Circuit Belgia si Luxemburg. Ce sa vezi intr-o vacanta

Imagini Belgia: Grand Place Bruxelles

Daca saptamana trecuta scriam despre ce sa faci o saptamana in Olanda, mi se pare normal sa scriu saptamana aceasta un articol despre ce sa faci o saptamana in vecina ei sudica, Belgia. Daca ai fost deja in Olanda, o sa descoperi multe similitudini cu partea Nordica a Belgiei – Flandra, vorbitoare de limba olandeza, si ceva mai putine cu partea sudica, Valonia, vorbitoare de franceza. De altfel, intotdeauna mi s-a parut fascinanta aceasta diferenta dintre Flandra si Valonia… si de faptul ca, la un moment dat, daca faci cativa pasi dintr-o parte intr-alta, dintr-odata toate semnele se schimba din olandeza in franceza sau viceversa.

Desi o tara mica, Belgia are si ea punctele ei forte. Daca, din punct de vedere turistic, Brugge (pentru frumusetea sa) si Bruxelles-ul (pentru institutiile europene) sunt cele mai vizitate, in schimb, Belgia se mandreste cu ce pune pe masa – ciocolatele pralinate si berea sunt un etalon in intreaga lume, dar si fructele de mare din Bruxelles sunt considerate de connaisseuri ca unele dintre cele mai bune. Gurmanzii spun ca este foarte greu sa gasesti un restaurant prost in Belgia si tind sa le dau departe. Nici eu nu mi-aduc aminte sa fi mancat prost, indiferent daca era un restaurant belgian, grecesc, pizzeria italiana sau saormerie turceasca…

Ziua 1. Din Romania, daca zbori, poti ateriza pe doua aeroporturi: aeroportul National Zaventham (daca alegi Tarom sau Blue Air) si aeroportul Charleroi, numit in mod ambitios “Bruxelles Sud”. De la aeroportul national, cel mai comod este sa iei trenul pana la Gara Centrala, dar si optiunea cursei de autobuze De Lijn, mai ieftina, care te poate duce nu numai in Bruxelles (la Gara de Nord), ci si in alte orase cum ar fi Leuven sau Mechelen. Din Charleroi,  cea mai buna optiune este autobuzul, care te duce direct la Gara de Sud din Bruxelles. Daca tii mortis sa mergi cu trenul, vei lua un autobuz de la aeroport pana la gara Charleroi si mai departe unde doresti.

Ca si Olanda, Belgia este o tara mica, este mai comod sa te stabilesti intr-un oras, de unde sa faci excursii de o zi. Un avantaj major este ca Bruxelles-ul se afla in centrul tarii, deci poti ajunge in 2, maximum 3 ore in orice punct din Belgia. In plus, tara are parte de o retea densa de cai ferate cu trenuri care circula din ora in ora. In plus, SNCB, caile ferate belgiene, vand si un pass foarte avantajos: Go Pass (pentru cei sub 26 de ani) si Rail Pass (pentru cei peste 26 de ani). Practic, cumparand unul din aceste pasuri, ai dreptul la 10 calatorii oriunde in Belgia (un dus). Rail Passul costa 76 de euro (deci 7,60 euro pe calatorie), iar Go Passul  costa 50 de euro (deci 5 euro pe calatorie). Personal, am fost un mare fan Go Pass si l-am folosit la greu mai demult… costa 999 de franci belgieni, adica 24 de euro pentru 10 calatorii… ce vremuri, i-a mancat si pe belgieni inflatia!

Sa termin introducerile si sa mergem mai departe. Ce poti vedea in Bruxelles? La un moment dat am scris un articol numit “Weekend la Bruxelles”, unde detaliam un plan de vizitare a orasului. In prima zi este obligatoriu sa incepi cu centrul orasului, care graviteaza in jurul superbei Grande Place… pierdeti-va pe stradute, dar nu uitati sa-l vizitati pe Mannekin Pis, mica statuie a unui baiat care face pipi, simbolul capitalei Europei :). Treceti pe la Catedrala Notre-Dame, apoi, dupa o tura prin zona institutiilor europene, duceti-va in zona Arcului de Triumf al Cinquentainaire, unde se afla unele dintre cele mai interesant muzee din Bruxelles: Muzeul de Arta si Istorie si Muzeul Militar! Seara petreceti-o in zona veche centrala… desi e centru, preturile la mancare nu sunt aberante, prin spatele Pietei poti gasi si o zona ieftina cu restaurante etnice turcesti, arabesti si grecesti la preturi rezonabile.

Ziua 2: Bruxelles. Nu poti vedea Bruxelles-ul intr-o zi. De fapt, iti trebuie mai multe zile ca sa-l vezi cu adevarat, dar, pentru ca intotdeauna timpul e limitat, hai sa mai vedem ceva. In cea de a doua zi e bine sa sariti in metrou si sa o luati spre nord… aici sunt numeroase atractii… in primul rand, veti vedea Atomiumul. Desi sunteti tentati sa intrati in el, nu e cine stie ce, doar daca sunteti pasionati de biologie sau chimie. In schimb, puteti vizita frumosul pavilion chinezesc si turnul japonez, pline cu frumuseti de peste mari si tari, puteti face un tur de cateva ore al intregii Europe in Mini-Europe, un parc in care vei gasi machete a numeroase monumente din intreaga Uniune Europeana (noi suntem reprezentati de Palatul Mogosoaia, surprinzator, as zice, ma asteptam fie la Castelul Bran, fie la Casa Poporului) sau sa faceti baie in Oceade, o replica a Caraibelor la doi pasi de Marea Manecii… Dupa turul respectiv, reveniti in centru, pentru a vizita (pe dinafara) Palatul de Justitie (pana la intrarea Romaniei in UE era considerata cea mai mare cladire din Uniune) sau stradutele pline cu praline din centru.

Ziua 3: Bruggeprobabil cel mai pitoresc oras din Benelux, Brugge-ul se va lipi de sufletul vostru ca marca de scrisoare – canale romantice, casute ca de poveste, lacuri dedicate dragostei, biserici mandre si colturi minunate. Brugge a fost cel de al treilea oras pe care l-am vizitat in strainatate (dupa Maastricht si Liège) si pot spune ca m-a incantat. Puteti ajunge cu trenul cam intr-o ora, iar trenuri aveti cam de doua ori pe ora. Cel mai frumos in Brugge, ca si in cazul Venetiei (cu care se compara), este sa te plimbi de-a lungul canalelor, sa admirati superbele case si sa faceti multe poze. As adauga ca este obligatoriu sa mergeti cu barcuta pe canale, sa va urcati in Belfort, marele turn din piata Markt si sa intrati cel putin in Onze Lieuve Vrouwen Kerk, biserica ce gazduieste singura statuie sculptata de Michelangelo din afara Italiei. Puteti vizita si biserica Sfantului Sange, unde se spune ca se afla un vas cu picaturi din sangele lui Isus aduse de un cruciat de la Ierusalim. Din pacate, e cam mica, inghesuita si mai tot timpul aglomerata, dar merita sa aruncati o privire. Am scris mai multe despre Brugge intr-un articol mai vechi pe care va invit sa-l cititi 🙂

Ziua 4: Antwerpen – cel mai mare oras al Flandrei, orasul diamantelor, dar si locul unde Basescu a incarcat si descarcat navele Navromului in anii ’80. Chiar daca nu se compara cu Brugge-ul la frumusete, Antwerpen are si el partile lui interesante – Piata Centrala strajuita de cladiri clasice, in mijlocul careia se afla statuia lui Silvius Brabo, un soldat roman care se zice ca ar fi ucis un urias care facea ravagii prin zona si, dupa ce i-a taiat mana, a decis sa construiasca un oras in estuarul raului Schelde. Nu ratati o vizita la Muzeul Regal de Arta. Cand l-am vizitat acum 20 de ani era moca, fiind muzeu regal, intre timp si regele a fost lovit de austeritate, asa ca intrarea se plateste… dar merita, este probabil cel mai frumos si complet muzeu de arta din Belgia, o adevarata lectie de arta flamanda… si daca vorbim de arta flamanda, sa nu uitam ca cel mai important reprezentant al acesteia, Rubens, a locuit in Antwerpen si a urmat sfaturile concitadinului sau Basescu si a trait bine! Va dati seama de asta daca ii vizitati superba vila de prin zona veche orasului… Antwerpen se lauda si cu gradina sa zoologica, zice-se una dintre cele mai faine din Europa, asa ca, daca doriti sa vedeti vreun leu sau o maimuta, nu numai un diamant sau o pictura, nu ratati Zoo Antwerpen! La Antwerpen, tot cu trenul, tot o ora, dar pe o alta linie :).

Ziua 5: Gent. Daca Gent nu ar fi fost intre Antwerpen, Brugge si Bruxelles, ar fi fost un mega-hit. Dar este fix intre aceste trei orase, nu prea are parte de hoarde de vizitatori… dar daca aveti timp, nu il ocoliti, veti descoperi un oras frumos, cu monumente dragute si cu cateva canalase… si nu e decat la jumatate de ora de Bruxelles cu trenul!

Ziua 6: Va place sau nu istoria, cred ca merita sa mergeti sa vedeti Waterloo, celebrul loc al bataliei finale a lui Napoleon este un loc care merita sa fie vizitat. Poti sa iei un autobuz de la Gara de Sud, care te va duce exact in celebrul sat… aici poti sa vizitezi statul major al lui Wellington (e chiar in mijlocul satului), dar si pe cel al lui Napoleon (la cativa kilometri mai incolo), o panorama a bataliei si sa te urci la imensa statuie a leului britanic care domina fostul camp de batalie.

Ziua 7: Ce-ar fi sa dati o tura printr-o tara invecinata? Ce-ar fi sa mergeti in Luxemburg. Nu este parte din Belgia, este un principat independent, dar a avut intotdeauna legaturi stranse cu Belgia… Inainte de euro, francul Belgian era folosit in Principat. Asa ca suiti-va in tren si mergeti 3 ore pana in Capitala. Atentie, Go Passul e valabil doar pana la granite, la Arlon, asa ca mai trebuie sa cumparati un bilet pana in Luxemburg City. Sa nu va asteptati la niste minuni ale arhitecturii… Ce e interesant in Luxemburg sunt cartierele normale, extrem de bogate, si cadrul natural – orasul este construit pe niste dealuri, armate cu vechi citadele.

Ziua 8: Liège Ai fost in Flandra destul de mult, dar nu ai prea calcat in zona valona. E drept, Waterloo e in Valonia, dar nu se pune. Asa ca nu e o idee rea sa te duci in cel mai mare oras al Valoniei, Liège. Nu te astepta la ceva nemaipomenit, epoca Valoniei a apus odata cu epuizarea carbunelui, iar in perioada de aur, baronii orasului nu s-au ingrijit sa faca monumente spectaculoase… dar e un oras placut si bun de shopping :).

Si cu asta, s-ar termina o saptamana prin Belgia… Evident, daca ai mai mult timp, o poti combina cu o saptamana in Olanda… Dar si asa, dupa o saptamana, vei pleca in mod cert cu amintiri super… de povestit pe Facebook :).

Imagini Belgia

Obiective turistice Belgia: Grand Place Bruxelles

Grand Place – Bruxelles (sau Groote Markt Brussel – pe flamanda)

Ciocolata Belgia: ciocolata Leonidas

Din bunatatile Belgiei – ciocolata Leonidas (mmmm)

Fructe de mare Bruxelles Belgia

Sau fructele de mare

Monument Belgia: Atomium Bruxelles

Atomiomul, simbolul cam ciudat al capitalei belgiene

Imagini Belgia: strazi in Brugge

Pe strazile din Brugge

Obiective turistice Belgia: Piata centrala Bruges

Piata centrala din Brugge (pozata din varful Belfortului)

Imagini Belgia: Catedrala Sf. Maria Bruges.jpg

Catedrala OLV din Brugge

Imagini Belgia: Piata centrala Antwerpen

Piata centrala din Antwerp

Istorie Belgia: Waterloo

Waterloo

Imagini Luxemburg: Catedrala Luxemburg

Catedrala din Luxemburg

Imagini Belgia: Opera din Liege

Opera din Liege

Categorii:
Belgia · Circuit · Luxemburg

Comentarii

  • filofteia spune:

    Pe cand un zbor Cluj-Napoca – Bruxelles?
    Parca ar fi altfel vacanta daca nu ar trebui sa zbori de la Bucuresti sau Budapesta…
    Doar se votase infiintarea rutei si iesise pe primul loc…

  • Bogdan spune:

    Buna Cezar,

    Ma tenteaza foarte mult Bruges pentru 3 zile vara asta pt o aniversare romantica (dupa ce deja am fost in Venetia sau Paris, mi se pare ca Bruge este excelent pt o astfel de escapada). Insa am fost demontat putin cand am vazut ca nu e chiar simplu de ajuns acolo. Cel putin nu la prima vedere.
    Am inteles de pe blogul tau ca sunt trenuri cate 2 pe ora catre Bruges din gara principala din Bruxelles. Insa cum ajungem la acea gara?
    Avem zbor cu Wizz la pret super OK si la ore foarte bune, insa aterizeaza la Charleroi. Stii cumva daca avem de acolo tren direct catre Bruges sau trebuie tren catre Bruxelles si de acolo schimbat catre Bruges? Adica ar fi si ceva mai simplu decat aterizare Charleroi, taxi catre gara Charleroi, tren catre Bruxelles si de acolo (sper ca e aceeasi gara) tren catre Bruges?

    Apoi direct pe aeroportul principal avem zbor cu Tarom sau Brusells Airlines, insa la pret dublu. Sa zicem ca il iau pe asta, imi spui te rog daca e mare distanta de la aeroport la gara si cumva daca taxiul ar sari de 30-40 euro?
    Incerc sa obtin un balans bun intre cheltuiala si complexitatea de a ajunge acolo fiindca pana la urma este doar pentru un weekend si nu prea as vrea sa fac o zi doar pe drum dus intors.
    Multumesc anticipat!

  • Stanca spune:

    ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie,unde este locul exact de unde porneste autobuzul direct(city-shuttle) catre aeroportul Charleroi,stiu ca de la Gare du Midii dar nu am gasit locul exact de unde ma pot urca in autobuz,multumesc 🙂

  • Viorel spune:

    Salut,
    Voi merge in Frankfurt, de unde am in plan sa inchiriez o masina si sa merg in Luxemburg. Api, in zona aia m-as mai duce in Metz, ca am vazut ca e aproape. Ce crezi ca ar fi interesant de vazut in tot traseul asta?
    Multumesc.

  • Bogdan spune:

    Salut Cezar,

    Pot calatori doua persoane cu acelasi Rail Pass? Am avea fix 10 calatorii de facut 2 persoane: dus-intors Bruxelles-Brugge, dus-intors Gent si intors in Charleroi (la sosire o sa folosim shuttle bus-ul cel mai probabil).

    Multumesc pentru raspuns.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest