Minunile mai putin cunoscute ale Romaniei. Partea a 2-a

Obiective turistice Romania: Castelul Bethlen din Arcalia

Ieri am scris despre cateva minuni mai putin cunoscute ale Romaniei, cladiri si chiar sate intregi mai putin cunoscute si vizitate, dar care merita cu prisosinta sa fie promovate. Reactiile voastre de ieri m-au incurajat, de asemenea, sa scriu despre alte cinci locuri din Romania care mi-au fost recomandate de voi in timpul nominalizarilor pentru “Cele 7 minuni ale Romaniei” si care nu s-au calificat in finala… Asa ca iata niste locuri faine despre care mi-ati scris.

Biserica Gurasada

 

Obiective turistice Romania: Biserica Gurasada

In primul rand sa va zic unde e. Ca si Densusul, este tot in Tara Hategului, in judetul Hunedoara, la vreo 30 km de Deva, nu foarte departe de capitalele Daciei libere si Daciei Romane, leaganul poporului roman. Satul Gurasada este mentionat pentru prima oara in 1292, dar biserica ortodoxa este probabil mai veche cu cel putin cateva decenii. Este o biserica relativ ciudata din punct de vedere arhitectonic pentru ca are doua turnuri, dovada ca a fost ridicata in etape succesive, iar gusturile arhitectonice ale ctitorilor se vor mai fi schimbat.

De departe vi se va parea ca e o cetate. E adevarat, ca si in cazul bisericilor sasesti, si in Hateg bisericile au fost construite ca adevarate cetatui, cu ziduri de aparare, iar urmele fortificatiilor de la Gurasada pot fi vazute in stadiu de ruina.

Puteti gasi mai multe informatii aici

Sursa foto

 

Castelul Károlyi din Carei, judetul Satu Mare

 

Obiective turistice Romania: Castelul Karolyi din Carei

Despre Carei, am auzit – a fost ultimul oras romanesc eliberat in 1944 de sub ocupatia maghiara, in ziua de 25 octombrie, care de atunci se sarbatoreste ca Zi a Armatei Romaniei. Ce nu se prea stie este ca 25 octombrie este ziua de nastere a Regelui Mihai si armata a luat o pauza de 1-2 zile pentru a putea elibera ultimul oras ardelenesc exact de ziua regelui… se intampla si in perioada monarhiei :).

Daca nu ar fi existat acest eveniment, poate putini ar fi auzit de Carei, un orasel agricol unde industria nu a ajuns decat prin anii 1960. Dar in acest oras unde traiesc cam jumatate romani si jumatate maghiari se afla o capodopera arhitectonica – Castelul Károlyi.

Castelul a fost construit, in 1482, cu aprobarea regelui Matei Corvin, de catre Károly Lászlo, dar o suta de ani mai tarziu, urmasul sau Károly Mihály a hotarat intarirea palatului cu ziduri de cetate pentru a rezista turcilor. Dupa ce habsburgii au preluat Ardealul si pericolul unui razboi a fost indepartat, un alt grof din familia Károly a decis sa transforme fortareata militara intr-un palat elegant, de placere. Zidurile de aparare au fost demolate, santurile astupate, iar cladirea a fost refacuta intr-un stil baroc cu un parc cu plante rare si manej cu cai scumpi. Pana la urma, o parte din santul de aparare a fost refacut cu scop estetic. Pe la sfarsitul secolului 19, proprietarii, indragostiti de gotic, au mai adaugat elemente neogotice, asa ca, astazi, Palatul din Carei este un mix baroco-gotic… dar, uitandu-ma prin poze, nu pot sa spun ca arata rau, dimpotriva!

In zilele noastre, adaposteste un muzeu de istorie, unul de stiintele naturii si biblioteca municipiului Carei. Mai multe informatii despre acest palat deosebit puteti gasi aici.Sursa foto

 

Planul inclinat – Covasna

 

Obiective turistice Romania: Planul Inclinat Covasna

Ei bine, chiar ca nu am auzit niciodata de Planul Inclinat din Covasna. E drept, eu sunt cam atehnic, dar orisicat… Ei bine, Covasna gazduieste un monument tehnic unic in Europa, construit, in 1886, de inginerul Emil Lux. Aceasta lucrare inginereasca foloseste gravitatia pamantului pentru a transporta vagoanele pline cu lemn pe o panta, fara a folosi vreo alta sursa de energie. Daca inginerul Lux ar fi trait pana azi, poate nu se mai imbogateau baietii destepti din energie, dar cu o moarte toti suntem datori. Sincer, nu pot sa va explic cum functioneaza acest plan inclinat, cel mai bine va explica site-ul Ropedia, dar, din cate am citit, locul mi se pare o minune a ingineriei.

Planul inclinat a fost folosit in special pentru transportul de lemn, nu si de persoane, ca era cam periculos, iar in ultima lui perioada de folosire transportul de persoane a fost strict interzis. In 1995, in urma defrisarii masive a zonei de catre niste baieti destepti din UDMR, au avut loc alunecari catastrofale de teren care au afectat partial “planul inclinat”, fara sa-l distruga insa. Au avut loc cateva tentative de refacere, dar in acest moment, desi planul inclinat nu functioneaza, poate fi vizitat cu o mocanita care leaga ocazional orasul Covasna de Subsiclau unde se afla planul inclinat.

Sursa foto: https://www.cenusadetrandafir.ro/planul-inclinat-din-covasna

 

Castel Bethlen din Arcalia – judetul Bistrita-Nasaud

Monumente Romania: Castelul Bethlen din Arcalia

Cand am vazut in Google pozele castelului de la Arcalia n-am putut sa ma abtin sa strig – Wow! Nu este castelul tipic de Ardeal, gotic, rococo sau baroc, este cu totul si cu totul altceva! O combinatie exotica de turnuri cu turle de tip rusesc in varf, culori care imi aduc aminte de castelul genial al regelui nebun al Portugaliei de la Sintra, castelul de la Arcalia este o cladire cu adevarat originala in stil mauro-bizantin.

Construita de contele Bethlen candva pe la 1850. Nu am gasit mare lucru despre acest castel cu totul si cu totul original, ce pot sa va spun ca este unul din putinele palate din judetul Bistrita-Nasaud care au avut bafta de o restaurare.

Rechizitionat de comunisti dupa 1947, palatul de la Arcalia a fost magazin satesc si tabara de pionieri pana in 1963, cand, Slava Domnului, cineva cu minte l-a cedat Universitatii din Cluj-Napoca, aceasta creand aici un parc dendrologic, fiind folosit drept centru de cercetare pentru universitate. Dupa Revolutie, a devenit Centrul Regional al Francofoniei si banuiesc ca a accesat niste fonduri :). Si tot cautand pe Google mai multe informatii, am descoperit ca, la inceputul anului, Universitatea Babes-Bolyai a convenit sa cedeze palatul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. O fi fost el refacut cu bani europeni sau ai vreunei fundatii, dar intretinerea costa al naibii de mult.

Daca treceti pe soseaua Bistrita – Reghin, opriti-va sa vedeti acest palat cu totul si cu totul original. Si va asigur ca ma voi opri si eu cand voi ajunge vreodata prin zona.

Sursa foto

 

Turnul inclinat din Medias

Obiective turistice Romania: Turnul Trompetilor Medias

Mediasul are un dezavantaj major. Se afla mult prea aproape de Sighisoara si se afla in umbra acestui oras superb. Ei bine, Mediasul este de asemenea un burg transilvanean cu foarte multe atractii. Acum vreun an, prietenul Vlad a fost intr-un tur de Medias si am descoperit extrem de multe locuri fascinante – de ce Medias este “Cetatea Luminii”, dar si faptul ca Mediasul are niste conexiuni francmasonice… gasesti numeroase elemente si simboluri enigmatice care mi-au adus aminte de “Codul lui Da Vinci” citit intr-un avion de la Kuala Lumpur la Amsterdam!

Ei bine, Mediasul este cunoscut ca un oras al turnurilor, o replica transilvaneana a Florentei si Bolognei, orase unde potentatii locali s-au duelat si ei in turnuri. Turnul Trompetilor a fost construit inainte ca Vlad Tepes sa se nasca in invecinata Sighisoara si turnul a fost inaltat 68,5 metri… pentru a rivaliza cu turnul catedralei din Viena :). Acest turn este varianta romaneasca a turnului din Pisa… din cauza terenului, s-a inclinat, deviatia de la verticala fiind de 2,28 metri… este unul dintre putinele turnuri inclinate din lume care au supravietuit atatia ani fara sa se prabuseasca.

Si pentru ca pomeneam de Vlad Tepes, aici, la picioarele turnului inclinat din Medias, in biserica Sf. Margareta, a fost inchis voievodul muntean dupa ce a fost arestat pe nedrept de Matei Corvin.

Cititi mai multe lucruri absolut fascinante despre Medias in articolul lui Vlad, un articol care chiar m-a facut sa trec Mediasul pe lista oraselor in care musai trebuie sa ajung!

Sursa foto

Acestea au fost alte cinci minuni mai necunoscute ale Romaniei. Sunt sigur ca sunt mult mai multe. Si ma bucur ca acest proiect ma face pe mine si sper ca si pe voi sa descoperiti ce lucruri faine sunt in Romania. Pe cele mai cunoscute le puteti vota, desigur, iar despre cele mai necunoscute sper sa aflam impreuna mai multe… Astept propunerile si povestile voastre si, de ce nu, si articole despre monumentele faine pe care le-ati descoperit in Romania!

 

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Aron spune:

    Hai sa-ti povestesc despre planul inclinat din Covasna, pentru ca acolo mi-am petrecut copilaria.
    Principiul de functionare este foarte simplu. Exista o sina de tren cu ecartament ingust situat in plan inclinat, diferenta de nivel fiind de cateva sute de metri.
    La Comandau, la vreo 20 de km de Covasna se facea exploatare forestiera si prelucrarea lemnului, intr-o fabrica de cherestea. In orasul Covasna exista o fabrica de mobila care se folosea de materia prima de acolo.
    Vagonul plin este asezat pe acea platforma care se vede in poza si efectiv se da drumul la vale, viteza fiind controlata de frana platformei. La capatul celalalt al planului, in vale, este o platforma identica, pe care se pune vagonul gol. Cele doua platforme sunt legate cu un cablu, trecut prin scriepti de-a lungul planului inclinat. La mijlocul planului inclinat este o bifurcatie a sinelor. In momentul in care vagonul plin si greu pleaca la vale, cu acel cablu trage in sus vagonul gol. La bifurcatie se intalnesc, trec unul pe langa celalalt si cand vagonul plin a ajuns in vale, vagonul gol este pe varf de munte. Atat de simplu! Se folosea inclusiv la transportul de persoane. Un plan inclinat identic functioneaza si in ziua de azi la Budapesta, la cetatea regala, si scoate bani frumosi din buzunarul turistilor.
    Cat despre asa zisesele „defrisari ale baietilor de la UDMR” vreau sa fac niste precizari.
    In anul 1995 a fost o furtuna foarte puternica, care in jumatate de ora a lasat zeci de hectare fara padure. A fost ceva de neimaginat, si in acelasi timp mi se rupea sufletul sa vad dimineata ca padurile copilariei mele au disparut aproape in totalitate in jumatate de ora.
    A fost o masa lemnoasa de o cantitate imensa, care trebuia exploatat repede, pentru ca fiind vorba de copaci culcati, lemnul se deteriora foarte repede. Insa exploatarea pe versanti era foarte greu de realizat, era nevoie de utilaje speciale, s-au facut drumuri forestiere s.am.d.
    Insa de toata exploatarea s-a ocupat firma BRAFOR din Brasov, deoarece orasul nu avea dreptul sa se atinga de padurea celor de la ROMSILVA, degeaba au venit cu proiecte viabile. S-a facut exploatarea fara sa replanteze acolo unde s-a exploatat, iar astfel intr-adevar au aparut alunecari de teren, iar astazi nu prea a mai ramas nimic din planul inclinat.

  • Corina Bodea spune:

    Daca vreoadata veti ajunge la Arcalia, asa cum spuneti, merita sa vizitati castelul(fosta resedinta de vara a familei Bethlen) si imprejurimile. Parcul de cca 16 ha, a fost folosit de-a lungul timpului si acum, ca baza de cercetare si practica pentru studentii de la Facultatea de Biologie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca.Uneori daca ai noroc si te trezesti devreme , poti zari caprioare venite „sa se plimbe oleaca pe mosie”. Dupa 89′ conacul a intrat intr-un program de restaurare(prin fonduri europene accesate si proprii ale UBB), iar restaurarea a fost dificila mai ales privind eradicarea unei ciuperci care punea in pericol infrastructura cladirii. Acum a devenit printre altele si Centru Regional al Francofoniei, are toate dotarile necesare pentru organizarea unor evenimente, de tip seminare, simpozioane, etc…. dar mai are ceva: cele 2 SOBE de teracota(una verde peruzea, alta roz pal, cu blazonul familiei Bethlen imprimat pe cahle), care chiar daca nu mai sunt functionale, au fost restaurate si pot fi admirate in saloanele castelului. Si sobele sunt cam in genul constructiei conacului si respira a sfarsit de secol XIX.

  • Corina Bodea spune:

    detalii despre persoana de contact si taxa de vizitare, pentru castelul Bethlen de la Arcalia, gasiti pe site-ul UBBCLUJ.ro/sructura/sport si timp liber. Si inca ceva :Arcalia e la vreo cativa pasi(19 km – DJ172E,la Chirales,apoi DJ151, si DJ172G), de Podgoria Lechinta, cunoscuta pentru vinurile sale albe, seci (o acididate moderata care merge perfect cu o cina chiar si la „botul calului”), apreciate inca de pe vremea imperiului habsburgic.

  • Apollo spune:

    Seria asta de articole este foarte interesanta, sper ca mai ai macar cateva episoade 🙂
    Ca propuneri, cateva idei care-mi vin pe loc: manastirea Colt (si cetatea, pentru cine se incumeta pana acolo – langa Hateg), culele de la Maldaresti (langa Horezu), castelul de la Sofronea (langa Arad, a fost restaurat de curand, nu se poate vizita, dar e dotat cu niste stranduri termale), parcul locomotivelor cu abur de la Resita, cetatile scufundate de pe malul Dunarii (mai sus de Drobeta), castelul Cantacuzino de la Busteni, calea ferata Oravita – Anina, teatrul din Oravita (cel mai vechi din tara, recent restaurat), schiturile rupestre din muntii Buzaului. Si-mi mai vin in minte bisericile fortificate din Transilvania, care desi sunt incluse in patrimoniul Unesco, sunt aproape necunoscute. Sunt putini cei care au auzit de Calnic, Viscri sau Valea Viilor, nu mai zic de Mosna sau altele mai putin cunoscute…

  • Imperator spune:

    Aron, Corina, multumesc frumos de completari !

  • beti spune:

    Da Corina ,ceea ce scri tu e foarte adevarat. As vrea sa fac o precizare pentru autorul articolului,care probabil a luat multe informatii,referitoare la Castelul de la Arcalia, de pe internet si care in mare parte sunt false.Universitatea nu a renuntat la Castel si aceasta nu este al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.”Complexul Arcalia” se afla in patrimoniul Universitatii Babes-Bolyai iar in prezent aceasta ,se lupta pentru pastrarea locatiei ,cu urmasii grofului Bethlen.Va rog daca doriti informatii „adevarate”despre locatie accesati site-ul Universitatii,unde gasiti si nr.de telefon de la Arcalia.

  • Digger spune:

    Felicitări , mă încăntă să văd oameni care apreciază această ţară mânjita de ţigani şi sarmale.Toţi urla vai ce frumos este afară , dar nici nu îşi cunosc patria din pacate!

  • […] Cazanele Dunarii  – Dunarea a reprezentat dintotdeauna granita noastra sudica. Chiar daca veti gasi romani la sud de fluviu, niciodata domnii sau regii nostri nu au avut de gand sa ocupe vreo parte a tinutului transdanubian, deoarece nu poate fi o granita mai logica decat maretul fluviu. Iar partea lui cea mai spectaculoasa este la Cazane, o zona superba pe care am vizitat-o asta-primavara. Un miliardar roman a finantat sculptarea unei statui gigantice a lui Decebal – e spectaculoasa, desi e chestionabila prezenta ei sau chiar si valoarea artistica, dar in mod cert este impresionanta. Daca nu ati fost la Cazane, duceti-va… este granita noastra spre sud-vest, dar si un tinut mirific! […]

  • […] Iată câteva locuri din Romania care au fost recomandate de oamenii obișnuiți și care merită să fie bifate în lista de „locuri pe care trebuie să le vezi o dată în viață”, prezentate pe imperatortravel.ro. […]

  • viopop spune:

    castelul de la arcalia a fost baza de cercetare a facultatii de geografie din cluj napocaea nu a fost cedata ci castigata in instanta de propietari

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest