Dupa cum am mai scris intr-o postare anterioara, la inceputul lui martie am fost intr-un weekend la Piatra-Neamt, la invitatia celor de la Central Plaza Hotel, singurul hotel de 4 stele din urbea de sub Pietricica. Mai fusesem de cateva ori la Piatra, dar ultima oara acum patru ani, asa ca am acceptat invitatia cu cea mai mare placere. Si pot spune ca a fost un weekend reusit.
Cu cateva zile inainte de a pleca, am pus pe Facebook o intrebare: cine e prin Piatra-Neamt si dornic sa iasa la o bere… si mi-a raspuns, foarte prompt, Edy, cu care nu am ajuns la bere, in schimb m-a plimbat prin diverse locuri faine din oras si de pe langa si caruia ii multumesc pentru ospitalitate si pe aceasta cale.
Am plecat la Piatra-Neamt cu microbuzul (era sa-i zic mashrutka, obisnuit cu formele similare de transport din fostul spatiu sovietic) si, dupa 6 ore, ajungeam la Piatra-Neamt, intr-o parcare plina de gropi si balti. Dar Edy ne-a salvat din aceste locuri ca din filmele apocaliptice hollywoodiene si ne-a depus la hotelul nou-nout care stralucea in soarele destul de zgarcit din acea zi.
Odata ajuns in Piatra-Neamt, este imposibil sa nu remarci una din ctitoriile lui Pinalti – telegondola care leaga centrul orasului (mai precis dintr-o locatie de langa gara) de unul din dealurile care domina orasul. Evident ca m-as fi dat cu telegondola, dar simpaticele noastre gazde de la hotel s-a gandit la tot si ne-au invitat pe toti cei care participau la eveniment la o plimbare cu telegondola.
Desi diferenta de nivel pare infima, iar prin oras era prea multa zapada, odata ajuns in varful dealului, am avut surpriza sa ma simt ca in varf de multe – peste tot era zapada (avea loc chiar si un concurs de schi!), vantul batea de sa te spulbere, iar temperatura a cazut brusc… wow… ce microclimat. In ciuda frigului, privelistea era excelenta… mai ales spre baraj, care era partial inghetat si pe care il vizitasem cu o zi inainte in cautare de lebede… nu sa le punem pe rotisor, ci sa le pozam :).
Micul centru istoric al orasului era, in schimb, in febra santierului… din pacate, peste tot era noroi si drumuri desfundate, dar se lucra din plin, chiar si sambata seara numerosi muncitori erau prezenti la munca. Banuiesc ca, pana la vara, Piatra-Neamt va beneficia de o zona pietonala frumoasa, cu baruri si restaurante, cu locuri de plimbare si cu muzee deschise. Desi as fi dorit sa vizitez Muzeul Cucuteni, unde sunt gazduite urme ale celebrei culturi neolitice, prima civilizatie din Europa care a precedat chiar si Sumerul sau Egiptul Antic. Din pacate, Muzeul era inchis si am aflat de la cineva de la Scoala Populara de Arta, situata langa muzeu, ca ar fi inchis pana la terminarea lucrarilor de amenajare a zonei pietonale… Curios, mai ales ca, desi patinai pe un munte de noroi, puteai totusi sa ajungi in curtea muzeului destul de usor. La fel de inchis si din aceleasi motive si Muzeul de Arta. Pacat!
Sambata a fost o sambata partial sportiva. Am fost la un meci de volei, castigat de Piatra-Neamt impotriva celor din Baia Mare, intr-o sala foarte moderna si mare, cu tribune destul de pline si cu galerie dedicata… Am trecut si pe la stadion, dar nu era meci, doar un campionat de darts, si in fine, pe ninsoare, simpaticele mele gazde m-au dus si la manastirea Bistrita.
As fi dorit sa fac mai multe, dar asta e, timpul a fost limitat, insa sunt atat de multe lucruri de facut in Piatra-Neamt si, mai ales, in imprejurimi daca ai masina.
Cred ca toata lumea a auzit si sper ca multi ati si vizitat manastirile bucovinene. Dar si Neamtul pot spune ca ofera lucruri la fel de frumoase si de variate. Daca va duceti si va stabiliti baza in Piatra-Neamt, puteti vizita superbele manastiri Bistrita (aici sunt ingropati Alexandru cel Bun si Alexandru, primul fiu al lui Stefan cel Mare, mort inaintea tatalui), Agapia, Voronet si Neamt, Cetatea Neamtului, recent renovate, pe langa turul de rigoare din oras. Vara, strandul este chiar cool, iar iarna poti sa schiezi fara probleme. In plus, nu uita ca incredibilele chei ale Bicazului si lacul de langa sunt la cateva zeci de kilometri, poti sa si dai o fuga dincolo de munti, in Transilvania, la Lacu Rosu. Pentru cei dornici de drumetii montane, poate dealurile de langa Piatra-Neamt nu sunt de ajuns, dar Ceahlaul e la doi pasi.
Pentru cei pasionati de arhitectura, va recomand sa treceti pe la conacul Cantacuzino de la Hemeiusi (pe drumul spre Bacau), dar si pe la cele cateva monumente din centru – turnul si biserica, ambele construite de Stefan cel Mare.
Cum ajungi la Piatra-Neamt
Cel mai simplu, cu masina. Daca nu ai sau nu vrei sa mergi cu masina, poti lua trenul sau microbuzul. Nu sunt multe trenuri care sa mearga direct la Piatra-Neamt care e situata pe o linie secundara, asa ca, cel mai probabil, vei schimba la Bacau, aflat pe magistrala Bucuresti – Suceava. Din Bucuresti, exista microbuze directe de la autogara IDM de langa gara Basarabi (55 de lei).
Unde stai in Piatra-Neamt
Personal, am stat la Hotel Central Plaza, un hotel excelent de 4 stele, nou-nout. Daca voi credeti ca e prea scump (sunt insa diverse discounturi), exista numeroase pensiuni, mai ales in primul sat spre Bicaz, pe langa manastirea Bistrita
Cand sa te duci la Piatra-Neamt
Oricand… atentie insa, iarna este mai rece ca in multe alte parti ale tarii, asa ca luati-va niste haine groase cu voi.
Harta Piatra-Neamt
Autogara… nu prea e o carte de vizita prea faina
In schimb, hotelul e !
Apus de soare la Batca Doamnei
Centrul orasului… acum santier, la vara, cred ca va fi super !
Turnul si biserica, ambele ctitorii ale lui Stefan cel Mare
Bulevardul spre gara
Pietricica (poza din hotel)
Telegondola
Capatul ei pe dealul Cozla
Gata de plecare de la baza
Piatra Neamt vazut de pe dealul Cozla
Sus, te poti da cu snowmobile-ul (100 lei – 15 minute)
Batca Doamnei
Teleschiul si inceputul partiei
Restaurantul Colibele Haiducilor de langa teleschi
Vin fiert sau tuica fiarta ? Acestea e intrebarea !
Si partea sportiva a vizitei: meciul de volei
Stadionul de fotbal Ceahlaul
Campionatul de darts
Manastirea Bistrita
Si prietenii din Piatra Neamt – Edi, Mihaela si Teo care mi-au aratat ce are Piatra Neamtul mai frumos 🙂 Multumesc inca odata !
Cel putin din Bucuresti exista doua trenuri directe spre Piatra Neamt. E asigurata o legatura destul de buna cu orasul. Pretul este, intr-adevar, mai mare decat cu autobuzul, dar si conditiile sunt mai bune. N-am fost niciodata cu microbuzul, dar cu trenul e super comod. Iar gara e la cateva minute (pe jos) de Hotelul Central si 10-12 minute de centru
Ai surprins destul de bine farmecul orasului. Imi pare rau ca ai nimerit in plin santier, centru este absolut incantator. Dar Piatra merita vizitata MAI ALES datorita imprejurimilor. Ceahlaul, Cheile Bicazului, Lacul Rosu, Humulestii lui Cranga, Cetatea Neamtului, Hanul Ancutei sunt locuri pe care nu le puteti rata. Si manastirile din jur: Manastirea Neamtului (una dintre cele mai mari manastiri romanesti), Bistrita (ctitorie Alexandru cel Bun), Varatec (cu mormantul Veronicai Micle), Secu (superba), Sihastrie (la fel), Agapia (plina de flori din primavara pana toamna tarziu), Pangarati, Bisericani samd. Sunt multe manastiri vechi in zona una mai frumoasa ca alta. Si Voronetul e destul de aproape… Pensiuni multe, mancare delicioasa, vara un strand foarte frumos. E un oras care prin centru & mai ales imprejurimi ofera posibilitatea petrecerii unor zile de concediu foarte frumoase.
Multumesc de completari 🙂
Gara a fost inaugurata in anul 1913 si apare in scenele filmului Youth Without Youth (2007) regizat de Francis Ford Coppola.
Ne pare rau ca farmecul si pitorescul orasului a fost umbrit de vremea capricioasa. Deh, Babele…Dar, asa cum ai spus si tu, inca mai trebuie sa bem o bere impreuna….Asa ca, odata cu schimbarea vremii – si a vremurilor – te asteptam din nou in orasul de sub poalele Pietricicai, sa putem sa-ti ( sa va ) aratam si alte locuri minunate si pline de farmec, de data asta la temperaturi mai ridicate. Aceeasi masina, aceeasi soferita, alte peisaje…..
Te ( va ) asteptam cat de curand.
[…] sunt prima oara in Neamt. Anul acesta, am mai fost in martie, la invitatia celor de la Hotel Central Plaza, un hotel de 4 stele adevarate creat pe scheletul […]
[…] la invitatia celor de la Hotel Central Plaza, dar atunci nu vizitasem decat capitala de judet, Piatra-Neamt … De data asta urma sa vizitam tot tinutul Neamtului – sau, ma rog, ce poti vizita in 2 […]