Top 5 gratis – Kiev

Monumente Kiev: Mama Patrie.JPG

Se apropie cu pasi repezi Campionatul European de fotbal si privirile tuturor vor fi atintite asupra celor doua tari organizatoare – Polonia si Ucraina si, evident, asupra capitalelor acestora – Varsovia si Kiev. Personal, le-am vizitat pe amandoua, dar am petrecut mult mai mult timp in Kiev, unde, de altfel, am si lucrat o perioada… iar Kievul este de departe mai frumos, este o capitala cum multe tari europene si-ar dori, dar, din pacate, foarte putin vizitata. Poate, acum, cu ocazia Euro 2012, mai multa lume sa descopere aceasta metropola.

Pe cat de frumoasa, pe atat de scumpa, mai ales in cazul hotelurilor care se impart in doua categorii – proaste si scumpe, bune si aberant de scumpe. Iar in timpul campionatului european de fotbal, preturile vor atinge noi culmi… Platini era furios mai asta-primavara cand inspecta Arena Nationala pentru finala Europa League ca pana si hotelurile de 2 stele din Kiev afiseaza preturi de 500 de euro pe noapte! Intre timp, se pare ca hotelierii au mai taiat din preturi (ori clientii au spus pas, ori guvernul le-a dat la cap) si, uitandu-ma pe booking, am constatat ca chiar poti gasi preturi bune.

Dar sa lasam preturile si sa vedem ce putem face moca in capitala Ucrainei.

  1. Tururi gratuite. Kievul se alatura astfel multor orase europene unde poti sa ai parte de un tur gratuit al orasului. Du-te la ora 12:00 sau 16:00 in fata Postei din piata centrala – Maidan Nezalejnosti si cauta pe cineva cu un steag albastru. Este ghidul care te va plimba vreo 3 ore prin Kiev pe jos, povestindu-ti despre acest oras fabulos si aratandu-ti multe locuri faine. Arunca o privire pe site-ul Free Tours Kiev pentru amanunte.
  2. Manastirea Pecharska Lavra. Roma are Vaticanul, Moscova are Kremlinul, dar nici Kievul nu se poate plange – manastirea Pecharska Lavra este cu adevarat superba, este probabil obiectivul turistic numarul 1 din Kiev. Si ce e mai fain – poti sa intri gratis. Manastirea de sus este detinuta de stat (ma rog, se cam cearta Biserica cu Statul pe tema asta) si intrarea costa. Dar nu daca ajungi pe la 7 dimineata, cand se presupune ca vin doar credinciosii, nu si turistii! Iar la lavra de jos (care tine de Patriarhie), intrarea e, oricum, gratuita
  3. Fa plaja… da, in Kiev se face plaja, mai precis pe malurile Niprului. In mijlocul fluviului se afla o insula numita Hidropark, cu propria statie de metro unde lumea care nu ia calea Odesei sa se scalde in mare vine in masa in weekendurile calduroase de vara (si nu numai). Vei gasi plaje private (astea costa), dar si publice de orice fel – de nudisti (si mai ales de nudiste ucrainence J), de gay, de “straight”, poti juca volei, fotbal, poti inota, poti face tone de activitati. Si mai ales poti bea kvas pentru cateva hrivne.
  4. Cand vii de la aeroport, nu se poate sa nu remarci o statuie gigantica a unei femei parca venite din filmele de groaza manga cu o sabie in mana. Oficial I se spune Rodina Mat (“Mama Patriei”), neoficial “Tzatze de table”. Iar la picioarele ei se afla Muzeul Marelui Razboi de Aparare a Patriei (mai pe limba noastra, Muzeul celui de Al Doilea Razboi Mondial). Pentru a vizita muzeul, costa cateva hrivna, dar, daca vrei sa eviti aceasta cheltuiala, poti sa admiri o intreaga divizie de blindate, rachete, katiuse si alte materiale de lupta prin zona de langa mareata statuie.
  5. Andrivsky Uzviz (“Coborarea lui Andrei”) este partea cea mai incantatoare din orasul vechi. Viziteaza biserica Sf. Andrei (construita de maestrul Rastrelli, cel care are o buna parte din cladirile Sankt Petersburgului pe constiinta) si apoi coboara spre Podil, aruncand un ochi prin diversele galerii de arta de pe straduta care coboara destul de abrupt pe alocuri. In plus, vei putea admira suvenirele tipic sovietice – casti de cosmonaut, tricouri CCCP, caciuli de blana cu steaua comunista si medalii “Erou al URSS”. Aferim

Imagini Kiev

Imagini Ucraina: Piata Independentei Kiev.JPG

Piata Independentei – Maidan Nezalejnosti

Obiective turistice Kiev: Pecharska Lavra

Pecharska Lavra

Ce sa vad in Ucraina: Pecharska Lavra de sus

Pecharska Lavra de sus

Ce e de vazut in Kiev: Pecharska Lavra de jos.JPG

Pecharska Lavra de jos

Plaja Ucraina: Hidropark Kiev

Hidropark – plaja din centrul orasului

Imagini Kiev: Mama Patrie

Mama Patrie

Muzeu Kiev: tancuri sovietice

Muzeul Razboiului

Biserici Kiev: biserica Sf. Andrei

Biserica Sf. Andrei

Suveniruri Ucraina: uniforme sovietice

Suveniruri de Kiev – uniforme militare, tricoul nationalei URSS

Imagini Ucraina: blanuri de vulpe

sau blanuri 🙂

Iar la final, un mic filmulet despre locurile pe care le-am vizitat in Ucraina (nu numai Kiev :))

Categorii:
Top 5 gratis · Ucraina

Comentarii

  • Jen spune:

    Cand am fost eu in Kiev, prietena mea (care locuia in Ucraina la momentul respectiv) a inchiriat un apartament chiar pe Andrivsky Uzviz si, din ce zicea ea, a fost mult mai ieftin decat un hotel. Iar un alt prieten inchiriase un apartament aproape de Maidan Nezalejnosti – ceva mai scump, dar tot la un pret acceptabil. Merita incercata si varianta asta…

    Pe langa lista lui Cezar, mie mi-a mai placut chestia asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate,_Kiev. Iaroslav e simpatic (si privelistea de sus e misto).

    Un alt lucru care mie mi-a placut a fost muzeul Cernobal. E pe bani si e micut, dar mie mi s-a parut foarte tare… mai ales ca ne-am tinut dupa un grup cu ghid de lb engleza, care a pornit toate televizoarele cu simulari si a explicat ce si cum.

  • Florin spune:

    Imperator spune-ne cateva cuvinte si despre Lvov. Intradevar se apropie CE de fotbal dar Lvov-ul e cel mai abordabil din Romania. Eu am bilet la Portugalia-Germania.Si pentru doritori..inca mai erau bilete pentru meciurile din Lvov.

    • Dudian spune:

      Salut.

      90% nu am cum, dar ca idee imi poti spune cam cat e un bilet ptr meciurile de acolo? In plus, Lvov e si un super oras.
      Mi-ar fi placut Spania sa vad dar joaca in Polonia…

      Viva Espana! , ca sa intram putin in atmosfera:)
      Mersi, Alex.

    • Imperator spune:

      N-am fost la Lvov, dar sper sa ajung anul acesta… poate imediat dupa Euro 🙂

    • Imperator spune:

      Asta te poate ajuta… download de asemenea ghidul 🙂
      http://www.inyourpocket.com/ukraine/lviv

    • Nicu P. spune:

      da-daa, acu 10 zile erau pe situl UEFA „bilete cu locuri cu probleme de vizionare” la 15 euro bucata. Noi (vreo 8) am accesat de anul trecut pt toate meciurile de la Lvov , sferturile din Ucraina, semifinala Donetk si finala. Am prins pana la urma cu chiu cu vai cate 4 la sfertul kiev (astea la revanzarea de acum 2 luni) si semifinala Donetk (40 si 45 euro/bilet cu inca 5 euro taxe).
      Pt. cei din SV sau BT e mai aproape Lvov-ul decat Bucurestiul. Orasul e superb. E de mers macar intr-o zi de meci pentru fan-zone. Cand am fost noi , la un amical Ukr-Ro, la hostelul unde am stat in centru, era 5 euro patul in camera de 8 cu mic dejun inclus si o bere din partea casei (pe bune!). In perioada lui Euro e 35 euro.
      traseul nostru(masina) e iasi-balti-otaci-moghilev-vinnitsa(cazare)-kiev-berdiansk(cica ar fi cea mai tare statiune la marea azov – aia cu 14 metri adancime maxima :)) )-donetk-yalta-odessa-chisinau…o saptamana, doar 3 nopti rezervate, pregatit saci de dormit, cort, minge, esarfe, steag si tricouri „England” si „Holland”…
      @imperator: alea 3: Lavra, Maidanul(unde e fanzone-ul) si Hidroparkul erau chiar in programul nostru….da n-o stiam pe aia cu nudies. Buna tare informatia! Si ucrainiencele chiar ca-s in Top… f. frumoase si…abordabile :))

  • dorina spune:

    Imi poate spune cineva daca e nevoie de adaptator pt prize in china ?Multumesc

  • Andrei spune:

    Salutare, imi poate recomanda cineva o cazare decenta in Kiev pentru finala euro 2012? Un site unde se pot inchiria apartamente ? Vreau sa ma duc la finala euro 2012, bilet am, problema e cu cazarea 🙂
    Orice sfat e binevenit.

  • Ilya spune:

    Lucruri interesante și interesante de făcut în Kiev. Puteți afla mai multe despre oraș și despre cultura țării. Există tururi într-un grup sau cu un ghid privat http://www.kiev-guides.com

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest