatele nemultumite, organizatorii stresati sau prietenii de demult. Cateodata casatoriile aranjate se finalizeaza cu un happy end neasteptat. Sper ca asta sa fie si cazul lui Dushyant si Anshul Singh!
Care sa fie sari-ul, care sa fie culoarea, care sa fie stilul ?
La probe
OK, nu te misca, inca un ac si gata !
Evrika !
Fuga la ricsa !
In fine, la nunta !
In primul rand
Atentie, se pozeaza !
Ceremonia religioasa
Preotul
Ajit, cavalerul de onoare
Komal, sora mirelui
Familia mirelui
Tatal miresei
Tinerii casatoriti
Cumnatele si vedetele de la Bollywood
Desiree si cantareata Sanobeer Singh
Doi romani la Bollywood – Cristina si Andrei
Foarte interesant articol! L-am citit pe nerasuflate. Bravo!
Super … multumim mult pentru articol. Am vazut poze de la nunta „glam” a unui coleg din Pakistan … aceeasi atmosfera gen „1001 de nopti”
Multumesc mult!