Nu cred ca trebuie sa scriu prea multe in prezentare. Berlin este unul din cele mai cunoscute orase din Europa, cu locul lui bine insurubat in istoria mai ales a ultimelor doua-trei secole… Dar cati dintre voi l-ati vizitat? Banuiesc ca nu asa de multi precum cei care au vizitat Roma, Barcelona sau Amsterdam, pentru ca, nu stiu de ce, dupa unificarea germana din 1991, Berlinul a intrat cumva intr-un con de umbra pentru turistul roman. Si nemeritat, as zice. Si cum, incepand din iunie, Lufthansa va zbura direct la Berlin pe noul aeroport al orasului la preturi chiar bune (sub 100 de euro), as zice sa trecem in revista ce putem face gratuit in moderna capitala a Germaniei. Willkommen in Berlin!
- Reichstagul – este, probabil, cladirea emblematica a Berlinului, nu neaparat pentru ca aici se afla Parlamentul Germaniei, datorita istoriei sale destul de sumbre – aici au ajuns nazistii la putere in 1933, tot aici a avut loc celebrul incendiu pus la cale de Göring pentru a-i suprima pe socialisti si pe comunisti (vezi celebrul proces al liderului comunist bulgar Ghiorghi Dimitrov) si tot aici a fost imortalizata una din faimoasele imagini ale celui de-al II-lea Razboi Mondial, cu soldatul sovietic arborand steagul cu secera si ciocanul in ziua de 2 mai 1945. Imagine care s-a dovedit mulţi ani după aceea a fi fost o poză trucată de propaganda sovietica. Parasita atat de nazisti (nu a fost folosita dupa incendiul din 1933 decat sporadic), cat si de refegisti (Reichstagul a “cazut” in Berlinul Occidental, dar, fiind la cativa metri de Zid, nu a fost folosit decat ca sala de expozitii si a gazduit cateva evenimente). Dupa 1991, decizia unanima a fost ca Berlinul va redeveni capitala Germaniei unificate, iar Parlamentul se va intoarce acasa, in Reichstag. Ei bine, aceasta cladire (intre timp, a capatat si o cupola) poate fi vizitata gratuit. Nu se poate insa doar sa apari la usa Reichstagului si sa intri, trebuie sa te programezi online. Poti vizita cupola de sticla, dar si sa iei parte la dezbaterile Parlamentului german. Mai multe informatii pe brosura cu informatii a Reichstagului
- Zidul Berlinului – cum putea sa lipseasca Zidul, poate monumentul fundamental al Razboiului Rece. Evident, o buna parte a fost demolat, dar mai exista parti din faimosul zid, printre care si East Side Gallery aflata langa Ostbahnhof… aici, sute de artisti din intreaga lume au pictat peste 100 de lucrari avand ca laitmotiv pacea, democratia, libertatea.
- Gedächtniskirche – Biserica Memoriala – la doi pasi de statia de tren a Berlinului Occidental – Berlin Zoo, se afla ruina bisericii Imparatului Wilhelm facuta tandari de razboi si lasata asa, o ruina care sa reaminteasca ororile razboiului, dar cu o biserica noua, avangardista, construita aproape lipita de ruinele vechii catedrale.
- Turul gratuit al Berlinului – de doua ori pe zi, pornind de la Poarta Brandenburg sau Gradina Zoologica, un ghid simpatic va va plimba pe jos timp de trei ore si jumatate prin Berlin, oferindu-va informatiile stiute de un “Berliner”. Informatii pe site-ul Sandeman’s New Europe Tour.
- Casa conferintei Wanssee – este vila unde reprezentantii celui de-al III-lea Reich au convenit sa lichideze intreaga populatie evreiasca a Batranului Continent. Evident ca acest obiectiv a avut in spate o intreaga organizare tipic nemteasca. Vizita in acest loc este gratuita. Mai multe informatii pe site-ul Wanssee Conference Site.
Imagini Berlin
Reichstag
Eastside Gallery – Brejnev sarutandu-se cu Honecker
Biserica memoriala de langa Berlin Zoo
Ha! Iar m-ai nimerit, iti foarte multumesc! 🙂
Si eu am tot urmarit oferta Lufthansa de 99 euro pentru Munchen si Berlin si ma gandeam sa te intreb cate ceva de Berlin, pentru ca nu gasisem niciun post cu subiectul asta. Iitial ma tenta Munchen pentru Oktober Fest dar preturile astronomice la cazare m-au facut sa renunt. In schimb Berlinul ma tenteaza, as vrea sa vad si putina ordine nemteasca dupa atata latinism, asa ca a picat la fix postul tau. Multumesc!
In sfarsit un articol mai european, ca deja ma saturasem de Seychelles si mai ales de Asia :). Danke Imperator!