Astazi, partea a doua din sfaturile si experienta Adrianei de calatorit prin lume. Cum poti sa calatoresti singura (sau in grup de fete).
Transport. In anumite tari sau zone, din cauza dificultatilor logistice sau a transportului in comun inghesuit, este recomandat pentru femeile care calatoresc singure sa apeleze la o agentie turistica sau macar la un sofer cu masina. De exemplu, daca puteti si va permite bugetul, s-ar putea sa va simtiti mai bine daca luati masina (neaparat cu sofer, ideal sa nu creada in reincarnare!). Un bilet la clasa intai in India poate fi o binecuvantare. Pe langa marea inghesuiala din trenurile indiene, veti fi obiectul curiozitatii intregului vagon sau chiar al intregului tren cu cei cativa indivizi care vorbesc engleza pe post de translatori care va vor intreba mai multe amanunte: de unde sunteti, daca sunteti casatorite, cati copii aveti etc. Recomandarea mea sincera este, daca nu sunteti casatorite, sa inventati un sot imaginar care va asteapta nerabdator la destinatie, ca sa nu dati apa la moara sau sperante companionilor de calatorie (s-ar putea sa trebuiasca sa dati explicatii de ce nu sunteti casatorite sau chiar sa primiti cereri inopinate :)). In Iran, in schimb, transportul public este confortabil si eficient (de exemplu, autobuzele cu aer conditionat sau avion, chiar si trenurile de noapte), iar intrebarile nedorite foarte putine si, de obicei, politicoase. Exista vagoane doar pentru femei (tren si metrou), unde nu va deranjeaza nimeni, iar de la tovarasele de calatorie (daca vorbesc engleza) puteti afla mai multe despre Iran si sa invatati cum sa va descurcati singure.
Pe unde mergem – ghizi. Cea mai simpla regula de bun-simt este sa nu mergem singure in locuri unde nu sunt deloc alte femei, nici turiste, nici localnice – de exemplu, o crasma ieftina unde sunt doar barbati care fumeaza shisha ar fi un pic inconfortabila, pentru ca toti s-ar uita la tine, probabil, mult prea insistent. Nu vei fi singura pe strada in Teheran (foarte multe femei peste tot), dar cam singurica pe strada in India (mai ales in nord). In primele zile dupa ce aterizam intr-o tara foarte diferita, poate fi un pic prea stresant pentru o femeie singura sa exploreze orasul – un ghid poate face un loc aglomerat si potential stresant (New Dehli, Istanbulul, Cairo) mai usor de strabatut. Ar fi o idee buna sa va luati un ghid la Marrakech & Fes (mai ales Medina), Istanbul si Cairo (mai ales orasul vechi si bazarul); New Dehli (la Red Fort si in multe alte locuri pe subcontinent – exceptie in Sri Lanka si sudul Indiei); nici in Atena si Napoli n-ar strica, daca sunteti mai sensibile. Daca luati un ghid, partea buna este ca alti “ghizi” va vor lasa in pace. Un ghid bun puteti gasi prin intermediul hotelului dvs., al unei agentii de turism locale sau din carti ghid de calatorie renumite (gen Lonely Planet sau Rough Guide).
Sunt putine locuri in lume unde femeile nu au voie absolut deloc: in manastirile de pe muntele Athos din Grecia sau in unele manastiri din Etiopia (sa nu va faceti planuri; daca stiti altele, sa-mi spuneti, va rog). In tarile musulmane intentia este sa separe pe cat se poate barbatii si femeile in public. De exemplu, la strandurile termale din Iran nu veti vedea nicio clipa o persoana de sex opus in costum de baie. Cu toata separarea, femeile au, in general, acces peste tot pe unde au barbati; in schimb, barbatii neinsotiti de femei nu au voie in zonele care sunt pentru familii sau doar pentru femei (de exemplu, in malluri si restaurante in Arabia Saudita). Daca vizitati moschei (unele monumente de o frumusete incredibila), sa fiti atente nu doar la imbracaminte (vedeti mai sus), ci si la acces: de cele mai multe ori exista intrari separate si zone separate de rugaciune pentru femei si barbati (intrebati la intrare si veti fi indrumate). In unele moschei turistii non-musulmani nu sunt lasati sa intre deloc, indiferent daca sunt femei sau barbati (am patit-o doar in Tunisia si Maroc; in Arabia Saudita non-musulmanii nu au voie in Mecca si Medina).
Hoteluri. Femeile care calatoresc singure se simt mai bine, de obicei, in hoteluri o idee mai bunicele targetate catre familii, unde personalul se va ocupa de ele mai cu atentie (sanse mai mari sa avem femei in randul personalului din astfel de hoteluri). Hotelurile de business sunt reci si impersonale (“populate” doar de barbati in delegatie), iar hotelurile foarte ieftine s-ar putea sa se ocupe si de alte afaceri de “private entertainment”.
Parerea mea personala este ca, desi pare complicat, merita sa ne straduim cu dificultatile de viza, transport, imbracaminte, pentru ca vom descoperi tari foarte interesante, cu oameni minunati. Nu voi fi de acord niciodata cu discriminarea femeilor pe orice criteriu, fie chiar si imbracamintea, dar discriminarea nu ma va impiedica sa calatoresc sa cunosc alte femei din alte culturi si cu alte puncte de vedere. Femeile cu care m-am intalnit in calatoriile mele solo au fost suprinse, dar cred ca au prins un pic de curaj vazand o femeie calatorind singura, fara frica sau rusine, si asta chiar merita si imi da si mie curaj sa continui!
Un ghid foarte protector in Egipt
Vagonul special pentru femei in metroul din Teheran
In vagon, e in toi comertul cu cosmetice
Women’s taxi in Teheran (dar si in alte orase)
La fel de interesant ca primul episod. Detaliile inedite si diferentele culturale sunt foarte frumos descrise. Sper sa nu ramana doar un articol citit si comentat, ci sa devina o experienta urmata de multe cititoare.
Intaresc povestea sotul imaginar – in Malaezia, spre examplu, barbatii mai pun intrebari politicoase femeilor singure, dar in momentul in care pomenesti un sot imaginar se retrag imediat. Iar salvarii impreuna cu camasile largi si lungi sunt o costumatie comoda la temperaturi mari, chiar mai aerisite decat hainele europene scurte si stramte.
In Medina am avut ghid si a fost o idee buna, nu atat pentru protectie, cat pentru informatiile primite si pentru ca am putut intra in contact cu mestesugarii de acolo. In Istanbul nu am avut ghid, Istabulul mi se pare indeajuns de cosmopolit incat sa accepte diferentele, chiar si in partea veche a orasului.
Sper ca sectiunea dedicata comentariilor nu e „women only” :)). Felicitari pentru un articol foarte bun. Acum poate o sa-mi sara lumea in cap, dar intr-un fel consider aceasta separare a barbatilor de femei in mijloacele de transport in comun ca fiind foarte civilizata. Chiar daca sunt barbat nu-mi place si ma simt chiar stanjenit cand mergand cu autobuzul vad confrati mai insistenti decat este nevoie cand vine vorba de abordarea unei doamne sau domnisoare.
Este prima oara cand aud ca in Arabia Saudita non-musulmanii nu au voie in Mecca si Medina. Pacat. Chiar speram sa le vizitez.
@Dragos: mersi!
Sa stii ca si in Japonia am auzit ca sunt vagoane de metrou separate pentru femei … cred ca ajuta la orele de varf

Cam tare aia cu soferii (sa nu creada in reincarnare) :))
In alta ordine de idei, ca un om care viseaza la Orient tot timpul (desi am ajuns doar prin Tunisia si Turcia), mi-am facut o imagine idilica despre Iran si mai ales despre gradul de civilizatie al acestui popor fascinant. In capul meu Iranul este o tara cat se poate de sigura, chiar si ptr femei.
Asa e si la fata locului sau doar in mintea mea? Eu vad Iordania, Maroc, Egipt infinit mai periculoase si mai stresante ptr femei.
Mersi, Alex.
Imaginea idilica nu prea ajuta … cand e vorba de calatorii pentru ca poti fii dezamagit usor. Cu cat tara e mai diferita cu atat poti gasi chestii care nu-ti plac.
Mie personal imi place foarte mult in Iran: am fost de 3 ori din care de 2 ori singura. Cred ca e mult mai simplu de calatorit si mai putin stresant decat Egipt pentru o femeie singura … dar depinde din nou cum te imbraci
In Teheran n-am avut absolut nici o problema si m-am imbracat colorat evident ca o turista (oamenii se mai uitau dar erau politicosi). In Mashhad oras mai conservator (estul Iranului langa granita cu Afganistan) a trebuit sa ma imbrac in chaddor daca voiam sa merg linistita si singura pe strada altfel se holbau la mine cam stanjenitor
Dar spre deosebire de bazarul din Cairo sau Istanbul n-a incercat nimeni sa ma ciupeasca din vreun loc.
Bafta mare sa calatoresti in iran cat mai curand. Avionul e cam scump (urmareste o combinatie cu Pegasus si Atlas Jet) dar in rest la fata locului e rezonabil
Adriana
Mersi de incurajari, si eu sper sa ajung…candva.
La Mashad stiu ca e si loc de pelerinaj ptr siiti la o mare moschee (nu-i stiu numele), asa ca era de asteptat sa fie atmosfera mai apasata si „baietii” mai conservatori. Banuiesc ca totusi si la Teheran ai avut parul acoperit, nu? Stiu ca e cam obligatoriu.
Sa stii si in Romania exista un loc unde accesul femeilor este interzis.Mânãstirea Frãsinei din localitatea Muereasca,pe langa RM.Valcea.Este interzis accesul femeilor de la inceputul drumului spre manastire,aproximativ 2 km.Am auzit,deci nu stiu sigur,ca nici macar animale de sex feminin nu folosesc calugari sa-i ajute la munci,iar carne nu consuma deloc.
nu stiam
Este foarte intereat tot eu eubesc calatoria, dar afara nu am fost decit la Roma, Florenta.
As vrea detalii urgente despre Paris. VEAM CAZARE GRATIS PARIS si am luat bilet low costptr ca fiica mea avea invitatie si nu s-a dus. Atunci m-a trimis pe mine in locul ei la o fost colega de scoala. Am luat bilet si acum am ramas fara gazare ca s-a intors in romania. In sfirsit am rez. acum 2 zile 3 nopt la hotel victooria pe rue bobillot si 1 noapte la hotel luna parc. la1 rue jacguard. Acum sunt asa trista ca as vrea sa renunt. Stiu putin franc. apoi cum ma descurc cu metrolul mi- e frica. Doamne nu stiu ce sa fac sa renunt., avind bilet avion si rez. hotel. ajutati-ma varog…. ajutor………..
nu-ti fie frica Paula … sa ne spui cum te-ai distrat