Astazi, ne continuam drumul printre destinatii Carpatair si ajungem intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei – Roma. Personal, am fost de foarte multe ori prin Roma, am chiar rude stabilite aici, asa ca am ajuns sa ma duc la Roma ca acasa… Dar in mod sigur nu voi uita niciodata acea zi fierbinte de iulie 1994 cand debarcam in gara Termini pentru prima oara in Roma, de fapt, pentru prima oara in Italia ! Dar, hai sa luam Roma la pas si sa vedem care sunt principalele obiective turistice si ce avem de facut si vazut pe aici 🙂
Cel mai frumos oraş din lume, cel mai bogat în artă şi istorie, cel mai plin de lumină şi culoare. Oraş deopotrivă popular şi nobil, sfânt şi păcătos. Este Roma, “Oraşul Etern”, “Caput mundi”, unde fiecare se simte acasă.
Caput mundi
Trebuie să avem curajul de a recunoaște că în faţa acestui oraș, superlativele nu sunt deloc deplasate, întrucât, dacă există un loc care le merită pe toate – absolute, bineînţeles – atunci Acela este Roma. “Orașul Etern” transcende timpul traversând toate timpurile: lumi și milenii se întrepătrund pe străzile și în pieţele celor șapte coline, într-un captivant joc de sugestii, de învăluiri și dezvăluiri, de diferenţe și asemănări. O bogăţie fără egal căreia I se alătură o la fel de naturală bucurie de viaţă. “Caput mundi” pe deplin conștient de sine, Roma prezintă o capacitate palpabilă de întâmpinare. Aici e imposibil să te simţi străin, pentru că așa sunt romanii: Coloseumul “lor”, Bazilica San Pietro a “lor”, Fontana di Trevi a “lor” sunt, de fapt, locuri cu o identitate deschisă care le asigură tuturor un firesc „bun venit” – uneori, chiar prin simplul surâs al unui vânzător de îngheţată sau prin replica isteaţă a unei vânzătoare de suveniruri.
Totul se află la doi paşi în capitala Italiei şi a lumii
În orice perioadă și anotimp, Roma oferă ce are mai bun celui care, chiar și iarna (dat fiind că aici nu e niciodată prea frig), vrea să împărtășească, pentru un weekend sau pentru o săptămână, respiraţia largă a unei istorii multimilenare, splendoarea unei culturi care nu cunoaște termen de comparaţie, intensitatea unei spiritualităţi universale, toate acestea împreună – și Roma este, într-adevăr, făcută să ţină totul împreună – cu aromele unei bucătării genuine, cu plăcerea de a face shopping în centru, cu atmosfera cafenelelor evocând “la dolce vita”. Apoi, Roma este ușor, chiar foarte ușor de străbătut: o puteţi foarte bine face pe jos, sau, dacă chiar doriţi să luaţi autobuzul, este de ajuns numărul “40” pentru a traversa centrul, fără a mai spune că în trei minute, cu metroul, ajungeţi din Piazza di Spagna la San Pietro. Totul se află la doi pași în capitala Italiei și a lumii. “Fie că mergi, fie că stai, întâlnești peisaje de tot felul: palate și ruine, grădini și largi orizonturi, arcuri de triumf și coloane, de cele mai multe ori toate laolaltă și toate ar putea încăpea într-o foaie de hârtie”, scria în 1816 marele Wolfgang Goethe, în timpul șederii sale la Roma. De aceea, la Roma, fiecare este liber să urmeze traseul pe care îl preferă, intrând în marile universuri care conturează și definesc esenţa orașului: Roma antică, Roma renascentistă și barocă, Roma creștină – cele trei perspective prin prisma cărora vom aborda această imensă bogăţie. “Perspective”, nu o “listă” de comori: “Ar fi necesare o mie de condeie pentru a le descrie”, recunoștea același Goethe. Și era Goethe.
Măreţia eternă: Roma antică
Plimbarea noastră prin Roma începe din Piazza del Campidoglio (Piaţa Capitoliului), din cele mai vechi timpuri centrul administrative al capitalei, unde geometriile renascentiste ale lui Michelangelo, statuia
ecvestră a imperatorului Marc Aureliu și biserica de secol paisprezece Santa Maria in Aracoeli fotografiază coexistenţa structural a trei epoci diferite: antichitate, Evul Mediu, Renaștere – o prezenţă de largă respiraţie care trimite la aceea încă mai grandioasă care se deschide câţiva metri mai încolo: Forul Roman și Forurile Imperiale. Tot ceea ce s-a realizat mai important în Roma împăraţilor aici a fost mai întâi hotărât și apoi celebrat. Aici se află gloria Romei antice și tot aici – viaţa cotidiană a orașului care a dominat lumea, între temple și biserici, pieţe și palate ale puterii. După două mii de ani, putem atinge cu mâinile noastre aceste urme, începând – odată cu Bulevardul Forurilor imperiale, dorit de Mussolini pentru a-și celebra regimul – tocmai de la Columna lui Traian, memorie nu doar a cuceririi Daciei de către Traian, ci și a bogăţiilor aduse imperiului din teritoriile actualei Românii. Și nu trebuie să ne lăsăm înșelaţi de faptul că, în zilele noastre, Forul roman are și ruine: în realitate, pe aici a curs atâta viaţă secole la rând; aici lumea cumpăra și vindea, se întâlnea și discuta, aici se făceau legile și erau celebrate ritualurile, după cum în învecinatele Foruri imperial ale lui Cezar, Augustus și Traian, puterea din Roma a ridicat monumente dedicate propriei glorii.
Verdele pinilor marini domină aria arheologică (dacă nu cumva chiar orașul întreg), conferind o notă de vitală prospeţime solemnităţii impunătoare a Coloseumului, cea mai faimoasă “vedere” din Roma antică trimisă peste tot în lume.
În ciuda vitregiilor timpului, această enormă structură evocă în mod impresionant imaginea a ceea ce erau jocurile publice – mai ales cele între gladiatori ori între gladiatori și fiarele sălbatice – în epoca împăraţilor. Vom rămâne cu siguranţă uimiţi admirând incredibila tehnică de construcţie a unui stadion în urmă cu două mii de ani (chiar și astăzi un model pentru multe stadioane), unde în câteva minute puteau intra 70.000 de persoane. Apoi, pe Bulevardul Forurilor mașinile trec în viteză (s-a încercat în fel și chip să îl închidă traficului, pentru a reda acestei arii arheologice fascinaţia antichităţii sale, dar nimeni nu a reușit până astăzi), însă pe trotuarul care duce la Piaţa Veneţia se poate merge în siguranţă și în câteva minute se ajunge la centrul geometric al Romei, unde, cu Altarul Patriei de secol douăzeci, Italia aduce onorurile cuvenite Soldatului Necunoscut.
Este un punct de orientare strategică, demn de reţinut, pentru că de aici ne putem îndrepta în două direcţii: una, în triunghiul care urcă spre Via Nazionale, coboară în Piazza del Popolo și se întoarce pe Via del Corso; cealaltă, pe itinerarul care din Corso Vittorio Emanuele ajunge la Castel Sant’Angelo, făcând câteva zig-zag-uri în zonele care flanchează Corso la stânga și la dreapta.
Bucurându-ne de artă între cafenele şi shopping: Roma barocă
Roma este un oraș care trebuie trăit din plin. Din acest punct de vedere este, poate, cel mai atractiv oraș din Italia, care, cu siguranţă, te face să te bucuri de viaţă: prin luminozitatea cerului, prin culoarea clădirilor, prin căldura romanilor. Între biserici și palate nobiliare există o întreagă explozie de vitrine și cafenele de epocă oferind vizitatorului ocazii bune pentru toate gusturile și buzunarele. Desigur, în topul eleganţei mondiale se află zona Piazza di Spagna – Via Condotti, Via Frattina, Via della Croce, preferatele celor care caută celebrele magazine de marcă, Valentino, Giorgio Armani, Trussardi, Yves Saint Laurent, Gucci – chiar dacă în aceeași zonă se află și magazine mai puţin cunoscute în străinătate dar care reprezintă eleganta și rafinata tradiţie romană, ca în cazul modei feminine semnate Carla G, a accesoriilor Braccialini, a fularelor și cravatelor Giorgio Sermoneta. În orice caz, între Via del Tritone, Via Barberini și Via Nazionale, se găsesc ocazii bune pentru toate buzunarele, mai ales în ceea ce privește îmbrăcămintea și încălţămintea.
Aici atmosfera este destinsă: shopping-ul și agitaţia domină, complice fiind aerul relaxat care invită la o plăcută oprire în cafenelele de epocă din centru. Două dintre cele mai prestigioase (de nepierdut) sunt Caffè Greco, în Via dei Condotti, în ale cărei săli ornate cu lemn și oglinzi au poposit și Wagner, Goethe, Stendhal, Bizet, și Caffè Atelier Canova, amenajată în fostul atelier al sculptorului Antonio Canova (Via del Babuino), unde se poate bea un aperitiv sau o cafea printre statuete de ghips și schiţe. În vecina Piazza del Popolo, un alt Bar Canova l-a avut drept client afecţionat pe Federico Fellini, regizor al “dolce vita”, epoca de neuitat a Romei de după cel de al doilea război mondial, al cărei loc-simbol este tocmai Via Veneto din imediata apropiere.
Eleganţa și culoarea își dau întâlnire în Piazza di Spagna, salon international în aer liber a cărui scenografie – cu fântâna lui Bernini (Pietro și Gian Lorenzo), Scalinata Trinità dei Monti, splendida panorama din Pincio – exprimă toată bucuria de viaţă a acestui oraș, pe timp de zi și de noapte, între lumini și ape, precum la Fontana di Trevi, unul din simbolurile Romei baroce, unde trebuie neapărat să aruncăm o monedă pentru a fi siguri – așa spune legenda – că vom reveni în Orașul Etern. Este un loc cu adevărat excepţional, cu atât mai mult cu cât, nu întâmplător, la doi pași se găsesc și principalele palate ale puterii: Quirinale, sediul Președinţiei Republicii Italiene, Palazzo Chigi și Montecitorio, sediile Președintelui Consiliului, respectiv al Camerei Deputaţilor. De altfel, Quirinale a fost un timp reședinţa Papilor și, tocmai de aceea, lângă acest palat pot fi întâlniţi și cei doi principali protagoniști ai Romei baroce: Gian Lorenzo Bernini și Francesco Borromini, rivali de o viaţă, rivalitatea fiind cea care i-a împins să-și realizeze operele una lângă cealaltă, precum, spre exemplu, Chiesa di Sant’Andrea la Quirinale (capodoperă absolută a lui Bernini) și Chiesa di San Carlino la Quattro Fontane (a lui Borromini).
Faptul că Papii din secolele al XVI-lea și al XVII-lea au chemat la Roma cei mai mari artiști ai momentului – Michelangelo și Raffaello, ca să-i numim numai pe cei doi giganţi – stă la baza chipului fundamental renascentist și baroc al orașului (unde, de asemenea – este sau nu unic? – găsim și un excepţional stil romanic și influenţe orientale, ca în bisericile Santa Maria in Trastevere, Santa Maria in Cosmedin, San Giorgio al Velabro și altele). O putem vedea începând cu Chiesa del Gesù (model pentru toate bisericile baroce romane), Sant’Andrea della Valle (a cărei cupolă este a doua, ca dimensiune, după cea de la San Pietro), Sant’Ignazio (cu cel mai monumental exemplu de pictură în perspectivă din lume: dacă observăm figurile pictate pe boltă și ne mișcăm de-a lungul navei centrale, vom vedea că profilul lor rămâne mereu același, ca și cum ele înseși s-ar deplasa alături de noi). Din aceeași prolifică perioadă de creaţie provine și farmecul unor spectacular pieţe scenografice precum, alături de Piazza di Spagna, și Piazza Navona, în centrul căreia se află fântâna lui Bernini: potrivit unei faimoase legende, privirea înfricoșătă a statuilor care compun fântâna este îndreptată, ca un gest de nedisimulat dezgust, spre Chiesa di Santa Agnese, care îi stă drept în faţă și aparţine rivalului Borromini care, la rândul său, răspunde printr-o expresie corespunzătoare a chipului Santei.
Frumuseţea Romei constă, însă, în faptul că nu trebuie să fim experţi, nici extrem de pasionaţi de artă, pentru a ne bucura de toate aceste minunăţii, pentru că Roma e mult prea plină de viaţă pentru a face ca arta să fie apăsătoare. Ludicul și sociabilitatea sunt lege în acest oraș, unde orice biserică și orice palat nobiliar sunt întotdeauna învăluite într-un context popular: că este vorba despre piaţa din Campo de’ Fiori (unde trebuie să mergeţi, este Roma vie de fiecare zi), ori despre străduţele tipice pline de localuri din Trastevere, la Roma nu e loc pentru nici un fel de snobism. Dar nici pentru vulgaritate. Pentru că Roma este orașul etern, elegant și popular deopotrivă.
Imagini din Roma
Colliseumul – pe zi
si noaptea
Campidoglio cu statuia imparatului Marc Aureliu
Piazza Venezia cu Columna lui Traian
DESPRE CARPATAIR:
Infiintata in 1999, Carpatair este in prezent cea mai mare companie aeriana regionala din Europa de Sud-Est operand in principal pe piete regionale. Incepand cu 2000 Carpatair a dezvoltat la Timisoara cel mai performant hub aerian din Romania. Carpatair opereaza in prezent pe 7 aeroporturi interne si 14 aeroporturi externe. Numarul total al zborurilor regulate operate de companie este de peste 200 de zboruri/saptamana spre 21 de destinatii din 5 tari.
Roma este o destinatie exceptionala. Dar nu inteleg de ce sa luam Carpatair cand sunt alte nenumarate optiuni, mai ales cu low-cost. De altfel pe acest segment, Roma este una dintre cele mai ieftine destinatii.
[…] Credit foto: Imperator Travel […]