Nepal Masala. Episodul 13. Cum sa vizitezi Nepal si Bhutan

Imagini Kathmandu: Durbar Square.JPG

Acum, la finalul unui nou serial-fluviu pe care sper ca l-ati urmarit, m-am gandit sa impartasesc cateva sfaturi pentru cei care doresc sa viziteze Nepal si / sau Bhutan. In primul rand, pot sa va spun ca Nepalul este o destinatie extraordinara, unde m-am simtit bine de fiecare data, iar Bhutanul este unul din acele locuri de pe planeta care s-au izolat, incercand sa-si prezerve niste traditii multimilenare in conditiile unei lumi moderne.

Cand sa te duci in Nepal si Bhutan

Primavara si toamna. Ultima oara am fost in octombrie si am avut parte de o vreme excelenta, mult soare si rezonabil de cald. Primavara se bucura de un climat similar, in timp ce vara este sezonul ploios cand musonul biciuie cu foarte multe ploi pantele sudice ale Himalayei. Toamna este, probabil, cel mai bun sezon de vizitat din punct de vedere climatic, pentru ca este sezon secetos, iar atmosfera a fost spalata de ploile musonice. Sezonul secetos continua si iarna, dar asteapta-te sa fie frig, iar hotelurile sau restaurantele budget nu prea au posibilitati de incalzire. Am fost in decembrie si a fost frigulet bine (am inchiriat o aeroterma cam anemica pentru 1 dolar pe noapte, acum probabil o fi mai mult).

Cum ajungi in Nepal, dar si in Bhutan

Hai s-o luam cu Nepalul. Din cate stiu, nu exista nicio companie europeana care sa zboare la Kathmandu. Pe vremuri era Austrian Airlines, dar nu mai zboara de ani buni, recent Aeroflot a anuntat ca va zbura, dar, oricum, nu exista prea multe curse din Bucuresti. Singura companie cu care poti zbura la Kathmandu cu doar o singura schimbare este Qatar Airways prin Doha. Pentru cei care doresc confort, Qatarul este solutia.

Stirea foarte buna este ca poti zbura la Kathmandu cu curse low-cost. De la Bucuresti, poti zbura cu Fly Pegasus pana la Istanbul (in aeroportul low-cost Sabiha Gokcen), iar mai departe poti zbura fie cu Air Arabia sau cu Fly Dubai, companii din Emiratele Arabe Unite, si schimbi la Sharjah sau Dubai. In caz ca nu iesi din aeroport, nu ai nevoie de viza de Emirate pentru tranzit. In general, Air Arabia are conexiuni mai bune, dar merita sa te uiti si la Fly Dubai. Pentru cei care locuiesc in vestul tarii, o optiune este sa ia Fly Dubai din Belgrad la Dubai si mai departe spre Kathmandu. Preturile pot ajunge cu low-cost-ul spre 500 de euro sau chiar si mai jos, depinde de oferte, asa ca merita sa te uiti la aceste combinatii cu atentie.

Pentru Bhutan este mai complicat. Singura companie aeriana care aterizeaza pe aeroportul Paro este Druk Air care zboara la Kathmandu, Bangkok, Delhi si alte cateva destinatii. Deci, e o idee buna sa combini o vizita in Bhutan cu una in India, sau mai bine in Nepal 🙂

Viza Nepal / Bhutan

Viza de Nepal poate fi luata pe aeroport la aterizare, dar, atentie, iti trebuie o fotografie de viza. Daca nu ai poza, poti sa faci in automatul din zona controlului pasapoarte, in caz ca nu e stricat. Asa ca mai bine vino cu poze (o sa-ti trebuiasca si in Kathmandu pentru a primi un permis sa vizitezi piata central Durbar Square gratuit).

Viza de Bhutan nu se poate lua decat la pachet cu un tur. Dar despre asta, mai pe larg in sectiunea urmatoare.

Agentie de turism sau pe cont propriu?

In Nepal, poti sa mergi si independent, si cu agentie de turism, nu e nicio problema. In principalele locuri turistice, locul geme de hoteluri, restaurante, posibilitati de transport si agentii de turism. Daca totusi vrei ca totul sa fie organizat si sa mearga snur, poti sa-i dai un mail prietenului meu Raj de la Good Karma Trek la npvillage@gmail.com si poate el sa iti aranjeze totul, Da-i un mail si chiar daca esti prin zona si ai nevoie de o mana de ajutor… de altfel, cand am fost cu turul in octombrie, el a fost cel care a organizat la fata locului. Din Romania, prietenii de la Explore Travel organizeaza o tura in Nepal si Bhutan, cam pe unde am fost si eu anul trecut, acum la sfarsit de martie impreuna cu Razvan Marc, asa ca, daca va tenteaza, cautati-l pe Dragos.

Daca, in Nepal, poti sa te duci de capul tau, in Bhutan e imposibil. Guvernul bhutanez doreste sa promoveze un turism de lux, si nu de masa, si a instituit niste restrictii de vizitare: orice vizitator strain (exceptand indienii) trebuie in prealabil sa contacteze o agentie de turism si sa cumpere un pachet turistic. Suma care trebuie achitata este de 250 de dolari pe zi, in banii acestia intrand cazare (in hoteluri chiar bune), mancare (bufet bhutanez de 3 ori pe zi), transport (conform programului), ghid si intrare la obiectivele turistice (care, oricum, sunt gratis J). Dupa ce programul este agreat, agentul de turism bhutanez va aplica pentru viza si pentru bilet de avion (care, oricum, costa separat si biletul de avion nu e ieftin!). De abia atunci vei putea sa vizitezi Bhutanul. Poti sa-ti aranjezi totul cu o agentie de turism din Bhutan, sau din India / Nepal, daca vrei, poti sa-l intrebi pe Raj.

Transport intern

Daca, in Bhutan, vei avea transportul inclus, in Nepal, mai ales in mod independent, trebuie sa te descurci pe cont propriu.

In oras, poti sa iei o ricsa, o ciclo-ricsa sau un taxi. Nu exista metre, deci trebuie sa fii aprig(a) in negocieri. Daca vrei sa te deplasezi in alte orase (cum ar fi Pokhara sau Chitwan National Park), exista autobuze locale si autobuze turistice. Desi autobuzele locale sunt extrem de ieftine, recomand insistent sa luati autobuze turistice – soselele sunt nesigure, se merge sute de kilometri pe buza prapastiei si autobuzele locale, care sunt manate de patroni sa faca cat mai multe curse, au tendinta sa mai “sara” in prapastie. Cat timp am fost in Nepal, adica doua saptamani, cel putin trei autobuze au cazut in rau, omorand zeci de oameni. Autobuzele turistice, in schimb, sunt de calitate mai buna si sunt ceva mai safe. Personal, nu am auzit de niciun accident al vreunui autobuz turistic, insa nu contest sa nu fi fost, dar, in mod cert, mult mai putine decat in cazul autobuzelor locale.

Hoteluri

In Nepal, exista o gama larga de hoteluri de la 5 stele la bombe. Hotelurile budget sunt in general mai vechi, pentru ca turismul de masa a luat cu asalt Nepalul de vreo 40 de ani, cand s-au construit multe hoteluri prin Thamel sau Lakeside Pokhara, dar unele au fost refacute mai mult sau mai putin recent. Gasesti camere de la minimum 2 dolari pe noapte, dar nu ti-as recomanda asta :).

Dar hai sa trec in revista hotelurile din Nepal unde am stat:

Hotel Vaishali Kathmandu – Ei zic ca au 4 stele, nici pomeneala, dar sunt cel mai mare hotel din Kathmandu. Mobilierul in multe camere a avut zile mult mai bune (in cateva a fost adus mobilier nou), dar, pe ansamblu, e un hotel bine plasat, iar daca stai la un etaj superior, ai o panorama faina asupra orasului.

International Guest House Kathmandu – e hotelul la care am stat in 2003 si care mi-e drag 🙂 Am dormit o noapte si asta-toamna – este un hotel bun, intr-o zona linistita (dar la 10 minute de Thamel) si cu un decor traditional. In plus, o gradina foarte frumoasa in care poti face plaja 🙂

Chitwan Paradise – am scris mai multe intr-un post special puteti sa-l cititi aici. Un hotel super fain.

Hotel Meera Pokhara – Nici prea-prea, nici foarte-foarte, a fost un hotel OK, detinut de o familie tibetana. Dimineata insa, te vor trezi cocosii din vecini :).

 

Zboruri interne in Nepal – a fi sau a nu fi

Hai s-o spunem p-a dreapta! Chiar daca nu sunteti montaniarzi, parca-parca ar lipsi ceva daca v-ati duce in Nepal si nu ati vedea Everestul! Si Everestul nu este in zona Kathmandu sau Pokhara, ci mult mai la est. Pentru a vedea Everestul, poti insa sa iei un “mountain flight”, practic un zbor de agrement care pleaca dis-de-dimineata dupa rasarit din Kathmandu, se apropie de Everest si apoi revine. Cu cateva saptamani inainte de a ajunge in Nepal, principalul furnizor de astfel de zboruri, Buddha Air  cu care zburasem in 2003 a avut un accident taman pe un “mountain flight”, avionul prabusindu-se la intoarcerea dinspre Everest, undeva langa Kathmandu. Desi ma asteptam sa reduca preturile, ei bine, Buddha Air nu a redus si continua sa fie mai scump decat principalul concurent Agni Air (Buddha Air la vreo 170 si ceva dolari, Agni la vreo 140 de dolari). Oricum, preturile se schimba continuu, asa ca este bine sa verifici la fata locului ofertele Buddha, Agni, Nepal Airways sau ale altor operatori.

Restaurante

Kathmandu are cea mai diversa oferta de restaurante la nord de Mumbai si la sud de Shanghai! Poti sa calatoresti prin Nepal si sa nu gusti niciun strop de mancare nepaleza daca chiar vrei asta – de la “German bakery” la restaurante italiene, de la steak house-uri australiene la restaurante chinezesti, totul e in Kathmandu. Evident, merita sa gusti si din bucataria nepaleza!

Bani

Moneda nationala este rupia nepaleza. Toate preturile sunt exprimate in rupii nepaleze, mai putin preturile biletelor de avion si, uneori, de hotel pe care le poti achita in dolari. Exista o retea destul de buna de ATM-uri de unde poti sa scoti direct rupii nepaleze cu cardul tau de debit. Daca insisti sa vii insa cu valuta la tine pentru a ferici vreun eventual hot, dolarii sunt preferati monedei euro, desi poti sa schimbi si euro la numeroasele case de schimb din zonele turistice. In general, ratele de schimb sunt similare. Atentie, nu poti schimba rupii indiene in Nepal!

In Bhutan, moneda nationala este ngultrum, dar poti folosi si rupii indiene (nu nepaleze !). Exista cateva case de schimb care toate au aceeasi rata de schimb, dar oricum nu o sa cheltuiesti prea mult, avand cam totul pre-platit si foarte multe locuri nu poti cumpara in Bhutan. Nu poti folosi ATM-uri.

Comunicatii

Cosmote are roaming cu Nepalul si merge bine. Orange-ul zice ca nu are roaming, dar mai mergea, in timp ce, daca sunteti abonati Vodafone, puteti sa va lasati telefonul (sau SIM-ul) acasa, ca nu aveti ce face cu el (oricum, Vodafone-ul are un roaming ingrozitor si prin alte parti). Poti sa-ti iei un SIM local pentru convorbiri locale la preturi infime, iar daca vrei sa suni acasa, poti sa suni la preturi prietenoase de la internet-caféuri. Gasesti si destul de mult wireless.

Bhutanul nu are acord de roaming cu nici o tara din lume (posibil, cu India), asa ca nu va stressati – nu veti putea folosi telefonul mobil. In schimb, vei gasi wifi prin hotelurile in care stai, de multe ori la o viteza mai buna decat in Nepal.

Ce sa cumperi

Zonele turistice din Nepal – cartierul Thamel in Kathmandu sau Lakeside in Pokhara gem de magazine de suvenire – de la haine de lana de iac, saluri mai mult sau mai putin pashmina, tricouri şi pana la magneti de frigider, totul poate fi gasit aici la preturi negociabile. In general, eu cumpar carti (exista destule librarii cu multe carti in limba engleza bune, la preturi injumatatite fata de Europa), dar multi isi completeaza stocul cu echipament de munte, pentru ca aici poti gasi orice la preturi reduse. Da, multe sunt fake-uri, dar multe lucruri sunt chiar bune, de altfel multe expeditii chiar pe Everest se aprovizioneaza din Kathmandu. Pentru un super-brand local, dar la pret destul de ridicat, uite-te dupa magazinele Sherpa.

Stupa in centru Kathmandu

Octombrie – in general, cer albastru si cald

Qatar Airways la Bucuresti

Zbor din 2: Qatar Airways

Air Arabia la Kathmandu

Zbor low cost: Air Arabia

Druk Air la Paro

Unica companie aeriana operand in Bhutan: Druk Air

Transport local Nepal

Autobuze locale pe sosele nepaleze

Hotel Vaishali Kathmandu

Hotel Vaishali Kathmandu… pe afara e vopsit gardu’

Hotel Vaishali Kathmandu interior

Inauntru-i leopardu’ !

Cazare Nepal: International Guest House Kathmandu.JPG

International Guest House

International Guest House interior

Si o camera

Chitwan Paradise Hotel Nepal

Chitwan Paradise Hotel

Chitwan Paradise Hotel

Hotel Meera Pokhara

Hotel Meera Pokhara

Hotel Meera Pokhara

Restaurant La Dolce Vita Kathmandu

Restaurant La Dolce Vita Kathmandu

Restaurant Once Upon a Time Pokhara

Si „Once Upon a Time” in Pokhara

Restaurant Thai si Nepalez in Kathmandu

Si un fusion: Thailanda si Nepal

Stegulete ale tarilor

Ce poti sa-ti cumperi ? Stegulete de cusut pe rucsac

Magazine suveniruri Nepal

dar cate si mai cate – handicrafts

Zona comerciala Thamel Kathmandu Nepal

Zona comerciala din Thamel – Kathmandu

Casa schimb valutar

Case de schimb valutar peste tot

Impresii Nepal: Durbar Square Kathmandu

Iar Nepalul inseamna cultura si istorie

Rafting Nepal

adrenalina

Zbor spre Annapurna

inaltimi

Safari elefanti

si natura… Just Go !

Comentarii

  • Catalin spune:

    Superb!
    Multumesc pentru toata seria si pentru informatii.

  • Raluca Tudor spune:

    Buna ziua,
    Am citit cu mare interes blogul dumneavoastra de calatorie. L-am studiat pentru ca lucrez la o teza de doctorat despre specificitatile comunicarii prin blogul de calatorie. Pe langa observatia online, pentru studiul meu este necesara metoda interviului structurat. Va rog acordati-mi oportunitatea de a realiza un astfel de interviu preferabil telefonic sau prin e-mail. Va stau la dispozitie pentru orice informatii suplimentare si va rog sa-mi comunicati decizia dvs.
    Cu stima,
    Raluca TUDOR,
    Drd. Stiintele Comunicarii
    tudor_raluca@yahoo.fr
    tel: 0754.473.696

  • Cristi Z. spune:

    La Orange acum un an si jumatate cand i-am intrebat de roaming cu Nepalul au zis sa intrebe daca exista in acest „oras” 😀 La momentul respectiv nu exista acord de roaming nici cu retele din alte tari europene – Germania, Franta, Elvetia…doar cineva din Irlanda avea telefonul folosibil.

    La ATM-uri mai exista limita de 10.000 – 15.000 pe tranzactie ? Cred ca am trecut pe la toate atunci si doar Nabil bank permiteau 35.000 pe retragere.

  • Catalin spune:

    Cand am fost acum 2 ani in Nepal toate cele trei SIM-uri din Germania pe care le aveam, la companii diferite au functionat in Roaming, chiar daca oficial niciune nu ave contract cu Nepal Telecom. O alta optiune este sa-ti iti cumper un SIM de la nepal telecom, direct din aeroport la biroul de informatii turistice. Ai nevoie. totusi, de o fotografie si cativa dolari, nu mai stiu exact cat. In Nepal cost 1-3 centi un minut sicatre Romania cam 25 de centi, asa ca se merita mult mai bine decat sa folositi SIM-ul de acasa.
    Ma bucur enorm ca romanii au descoperit Nepalul, de fapt o vanzatoare de articole de copii din Thame imi zisese ca pana a inceput criza in Romania venea in fiecare an o clienta din Bucuresti si cumpara jucarii si hainute.
    Acum in mai plec din nou in Nepal, dar probabil ca drumurile noastre nu se vor intretaia, eu preferand Himalaya, de data asta este un tur in regiuene Manaslu planificat. Totusi, ma bucur ca mai sunt romani pe acolo, e una din cele mai frumoase tari din lume, mai ales pentru cei carora le place muntele, unde nu au concurenta.

  • alke spune:

    salut .Planific sa merg in Nepal pentru vreo 2 saptamani . As vrea sa mai combin si cu alta destinatie din zona. Ma gandeam Bhutanul pt 1-2 zile numai, dar ce citesc la tine m-a cam desumflat. Vroiam sa aterizez sa stau 2 zile si sa plec spre nepal. Ai si vreo alta sugestiein afara de Bhutan pentru vreo 2 zile de tranzit? As vrea sa mai vad vreo destinatie exotica din zona,

  • alke spune:

    Bucuresti- Kathmandu si inapoi. Ma duc sa vizitez pe cineva si planuiesc sa aloc vreo 2 saptamani. Ma gandeam sa ma i trec si prin alta parte, tot vreo tara exotica de prin zona. Bhutan suna intersant dar nu stiu ce sa zic, cu excursie planficata..

    • Imperator spune:

      Vreo 1-2 zile e putin oriunde te-ai duce. In jur de Nepal, ar fi: Bhutan (cu conditiile care le-am scris), Tibet (poti sa vizitezi Lhasa pentru 2-3 zile daca nu ai decat timp limitat, exista zbor direct Kathmandu – Lhasa, dar iti trebuie de Tibet. Daca te intereseaza, iti dau adresa unui amic de-al meu care are o agentie in Kathmandu si aranjeaza si tripuri in Tibet) sau India (ti-ar trebui insa vreo 3-4 zile pentru Triunghiul de Aur: Delhi – Jaipur – Agra). Adresa mea de mail este imperatortravel@yahoo.co.uk

  • alke spune:

    scuze, ai vreo adresa de mess?

  • Marius spune:

    Salutare!

    Se poate ajunge din Kathmandu in Lhasa fara viza de China?
    Am de gand sa vizitez Nepalul si nu cred ca strica si Lhasa daca este posibil.

    multumesc!

    • Imperator spune:

      Cand ajungi la Kathmandu, trebuie sa primesti o viza de Tibet, nu vei primi nici o viza chineza in pasaport. Viza de Tibet este pe o coala de hartie. Insa, nu poti calatori independent, e obligatoriu sa mergi printr-o agentie de turism si sa ai ghid acolo – nu trebuie sa fie secunda de secunda cu tine, dar trebuie sa fie cand vrei sa vizitezi obiective turistice gen Potala, Jokhang, Sera, etc.
      Da-i un mail amicului meu Raj care are o agentie la Kathmandu si el stie mai multe (el mi-a organizat si ultima tura in Tibet in septembrie): npvillage@gmail.com

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest