Cum sa te comporti in tari musulmane… 10 sfaturi pentru excursiile in Orient

Gradina Shiraz, Iran

Mai primesc, din cand in cand, intrebari despre cum trebuie sa te comporti cand te duci in tari musulmane. Este periculos? Te vor crucifica aia? Pe strazile din Cairo, Istanbul sau Beirut circula doar femei imbracate complet in negru cu mitraliere in maini? Ei bine, nu e asa! Tarile musulmane sunt unele dintre cele mai sigure tari pentru calatori (evident, exceptand cele care sunt bombardate de americani ca sa le ia petrolul) si, daca respecti cateva reguli elementare, vei avea o experienta deosebita.

In primul rand, tarile care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt sigure: Irakul exceptand Kurdistanul (atentate, nu neaparat indreptate impotrivastrainilor), Bahrainul (dictatura feudala a sultanilor lupta impotriva majoritatii de religie shia), Libanul de Sud si Palestina (posibile atacuri ale armatei israeliene), Siria (razboi civil), Yemenul (conflicte locale), Somalia (detinuta de diverse bande locale), Afghanistanul (lupte intre trupele NATO si rezistenta afgana), Pakistanul (lupte intre sunniti si shiiti, intre talibani si guvern). Chiar si daca te duci in aceste tari, vei fi primit ca un rege si gazdele tale se vor da peste cap ca tu sa fii in siguranta.

  1. Imbraca-te corespunzator. Chiar daca esti barbat sau femeie, trebuie sa fii imbracat “decent”. In cazul barbatilor, poate singura restrictie este sa nu umbli in pantaloni scurti. De altfel, beduinii, care sunt infasurati din cap pana in picioare, nu sunt nebuni, stiu din mosi-stramosi ca iti va fi mult mai cald daca iti expui pulpa sau mainile la aerul fierbinte, decat sa fii imbracat in ceva racoros din bumbac. Ca femeie, in principiu, ar trebui sa porti fie rochii, fie pantaloni lungi, iar cand ajungi in zonele mai conservatoare, sa porti o naframa sau un sal pe cap. Arabia Saudita impune tuturor femeilor sa poarte haine lungi, negre cu o gluga numita “abaya”, iar in Iran este obligatoriu sa porti ceva pe cap (un sal, o basma, o naframa) care sa-ti ascunda parul, dar poate fi de orice culoare. Pentru mai multe informatii, cititi acest articol.
  2. Nu bea alcool in public. In anumite tari, cum ar fi Arabia Saudita, Iran, unele emirate din Emiratele Arabe Unite sau Yemen, alcoolul este complet interzis, iar cei prinsi risca pedepse destul de aspre. In celelalte tari exista baruri (in general, aflate in cartiere crestine sau zone frecventate de turisti straini) unde se pot consuma bauturi alcoolice fara probleme, dar nu pe strada!
  3. Nu te apuca sa faci semne obscene. In Bucuresti, la volanul propriei tale masini, poti arata cate degete vrei partenerilor de trafic, dar in tarile musulmane asta te poate duce la inchisoare… Si nu e chiar distractiv, nici macar pentru cateva ore.
  4. Fara semne de afectiune in public. Tinutul de mana, imbratisarile sau sarutul in locuri publice nu sunt obiceiuri vazute bine de localnici. Doua femei tinandu-se de mana sau chiar si doi barbati nu inseamna ca sunt lesbiene sau homosexuali, acestea sunt semne de prietenie intre cei doi, dar sa te tii de mana cu cineva de sex opus nu este acceptabil. Acum cativa ani, doi britanici au fost arestati in Dubai pentru “sex in public” pe plaja. Cei doi au argumentat ca, de fapt, doar se sarutau, dar, in multe tari arabe, sarutul este echivalent cu sexul in public… asa ca abtineti-va pentru locuri mai ferite. Cei doi au facut trei luni de puscarie, au platit o amenda si au fost deportati cu interdictia de a mai calca vreodata in Emirate. Orice forma de efuziune, imbratisat, pupat, strans de mana sau in brate intre persoane de acelasi sex e OK si denota prietenie.
  5. Respecta Ramadanul. Nu zic sa nu mananci cat e ziua de lunga, dar incearca sa n-o faci chiar in public. Cam peste tot, posibil nu in Arabia Saudita, vei gasi locuri mai retrase, in general detinute de nemusulmani (indieni, chinezi, filipinezi sau chiar localnici, dar crestini) care servesc discret masa ori, pur si simplu, cumpara-ti ceva de la supermarket si mananca undeva ferit. Nu e vorba ca te va biciui careva, dar mai mult din bun-simt… gandeste-te ca, in timp ce tu infuleci cu nesat, cei din jurul tau sufera de foame si te vor ura profund.
  6. Invata cateva cuvinte si un pic de body language. Nu e greu sa pronunti “Salaam aleikum” sau sa raspunzi cu “Aleykum-as Salaam”… inseamna “Pacea sa fie cu tine”. In plus, daca chiar vrei sa transmiti ca spui ceva “pe bune” (gen “n-o sa dau 1 dirham in plus”), ridica mana in dreptul inimii si uita-te in ochii lui sau ai ei. Pentru nimic in lume sa nu dai mana cu stanga, sa primesti sau sa dai ceva (mai ales cadouri) cu stanga. Cu stanga te stergi la fund…!
  7. Nu te enerva cand se vorbeste mult si aparent fara sens. Musulmanilor le place sa povesteasca, sa vorbeasca. Chiar si intalnirile de afaceri nu incep cu “Hello, numele meu este X si am venit sa discutam despre pretul oferit de dvs. pentru cafea”. Se incepe cu o cafea sau un ceai, se povesteste despre familie, vreme, orice, mult si bine, pana cand lumea devine mai relaxata si apoi se trece la afaceri… La fel si in bazar.
  8. Cateva reguli de negocierenu te arata interesat de ceea ce respectivul vinde. Pari putin plictisit si fara un interes aparte (chiar daca mori sa cumperi papirusul sau salul respectiv). De foarte multe ori, poti obtine preturi foarte bune dimineata la prima ora si seara tarziu. E foarte important pentru vanzator sa inceapa ziua cu o tranzactie finalizata, ca asta ii va aduce noroc… Dimineata am obtinut cele mai bune preturi si am fost foarte dur in negocieri. Gandeste-te cat vrei realmente sa dai pe respectivul obiect. Nu conteaza ca mai incolo unul o sa-ti zica ca ti l-ar fi dat mai ieftin, nu ti l-ar fi dat! Vrei un covor? Nu vrei sa dai mai mult de 100 dolari pe el? La primul pret, spune-i 70 de dolari si creste oferta pana la 100. Peste 100 nu cedezi pentru nimic in lume. Nu te enerva. Zambeste. Spune-i poante “asta e pretul pe care ti l-ar fi dat Moubarak, ca ala era bogat”, “asta e pret pentru americani, ca ei sunt plini de dolari”… Daca nu ti-l da la 100 de dolari, iesi pe usa. Daca e totusi un pret OK pentru el, va veni dupa tine (asta nu tine in Iordania sau Iran, dar tine in Egipt, Tunisia, Maroc, Siria sau alte cateva tari). Si apropos, este OK sa nu cumperi nimic chiar si daca negustorul isi va da tot magazinul peste cap sa-ti arate ceva.
  9. Time is nothing… Timpul nu e foarte important pentru multi din tarile musulmane… Nu incerca sa accelerezi sa faca ceva pentru ca vei fi respins. Reactii de genul “ne miscam mai cu talent ca inchide la non-stop” nu te vor ajuta.
  10. Respecta masa – nu manca cu stanga (desi esti stangaci, cum sunt eu). Nu sta picior peste picior sau cu picioarele pe masa. Sa stai turceste este OK, de multe ori, in localuri traditionale, ai perne moi si mese scunde si singura optiune sa stai la masa este turceste.

Cam astea ar fi poate principalele sfaturi care imi trec prin cap. Daca din experienta voastra mai aveti si alte sfaturi, v-as multumi sa le impartasiti la comentarii. Si un ultim cuvant… daca esti tipa, vei avea, uneori, senzatia ca localnicii te sorb din ochi. In primul rand, a te sorbi din ochi nu este necivilizat. In al doilea rand, barbatul mediu din Orient nu a calcat in viata lui in Europa sau America si singura lui interactiune cu Vestul sunt turistii si mai ales filmele americane. Ce vad in filmele americane? Ca actritei in rolul principal ii cad chilotii rapid dupa ce protagonistul ii zambeste frumos, ii spune ceva dulce si, eventual, ii ofera un trandafir… Asa ca parerea generala este ca asa e femeia occidentala. In plus, parerea lor este ca barbatii din Orient sunt mult mai virili decat europenii. Dovada? Pai, ei fac 5-6 copii, pe cand europenii daca fac unu, maximum doi. Asa ca orice europeanca pare o prada usoara, mai ales pentru arabii “westernized”…

Allah sa fie cu voi si sa aveti o saptamana faina!

Palatul Golestan Teheran Iran

Cum sa te imbraci ca turista in Iran

Iran fun: volei in Esfahan

La o partida de volei in Esfahan

Fun in Esfahan - cu un tip cu care am jucat volei

Cu unul dintre voleibalisti 🙂

Citadela Alep Siria

Cu basma, fara basma – alegerea ta in Siria

Cartierul crestin din Cairo Egipt

In zonele crestine sau in cele moderne din marile orase, nici o problema sa mergi fara ceva pe cap

Bazarul din Cairo Egipt

Hainele astea se poarta in casa ! Nu pe strada !

Restaurant in Cairo Egipt

Bravo, toata lumea mananca cu dreapta !

Moscheea Umeiazilor Damasc Siria

La intrarea in unele moschei, vei primi imbracaminte adecvata

Moschee din Cairo Egipt

Iar inauntru, comportate-te pios !

Negociere covoare persane in bazarul din Shiraz Iran

In schimb la negocieri, poti sa utilizezi diverse strategeme si glume… fara nervi, cu zambetul pe buze !

Poze in gradina lui Hafez din Shiraz Iran

Si asa vei avea o vacanta plina de experiente faine !

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Ioana spune:

    Imi vin in minte muuulte alte sfaturi insa nu am timp sa le insir acum, sunt pe fuga rau. Ce vroiam sa remarc este ca in Emirate si Qatar sunt mult mai relaxati decat erau, poate, acum ceva vreme. Noi de pilda ne tinem de mana tot timpul si nu se uita nimeni stramb la noi, ba chiar am vazut multi localnici care fac acelasi lucru. Iar imbratisatul si pupatul (pe obraz, desigur) intre persoane de sex diferit nu sunt o problema, vad asta frecvent in aeroport de exemplu (habar nu am daca respectivii sunt rude, banuiesc ca da, dar cine ii verifica?!). Cat despre imbracaminte, in Qatar (care este mai traditional decat Emiratele), lumea umbla imbracata fix ca vara, la cate femei imbracate in fuste, bluze decoltate si maiouri cu umeri goi am vazut, cred ca n-ar face fata autoritatile daca s-ar gandi sa le amendeze pentru asta 🙂 Lucrurile s-au mai schimbat si se tot schimba…

    • laura spune:

      Totdeauna femeile care nu trec pragul coaforului dau sfaturi altora: cum sa se imbrace, ce sa puna pe cap etc.O femeie nu are voie sa fie sleampata nicaieri, in nici o imprejurare. Eu cel putin detest turistele care poarta aceeasi blugi douazeci de zile, cit tine excursia.

      • Ludo spune:

        Draga noastra, tu iti incarci cumva toata garderoba in vreo 2-3 trolere?? Si eventual mergi doar la all inclusive la bulgari?? Lamureste-ne si pe noi de la ce te-ai luat?? Ca unul care ca avut contact cu zone musulmane, afirm ca sunt folositoare recomandarile pentru neinitiati!

  • Roxana spune:

    Mai e partea cu descaltatul, de la intrarea in moschee pana la intrarea in cortul beduinilor. Am vazut ca ei asa fac, asa ca ne-am conformat, desi treceam de pe nisip pe alt nisip 🙂

    Si noi am evitat sa ne tinem de mana prin Iordania iar la un moment dat am vazut un cuplu local care mergea de manuta. Bine, asta se intampla la Marea Moarta, la 5 stele. Si erau in varsta, mi-a placut imaginea!

    Cred ca lucrurile se vor schimba, intr-adevar, insa tot cred ca e bine sa pastram, preventiv, o anumita decenta in felul in care ne imbracam sau comportam.

  • Dudian spune:

    Salut.
    Foarte bine picat articolul tau, vineri plec in Maroc singur si desi imi doream enorm sa ajung acolo, am un pic de teama de necunoscut. O sa fiu foarte independent, adica voi circula numai cu transportul lor in comun (si intre orase cu autobuze sau trenuri), o sa fie interesant Foarte tari sfaturile cu negocierea ptr ca nu prea ma pricep la asta. Voiam sa te intreb daca e dubios sa ies noaptea prin oras (Marrakech, Fes si poate Essaouira si Meknes) si daca o sa ma pot intelege in engleza ca la capitolul franceza e cam tragica situatia. Mersi si daca ai vreun alt pont musai de dat, nu ma supar:) Alex.

    • Imperator spune:

      Bafta ! Nu e dracu chiar asa de negru 🙂 Cu engleza te vei descurca probabil prin Marrakech, dar prin alte parti, e mai putin raspandita. Eu in general vorbeam in franceza (chiar si prost, ma intelegeam mai bine decat in engleza vorbita bine)… Nu sunt probleme de siguranta in general, evident, trebuie sa fi atent, dar poti sa umbli singur, chiar si noaptea. Problema este iluminatul public (mai precis, lipsa acestuia), asa ca e mai bine sa iei un taxi pana acasa (sunt destul de ieftine, dar trebuie sa negociezi 🙂 Drum bun si astept povesti de la tine !

      • Dudian spune:

        Mersi pentru sfaturi si incurajari:)

        @Ludo – Da, l-am citit de cateva ori:), mersi oricum.

        @Imperator – Franceza mea se bazeaza foarte mult pe datul din maini, dar cum in Macedonia ne-am inteles cu un nene care vb macedoneana si noi romana, se intrevad sanse de comunicare si de data asta:). Numai bine, Alex.

  • Roxana spune:

    Dudian, iti va confirma probabil si Cezar, este safe noaptea prin oras iar engleza se vorbeste in general. Drum bun, vei fi mai mult decat incantat!

  • krossfire spune:

    Tot stangaci. Ma simt ostracizat 😛

  • dana spune:

    Ma amuzat faza cu Mubarak..adica ca el ar platii mai mult pe ca este bogat..Asa este..in Egipt tine ..la negocieri poti folosi orice personaj vrei ca sa scoti mai ieftin ceva..e destul sa spui ca nu ai banii lui lui x..si ca esti sarac..obtii rapid reducere…in rest ..in Egipt,este ok sa te tii de mana cu parteneru tau,nu trebuie o vestimentatie habotnica..este ok maneca scurta..dar pantaloni scurti sau fusta ff scurta.intr adevar nu vad pe aici..locuiesc de 3 ani aici .

  • miki spune:

    Qatar.o tara super !si nu este chiar asa cum spun altii cu imbracatul femeilor nu este asa de strict adica da te imbraci decent nu cu fusta prea scurta si in loc de camasa sutien hai sa fim seriosi si in europa daca iesi asa pe strada sigur vei avea parte de multe priviri fluieraturi sau poate si mai mult.da ai nevoie de permis pt alcool dar daca esti cazat la hotel e ok.poti iesi la ori ce ora fara probleme .taxiurile sunt foarte ieftine.la cumparaturi poti merge in diferite molluri,si au preturi ok,gasesti de la super scump la accesibil depinde cat doresti sa cheltui!cine merge in vacanta DISTRACTIE PLACUTA!E O TARA MICA DAR BOGATA SI FOARTE OSPITALIERA!

  • Elena Reinberger spune:

    Mi-a placut, interesant!

  • Kiss Szabi spune:

    Buna ! Vara o sa calatorim cu familia in Oman (Dibba ) si in Emirate (Fujairah) intrebarea mea este daca puteti sa ma ajutati : Ca barbat crestin pot sa ma imbrac in imbracamintea lor traditionala ? (alb pana la glezna si val alb pe cap ) , Nu o sa jignesc pe nimeni daca ma imbrac asa? ,
    Multumesc anticipat de raspuns

  • Stefan spune:

    Ma poate lamuri cineva cum se realizeaza salutul oriental cu exactitate? (intai mana la inima, apoi la gura?..) Multumesc anticipat :)!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest