Pentru ca unele din povestile citite aici mi-au fost de folos in plimbarile mele prin lume, iar altele m-au facut sa visez frumos la teritorii pe care sper sa le vad candva, voi scrie si eu in cele ce urmeaza despre experienta mea peste mari si tari, acolo unde administratia spaniola intalneste teritorii africane, in Lanzarote, cu gandul la cei care iubesc locurile frumoase. Sper ca aceste randuri sa constituie un imbold pentru unii dintre voi si m-as bucura sa stiu si impresiile voastre dupa ce veti ajunge in acest colt de lume.
Povestea mea este despre Lanzarote, cea mai estica insula din Arhipelagul Canarelor. De origine vulcanica, peisajul acestei insule este variat si atractiv, bogat in culori. In partea de sud, tabloul este unul mai degraba asemanator cu felul in care ne imaginam ca arata Luna sau planeta Marte. Este un cliseu pe care o sa-l gasiti in toate ghidurile despre aceasta insula, dar inspiratia nu ma ajuta sa gasesc un joc de cuvinte mai potrivit pentru a o descrie, asa ca voi spune si eu, ca toti ceilalti, ca ochiul meu s-a bucurat de un peisaj selenar. Si tare mi-a mai placut! In partea de nord lucrurile se schimba. Aici activitatea vulcanica a incetat cu multe sute de ani in urma, astfel incat in prezent exista o vegetatie diversa, spre deosebire de partea meridionala.
Cum am ajuns sa ma hotarasc asupra acestei destinatii? Pe scurt, voiam sa ma bucur de un loc frumos cu soare si cu temperaturi vesele (dupa iarna scurta, dar intensa de la noi). Dupa un scurt hop-top cu degetelul pe harta si cateva documentari pe prietenul internet, am decis ca acolo vreau sa merg.
Temperaturile in prima jumatate a lunii martie ajungeau la circa 26-27 de grade ziua, iar seara aveam parte de circa 16 grade. Infrastructura insulei este foarte bine pusa la punct, atat cea rutiera, cat si cea turistica. Desi exista autobuze pentru deplasari in interiorul insulei, cei mai multi dintre turisti apeleaza la inchirierea de masini. Iubitorii de doua roti pot inchiria biciclete pentru plimbari in intreaga insula, Lanzarote fiind, de altfel, unul dintre locurile preferate de antrenament ale ciclistilor profesionisti, datorita climei constante de-a lungul anului, dar si a reliefului sau.
Desi cele mai multe din obiectivele de vizitat ale insulei constau in zone si parcuri naturale, exista si zone de agrement (acavariu, parcul acvatic Aquapark Costa Teguise, parcurile tematice Pardelas Park si Rancho Texas Park, gradina zoologica Guinate Tropical Park & Peguin Paradise, ba chiar si circuite de karting) si numeroase muzee. Si o simpla plimbare prin localitatile insulei, fie ca vorbim de orase sau sate, este un spectacol in sine. Exista reglementari cu privire la stilul arhitectonic, ceea ce inseamna ca toate constructiile urmeaza stilul local si nu au acoperisuri in unghi ca la noi, ci doar terase. Sunt cladiri joase, care se intind pe orizontala, nu pe verticala. Toate sunt vopsite in alb, iar ferestrele si usile sunt in general verzi, astfel incat aspectul este acela al unui joc de cuburi albe suprapuse.
Ziua 1
Diferenta de fus orar ne-a facut sa ne trezim devreme, astfel incat la 8.30 deja ne bucuram de primele raze de soare, chiar pe terasa din fata apartamentului nostru. Nu a durat mult pana ne-am hotarat ca prima incursiune pe care urma sa o facem pe insula sa fie o excursie pana la plaja din apropiere. Desi un drum de 10 minute, la noi a durat aproape o jumatate de ora, din cauza deselor opriri pentru poze. Totul era nou si frumos si ne facea cu ochiul, cerand sa fie fotografiat, de la cel mai mic fir de nisip la pietrele care formau plaja in dreptul satului si la vegetatia de cactusi, care de care mai frumosi si mai colorati. Surpriza cea mai frumoasa a fost plaja acoperita de nisip negru, care alcatuia un frumos contrast cu apele de un albastru pur ale oceanului.
Dupa-amiaza am pornit, alaturi de draga noastra masinuta inchiriata, in exploatarea intregii insule. Destinatiile acestei prime zile au fost El Golfo si Los Hervideros, doua formatiuni vulcanice. El Golfo este la origine o caldera, ocupata in prezent de o laguna, in care apa are o culoare verde, datorita algelor. Tabloul este spectaculos prin multitudinea de culori prezente: verdele lagunei si albastrul oceanului, negrul nisipului si rosul peretului din spatele lagunei. Los Hervideros, in schimb, sunt o serie de pesteri si formatiuni de lava, prin care intra apele oceanului. Am continuat mai apoi drumul nostru spre o alta zona, Las Salinas de Janubio, unde, din pacate, am ajuns seara, dupa ora 18, si nu am mai putut intra.
Ziua a 2-a
Cea de-a doua zi am inceput-o cu gandul la cel mai cunoscut dintre obiectivele de vizitat ale insulei, Parcul Timanfaya. Asa ca am urcat in masinuta si intr-acolo ne-a fost drumul. Prima oprire: Echadero de los Camellos. Aici se fac plimbari cu dromaderi pe o ruta stabilita la baza parcului. Citisem despre aceste plimbari, dar, ajunsa acolo, spectacolul pe care l-am vazut a intrecut asteptarile. Se pare ca dromaderii fusesera initial adusi in Lanzarote pentru munci agricole (fiind o zona arida, aceste animale sunt perfect adaptate conditiilor naturale). Cu timpul insa, au devenit atractii turistice in sine. Parcul National Timanfaya are circa 1 milion de turisti pe an. O plimbare cu un animal exotic precum dromaderul costa 12 euro pentru 2 persoane.
Dupa ce ne-am invins mila pentru bietii dromaderi si ne-am delectat cu plimbarea iesita din comun, am pornit mai departe, spre parcul propriu-zis – Montanas del Fuego, zona protejata. Pentru vizitarea acestuia sunt disponibile trei trasee diverse. Unul cu autocarul, intitulat Ruta vulcanica, prezinta principalele conuri vulcanice si dureaza circa 1 ora. Al doilea, Ruta Termesana, este un tur ghidat, care se parcurge pe jos, cu o lungime de circa 3 kilometri si o durata de aproximativ 1 ora. Este necesara o programare cu doua saptamani in avans. Cel de-al treilea tur posibil este Traseul Litoral, care se parcurge tot pe jos, in parte ghidat, in parte pe cont propriu, cu o durata de circa 6 ore, cu o complexitate ridicata. Ultima parte a acestui tur este zona El Golfo, pe care noi am vazut-o in ziua precedenta. Pentru acest al treilea tur este bine de stiut ca se organizeaza o singura zi pe luna, cu rezervare in avans. Noi am optat pentru turul clasic cu autocarul. Pretul este de 8 euro de persoana, dar ii merita din plin. Se pot vedea conurile vulcanului (inca active, ultima eruptie a fost in 1830), vegetatia de licheni care acopera pe alocuri relieful, alunecarile de teren care formeaza un tablou cum rar poti vedea. La final, vizitatorii se pot bucura si de gheizerele demonstrative improvizate in zona restaurantului El Diablo.
Dupa ce ne-am revenit din feerica plimbare prin parcul national, am pornit la drum mai departe, spre zona de nord a insulei. Am facut un scurt popas la Caleta de Famara, un satuc transformat in statiune foarte cunoscuta pentru surferi, care beneficiaza de conditii optime de practicare a acestui sport pe Plaja Famara, o plaja lunga si lata, cu un nisip auriu extrem de fin. Punctul final al acestei zile a fost Mirador del Rio, un punct de belvedere din nordul insulei. Din pacate, noi am ajuns la ora 18, iar ultima intrare se facea la 17.45, asa ca ne-am bucurat de privelistea catre arhipelagul Chinijo doar din soseaua alaturata.
Imagini Lanzarote
Portiune stancoasa din plaja Playa Quemada
Plaja neagra Quemada – nisip negru si fin
Peisaj din sudul insulei
Drumurile din sudul Lanzarote
Insula cactusilor
Plaja El Golfo
Laguna El Golfo
Los Hervideros
Los Hervideros
Parcul National Timanfaya
Echadero de los Camellos
Ruta vulcanica in Timanfaya vazuta de la Echadero de los Camellos
Montanas del Fuego
Con vulcanic in Timanfaya
Timanfaya cea desertica
Vegetatie de licheni
Ruta vulcanica
Geizere
Playa de Famara, favorita surferilor
Mirador del Rio
Insula La Graciosa vazuta de langa Mirador del Rio
Multumesc pentru articol, Lanzarote este un vis pe care sper sa il indeplinesc cat de curand. Am fost si eu in 2 dintre insulele Canare: La Palma si Tenerife … mi-a placut la nebunie experienta acestor insule atat de exotice si totusi atat de apropiate (nu trebuie sa strabati jumatate de glob pentru a te bucura de soare chiar si in Noiembrie, plus ca mergi doar cu buletinul :P)
In avion la plecare am citit mai multe despre Lanzarote si am decis ca trebuie sa revin in arhipelag pentru varianta desertica a experientei „Canare” … te rog sa incluzi la final si ceva detalii logistice (costuri, zboruri) ..sunt curioasa daca ajunge mai scump ca La Palma
Sper ca ai gasit utile detaliile logistice de la sfarsitul articolului. Acum permite-mi sa te intreb cum ti se pare comparativ cu La Palma, din punct de vedere al costurilor. Mi-ar placea si mie sa fac turul Canarelor 🙂 Asa ca niste ponturi ar fi bine venite.
Flori,
Am vazut detaliile tale, seamana destul de mult cu ceea ce am facut eu. Am folosit curse low cost (desi recunosc ca legaturile dintre ele nu au fost cele mai bune – voi ramane pe veci cu amintirea celor mai lungi 12 ore din viata mea petrecute intr-un colt ingetat al aeroportului din Madrid) si am inchirat masini pe insula… intr-un final costul nostru a fost de aprox. 750 de euro/pers pentru 8 zile (2 in Tenerife, 6 in La Palma) – a fost costul final: transport, cazare apart-hotel 3* cu demipensiune, intrari la obiective, etc
Recomand cu caldura La Palma… este cea mai vestica insula din arhipelag, si mult mai apropiata de o clima oceanica decat de cea desertica… este o insula foarte verde, cu palmieri si nisip negru si mult mai putini turisti… un mic paradis linistit
Pe insula poti sa vizidezi parcul national Caldera del Taburiente, vulcanii inca activi (si peisajul selenar din totare), mina de sare, varful de munte cu formatiuni ciudate, cel mai mare centru astronomic din emisfera nordica …si nu mai spun nimic de plaje, ocean, scooba diving 🙂
Multumesc pentru raspuns Andreea. Din ce imi spui, La Palma pare a fi contrariul insulei Lanzarote. Mi-ar placea mult sa o vad. Sa stii ca si Lanzarote este mai putin vizitata de turisti, lucru care pe mine m-a bucurat. De fapt tocmai de asta ne-am hotarat la Lanzarote, cateodata imi place sa evit zonele super-promovate.
Am fost si eu si este foarte frumos. Recomand.
Buna,
Am citit cu mare interes articolul tau si iti multumesc ca ai oferit atitea informatii despre insula asta pe care, sper sa o vizitez cit mai curind. Te deranjez cu o intrebare.
Cam ce variante de deplasat pe cont propriu sunt pe insula in afara de o masina inchiriata? Exista firme care inchiriaza ATV-uri, scutere, chestii de-astea?
Merci
Din pacate nu pot sa-ti raspund pentru ca nu stiu. Noi ne-am hotarat sa luam masina si am cautat-o si rezervato pe internet, iar la fata locului nu ne-am mai interesat de alte mijloace.
Buna, multumesc frumos de articol! mi-am facut o inchipuire despre Lanzarote dar mi s-a trezit si dorinta de a vizita insula. Stiti cumva in luna decemrie se poate de scaldat in ocean?
Da te poti scalda in ocean….numai daca nu iti mai trebuiesc mainile si picioarele!
PS> Iti scriu de la fata locului = Lanzarote
Buna!Vreau sa merg anul viitor in Lanzarote,mai exact in insulita La Graciosa.Am rezervat deja ceva (http://www.booking.com/hotel/es/istar.ro.html?aid=339530;label=2786_header_logo_v2-;sid=10bedbc9e2c3e22d553654e9e7f4365a;dcid=1;checkin=2017-05-01;checkout=2017-05-10;room1=A;homd=1;atlas_soldout=1;atlas_src=hp_iw_title).Ma intereseaza cum ajung de la Aeroportul din Lanzarote,pe acea insula.Multumesc!
Ceva de vis, unde uiți de toate și de tot, in locul unde nu ai nevoie de telefon sau internet totul se rezuma la întoarcerea in timp și tot o data la un peisaj selenar …… Recomand Lanzarote 😘😘😘
Superb articol.